Τσάκα της Βουλγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τσάκα της Βουλγαρίας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος17  Φεβρουαρίου 1300
Βέλικο Τάίρνοβο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςElena Terter
ΓονείςΝογκάι Χαν
ΟικογένειαBorjigin
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης
Θυρεός
Coat of arms of the Second Bulgarian Empire.svg

Ο Τσάκα (βουλγαρικά: Чака‎) κυβέρνησε ως αυτοκράτορας (τσάρος της Βουλγαρίας) από το 1299 έως το 1300. Η ημερομηνία της γέννησής του είναι άγνωστη.

Ο Τσάκα ήταν ο γιος του ο Μογγόλου ηγέτη Νογκάι Χαν από μια γυναίκα με το όνομα Αλάκα. Κάποια στιγμή μετά το 1285 ο Τσάκα παντρεύτηκε μια κόρη του Γεώργιου Τέρτερ της Βουλγαρίας, με το όνομα Ελένα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1290, ο Τσάκα υποστήριξε τον πατέρα του Νογκάι σε πόλεμο εναντίον του νόμιμου χάνου της Χρυσής Ορδής Τόκτα, αλλά ο Τόκτα τον κέρδισε και σκότωσε τον Νογκάι το 1299.

Περίπου την ίδια ώρα ο Τσάκα οδήγησε τους υποστηρικτές του στη Βουλγαρία, εκφοβίζοντας την αντιβασιλεία για τον Ιβάν Β΄ να φύγουν από την πρωτεύουσα, και επέβαλε τον εαυτό του ως κυβερνήτης στο Τάρνοβο το 1299. Και δεν είναι απολύτως βέβαιο αν αυτός κυβέρνησε ως Αυτοκράτορας της Βουλγαρίας ή απλά ενέργησε ως ο άρχοντας του κουνιάδου του Θεόδωρου Σβετοσλάβ. Είναι αποδεκτός ως ηγεμόνας της Βουλγαρίας από τη βουλγαρική ιστοριογραφία.

Ο Τσάκα δεν απόλαυσε για πολύ την νέα θέση εξουσίας τους, καθώς οι στρατιές του Τόκτα τον ακολούθησαν στη Βουλγαρία και πολιόρκησαν το Τάρνοβο. Ο Θεόδωρος Σβετοσλάβ, ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο στην παροχή βοήθειας για την κατάληψη της εξουσίας από τον Τσάκα, οργάνωσε συνωμοσία, στην οποία ο Τσάκα καθαιρέθηκε και στραγγαλίστηκε στη φυλακή το 1300. Το κεφάλι του στάλθηκε στον Τόκτα, ο οποίος με τη σειρά του εξασφάλισε στον Θεόδωρο Σβέτοσλαβ την θέση του αυτοκράτορα της Βουλγαρίας. Φαίνεται ότι η συνεργασία του Θεόδωρου Σβέτοσλαβ συνέβαλε στην απόσυρση της Μογγολικής παρέμβασης στη Βουλγαρία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν είναι γνωστό αν ο Τσάκα είχε παιδιά από την Έλενα, κόρη του Γεωργίου Τέρτερ Α΄. Είχε τουλάχιστον ένα γιο, που γεννήθηκε πιθανώς από μια παλλακίδα:

  1. Κάρα Κιουτσούκ, ο οποίος οδήγησε ένα κομμάτι της Ορδής Νογκάι μέχρι μετά το 1301.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • John V.A. Fine, Jr., The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]