Φερδινάνδος της Ρουμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φερδινάνδος
King Ferdinand of Romania.jpg
βασιλιάς της Ρουμανίας
Περίοδος 1914 - 1927
Προκάτοχος Κάρολος Α' της Ρουμανίας
Διάδοχος Μιχαήλ της Ρουμανίας
Σύζυγος Μαρία Κόμπουργκ και Γκότα
Επίγονοι Κάρολος Β' της Ρουμανίας
Ελισάβετ
Μαρία
Νικόλαος
Ιλεάνα
Οίκος Χοεντσόλερν-Ζιγκμαρίνγκεν
Πατέρας Λεοπόλδος του Ζιγκμαρίνγκεν
Μητέρα Αντωνία Μπραγκάντσα
Γέννηση 24 Αυγούστου 1865
Ζιγκμαρίνγκεν, Γερμανία
Θάνατος 20 Ιουλίου 1927 (ετών 61)
Σινάια, Ρουμανία
Τόπος ταφής Κούρτεα ντε Άρτζες, Ρουμανία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Φερδινάνδος (24 Αυγούστου 1865 - 20 Ιουλίου 1927) ήταν βασιλιάς της Ρουμανίας (1914-1927) από τον Οίκο των Χοεντσόλερν. Ήταν ο δευτερότοκος υιός του Λεοπόλδου, μεγαλύτερου αδελφού του Καρόλου Α' βασιλιά της Ρουμανίας, και της Αντωνίας Μπραγκάντσα, κόρης του Φερδινάνδου Β' βασιλιά της Πορτογαλίας.

Η εποχή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1914 απεβίωσε ο θείος του Κάρολος Α' χωρίς επιζώντα τέκνα. Θα τον διαδεχόταν ο αδελφός του Γουλιέλμος ως πρωτότοκος, αλλά εκείνος παραχώρησε το δικαίωμά του στο Φερδινάνδο. Μπήκε το 1916 στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Τριπλής Συμμαχίας (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) εναντίον των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας, Τουρκίας), αν και οι Χοεντσόλερν της Γερμανίας ήταν μακρινοί συγγενείς του, πράγμα που εκτίμησε ο λαός του. Ο Γουλιέλμος Β' τον διέγραψε από τον κατάλογο των Χοεντσόλερν.

Παρότι οι Κεντρικές Δυνάμεις κατέλαβαν τη Βλαχία και τη Δοβρουτσά, η Ρουμανία αγωνίστηκε και σταμάτησε τη γερμανική προέλαση στη Μολδαβία. Ωστόσο το 1918 οι Κεντρικές Δυνάμεις την ανάγκασαν να υπογράψει τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Οι Σύμμαχοι προχώρησαν στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης και άφησαν τη Ρουμανία εκτός του πολέμου, αλλά ο Φερδινάνδος επανακινητοποίησε το στρατό του και ξαναμπήκε στο πλευρό τους. Με τη νίκη των Συμμάχων του, απέκτησε την Τρανσυλβανία από την Αυστροουγγαρία, τη Βεσσαραβία και τη Μπουκοβίνα.

Στις 15 Οκτωβρίου 1922 στέφθηκε σε μία θεαματική τελετή στην Άλμπα Τζούλια της Τρανσυλβανίας. Η Ημέρα της Μεγάλης Ένωσης (Μάρεα Ουνίρε) της Τρανσυλβανίας άρχισε μια νέα περίοδο στην ιστορία της Ρουμανίας. Στην αρχή όμως του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, περιοχές της Ρουμανίας αποσπάστηκαν από αυτήν, με σκοπό να αναγκάσουν τη χώρα να μπει στον πόλεμο.

Ο Κάρολος Α' ήταν ιππότης του Τάγματος του Χρυσού Δέρατος της Αυστρίας το 1909 και του Τάγματος της Περικνημίδος της Βρετανίας το 1924.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μαρία Βέττιν, κόρη του Αλφρέδου δούκα του Κόμπουργκ και Γκότα (αδελφού του Εδουάρδου Ζ' βασιλιά της Βρετανίας). Είχε τέκνα:

  • Κάρολος Β' 1893 - 1953, νυμφεύτηκε την Ελένη πριγκίπισσα της Ελλάδας
  • Ελισάβετ 1894 - 1956, παντρεύθηκε τον Γεώργιο Β' βασιλιά της Ελλάδας
  • Μαρία 1922 - 1934, παντρεύθηκε τον Αλέξανδρο Καραγεώργεβιτς βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας
  • Νικόλαος 1903 - 1978, νυμφεύτηκε πρώτα την Ιωάννα Ντουμιτρέσκου και έπειτα την Τερέζα ντε Μέλο
  • Ιλεάνα 1909 - 1991 παντρεύθηκε τον Άντον Λωρραίνης πρίγκιπα της Τοσκάνης

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Julia Gelardi (2005). Born to Rule, Granddaughters of Queen Victoria, Queens of Europe. Headline Book Publishing. pp. 91–93&115. ISBN 0-7553-1392-5.
  • Pakula, Hannah (1985). The last romantic: a biography of Queen Marie of Romania. London: Weidenfeld & Nicolson. p. 337.