Σμίλετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σμίλετς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Смилец (Βουλγαρικά)
Γέννηση 12ος αιώνας
Θάνατος 1298
Βέλικο Τίρνοβο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Σμίλτσενα Παλαιολογίνα
Τέκνα Τεοντόρα Σμίλετς
Ιβάν Β΄ της Βουλγαρίας
Μαρίνα Σμίλετς
Αδέλφια Ράντοσλαβ
Βοϊσίλ (δεσπότης)
Θυρεός
BG-gerb1295.png

Ο Σμίλετς (βουλγαρικά: Смилец) κυβέρνησε ως αυτοκράτορας (τσάρος της Βουλγαρίας από το 1292 εώς το 1298. Η ημερομηνία γέννησής του είναι άγνωστη.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και ο Σμίλετς πιστώνεται ότι κατάγεται «από την ευγενέστερη οικογένεια των Βουλγάρων», η καταγωγή είναι άγνωστη. Κρίνοντας από την ιδιοκτησία των αδελφών του Ραντοσλάβ και Βόισιλ, η οικογένεια κατείχε εκτενή εδάφη μεταξύ των Βαλκανικών βουνών και του Σρέντνα Γκόρα.

Πριν ανέβει στο θρόνο αντικαταστώντας τον Γεώργιο Τέρτερ Α΄ το 1292, ο Σμίλετς είχε παντρευτεί μια ανώνυμη Βυζαντινή πριγκίπισσα, κόρη του σεβαστοκράτωρ Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ετεροθαλή αδελφό του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου. Εκτός από τις πληροφορίες που ο Σμίλετς έγινε αυτοκράτορας της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Νογκάι Χαν, δεν γνωρίζουμε τίποτα για τις συνθήκες της ενθρόνισης του Σμίλετς. Δεν στέφθηκε από τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄. Ο Ιωακείμ Γ΄ εκτελέστηκε για προδοσία το 1300 από τον αυτοκράτορα Θεόδωρο Σβέτοσλαβ, γιο του Γεώργιου Τέρτερ Α΄ και ο ιστορικός Τζον Φάιν υποθέτει ότι η υποτιθέμενη προδοσία μπορεί να συνδέεται με την σκοτεινή περίοδο, όταν ο Σμμίλετς ανέτρεψε τον Γεώργιο Τέρτερ Α΄.[1]

Η βασιλεία του Σμίλετς έχει θεωρηθεί ως η ακμή της Μογγολικής επικυριαρχίας στη Βουλγαρία. Ωστόσο, οι επιδρομές των Μογγόλων μπορεί να είχαν συνεχιστεί, ως το 1297 και 1298. Από αυτές τις επιδρομές λεηλατήθηκαν μέρη της Θράκης (τότε εξ ολοκλήρου στα χέρια των Βυζαντινών), και ίσως η Βουλγαρία δεν ήταν ένας από τους στόχους τους. Στην πραγματικότητα παρά τη συνήθως φιλοβυζαντινή πολιτική του Νογκάι, ο Σμίλετς ενεπλάκη γρήγορα σε ένα ατυχή πόλεμο ενάντια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στις αρχές της βασιλείας του.

Γύρω στο 1296/1297 ο Σμίλετς πάντρεψε την κόρη του Θεοδώρα με τον μελλοντικό Σέρβο βασιλιά Στέφανο Ούρος Γ΄, και στους απογόνους της ένωσης αυτής ήταν ο Σέρβος βασιλιάς και μετέπειτα αυτοκράτορας Στέφανος Δουσάν.

Το 1298 ο Σμίλετς εξαφανίζεται από τις σελίδες της ιστορίας, προφανώς μετά την έναρξη της εισβολής του Τσάκα. Μπορεί να είχε σκοτωθεί από τον Τσάκα ή πέθανε από φυσικά αίτια, ενώ ο εχθρός προχώρησε εναντίον του. Ο νεαρός γιος του Ιβάν Β΄ τον διαδέχτηκε για μια σύντομη περίοδο.

Το Σημείο Σμίλετς στην Ανταρκτική ονομάζεται προς τιμήν του Βασιλιά Σμίλετς της Βουλγαρίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σμίλετς ήταν παντρεμένος με μία ανώνυμη Βυζαντινή πριγκίπισσα, κόρη του σεβαστοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ονομαζόταν απλά ως Σμιλτσένα (βουλγαρικά: Смилцена, γυναίκα του Σμίλετς). Είχαν αποκτήσει τουλάχιστον τρία παιδιά:

  1. Ιβάν Β΄, ο οποίος τον διαδέχθηκε ως αυτοκράτορας της Βουλγαρίας το 1298-1299/1300
  2. Τεοντόρα της Βουλγαρίας, Βασίλισσα της Σερβίας
  3. Μαρίνα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fine 1987, σελ. 228

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]