Κρούμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κρούμος
AntonoffKrum.jpg
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος13  Απριλίου 814 ή 13  Απριλίου 814[1]
Πλίσκα
Τόπος ταφήςΠλίσκα
Χώρα πολιτογράφησηςΠρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΟμουρτάγ[2]
ΟικογένειαΟίκος του Κρούμου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης
Bulgarian Khan
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Kρούμος (Крум, ... - 13 Απριλίου 814) ήταν ένας από τους πιο επιφανείς Βούλγαρους χάνους. Κατά τη διάρκεια της οκτάχρονης ηγεμονίας του (806-814 μ.Χ.), κατόρθωσε με συνεχείς πολέμους να καταλάβει τμήμα της ανατολικής Ουγγαρίας, αλλά και της Μακεδονίας και της Θράκης. Νίκησε σε διαδοχικές μάχες τον βυζαντινό στρατό, σε μία από τις οποίες σκοτώθηκε ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α΄, και απείλησε να πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 809 ο Κρούμος κυρίευσε την πόλη Σαρδική (σημερινή Σόφια). Το 811, Ο βυζαντινός αυτοκράτορας (βασιλεύς των Ρωμαίων) Νικηφόρος Α΄ εκστράτευσε για να τον αντιμετωπίσει, με σκοπό να τον εξουδετερώσει ολοκληρωτικά. Ο βυζαντινός στρατός νίκησε σε σημαντικές μάχες και καταδίωξε τον Κρούμο, όμως από κακό στρατηγικό υπολογισμό του Νικηφόρου, το βυζαντινό εκστρατευτικό σώμα αποκλείσθηκε κοντά στην πρωτεύουσα των Βουλγάρων, Πλίσκα, σε μία στενωπό χωρίς δυνατότητα διαφυγής, και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς (Ιούλιος 811). Ο ίδιος ο βασιλιάς Νικηφόρος φονεύθηκε και το κρανίο του επαργυρώθηκε από τον Κρούμο και χρησιμοποιήθηκε ως κούπα. Ο γιος του αυτοκράτορα Σταυράκιος διέφυγε βαριά τραυματισμένος και, αδυνατώντας έτσι να ανταποκριθεί στα αυτοκρατορικά καθήκοντα, παραιτήθηκε από τον θρόνο υπέρ του Μιχαήλ Α΄ του Ραγκαβέ. Ακολούθησε η λεηλασία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το 813 στη μάχη της Βερσινικίας, κοντά στην Ανδριανούπολη, ο Κρούμος νίκησε ακόμη μία φορά τον βυζαντινό στρατό, κυρίευσε την Αδριανούπολη και προχώρησε κατά της Κωνσταντινούπολης. Οι Βυζαντινοί σύναψαν ανακωχή υπό τον όρο να τού καταβάλουν ετήσιο φόρο σε χρήμα και σε είδος. Λίγους μήνες έπειτα, ο νέος βασιλιάς των Βυζαντινών Λέων Ε΄, ο οποίος διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα Μιχαήλ Α’ Ραγκαβέ, επιχείρησε να συναντηθεί με τον Κρούμο, έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, με σκοπό να τον δολοφονήσει. Η απόπειρα δολοφονίας απέτυχε και ο πόλεμος άρχισε και πάλι.

Το 813 οι Βυζαντινοί φέρεται να νίκησαν στη μάχη της Μεσημβρίας (δεν είναι βέβαιο το γεγονός, ούτε το αν συνέβη επί Κρούμου ή κάποιου διαδόχου του) και εκδίωξαν τους Βουλγάρους από τη Θράκη. Την επόμενη χρονιά, ενώ ο Κρούμος στόχευε να εκστρατεύσει κατά της Κωνσταντινούπολης, πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τον Κρούμο διαδέχθηκε ο γιός του Ομουρτάγ. Μετά τον θάνατο του Κρούμου για περίπου εβδομήντα πέντε χρόνια δεν έγινε πόλεμος μεταξύ των Βουλγάρων και των Βυζαντινών.

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]