Μίτσο Ασέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μίτσο-Ασέν
τσάρος της Βουλγαρίας
Περίοδος1256-1257
ΠροκάτοχοςΚαλιμάν Β΄ Ασέν
ΔιάδοχοςΚωνσταντίνος Α΄ Τιχ
Θάνατος1277/1278
ΣύζυγοςΜαρία Ασέν
ΕπίγονοιΙβάν Ασέν Γ΄
Μαρία
ΟίκοςΑσέν-Μίτσο
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μίτσο-Ασέν (βουλγαρικά: Мицо Асен) ήταν τσάρος της Βουλγαρίας (1256 - 1257)

Ο χρόνος γέννησής του είναι άγνωστος. Κατά μερικούς ταυτίζεται χωρίς αποδείξεις με τον Μιχαήλ, γιο του Ρώσου πρίγκηπα του Κιέβου Ρόστισλαβ Μιχαήλοβιτς. Όπως και ο διάδοχός του Κωνσταντίνος Α΄ Τιχ, ο Μίτσο πρόσθεσε το όνομα Ασέν στο όνομά του, μετά την άνοδό του στον Βουλγαρικό θρόνο.

Τσάρος έγινε αφού δολοφόνησε τον ξάδελφο της συζύγου του Καλιμάν Β΄ των Ασέν, το 1256. Αν και είχε μερική υποστήριξη στο Τάρνοβο και στην Πρεσλάβα, βρέθηκε αντιμέτωπος με την εχθρότητα όλης της επαρχιακής αριστοκρατίας. Μετά μάλιστα από την αποτυχημένη εκστρατεία του κατά του Θεόδωρου Β΄ Βατάτζη της Νίκαιας, βρέθηκε αντιμέτωπος με την εχθρότητα ολόκληρης της αριστοκρατίας.

Όταν η αριστοκρατία ανακήρυξε βασιλιά των Βουλγάρων τον Κωνσταντίνο Α΄ Τιχ, ο Μίτσο-Ασέν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με την οικογένεια του την πρωτεύουσα το 1257, προσπαθώντας να προβάλει αντίσταση από την Πρεσλάβα και στη συνέχεια από τη Μεσημβρία (σημ. Νέσεμπαρ). Με αντάλλαγμα άσυλο και γη παρέδωσε τη Μεσημβρία και τη γύρω περιοχή της στον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο και κατέφυγε στη Νίκαια. Ο Μιχαήλ του έδωσε εκτάσεις γης κοντά στην αρχαία Τροία, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του.

Εικάζεται ότι πέθανε πριν το 1278, όταν ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος Αυτοκράτορα των Ρωμαίων προώθησε τον γιο εκείνου, Ιβάν Γ΄, στον βουλγαρικό θρόνο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μαρία, κόρη του Ιβάν Β΄ των Ασέν της Βουλγαρίας. Μαζί της απέκτησε τα εξής τέκνα:

Ήταν γαμπρός του αφού είχε παντρευτεί την κόρη του, Μαρία (από τον 3ο γάμο του με την Ειρήνη Αγγελίνα της Ηπείρου-Θεσσαλονίκης).