Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ioannina University logo.gif

Το έμβλημα του Π.Ι: Αετός που πατά πάνω σε άνθος λωτού. Θεωρούνταν το ιερό πτηνό του Δία.
Ίδρυση 1970
Πρύτανης Γεώργιος Καψάλης
Αντιπρυτάνεις Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
Θωμάς Μπάκας
Ανδρέας Φωτόπουλος
Ακαδημαϊκό προσωπικό 473[1]
Φοιτητές 25.233[2]
Προπτυχιακοί 21.949
Μεταπτυχιακοί 1518
Τοποθεσία Ήπειρος
Διεύθυνση Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου 60, Ιωάννινα
Έδρα Ιωάννινα
Παραρτήματα Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα
Εγκαταστάσεις 3.4 km²
Μασκότ αετός
Ιστοσελίδα www.uoi.gr

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1970 με το υπ' αριθμ. 746/70 Ν. Δ. Τμήματά του είχαν αρχίσει να λειτουργούν από το 1964 ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο τμήμα που ιδρύθηκε ήταν το Τμήμα της Φιλοσοφικής στις 8 Μαΐου 1964. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 7 Νοεμβρίου 1964. Ο Λουκής Ακρίτας, Υπουργός Παιδείας της Κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, κατά την τελετή των εγκαινίων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου δήλωσε: «Δεν αποτελεί μίαν Σχολήν, η Φιλοσοφική Σχολή· αποτελεί τον πρώτον πυρήνα μιας μεγάλης πανεπιστημιακής μονάδος, η οποία ευρίσκεται εις την βορειοδυτικήν άκραν της ελληνικής χερσονήσου, και μέσα εις τον ευρύτατον ευρωπαϊκόν χώρον, όπου σήμερα είναι εντεταγμένη η Ελλάς, έχει σκοπόν να ανασυνδέση τον ελληνικόν πολιτισμόν με τον πολιτισμόν της Ευρώπης».

Έχει την έδρα του στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, που βρίσκεται στην περιοχή Μονής Δουρούτης, κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων. Στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, εκτός από τα κτίρια των σχολών, υπάρχει η κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό γυμναστήριο και οι εστίες. Επίσης, εστίες λειτουργούν και στην πόλη, δίπλα στο παλαιό Πανεπιστήμιο (Δόμπολη). Το Οικονομικό Τμήμα, καθώς και το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών στεγάζονται στο χώρο της κεντρικής Βιβλιοθήκης. Οι γραμματείες των τμημάτων βρίσκονται στο Μεταβατικό κτίριο, όπου στεγάζεται και το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, όπως για παράδειγμα ο ΦΩΣΠΙ (Φωτογραφικός Συλλογος), ο ΚΟΠΙ (Κινηματογραφικός Όμιλος), η ΘΕΣΠΙ (Θεατρική Συντροφιά) και άλλοι.

Στο χώρο του Πανεπιστημίου λειτουργεί το γραφείο Διασύνδεσης, σκοπός του οποίου είναι η παροχή αρωγής στους φοιτητές κατά την αναζήτηση εργασίας, μεταπτυχιακών ή υποτροφιών.

To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, ειδικά στην Πληροφορική, στις Ιατρικές και Φυσικές Επιστήμες.[3][4][5][6]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προσπάθειες για την ίδρυση Πανεπιστημίου στα Ιωάννινα και στην ευρύτερη περιοχή μαρτυρούνται από τα τελευταία προεπαναστατικά χρόνια. Εκείνη την περίοδο επιφανείς Ηπειρώτες διανοούμενοι είχαν επιχειρήσει να ιδρύσουν πανεπιστημιακές Σχολές στην Ήπειρο.

Από τις αρχές του '50 και αμέσως μετά την ίδρυση της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (1954), υπήρχε έντονο το αίτημα για την ίδρυση ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, που θα επιβεβαίωνε το πολιτιστικό παρελθόν της Ηπείρου και θα αναδείκνυε από κάθε άποψη τα Ιωάννινα και την ευρύτερη περιοχή.

Το 1962 συγκροτήθηκε στην Αθήνα Κεντρική Επιτροπή Αγώνος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με μοναδικό σκοπό «την αποτελεσματικωτέραν διεκδίκησιν και ευρυτέραν δυνατήν προβολήν του δικαίου ηπειρωτικού αιτήματος της ίδρυσης εις τα Ιωάννινα του Γ' Πανεπιστημίου ή ανεξαρτήτων μετεκπαιδευτικών θεωρητικών ή τεχνικών σχολών». Σε προκήρυξή της, η Επιτροπή, τον Ιούλιο του 1962, καλούσε κάθε επίσημο και ανεπίσημο φορέα, όπως και κάθε Ηπειρώτη, να δραστηριοποιηθούν για την υλοποίηση του παραπάνω αιτήματος.

Η κυβερνητική μεταβολή, που συντελέστηκε το 1964, τροποποίησε με νέο νόμο την οργάνωση και τη διοίκηση των σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, στις 8 Μαΐου του 1964, εξαγγέλθηκε από τον ημερήσιο τύπο η ίδρυση Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής στα Ιωάννινα, ως παραρτήματος της ίδιας Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα ιδρύθηκε με το υπ' αριθμ. 735/64 Β.Δ. και άρχισε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1964 - 65 με διακόσιους φοιτητές. Αρχικά το Τμήμα στεγάστηκε στο παλαιό κτίριο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Μια πτέρυγα του ίδιου κτιρίου, που κατείχε το στρατιωτικό νοσοκομείο 406, παραχωρήθηκε από τις στρατιωτικές αρχές για την κάλυψη των πρώτων διοικητικών και διδακτικών αναγκών. Για τον ίδιο λόγο, μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας η μεγάλη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 7 Νοεμβρίου 1964.

Οι πρώτοι καθηγητές ανέλαβαν τη λειτουργία του Τμήματος και επωμίστηκαν σημαντικές ευθύνες και έργο δυσκολότατο. Σύμφωνα με μαρτυρία τους, «το Πανεπιστήμιο έχει μια καλή φήμη που δεν έπρεπε να διαψευστεί και ότι η γωνιά αυτή της ελληνικής γης είναι χιλιάκριβη και ό,τι και να κάμει κανείς γι' αυτήν είναι το λιγότερο από εκείνο που πραγματικά της αξίζει».

Το δεύτερο Πανεπιστημιακό έτος 1965 - 66, το Τμήμα μεταστεγάστηκε στο νέο διδακτήριο που προοριζόταν για την Τεχνική Σχολή Ιωαννίνων. Ο τότε υφυπουργός Προεδρίας Γεώργιος Μυλωνάς, Υφυπουργός Παιδείας στη θέση του Λουκή Ακρίτα που απεβίωσε, όχι μόνο ευνόησε τη μεταστέγαση του Τμήματος, αλλά και προώθησε τον προγραμματισμό και την ίδρυση πανεπιστημιούπολης στην περιοχή της μονής Δουρούτης.

Ίδρυση Τμημάτων Πανεπιστημίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1966 ιδρύθηκε το Τμήμα Μαθηματικών, που υπαγόταν στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το υπ' αριθμ. 223/66 Β.Δ.

Το 1970 με το υπ' αριθμ. 746/70 Ν. Δ. ιδρύθηκε ανεξάρτητο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) στα Ιωάννινα. Με το ίδιο διάταγμα ιδρύεται το Τμήμα Φυσικής, το οποίο μαζί με το Τμήμα Μαθηματικών απαρτίζουν τη Φυσικομαθηματική Σχολή.

Το 1976 με το υπ' αριθμ. 723/76 Π. Δ. ιδρύθηκε το Τμήμα Χημείας, που δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1977 - 78.

Το 1977 ιδρύεται με το υπ' αριθμ. 63/77 Ν. η Ιατρική Σχολή.

Το 1982 ιδρύονται τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) και Νηπιαγωγών (Π.Τ.Ν.) με το υπ' αριθμ. 1268/82 Ν.

Το 1983 συγκροτείται με το Π.Δ. 128/83 η Σχολή Θετικών Επιστημών, με τρία (3) Τμήματα: Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας.

Το 1984 αρχίζει τη λειτουργία του το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Το 1984 η Φιλοσοφική Σχολή κατατέμνεται σε τρία Τμήματα, που είναι το Τμήμα Φιλολογίας, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και το Τμήμα Φιλοσοφίας -Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Π.Δ. 445/84).

Το 1987 λειτούργησε για πρώτη φορά το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών.

Το 1990 με το υπ' αριθμ. Π.Δ. 148/90 ιδρύθηκε το Τμήμα Πληροφορικής στη Σχολή Θετικών Επιστημών, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος  1993 - 94.

Το 1996 ιδρύθηκε η Σχολή Επιστημών Αγωγής, στην οποία υπάγονται τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών (Π. Δ. 406/95).

Το ακαδημαϊκό έτος 1998 - 99 αρχίζει τη λειτουργία του το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το οποίο ιδρύθηκε με το υπ' αριθμ. 364/96 Π. Δ.

Με το Π. Δ. 96/ 98 ιδρύθηκε η Πανεπιστημιακή «Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων» με έδρα το Αγρίνιο και δύο Τμήματα: Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο με το Π.Δ. 110/2006 μετονομάστηκε σε Τμήμα Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. Την εποπτεία της Σχολής, μέχρι την ανεξαρτητοποίησή της, έχει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Από το 1999 άρχισε η λειτουργία τριών νέων Τμημάτων: α) του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών από το ακαδ. έτος 1999 - 2000, ίδρυση με το Π.Δ. 207/99 ως Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών και μετονομασία σε Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών με το Π.Δ. 26/2009, β) του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Π. Δ. 207/99) και γ) του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Π.Δ. 85/2000).

Το 2002 ιδρύθηκε η Σχολή Επιστημών και Τεχνολογιών, στην οποία εντάχθηκαν το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, που μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Π.Δ. 182/2002).

Ακαδημαϊκή Αριστεία και Κατατάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον έγκριτο οργανισμό Times Higher Education το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών καλύτερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, αλλά και ανάμεσα στα 3 καλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια στην Επιστήμη της Πληροφορικής.[7]

Σύμφωνα με κατατάξεις που δημοσιεύτηκαν το 2010 στο περιοδικό Scientometrics,[6] των εκδόσεων Springer, το Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων κατατάσσεται #2 στην Ελλάδα, το τμήμα Επιστήμης Υλικών #3, και το τμήμα Χημείας #4.

Σύμφωνα με τις κατατάξεις Leiden[3] του 2014, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται #1 στην Ελλάδα στις Ιατρικές επιστήμες, #2 στις Φυσικές επιστήμες, #2 στην επιστήμη και μηχανολογία Υπολογιστών, #3 στις Γεωλογικές και Περιβαλλοντολογικές επιστήμες, και #2 συνολικά.

Έμβλημα του Πανεπιστημίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του Π.Ι είναι ο ''αετός επί σκήπτρου''. Αποτελεί χάλκινο αετό, ένα εύρημα από το Ιερό της Δωδώνης, του πρώτου μισού του 5ου αι. π.Χ. Παριστανόταν πάνω σε ένα σκήπτρο, από το οποίο σώζεται μόνο το επάνω μέρος, σε σχήμα άνθους λωτού. Ο αετός έχει στραμμένο το κεφάλι ελαφρά προς τα αριστερά, προς το Δία, και το ύψος του είναι 10 εκατοστά.

Logo-uoi.gif

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανεπιστημιούπολη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης

Η Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται σε απόσταση έξι χλμ. από το κέντρο των Ιωαννίνων και είναι μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση Πανεπιστημιουπόλεις στην Ελλάδα. Η πρόσβαση από την πόλη είναι εύκολη με αστική συγκοινωνία ή με αυτοκίνητο.

Η Πανεπιστημιούπολη καλύπτει έκταση 3.500 στρεμμάτων με εκτεταμένες περιοχές πρασίνου που περιβάλλουν τα κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία στεγάζονται οι Σχολές και οι άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Τα κτίρια, συνολικού εμβαδού 225.620 τ.μ., περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις αιθουσών διδασκαλίας, φοιτητικών και ερευνητικών εργαστηρίων, γραφείων και βιβλιοθηκών. Μαθήματα σε μεγάλα ακροατήρια γίνονται στα αμφιθέατρα, ενώ τα επιστημονικά συνέδρια και οι άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο του νεόδμητου κτιριακού συγκροτήματος της Ιατρικής Σχολής.

Δυο μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα στεγάζουν τις φοιτητικές κατοικίες σε μικρή απόσταση από τη Φοιτητική Λέσχη και άλλα τέσσερα απέναντι από το κτίριο της Διοίκησης. Ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων περιλαμβάνει το φοιτητικό εστιατόριο και την Αίθουσα Τελετών. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται η "Φηγός", το εστιατόριο.

Μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πανεπιστημιούπολης είναι το παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Δουρούτης, κτισμένο τον 18ο αιώνα, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιείται ως Κέντρο Πολιτισμού του Πανεπιστημίου

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης[8][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει τη μεγαλύτερη σε ωφέλιμη επιφάνεια (14.500 τ.μ. κατανεμημένα σε έξι ορόφους) ενιαία Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης της Ελλάδας (Β.Κ.Π.-Π.Ι.).

Η Β.Κ.Π.-Π.Ι. διαθέτει μία συλλογή που αποτελείται από 400.000 βιβλία και 1.000 τρέχουσες συνδρομές έντυπων επιστημονικών περιοδικών, συλλογή βιβλίων που σχετίζονται με τα προσφερόμενα μαθήματα όλων των Τμημάτων του Π.Ι., εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, ευρετήρια κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ηλεκτρονική της συλλογή, που περιλαμβάνει περίπου 14.000 ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά πλήρους κειμένου (συνδρομές του Π.Ι. και του Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - Heal-Link), δεκάδες ηλεκτρονικές βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων, εκατοντάδες ηλεκτρονικά βιβλία κ.ά. Στους χώρους της Βιβλιοθήκης αναπτύσσονται επίσης ειδικές συλλογές με παλαιοτυπικές εκδόσεις, βιβλία σε κυριλλική και αραβική γραφή κ.ά. Για τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης διατίθεται μια σημαντική συλλογή βιβλίων σε γραφή Braille και ειδικός εξοπλισμός για τη χρήση της.

Διαθέτει κλιματισμό σε όλους τους χώρους της, σύγχρονη επίπλωση που ικανοποιεί τις διεθνείς προδιαγραφές για Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, σύγχρονα φωτοτυπικά μηχανήματα, μηχανήματα σάρωσης και αποστολής κειμένων μέσω του Internet κ.ά. Διαθέτει 600 θέσεις ανάγνωσης, σύγχρονο Αμφιθέατρο 120 θέσεων, Πινακοθήκη-Χώρο Εκθέσεων, Αίθουσα Σεμιναρίων 20 ατόμων, 12 κλειστούς χώρους ατομικής ανάγνωσης κ.ά.

Άλλες εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν επιπλέον: Κέντρο Υδροβιολογικών Ερευνών, Μουσείο Τυπογραφίας & Τεχνολογίας, Μουσείο εκμαγείων και αντιγράφων των κλασικών και βυζαντινών χρόνων, Μουσείο λαϊκής τέχνης, Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, Αστεροσκοπείο, Μετεωρολογικός Σταθμός και μια πειραματική μονάδα ζώων.

Σίτιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Φοιτητικό Εστιατόριο του Πανεπιστημίου σιτίζονται προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου, καθώς και σπουδαστές των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), με βάση τις προϋποθέσεις που ορίζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.

Το Φοιτητικό Εστιατόριο βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη, στο ισόγειο του κτιρίου της Φοιτητικής Λέσχης και λειτουργεί σε χώρους 4500 περίπου M2 με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό του Πανεπιστημίου. Η παροχή της σίτισης γίνεται με το σύστημα της πλήρους ανάθεσης του έργου, μετά από διαγωνισμό, σε επαγγελματία ιδιώτη, ο οποίος υπόκειται στην άμεση εποπτεία και στον έλεγχο των αρμοδίων οργάνων του Πανεπιστημίου.

Το Εστιατόριο λειτουργεί το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου  μέχρι 30 Ιουνίου, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, με διακοπή 14 ημερών τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, αντίστοιχα. Συνολικά λειτουργεί 275 ημέρες το χρόνο με δυνατότητα σίτισης τουλάχιστον 4.000 φοιτητών την ημέρα.

To ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε.[9][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί από το 2005 το Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας-Παράδοσης & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙ.ΚΕ.Π.Π.Ε.Ε.) «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο κατασκευάστηκε με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με σκοπό την ενίσχυση, προώθηση και διάδοση της ελληνικής παιδείας και παράδοσης.

Για την υλοποίηση των στόχων του το Διεθνές Κέντρο σχεδιάστηκε και χτίστηκε με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές, ώστε να λειτουργεί αυτόνομα με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Αποτελείται από το Κτίριο Διοίκησης & Εκπαίδευσης και το Κτίριο του Ξενώνα.

Παράλληλα με τις μόνιμες δράσεις που υλοποιεί (Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού και Κέντρο Κατάρτισης) το ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. αποτελεί κύριο πόλο έλξης και για άλλες επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες, ενώ συμβάλλει και στη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από ποικίλες διαπολιτισμικές δράσεις. Στο πλαίσιο του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. λειτουργεί το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού, το Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας & Προβολής Δράσεων και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (πρώην Κ.Ε.Κ.)

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ( πρώην Κ.Ε.Κ. )[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης [πρώην Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.)] του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1994 με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με στόχο την υλοποίηση δράσεων δια βίου μάθησης.

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λειτουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Παιδείας-Παράδοσης & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Σταύρος Νιάρχος», που ιδρύθηκε με την χορηγία του ομώνυμου Κοινωφελούς Ιδρύματος, με σκοπό την ενίσχυση της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους τομείς της ελληνικής παιδείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης διαθέτει πιστοποίηση δομών & υπηρεσιών από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού(Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) με Κωδικό Πιστοποίησης 6644-06, η οποία από το 2006 μέχρι σήμερα ανανεώνεται σε ετήσια βάση. Το καθαρό εμβαδόν της δομής είναι 481 τμ.,με 1 πιστοποιημένη αίθουσα διδασκαλίας δυναμικότητας 25 ατόμων και 2 αίθουσες πληροφορικής δυναμικότητας 25 ατόμων(2Χ25).

Το 2012 το Κέντρο βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας στο σχεδιασμό και υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Leonardo.

Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος» ανεξάρτητα από τις μόνιμες δράσεις που υλοποιεί, αποτελεί κύριο πόλο έλξης στην Περιφέρεια της Ηπείρου και για άλλες επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες, όπως ελληνικά και διεθνή συνέδρια, σεμινάρια, εξετάσεις εκπαιδευτικών φορέων, ημερίδες, εκπαιδευτικές δράσεις, κ.ά. Επίσης, η ίδρυση του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. έδωσε την ευκαιρία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να υπογράψει Σύμβαση (2006-2009) συνεργασίας με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), προκειμένου το Ε.Α.Π. να χρησιμοποιεί τις αίθουσες του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. όλα τα Σαββατοκύριακα του ακαδημαϊκού έτους στο πλαίσιο των συμβουλευτικών του συναντήσεων και εξετάσεων.

Οι αίθουσες και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του κτηρίου και τα δωμάτια του Ξενώνα, παραχωρούνται έπειτα από σχετικό αίτημα των ενδιαφερομένων και έγκριση του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και ενέργειες. Στο Τμήμα αυτό εντάσσεται και το Γραφείο Διαχείρισης Ξενώνα & Φοιτητικών Κατοικιών Φιλοξενίας.

Ο Ξενώνας και οι Φοιτητικές Κατοικίες Φιλοξενίας του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε διατίθενται σε:

 • αλλοδαπούς φοιτητές του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού
 • επιστημονικούς Συνεργάτες Μελών ΔΕΠ και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 • συμμετέχοντες των επιστημονικών εκδηλώσεων που υλοποιούνται στους χώρους του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε..

To ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) ιδρύθηκε επί Πρυτανείας Δημητρίου Γλάρου, με την υπ'αριθμόν 755/9.02.1995 απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διέπεται από Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

Κύρια αποστολή του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. είναι η προβολή της ελληνικής παράδοσης, ιδιαίτερα της τοπικής, καθώς και η γνωριμία με τις παραδόσεις άλλων χωρών μέσα από τη διδασκαλία και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας καθώς και η κάλυψη εκπαιδευτικών/ερευνητικών αναγκών σε σχέση με την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της ελληνόφωνης παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός των συνόρων. Για το λόγο αυτό αναπτύσσει δράσεις που στοχεύουν:

 • στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και των διαχρονικών αξιών του,
 • στη διαπολιτισμική επαφή των λαών, με σεβασμό στην ετερότητα και τη διαφορετικότητα των λαών,
 • στη σύσφιξη και διατήρηση των δεσμών με τους Έλληνες της Ομογένειας,
 • στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό της διδακτικής μεθοδολογίας με την υλοποίηση σεμιναριακών κύκλων για την ελληνική ως ξένη, ψυχοπαιδαγωγικού, διδακτικού και γλωσσολογικού περιεχομένου,
 • στην οργάνωση ημερίδων και συνεδρίων με θέμα τη διδακτική της γλώσσας και του πολιτισμού,
 • στο σχεδιασμό διδακτικού υλικού και γλωσσικών εγχειριδίων εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης/ ξένης γλώσσας,
 • στη λειτουργία παραρτημάτων με σκοπό τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Πολιτισμός και Πανεπιστήμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλητικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου έχουν τη δυνατότητα να γυμνάζονται στο νέο κλειστό Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη και ανάλογα με τις επιδόσεις τους στα εσωτερικά πρωταθλήματα που γίνονται στα διάφορα αθλήματα μεταξύ των Σχολών του Πανεπιστημίου μας, μπορούν να συμμετάσχουν στους Πανελλήνιους Φοιτητικούς Αγώνες που διεξάγονται μεταξύ των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα χορευτικά τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, όπου διδάσκονται Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί. Το χορευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου συμμετέχει σε πολιτιστικές Πανεπιστημιάδες της χώρας, και σε διάφορα Φεστιβάλ με διακρίσεις στο εξωτερικό.

Οι φοιτητές μπορούν να ενημερώνονται για τα διάφορα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα από τις ανακοινώσεις που αναρτώνται σε πίνακες έξω από το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και έξω από τη Φοιτητική Λέσχη (Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων) καθώς και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Oι σπουδαστές, μεταξύ άλλων, μπορούν να συμμετάσχουν σε μαθήματα σκοποβολής, αναρρίχησης και προετοιμασίας για σκι.

Μουσεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Μουσείο εκμαγείων και αντιγράφων των κλασσικών και βυζαντινών χρόνων,
 • Μουσείο λαϊκής τέχνης
 • Λαογραφικό Μουσείο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 • Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας

Αίθουσα λόγου και Τέχνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αίθουσα Λόγου και Τέχνης στεγάζεται στο κτίριο Β' των φοιτητικών κατοικιών και έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα. Αξιόλογες είναι οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών, οι θεατρικές παραστάσεις και οι μουσικές εκδηλώσεις.

Κέντρο πολιτισμού μονής Περιστέρας - Δουρούτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Πολιτισμού διατηρεί ως επωνυμία του την επίσημη ονομασία της "Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστεράς - Δουρούτης". Η διπλή ονομασία του μοναστηριακού συγκροτήματος του Αγίου Γεωργίου προήλθε, κατά πάσα πιθανότητα, από την συγχώνευση των δύο (από τις τρεις μονές) που υπήρχαν στο λόφο αυτό: Του Μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής Δουρούτης ή Ντουρούτι και του Μοναστηριού Αγίου Γεωργίου Περιστεράς. Η συγχώνευση των δύο μονών, ως ουσία και επωνυμία, μαζί με τη συγχώνευση των περιουσιακών τους στοιχείων έγινε το 1902.

Το Κέντρο Πολιτισμού περιλαμβάνει, εκτός από τον κυριαρχικό σε χώρο και πνευματικό περιεχόμενο Ναό του Αγίου Γεωργίου:

 • Αίθουσα Συνεδριάσεων
 • Βιβλιοθήκη. Σήμερα διαθέτει τη βιβλιοθήκη του Στ. Καρατζά
 • Γραφείο Γραμματείας
 • Δύο χώρους καθιστικού
 • Δύο εκθεσιακούς χώρους
 • Αίθουσα Η/Υ και τηλεματικής
 • Τραπεζαρία και κελάρι
 • Μικρό Ξενώνα
 • Αίθουσα Αναψυκτηρίου και υποδοχής κοινού
 • Χώρους Αναψυχής και εκδηλώσεων (χαγιάτια, αυλή)
 • Κατοικία του φύλακα
 • Χώρο πληροφόρησης - Χώρο πωλητηρίου
 • Λοιπούς βοηθητικούς χώρους

Το Κ.Ε.ΝΕ.Φ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί στα πλαίσια του Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, στο οποίο απόκειται πλειάδα εξαιρετικά σπάνιων και πλούσιων αυτοτελών συλλογών, που συναπαρτίζονται από 40.000 περίπου τεκμήρια χειρογράφων και έντυπων κειμένων και μια σημαντική σειρά αρχείων. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε το Νοέμβριο του 1993 από τον Ομότιμο σήμερα, Καθηγητή Φιλοσοφίας Νίκο Κ. Ψημμένο και οι συλλογές εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα αποκτήματα, τα οποία καταγράφονται στο Βιβλίο Εισαγωγής και ταξινομούνται σε εύτακτες θεματικές και χρονολογικές ενότητες. Ήδη με το Π.Δ. 349 (ΦΕΚ 290, 3 Δεκεμβρίου 2002) το Εργαστήριο, που λειτουργούσε ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία ατύπως ως Κέντρο, προσέλαβε θεσμική υπόσταση και οργανώθηκε με διοικητική αυτοτέλεια. Βεβαίως, η συλλογή του υλικού συνεχίζεται και στα σεμινάρια που διεξάγονται στον συγκεκριμένο χώρο έχουν κληθεί ως εισηγητές Καθηγητές Πανεπιστημίων της ημεδαπής και της αλλοδαπής καθώς και ερευνητές που ασχολούνται με εξειδικευμένα προβλήματα της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας και Επιστήμης.

Σχολές και τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2017, λειτουργεί και η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τα τμήματα της να είναι πλήρως αναγνωρισμένα (ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα) από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

 • Πολυτεχνική Σχολή
  • Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής[10]
  • Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών[11]
  • Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών[12]
 • Σχολή Επιστημών Υγείας

Μεταπτυχιακές σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μεταπτυχιακές σπουδές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκονται, παρά την ελλιπή χρηματοδότηση, σε ένα υψηλό επίπεδο και αποβλέπουν στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και πρακτικών. Στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ο τρόπος επιλογής των εισακτέων καθορίζεται στον οικείο Εσωτερικό Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών κάθε Σχολής/Τμήματος. Επιπλέον διέπονται από τον νόμο υπ. αρίθμ 3685 (με ΦΕΚ έγκρισης 148/16-7-2008), καθώς και τον Εσωτερικό Κανονισμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (με ΦΕΚ έγκρισης 310/10-3-2005), που αναφέρεται στη διάρθρωση των Μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.[17]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Το Πανεπιστήμιο σε αριθμούς». Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. http://www.uoi.gr/panepistimio/panepistimio-se-arithmous/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-06. 
 2. «Το Πανεπιστήμιο σε αριθμούς». Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. http://www.uoi.gr/panepistimio/panepistimio-se-arithmous/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-06. 
 3. 3,0 3,1 «Leiden Ranking 2014». Centre for Science and Technology Studies of Leiden University. http://www.leidenranking.com/ranking/2014. 
 4. «Greece Overall Ranking». URAP - University Ranking by Academic Performance. http://www.urapcenter.org/2011/country.php?ccode=GR&rank=all. 
 5. «Ranking Web of Universities». Webometrics. http://www.webometrics.info/en/Europe/Greece. 
 6. 6,0 6,1 «Ranking university departments using the mean h-index». Scientometrics (2010) 82:211–216, Springer. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11192-009-0048-4. 
 7. «World University Rankings» (στα αγγλικά). Times Higher Education (THE). 2017-08-18. https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2018/world-ranking#!/page/0/length/25/locations/GR/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats. Ανακτήθηκε στις 2017-11-05. 
 8. «Ιστοσελίδα βιβλιοθήκης Π.Ι.». http://www.lib.uoi.gr/index.php. 
 9. User, Super. «Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας - Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης "Σταύρος Νιάρχος"». dikeppee.uoi.gr. http://dikeppee.uoi.gr/index.php?lang=el#. Ανακτήθηκε στις 2017-11-05. 
 10. «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» (στα αγγλικά). www.cs.uoi.gr. http://www.cs.uoi.gr/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-05. 
 11. cc.uoi.gr, Konstantinos Dassios, kdassios AT. «Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών | Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». www.materials.uoi.gr. http://www.materials.uoi.gr/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-05. 
 12. «Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». architecture.uoi.gr. http://architecture.uoi.gr/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-05. 
 13. «Αρχική | Τμήμα Χημείας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». www.chem.uoi.gr. http://www.chem.uoi.gr/?. Ανακτήθηκε στις 2017-11-05. 
 14. «Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών». ecedu.uoi.gr. http://ecedu.uoi.gr/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-05. 
 15. «Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών». www.bat.uoi.gr. http://www.bat.uoi.gr/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-05. 
 16. «Σχολή Καλών Τεχνών – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». www.arts.uoi.gr. http://www.arts.uoi.gr/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-05. 
 17. «Μεταπτυχιακές Σπουδές». Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. http://www.uoi.gr/ekpaideysi/metaptyxiakes-spoudes/. Ανακτήθηκε στις 2017-03-02. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]