Αλβέρτος της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλβέρτος
Πρίγκιπας σύζυγος
Περίοδος10 Φεβρουαρίου 1840 - 14 Δεκεμβρίου 1861
ΠροκάτοχοςΑδελαΐδα της Σαξονίας-Μάινινγκεν
ΔιάδοχοςΑλεξάνδρα της Δανίας
Γέννηση26 Αυγούστου 1819
Κάστρο Ρόζεναου, Κοβούργο, Σαξονία-Κόμπουργκ και Ζάαλφελντ, Γερμανία
Θάνατος14 Δεκεμβρίου 1861 (42 ετών)
Κάστρο του Ουίνδσορ, Μπέρκσιρ, Ηνωμένο Βασίλειο
Τόπος ταφής23 Δεκεμβρίου 1861
Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου, Κάστρο του Ουίνδσορ
18 Δεκεμβρίου 1862
Βασιλικό Κοιμητήριο του Φρόγκμορ, Ουίνδσορ
ΣύζυγοςΒικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου
ΕπίγονοιΒικτωρία
Εδουάρδος Ζ΄
Αλίκη
Αλφρέδος
Έλενα
Λουίζα
Αρθούρος
Λεοπόλδος
Βεατρίκη
Πλήρες όνομα
   Φραγκίσκος Αλβέρτος Αύγουστος Κάρολος Εμμανουήλ
Γερμανικά: Franz Albrecht August Karl Emanuel
ΟίκοςΣαξονίας-Κοβούργου & Γκότα
ΠατέραςΕρνέστος Α΄ της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα
ΜητέραΛουίζα της Σαξονίας-Γκότα-Άλτενμπουργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλβέρτος της Σαξονίας-Κοβούργου και Γκότα (αγγλ. Albert of Saxe-Coburg and Gotha, 26 Αυγούστου 1819 - 14 Δεκεμβρίου 1861) ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ερνέστου Α΄ της Σαξονίας-Κοβούργου & Γκότα και σύζυγος της Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Αλβέρτος πέθανε στη νεαρή ηλικία των 42 ετών, βυθίζοντας τη σύζυγό του σε βαθύ πένθος για το υπόλοιπο της ζωής της. Μετά το θάνατο της Βικτωρίας το 1901, ο μεγαλύτερος γιος τους ανέβηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Ζ΄ και έγινε ο πρώτος Βρετανός μονάρχης του Οίκου της Σαξονίας-Κοβούργου & Γκότα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γέννηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλβέρτος (αριστερά) με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ερνέστο και την μητέρα του Λουίζα, λίγο πριν από την εξορία της από το δικαστήριο.

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτος Αύγουστος Κάρολος Εμμανουήλ γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1819 στο Κάστρο Ρόζεναου στο Κοβούργο της Σαξονίας-Κοβούργου-Ζάαλφελντ, στη Γερμανία. Ήταν ο δεύτερος γιος του Ερνέστου Α΄ της Σαξονίας-Κοβούργου & Γκότα και της πρώτης συζύγου του Λουίζας της Σαξονίας-Γκότα-Αλτεμβούργου.[1]Ο Αλβέρτος βαφτίστηκε σε Λουθηρανική Ευαγγελική Εκκλησία στις 19 Σεπτεμβρίου 1819 στην Μαρμάρινη Αίθουσα του Κάστρου Ρόζεναου με νερό που λήφθηκε από τον τοπικό ποταμό Ιτς.[2][3]

Ανάδοχοί του ήταν η Αυγούστα, Χήρα Δούκισσα της Σαξονίας-Κοβούργου-Ζάαλφελντ (γιαγιά από την πλευρά του πατέρα), ο Αύγουστος της Σαξονίας-Γκότα-Αλτεμβούργου (παππούς από την πλευρά της μητέρας), ο Φραγκίσκος Β´ της Αυστρίας, ο Αλβέρτος Καζίμηρος της Αυστρίας, Δούκας του Τέσσεν, και ο Εμμανουέλ, Κόμης του Μένσντορφ-Πουιγύ.

Πορτραίτο από τον Τζον Πάρτριτζ, 1840.

Γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1836 η ιδέα του γάμου μεταξύ του Αλβέρτου και της εξαδέλφης του Βικτωρίας ήταν μια σκέψη στο νου του φιλόδοξου θείου τους, Λεοπόλδου. Εκείνη τη στιγμή η Βικτωρία ήταν η διάδοχος του βρετανικού θρόνου, καθώς ο πατέρας της Εδουάρδος, Δούκας του Κεντ και του Στράθερν, τέταρτος γιος του Γεωργίου Γ΄, είχε αποβιώσει όταν η Βικτωρία ήταν βρέφος και ο ηλικιωμένος θείος της Γουλιέλμος Δ΄, δεν είχε νόμιμα παιδιά.

Ο Λεοπόλδος κανόνισε με την αδελφή του Βικτωρία, Δούκισσα του Κεντ (μητέρα της Βικτωρίας), να καλέσει τον αδελφό τους Ερνέστο της Σαξονίας-Κοβούργου & Γκότα και τους γιους του, Αλβέρτο και Ερνέστο, να την επισκεφθούν τον Μάιο του 1836, με σκοπό να συναντήσει την Βικτωρία. Ο Γουλιέλμος Δ΄ ωστόσο απέρριψε να δεχτεί οποιοδήποτε μέλος από τους Κοβούργους και αντ' αυτού ευνόησε τον Αλέξανδρο των Κάτω Χωρών, δευτερότοκο γιο του Γουλιέλμου, Πρίγκιπα της Οράγγης.

Η Βικτωρία γνώριζε καλά τα διάφορα σχέδια περί γάμου και αξιολογούσε με κριτική την παρέλαση των υποψηφίων πριγκίπων. Έγραφε: «Ο Αλβέρτος είναι πολύ όμορφος. Τα μαλλιά του είναι περίπου το ίδιο χρώμα με το δικό μου. Τα μάτια του είναι μεγάλα και μπλε και έχει μια όμορφη μύτη και ένα πολύ γλυκό στόμα με ωραία δόντια, αλλά η γοητεία της όψης του είναι η έκφρασή του, η οποία είναι πιο ευχάριστη.»[4] Τον Αλέξανδρο, από την άλλη πλευρά, τον περιέγραψε ως "πολύ απλό".

Η Βικτωρία έγραψε στον θείο της Λεοπόλδο για να τον ευχαριστήσει «για την προοπτική μιας μεγάλης ευτυχίας που συνέβαλες να της δώσεις, στο πρόσωπο του αγαπητού Αλβέρτου... Κατέχει κάθε ποιότητα που θα μπορούσε να είναι επιθυμητή και να καταστεί μία απόλυτη ευχαρίστηση.» Η Βικτωρία ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ ετών στις 20 Ιουνίου 1837.[5]

Ο Αλβέρτος επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τον Ερνέστο τον Οκτώβριο του 1839, για να επισκεφθεί τη Βασίλισσα με σκοπό την ανακοίνωση του γάμου. Ο Αλβέρτος και η Βικτωρία είχαν αμοιβαία αγάπη και η Βασίλισσα πρότεινε να αρραβωνιαστούν στις 15 Οκτωβρίου 1839. Η πρόθεση της Βικτωρίας να παντρευτεί ανακηρύχθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 23 Νοεμβρίου, και το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1840 στο Βασιλικό Παρεκκλήσιο του Ανακτόρου του Αγίου Ιακώβου. Λίγο πριν το γάμο ο Αλβέρτος πολιτογραφήθηκε με νόμο του Κοινοβουλίου, και του χορηγήθηκε η προσφώνηση Αυτού Βασιλική Υψηλότητα με διάταγμα του Συμβουλίου.[6][7]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Γέννηση Θάνατος Σύζυγος
Βικτωρία 21 Νοεμβρίου 1840 5 Αυγούστου 1901 παντρεύτηκε το 1858 τον Φρειδερίκο της Πρωσίας, μετέπειτα Αυτοκράτορα της Γερμανίας. Απέκτησαν 8 παιδιά.
Αλβέρτος Εδουάρδος (μετέπειτα Εδουάρδος Ζ΄) 9 Νοεμβρίου 1841 6 Μαΐου 1910 παντρεύτηκε το 1863 την Αλεξάνδρα της Δανίας. Απέκτησαν 6 παιδιά.
Αλίκη 25 Απριλίου 1843 14 Δεκεμβρίου 1878 παντρεύτηκε το 1862 τον Λουδοβίκο Δ΄ της Έσσης. Απέκτησαν 7 παιδιά.
Αλφρέδος 6 Αυγούστου 1844 31 Ιουλίου 1900 παντρεύτηκε το 1874 τη Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Αλεξάνδροβνα της Ρωσίας. Απέκτησαν 5 παιδιά (και ένα θνησιγενές).
Έλενα 25 Μαΐου 1846 9 Ιουνίου 1923 παντρεύτηκε το 1866 τον Χριστιανό του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Απέκτησαν 5 παιδιά (και ένα θνησιγενές).
Λουίζα 18 Μαρτίου 1848 3 Δεκεμβρίου 1939 παντρεύτηκε το 1871 τον Τζον Κάμπελ, Μαρκήσιο του Λορν, αργότερα 9ο Δούκα του Αργκάϊλ. Δεν απέκτησαν παιδιά.
Αρθούρος 1 Μαΐου 1850 16 Ιανουαρίου 1942 παντρεύτηκε το 1879 τη Λουίζα Μαργαρίτα της Πρωσίας. Απέκτησαν 3 παιδιά.
Λεοπόλδος 7 Απριλίου 1853 28 Μαρτίου 1884 παντρεύτηκε το 1882 την Ελένα του Βάλντεκ και Πύρμοντ. Απέκτησαν 2 παιδιά.
Βεατρίκη 14 Απριλίου 1857 26 Οκτωβρίου 1854 παντρεύτηκε το 1885 τον Ερρίκο της Βαττεμβέργης. Απέκτησαν 4 παιδιά.

Στα 40 εγγόνια (και δύο θνησιγενή) του Αλβέρτου συμπεριλαμβάνονται τέσσερις μονάρχες: Γεώργιος Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας, Ερνέστος Λουδοβίκος της Έσσης και Κάρολος Εδουάρδος της Σαξονίας-Κοβούργου & Γκότα, και πέντε σύζυγοι μοναρχών: Ματθίλδη της Νορβηγίας, Σοφία της Ελλάδας, Βικτωρία Ευγενία της Ισπανίας, Μαρία της Ρουμανίας και Αλίκη της Έσσης (Αλεξάνδρα Φιοντόροβνα). Πολλοί απόγονοι του Αλβέρτου είναι βασιλείς και ευγενείς σε όλη την Ευρώπη.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Αλφρέδος, Αλβέρτος Εδουάρδος, βασίλισσα Βικτωρία, πρίγκιπας Αλβέρτος, Αλίκη, Έλενα και Βικτωρία από τον Φραντς Ξάφερ Βίντερχαλτερ (1846).

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλβέρτος ήταν σοβαρά άρρωστος με κράμπες στο στομάχι τον Αύγουστο του 1859. Τον Μάρτιο του 1861 η μητέρα της Βικτωρίας και θεία του Αλβέρτου, Δούκισσα του Κεντ, πέθανε και η Βικτωρία είχε πληγεί από την οδύνη. Ο Αλβέρτος ανέλαβε τα περισσότερα από τα καθήκοντα της Βασίλισσας, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν άρρωστος με χρόνια προβλήματα στο στομάχι.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η Βικτωρία και ο Αλβέρτος επέστρεψαν στο Κάστρο του Ουίνδσορ και ο Αλβέρτος Εδουάρδος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, είχε επιστρέψει στο Καίμπριτζ, όπου ήταν φοιτητής. Δύο από τα ξαδέρφια του Αλβέρτου, ο Πέτρος Ε΄ της Πορτογαλίας και ο Φερδινάνδος της Πορτογαλίας, πέθαναν από τυφοειδή πυρετό. Εκτός από αυτή την είδηση, ο Αλβέρτος πληροφορήθηκε τα κουτσομπολιά που ακούγονταν σε κλαμπ κυρίων και τον ξένο τύπο ότι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ήταν ακόμα σε σχέση με την Νέλλι Κλίφντεν, μια νεαρή Ιρλανδή ηθοποιό. Ο Αλβέρτος και η Βικτωρία ήταν τρομοκρατημένοι από την αδιακρισία του γιου τους και φοβήθηκαν εκβιασμό, σκάνδαλο ή και εγκυμοσύνη. Αν και ο Αλβέρτος ήταν άρρωστος, ταξίδεψε στο Καίμπριτζ για να δει τον Πρίγκιπα της Ουαλίας στις 25 Νοεμβρίου για να συζητήσουν την υπόθεσή του.

Στην τελευταίες εβδομάδες του ο Αλβέρτος υπέφερε από πόνους στην πλάτη και τα πόδια. Στις 9 Δεκεμβρίου ένας από τους γιατρούς του Αλβέρτου, ο Ουίλλιαμ Τζέννερ, διέγνωσε τυφοειδή πυρετό. Ο Αλβέρτος πέθανε σε ηλικία σαράντα δύο ετών στις 22:50 μ.μ. στις 14 Δεκεμβρίου 1861 στο Μπλε Δωμάτιο του Κάστρου του Ουίνδσορ, παρουσία της Βασίλισσας και πέντε, εκ των εννέα, παιδιών τους: του Αλβέρτου Εδουάρδου, της Αλίκης, της Λουίζας, της Έλενας και του Αρθούρου.

Η τότε διάγνωση ήταν τυφοειδής πυρετός, αλλά σύγχρονοι συγγραφείς έχουν επισημάνει ότι ο Αλβέρτος ήταν άρρωστος για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από το θάνατό του, το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι μια χρόνια ασθένεια, όπως η νόσος του Crohn, νεφρική ανεπάρκεια, ή κοιλιακός καρκίνος μπορεί να ήταν η αιτία του θανάτου.

Τάφηκε στη Βασιλική Κρύπτη στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ στις 23 Δεκεμβρίου 1861. Ένα χρόνο μετά (18 Δεκεμβρίου 1872) η σορός του μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Κοιμητήριο του Φρόγκμορ.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 26 Αυγούστου 1819 - 12 Νοεμβρίου 1826: Η Αυτού Γαληνοτάτη Υψηλότητα ο Πρίγκιπας Αλβέρτος της Σαξονίας-Κοβούργου και Ζάαλφελντ, Δούκας της Σαξονίας
  • 12 Νοεμβρίου 1826 - 6 Φεβρουαρίου 1840: Η Αυτού Γαληνοτάτη Υψηλότητα ο Πρίγκιπας Αλβέρτος της Σαξονίας-Κοβούργου και Γκότα, Δούκας της Σαξονίας
  • 6 Φεβρουαρίου 1840 - 25 Ιουνίου 1857: Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο Πρίγκιπας Αλβέρτος της Σαξονίας-Κοβούργου και Γκότα, Δούκας της Σαξονίας
  • 25 Ιουνίου 1857 - 14 Δεκεμβρίου 1861: Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο Πρίγκιπας Βασιλικός Σύζυγος Αλβέρτος

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρετανικές

  • Ιππότης της Περικνημίδος, 16 Δεκεμβρίου 1839[8]
  • Ιππότης της Ακάνθου[9]
  • Ιππότης του Αγίου Πατρικίου[9]
  • Τάγμα του Λουτρού
    • Ιππότης του Μεγαλόσταυρου, 6 Μαρτίου 1840[10]
    • Μεγάλος Κύριος, 25 Μαΐου 1847
  • Επιπλέον Ιππότης του Αστέρος της Ινδίας, 25 Ιουνίου 1861[11]
  • Ιππότης Μεγαλόσταυρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου[9]

Ξένες

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hobhouse 1983, σελ. 2· Weintraub 1997, σελ. 20· Weir 1996, σελ. 305.
  2. Weintraub 1997, σελ. 21.
  3. e.g. Montgomery-Massingberd 1977, σελίδες 259–273.
  4. Victoria quoted in Weintraub 1997, σελ. 49.
  5. Hobhouse 1983, σελίδες 17–18· Weintraub 1997, σελ. 67.
  6. Quoted in Jagow 1938, σελ. 37.
  7. Ames 1968, σελίδες 132–146, 200–222; Hobhouse 1983, σελίδες 70–78. The National Gallery, London, received 25 paintings in 1863 presented by Queen Victoria at the Prince Consort's wish Αρχειοθετήθηκε 2021-05-08 στο Wayback Machine.. See external links for works in the Royal Collection.
  8. Weir 1996, σελ. 305.
  9. 9,0 9,1 9,2 Burke's Peerage & Baronetage, 1921, p. 3.
  10. Nicolas, Sir Nicholas Harris (1842). History of the Orders of Knighthood of the British Empire; of the Order of the Guelphs and of the Medals, Clasps, and Crosses Conferred for the Naval and Military Services. 3. London: John Hunter. σελ. 190. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2017. 
  11. No. 22523. 25 June 1861. https://www.thegazette.co.uk/London/issue/22523/page/ 
  12. «Badge of the Order of the Golden Fleece». Royal Collection. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2016. 
  13. Jørgen Pedersen (2009). Riddere af Elefantordenen, 1559–2009 (στα Δανικά). Syddansk Universitetsforlag. σελ. 470. ISBN 978-87-7674-434-2. 
  14. No. 21851. 19 February 1856. https://www.thegazette.co.uk/London/issue/21851/page/ 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αλβέρτος της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα
Νεότερος κλάδος του Οίκου των Βέττιν
Γέννηση: 26 Αυγούστου 1819 Θάνατος: 14 Δεκεμβρίου 1861
Βρετανική βασιλική οικογένεια
Προκάτοχος
Αδελαΐδα της Σαξονίας-Μάινινγκεν
ως βασιλική σύζυγος
Σύζυγος της Βρετανής μονάρχη
(δημιουργήθηκε "Πρίγκιπας Σύζυγος" 1857)

1840–1861
Διάδοχος
Αλεξάνδρα της Δανίας
ως βασιλική σύζυγος