Σμίλετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σμίλετς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Смилец (Βουλγαρικά)
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος1298
Βέλικο Τάίρνοβο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣμίλτσενα Παλαιολογίνα
ΤέκναΤεοντόρα Σμίλετς
Ιβάν Β΄ της Βουλγαρίας
Μαρίνα Σμίλετς
ΑδέλφιαΡάντοσλαβ
Βοϊσίλ (δεσπότης)
Θυρεός
BG-gerb1295.png

Ο Σμίλετς (βουλγαρικά: Смилец) κυβέρνησε ως αυτοκράτορας (τσάρος της Βουλγαρίας από το 1292 εώς το 1298. Η ημερομηνία γέννησής του είναι άγνωστη.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και ο Σμίλετς πιστώνεται, ότι κατάγεται «από την ευγενέστερη οικογένεια των Βουλγάρων», η καταγωγή είναι άγνωστη. Κρίνοντας από τις ιδιοκτησίες των αδελφών του Ραντοσλάβ και Βόισιλ, η οικογένεια κατείχε εκτενή εδάφη μεταξύ των Βαλκανικών βουνών και του Σρέντνα Γκόρα.

Πριν ανέβει στο θρόνο, αντικαταστώντας τον Γεώργιο Τέρτερ Α΄ το 1292, ο Σμίλετς είχε νυμφευτεί μια ανώνυμη Βυζαντινή πριγκίπισσα, κόρη του σεβαστοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ετεροθαλή αδελφού του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου. Εκτός από την πληροφορία ότι ο Σμίλετς έγινε αυτοκράτορας της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Νογκάι Χαν, δεν γνωρίζουμε τίποτε για τις συνθήκες της ενθρόνισης του Σμίλετς. Δεν στέφθηκε από τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄. Ο τελευταίος εκτελέστηκε για προδοσία το 1300 από τον βασιλιά Θεόδωρο Σβέτοσλαβ, γιο του Γεωργίου Τέρτερ Α΄ και ο ιστορικός Τζον Φάιν υποθέτει, ότι η υποτιθέμενη προδοσία μπορεί να συνδέεται με την σκοτεινή περίοδο, όταν ο Σμίλετς ανέτρεψε τον Γεώργιο Τέρτερ Α΄.[1]

Η βασιλεία του Σμίλετς έχει θεωρηθεί ως η ακμή της Μογγολικής επικυριαρχίας στη Βουλγαρία. Ωστόσο, οι επιδρομές των Μογγόλων μπορεί να είχαν συνεχιστεί, ως το 1297 και 1298: σε αυτές τις επιδρομές λεηλατήθηκαν μέρη της Θράκης (τότε εξ ολοκλήρου στα χέρια των Βυζαντινών) και ίσως η Βουλγαρία δεν ήταν ένας από τους στόχους τους. Στην πραγματικότητα, παρά τη συνήθως φιλοβυζαντινή πολιτική του Νογκάι, ο Σμίλετς ενεπλάκη γρήγορα σε ένα ατυχή πόλεμο ενάντια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στις αρχές της βασιλείας του.

Γύρω στο 1296/1297 ο Σμίλετς πάντρεψε την κόρη του Θεοδώρα με τον μελλοντικό Σέρβο βασιλιά Στέφανο-Ούρος Γ΄ και ένας από τους απογόνους της ένωσης αυτής ήταν ο Σέρβος βασιλιάς και μετέπειτα αυτοκράτορας Στέφανος-Ούρος Δ΄ Δουσάν.

Το 1298 ο Σμίλετς εξαφανίζεται από τις σελίδες της ιστορίας, προφανώς μετά την έναρξη της εισβολής του Τσάκα. Μπορεί να είχε σκοτωθεί από τον Τσάκα ή να πέθανε από φυσικά αίτια, ενώ ο εχθρός προχώρησε εναντίον του. Ο νεαρός γιος του Ιβάν Δ΄ Σμίλετς τον διαδέχτηκε για μια σύντομη περίοδο.

Το Σημείο Σμίλετς στην Ανταρκτική ονομάζεται προς τιμήν του Βασιλιά Σμίλετς της Βουλγαρίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σμίλετς ήταν νυμφευμένος με μία ανώνυμη Βυζαντινή πριγκίπισσα, κόρη του σεβαστοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ονομαζόταν απλά ως Σμίλτσενα (βουλγαρικά: Смилцена, γυναίκα του Σμίλετς). Είχαν αποκτήσει τουλάχιστον τρία παιδιά:

  1. Ιβάν Δ΄ Σμίλετς, ο οποίος τον διαδέχθηκε ως αυτοκράτορας της Βουλγαρίας το 1298-1299/1300.
  2. Τεοντόρα, πντρεύτηκε τον Στέφανο-Ούρο Γ΄ της Σερβίας.
  3. Μαρίνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fine 1987, σελ. 228

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]