Μίτσο Ασέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μίτσο Ασέν
Τσάρος της Βουλγαρίας
Περίοδος 1256-1257
Προκάτοχος Πέτρος Δ' της Βουλγαρίας
Διάδοχος Κωνσταντίνος Τιχ
Σύζυγος Μαρία Ασένινα
Επίγονοι Ιβάν Ασέν Γ', Κίρα Μαρία
Οίκος Δυναστεία των Ασέν
Θάνατος 1277/1278
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Μίτσο Ασέν (βουλγαρικά: Мицо Асен) ήταν τσάρος της Βουλγαρίας (1256 - 1257)

Ο χρόνος γέννησής του είναι άγνωστος. Κατά μερικούς ταυτίζεται χωρίς αποδείξεις με τον Μιχαήλ, γιο του Ρώσου πρίγκηπα του Κιέβου Ρόστισλαβ Μιχαήλοβιτς. Όπως και ο διάδοχος του Κωνσταντίνος Τιχ υιοθέτησε το όνομα Ασέν στο όνομα του μετά την άνοδο του στον Βουλγαρικό θρόνο.

Τσάρος έγινε αφού δολοφόνησε τον ξάδελφο της συζύγου του, Καλιμάν Ασέν Β΄, το 1256. Αν και είχε μερική υποστήριξη στο Τάρνοβο και στην Πρεσλάβα, βρέθηκε αντιμέτωπος με την εχθρότητα όλης της επαρχιακής αριστοκρατίας. Μετά μάλιστα από την αποτυχημένη εκστρατεία του κατά του Θεόδωρου 2ου Λάσκαρη της Νίκαιας βρέθηκε αντιμέτωπος με την εχθρότητα ολόκληρης της αριστοκρατίας.

Όταν η αριστοκρατία ανακήρυξε αυτοκράτορα των Βουλγάρων τον Κωνσταντίνο Τιχ, ο Μίτσο Ασέν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με την οικογένεια του την πρωτεύουσα το 1257, προσπαθώντας να προβάλει αντίσταση από την Πρεσλάβα, και στην συνέχεια την Μεσημβρία (σημ. Νέσεμπαρ). Με αντάλλαγμα άσυλο και γη παρέδωσε την Μεσημβρία και την γύρω περιοχή της στον Μιχαήλ Παλαιολόγο και κατέφυγε στην Νίκαια. Ο Μιχαήλ του έδωσε εκτάσεις γης κοντά στην αρχαία Τροία, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένεια του.

Εικάζεται ότι πέθανε πριν το 1278, όταν ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ Παλαιολόγος προώθησε τον γιο του, Ιβάν Ασέν Γ΄, στον βουλγαρικό θρόνο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε την κόρη του τσάρου Ιβάν Ασέν Β΄, Μαρία. Μαζί της απέκτησε τον Ιβάν (μετέπειτα τσάρος Ιβάν Ασέν Γ΄), και την Μαρία που παντρεύτηκε τον Βούλγαρο τσάρο Γεώργιο Τέρτερ Ήταν γαμπρός του αφού είχε παντρευτεί την κόρη του, Μαρία (απο τον 3ο γάμο του με την Ειρήνη της Θεσσαλονίκης)