Τέλεριγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τέλεριγκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση706
Θάνατος777
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒουλγαρία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΚάρνταμ
ΓονείςΤέρβελ και Anastasia of Constantinople
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαBulgarian Khan
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τέλεριγκ (βουλγαρικά: Телериг) ήταν ο ηγεμόνας της Βουλγαρίας μεταξύ του 768 και του 777.

Αν και ο Τέλεριγκ αναφέρεται για πρώτη φορά στις Βυζαντινές πηγές το 774, θεωρείται ως άμεσος διάδοχος του Πάγκαν, που δολοφονήθηκε το 768. Τον Μάιο του 774, ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Ε΄ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον της Βουλγαρίας, ηγούμενος ενός τομέα του στρατού ξηράς και αποστέλοντας στόλο δύο χιλιάδων πλοίων που μετέφεραν ιππείς προς το δέλτα του Δούναβη. Ο στόλος αποβιβάστηκε στην περιοχή της Βάρνας, αλλά ο αυτοκράτορας δεν είχε δυναμικό πλεονέκτημα και ανεξήγητα υποχώρησε.

Λίγο αργότερα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν ανακωχή με υπόσχεση την παύση των εχθροπραξιών. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 774 ο Τέλεριγκ έστειλε μια στρατιά από δώδεκα χιλιάδες άνδρες να επιτεθούν στην Βερζιτία στη Μακεδονία και να μεταφέρουν το πληθυσμό στη Βουλγαρία. Συλλέγοντας ένα μεγάλο στρατό ογδόντα χιλιάδες στρατιώτες, ο Κωνσταντίνος Ε΄ εξέπληξε τους Βουλγάρους και πέτυχε μια σαρωτική νίκη. Η επακόλουθη επίθεση στη Βουλγαρία απέτυχε, επειδή ο αυτοκρατορικός στόλος αντιμετώπισε αντίθετους ανέμους στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε αυτό το σημείο ο Τέλεριγκ έστειλε ένα μυστικό απεσταλμένο στο Κωνσταντίνου Ε΄, που δηλώνει την πρόθεσή του να φύγει από τη Βουλγαρία και να αναζητήσουν καταφύγιο με τον αυτοκράτορα, και αναζητούσε διαβεβαιώσεις φιλοξενίας και ένα κατάλογο Βυζαντινών ανθρώπων που μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Ο Τέλεριγκ κατάφερε να έχει τον αυτοκράτορα για να προδώσει τους δικούς του πράκτορες στη Βουλγαρία, που δεόντως στραγγαλίστηκαν και εκτελέστηκαν. Τα αναμενόμενα Βυζαντινά αντίποινα απέτυχαν να υλοποιηθεί καθώς ο Κωνσταντίνος Ε΄ πέθανε το 775. Παρά την προφανή επιτυχία, ο Τέλεριγκ έκρινε απαραίτητο να φύγει για τον νέο Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα Δ΄ τον Χάζαρο το 777. Η Βυζαντινή κυβέρνηση έδωσε στον Τέλεριγκ άσυλο και τον τίτλο του πατρίκιου. Ο Τέλεριγκ έγινε Χριστιανός με το όνομα Θεοφύλακτος και παντρεύτηκε μια ξαδέλφη της Αυτοκράτειρας Ειρήνης.

Η συλλογή Τζαφάρ Ταρίχ των Βουλγάρων του Βόλγα του 17ου αιώνα (αμφισβητούμενης γνησιότητας) αντιπροσωπεύει τον Ντιλγιαρέκ (δηλαδή τον Τέλεριγκ) ως γιο του πρώην κυβερνήτη Τέλες (δηλαδή τον Τέλετς).

Τιμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νουνάτακ Τέλεριγκ στην νήσο Γκρίνουιτς στις Νότιες Νήσους Σέτλαντ της Ανταρκτικής ονομάζεται προς τιμήν του Τέλεριγκ της Βουλγαρίας.

Φαντασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τέλεριχ είναι ένας μεγάλος χαρακτήρας στο βιβλίο του Χάρρι Τάρτλντοουβ  "Νησιά στη Θάλασσα" (1989), μια σύντομη ιστορία εναλλακτικής ιστορίας. Αρχικά εμφανίστηκε ως Εναλλακτικές λύσεις, επεξεργασμένο από τον Ρόμπερτ Άνταμς. Ανατυπώθηκε στις Αναχωρήσεις και στις Καλύτερες Ιστορίες Εναλλακτικής Ιστορίας του Εικοστού Αιώνα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία της Βουλγαρίας
  • Βούλγαροι

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μόσκο Μόσκοφ, Imennik na bălgarskite hanove (novo tălkuvane), Σόφια 1988.
  • Τζόρνταν Αντρέγιεφ, Ιβάν Λαζάροφ, Πλάμεν Παβλόφ, Koj koj e v srednovekovna Bălgarija, Σόφια 1999.
  • (κύρια πηγή), Μπαχσί Ιμάν, Djagfar Tarihi, vol. III, Αρινμπούρκ 1997.