Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Η πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου.
Ίδρυση11 Δεκεμβρίου 1970, πριν 53 έτη (1970-12-11)
ΠρύτανηςΆννα Κ. Μπατιστάτου
ΑντιπρυτάνειςΛεονάρδος Ιωάννης
Καντή Παναγιώτα
Ματίκας Θεόδωρος
Μπήτσικας Ξενοφών
Ακαδημαϊκό προσωπικό997[1]
Φοιτητές33.381[1]
Προπτυχιακοί30.401
Μεταπτυχιακοί1.328
Διδακτορικοί1.652
ΤοποθεσίαΙωάννινα, Ήπειρος
ΔιεύθυνσηΛεωφόρος Σταύρου Νιάρχου 60, Ιωάννινα
ΠαραρτήματαΆρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα
Εγκαταστάσεις3.4 km²
ΜασκότΑετός Διός
Ιστότοποςwww.uoi.gr

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Π.Ι.) είναι ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα τα Ιωάννινα που ιδρύθηκε το 1970 με το υπ' αριθμόν 746/70 Ν.Δ.[2] Τμήματά του είχαν αρχίσει να λειτουργούν ήδη από το 1964 ως παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο τμήμα που ιδρύθηκε ήταν το Τμήμα της Φιλοσοφικής στις 8 Μαΐου του 1964.[3] Έχει την έδρα του στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, που βρίσκεται στην περιοχή Μονής Δουρούτης, κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας.[4][5][6][7][8]

Οι προσπάθειες για την ίδρυση Πανεπιστημίου στα Ιωάννινα και στην ευρύτερη περιοχή μαρτυρούνται από τα τελευταία προεπαναστατικά χρόνια. Εκείνη την περίοδο επιφανείς Ηπειρώτες διανοούμενοι είχαν επιχειρήσει να ιδρύσουν πανεπιστημιακές Σχολές στην Ήπειρο.[3]

Από τις αρχές του '50 και αμέσως μετά την ίδρυση της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (1954), υπήρχε έντονο το αίτημα για την ίδρυση ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, που θα επιβεβαίωνε το πολιτιστικό παρελθόν της Ηπείρου και θα αναδείκνυε από κάθε άποψη τα Ιωάννινα και την ευρύτερη περιοχή.

Το 1962 συγκροτήθηκε στην Αθήνα Κεντρική Επιτροπή Αγώνος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με μοναδικό σκοπό «την αποτελεσματικωτέραν διεκδίκησιν και ευρυτέραν δυνατήν προβολήν του δικαίου ηπειρωτικού αιτήματος της ίδρυσης εις τα Ιωάννινα του Γ' Πανεπιστημίου ή ανεξαρτήτων μετεκπαιδευτικών θεωρητικών ή τεχνικών σχολών». Σε προκήρυξή της, η Επιτροπή, τον Ιούλιο του 1962, καλούσε κάθε επίσημο και ανεπίσημο φορέα, όπως και κάθε Ηπειρώτη, να δραστηριοποιηθούν για την υλοποίηση του παραπάνω αιτήματος.

Η κυβερνητική μεταβολή, που συντελέστηκε το 1964, τροποποίησε με νέο νόμο την οργάνωση και τη διοίκηση των σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, στις 8 Μαΐου του 1964, εξαγγέλθηκε από τον ημερήσιο τύπο η ίδρυση Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής στα Ιωάννινα, ως παραρτήματος της ίδιας Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα ιδρύθηκε με το υπ' αριθμ. 735/64 Β.Δ. και άρχισε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1964 - 65 με διακόσιους φοιτητές.[9] Αρχικά το Τμήμα στεγάστηκε στο παλαιό κτίριο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Μια πτέρυγα του ίδιου κτιρίου, που κατείχε το στρατιωτικό νοσοκομείο 406, παραχωρήθηκε από τις στρατιωτικές αρχές για την κάλυψη των πρώτων διοικητικών και διδακτικών αναγκών. Για τον ίδιο λόγο, μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας η μεγάλη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας.

Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 7 Νοεμβρίου 1964. Ο Λουκής Ακρίτας, Υπουργός Παιδείας της Κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, κατά την τελετή των εγκαινίων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου δήλωσε: «Δεν αποτελεί μίαν Σχολήν, η Φιλοσοφική Σχολή· αποτελεί τον πρώτον πυρήνα μιας μεγάλης πανεπιστημιακής μονάδος, η οποία ευρίσκεται εις την βορειοδυτικήν άκραν της ελληνικής χερσονήσου, και μέσα εις τον ευρύτατον ευρωπαϊκόν χώρον, όπου σήμερα είναι εντεταγμένη η Ελλάς, έχει σκοπόν να ανασυνδέση τον ελληνικόν πολιτισμόν με τον πολιτισμόν της Ευρώπης».

Οι πρώτοι καθηγητές ανέλαβαν τη λειτουργία του Τμήματος και επωμίστηκαν σημαντικές ευθύνες και έργο δυσκολότατο. Σύμφωνα με μαρτυρία τους, «το Πανεπιστήμιο έχει μια καλή φήμη που δεν έπρεπε να διαψευστεί και ότι η γωνιά αυτή της ελληνικής γης είναι χιλιάκριβη και ό,τι και να κάμει κανείς γι' αυτήν είναι το λιγότερο από εκείνο που πραγματικά της αξίζει».

Το δεύτερο Πανεπιστημιακό έτος 1965 - 66, το Τμήμα μεταστεγάστηκε στο νέο διδακτήριο που προοριζόταν για την Τεχνική Σχολή Ιωαννίνων. Ο τότε υφυπουργός Προεδρίας Γεώργιος Μυλωνάς, Υφυπουργός Παιδείας στη θέση του Λουκή Ακρίτα που απεβίωσε, όχι μόνο ευνόησε τη μεταστέγαση του Τμήματος, αλλά και προώθησε τον προγραμματισμό και την ίδρυση πανεπιστημιούπολης στην περιοχή της μονής Δουρούτης.

Το 1966 ιδρύθηκε το Τμήμα Μαθηματικών, το οποίο υπαγόταν στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το υπ' αριθμ. 223/66 Β.Δ.[10] Το 1970 με το υπ' αριθμ. 746/70 Ν Δ. ιδρύθηκε ανεξάρτητο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) στα Ιωάννινα.[2] Με το ίδιο διάταγμα ιδρύεται το Τμήμα Φυσικής, το οποίο μαζί με το Τμήμα Μαθηματικών απαρτίζουν τη Φυσικομαθηματική Σχολή. Η κατάτμηση της Φιλοσοφικής Σχολής σε τρία Τμήματα, τα Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, έγινε με το Π.Δ. 445/18.10.84.[11]

Το έμβλημα του Π.Ι. είναι ο αετός επί σκήπτρου. Αποτελεί χάλκινο αετό, ένα εύρημα από το Ιερό της Δωδώνης, του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ. Παριστανόταν πάνω σε ένα σκήπτρο, από το οποίο σώζεται μόνο το επάνω μέρος, σε σχήμα άνθους λωτού. Ο αετός έχει στραμμένο το κεφάλι ελαφρά προς τα αριστερά, προς το Δία, και το ύψος του είναι 10 εκατοστά.

Σχολές και τμήματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2018, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελείται από 11 Σχολές και 26 Τμήματα.[12]

Σχολές Τμήματα
Φιλοσοφική Σχολή (Ιωάννινα)

(Ιδρύθηκε το 1964)

Σχολή Θετικών Επιστημών (Ιωάννινα)

(Ιδρύθηκε το 1983)

Σχολή Επιστημών Υγείας (Ιωάννινα)

(Ιδρύθηκε το 2013)

Πολυτεχνική Σχολή (Ιωάννινα)

(Ιδρύθηκε το 2017)

Σχολή Επιστημών Αγωγής (Ιωάννινα)

(Ιδρύθηκε το 1995)

Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών

(Ιωάννινα) (Ιδρύθηκε το 2018)

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (Ιωάννινα)

(Ιδρύθηκε το 2018)

Σχολή Καλών Τεχνών (Ιωάννινα)

(Ιδρύθηκε το 2013)

Σχολή Μουσικών Σπουδών (Άρτα)

(Ιδρύθηκε το 2018)

Σχολή Γεωπονίας (Άρτα)

(Ιδρύθηκε το 2018)

Σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Άρτα)

(Ιδρύθηκε το 2018)

Μεταπτυχιακές σπουδές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μεταπτυχιακές σπουδές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκονται σε ένα υψηλό επίπεδο και αποβλέπουν στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και πρακτικών. Στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ο τρόπος επιλογής των εισακτέων καθορίζεται στον οικείο Εσωτερικό Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών κάθε Σχολής/Τμήματος.[27]

Ακαδημαϊκή αξιολόγηση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το 2018, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται στη θέση 501-600 στην παγκόσμια λίστα που δημοσιεύουν οι The Times Higher Education (THE).[5]

Σύμφωνα με την κατάταξη "US News Best Global Universities" για το 2018, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται ανάμεσα στα 5 καλύτερα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.[28]

Το 2015 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αξιολογήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και έλαβε συνολικά Θετική ιδρυματική αξιολόγηση.[4]

Σύμφωνα με την κατατάξη Leiden του 2017, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται #1 στην Ελλάδα στις Ιατρικές επιστήμες και #2 σε ποσοστό δημοσιεύσεων που ανήκουν στο κορυφαίο 10% του κάθε επιστημονικού πεδίου.[6][29]

Σύμφωνα με την κατάταξη Leiden των Ελληνικών πανεπιστημίων του 2014, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται #1 στην Ιατρικές επιστήμες, #2 στη Φυσική, #2 στα Μαθηματικά, #2 στην Επιστήμη Υπολογιστών, #3 στη Γεωπονία και #2 συνολικά.[30]

Σύμφωνα με κατάταξη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientometrics της Springer, το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων κατατάσσεται #2 στην Ελλάδα, το τμήμα Επιστήμης Υλικών #3 και το Χημικό τμήμα #4.[7]

Πανεπιστημιούπολη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης

Η Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται σε απόσταση έξι χλμ. από το κέντρο των Ιωαννίνων και είναι μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση Πανεπιστημιουπόλεις στην Ελλάδα. Η πρόσβαση από την πόλη είναι εύκολη με αστική συγκοινωνία ή με αυτοκίνητο.

Η Πανεπιστημιούπολη καλύπτει έκταση 3.500 στρεμμάτων με εκτεταμένες περιοχές πρασίνου που περιβάλλουν τα κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία στεγάζονται οι Σχολές και οι άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Τα κτίρια, συνολικού εμβαδού 225.620 τ.μ., περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις αιθουσών διδασκαλίας, φοιτητικών και ερευνητικών εργαστηρίων, γραφείων και βιβλιοθηκών. Μαθήματα σε μεγάλα ακροατήρια γίνονται στα αμφιθέατρα, ενώ τα επιστημονικά συνέδρια και οι άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο του νεόδμητου κτιριακού συγκροτήματος της Ιατρικής Σχολής.

Δυο μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα στεγάζουν τις φοιτητικές κατοικίες σε μικρή απόσταση από τη Φοιτητική Λέσχη και άλλα τέσσερα απέναντι από το κτίριο της Διοίκησης. Ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων περιλαμβάνει το φοιτητικό εστιατόριο και την Αίθουσα Τελετών. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται η "Φηγός", το εστιατόριο.

Στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, εκτός από τα κτίρια των σχολών, υπάρχει η κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό γυμναστήριο και οι εστίες. Επίσης, εστίες λειτουργούν και στην πόλη, δίπλα στο παλαιό Πανεπιστήμιο (Δόμπολη). Το Οικονομικό Τμήμα, καθώς και το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών στεγάζονται στο χώρο της κεντρικής Βιβλιοθήκης. Οι γραμματείες των τμημάτων βρίσκονται στο Μεταβατικό κτίριο, όπου στεγάζεται και το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, όπως για παράδειγμα ο ΦΩΣΠΙ (Φωτογραφικός Συλλογος), ο ΚΟΠΙ (Κινηματογραφικός Όμιλος), η ΘΕΣΠΙ (Θεατρική Συντροφιά) και άλλοι.

Στο χώρο του Πανεπιστημίου λειτουργεί το γραφείο Διασύνδεσης, σκοπός του οποίου είναι η παροχή αρωγής στους φοιτητές κατά την αναζήτηση εργασίας, μεταπτυχιακών ή υποτροφιών.

Μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πανεπιστημιούπολης είναι το παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Δουρούτης, κτισμένο τον 18ο αιώνα, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιείται ως Κέντρο Πολιτισμού του Πανεπιστημίου.

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει τη μεγαλύτερη σε ωφέλιμη επιφάνεια (14.500 τ.μ. κατανεμημένα σε έξι ορόφους) ενιαία Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης της Ελλάδας (Β.Κ.Π.-Π.Ι.).

Η Β.Κ.Π.-Π.Ι. διαθέτει μία συλλογή που αποτελείται από 400.000 βιβλία και 1.000 τρέχουσες συνδρομές έντυπων επιστημονικών περιοδικών, συλλογή βιβλίων που σχετίζονται με τα προσφερόμενα μαθήματα όλων των Τμημάτων του Π.Ι., εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, ευρετήρια κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ηλεκτρονική της συλλογή, που περιλαμβάνει περίπου 14.000 ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά πλήρους κειμένου (συνδρομές του Π.Ι. και του Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - Heal-Link), δεκάδες ηλεκτρονικές βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων, εκατοντάδες ηλεκτρονικά βιβλία κ.ά. Στους χώρους της Βιβλιοθήκης αναπτύσσονται επίσης ειδικές συλλογές με παλαιοτυπικές εκδόσεις, βιβλία σε κυριλλική και αραβική γραφή κ.ά. Για τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης διατίθεται μια σημαντική συλλογή βιβλίων σε γραφή Braille και ειδικός εξοπλισμός για τη χρήση της.

Την Κεντρική βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται σε ιδιαίτερο κτήριο στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων και καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα της Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής, Οικονομικών Επιστημών, Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Φιλολογίας. Τη βιβλιοθήκη Τμήματος Μαθηματικών, η οποία στεγάζεται στο κτήριο του Τμήματος Μαθηματικών, στον 1ο όροφο. Τη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημιακής Σχολής Αγρινίου που καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων: Α. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Β. Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων Γ. Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών. Την Συλλογή Αποθήκευσης, η οποία περιλαμβάνει υλικό περιορισμένης ζήτησης (παλαιούς τόμους περιοδικών και βιβλίων) και στεγάζεται στο Υπόγειο και Ισόγειο του κτηρίου της πρώην βιβλιοθήκης της Ιατρικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων.

Άλλες εγκαταστάσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν επιπλέον: Κέντρο Υδροβιολογικών Ερευνών, Μουσείο Τυπογραφίας & Τεχνολογίας, Μουσείο εκμαγείων και αντιγράφων των κλασικών και βυζαντινών χρόνων, Μουσείο λαϊκής τέχνης, Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, Αστεροσκοπείο, Μετεωρολογικός Σταθμός και μια πειραματική μονάδα ζώων ενώ βρίσκεται υπό εξέλιξη η δημιουργία ενός μουσείου Χημείας.

Στο Φοιτητικό Εστιατόριο του Πανεπιστημίου σιτίζονται προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου, καθώς και σπουδαστές των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), με βάση τις προϋποθέσεις που ορίζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.

Το Φοιτητικό Εστιατόριο βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη, στο ισόγειο του κτιρίου της Φοιτητικής Λέσχης και λειτουργεί σε χώρους 4500 περίπου M2 με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό του Πανεπιστημίου. Η παροχή της σίτισης γίνεται με το σύστημα της πλήρους ανάθεσης του έργου, μετά από διαγωνισμό, σε επαγγελματία ιδιώτη, ο οποίος υπόκειται στην άμεση εποπτεία και στον έλεγχο των αρμοδίων οργάνων του Πανεπιστημίου.

Το Εστιατόριο λειτουργεί το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Ιουνίου, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, με διακοπή 14 ημερών τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, αντίστοιχα. Συνολικά λειτουργεί 275 ημέρες το χρόνο με δυνατότητα σίτισης τουλάχιστον 4.000 φοιτητών την ημέρα.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί από το 2005 το Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας-Παράδοσης & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε.) «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο κατασκευάστηκε με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με σκοπό την ενίσχυση, προώθηση και διάδοση της ελληνικής παιδείας και παράδοσης.[31]

Για την υλοποίηση των στόχων του το Διεθνές Κέντρο σχεδιάστηκε και χτίστηκε με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές, ώστε να λειτουργεί αυτόνομα με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Αποτελείται από το Κτίριο Διοίκησης & Εκπαίδευσης και το Κτίριο του Ξενώνα.

Παράλληλα με τις μόνιμες δράσεις που υλοποιεί (Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού και Κέντρο Κατάρτισης) το ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. αποτελεί κύριο πόλο έλξης και για άλλες επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες, ενώ συμβάλλει και στη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από ποικίλες διαπολιτισμικές δράσεις. Στο πλαίσιο του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. λειτουργεί το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού, το Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας & Προβολής Δράσεων και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (πρώην Κ.Ε.Κ.)

Κέντρο Διά Βίου Μάθησης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (πρώην Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1994 με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με στόχο την υλοποίηση δράσεων δια βίου μάθησης.

Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λειτουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Παιδείας-Παράδοσης & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «Σταύρος Νιάρχος», που ιδρύθηκε με την χορηγία του ομώνυμου Κοινωφελούς Ιδρύματος, με σκοπό την ενίσχυση της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους τομείς της ελληνικής παιδείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης διαθέτει πιστοποίηση δομών & υπηρεσιών από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) με Κωδικό Πιστοποίησης 6644-06, η οποία από το 2006 μέχρι σήμερα ανανεώνεται σε ετήσια βάση. Το καθαρό εμβαδόν της δομής είναι 481 τ.μ., με 1 πιστοποιημένη αίθουσα διδασκαλίας δυναμικότητας 25 ατόμων και 2 αίθουσες πληροφορικής δυναμικότητας 25 ατόμων (2Χ25).

Το 2012 το Κέντρο βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας στο σχεδιασμό και υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Leonardo.

Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος» ανεξάρτητα από τις μόνιμες δράσεις που υλοποιεί, αποτελεί κύριο πόλο έλξης στην Περιφέρεια της Ηπείρου και για άλλες επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες, όπως ελληνικά και διεθνή συνέδρια, σεμινάρια, εξετάσεις εκπαιδευτικών φορέων, ημερίδες, εκπαιδευτικές δράσεις, κ.ά. Επίσης, η ίδρυση του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. έδωσε την ευκαιρία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να υπογράψει Σύμβαση (2006-2009) συνεργασίας με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), προκειμένου το Ε.Α.Π. να χρησιμοποιεί τις αίθουσες του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. όλα τα Σαββατοκύριακα του ακαδημαϊκού έτους στο πλαίσιο των συμβουλευτικών του συναντήσεων και εξετάσεων.

Οι αίθουσες και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του κτηρίου και τα δωμάτια του Ξενώνα, παραχωρούνται έπειτα από σχετικό αίτημα των ενδιαφερομένων και έγκριση του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και ενέργειες. Στο Τμήμα αυτό εντάσσεται και το Γραφείο Διαχείρισης Ξενώνα & Φοιτητικών Κατοικιών Φιλοξενίας.

Ο Ξενώνας και οι Φοιτητικές Κατοικίες Φιλοξενίας του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. διατίθενται σε:

 • αλλοδαπούς φοιτητές του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού
 • επιστημονικούς Συνεργάτες Μελών ΔΕΠ και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 • συμμετέχοντες των επιστημονικών εκδηλώσεων που υλοποιούνται στους χώρους του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε.

Το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) ιδρύθηκε επί Πρυτανείας Δημητρίου Γλάρου, με την υπ' αριθμόν 755/9.02.1995 απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διέπεται από Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

Κύρια αποστολή του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. είναι η προβολή της ελληνικής παράδοσης, ιδιαίτερα της τοπικής, καθώς και η γνωριμία με τις παραδόσεις άλλων χωρών μέσα από τη διδασκαλία και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας καθώς και η κάλυψη εκπαιδευτικών/ερευνητικών αναγκών σε σχέση με την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της ελληνόφωνης παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός των συνόρων. Για το λόγο αυτό αναπτύσσει δράσεις που στοχεύουν:

 • στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και των διαχρονικών αξιών του.
 • στη διαπολιτισμική επαφή των λαών, με σεβασμό στην ετερότητα και τη διαφορετικότητα των λαών.
 • στη σύσφιξη και διατήρηση των δεσμών με τους Έλληνες της Ομογένειας.
 • στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό της διδακτικής μεθοδολογίας με την υλοποίηση σεμιναριακών κύκλων για την ελληνική ως ξένη ψυχοπαιδαγωγικού, διδακτικού και γλωσσολογικού περιεχομένου.
 • στην οργάνωση ημερίδων και συνεδρίων με θέμα τη διδακτική της γλώσσας και του πολιτισμού.
 • στο σχεδιασμό διδακτικού υλικού και γλωσσικών εγχειριδίων εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.
 • στη λειτουργία παραρτημάτων με σκοπό τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Πολιτισμός και πανεπιστήμιο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλητικές δραστηριότητες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου έχουν τη δυνατότητα να γυμνάζονται στο νέο κλειστό Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη και ανάλογα με τις επιδόσεις τους στα εσωτερικά πρωταθλήματα που γίνονται στα διάφορα αθλήματα μεταξύ των Σχολών του Πανεπιστημίου μας, μπορούν να συμμετάσχουν στους Πανελλήνιους Φοιτητικούς Αγώνες που διεξάγονται μεταξύ των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα χορευτικά τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, όπου διδάσκονται ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί. Το χορευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου συμμετέχει σε πολιτιστικές Πανεπιστημιάδες της χώρας, και σε διάφορα Φεστιβάλ με διακρίσεις στο εξωτερικό.

Οι φοιτητές μπορούν να ενημερώνονται για τα διάφορα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα από τις ανακοινώσεις που αναρτώνται σε πίνακες έξω από το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και έξω από τη Φοιτητική Λέσχη (Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων) καθώς και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Οι σπουδαστές, μεταξύ άλλων, μπορούν να συμμετάσχουν σε μαθήματα σκοποβολής, αναρρίχησης και προετοιμασίας για σκι.

 • Μουσείο εκμαγείων και αντιγράφων των κλασσικών και βυζαντινών χρόνων
 • Μουσείο λαϊκής τέχνης
 • Λαογραφικό Μουσείο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 • Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας

Αίθουσα λόγου και τέχνης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αίθουσα Λόγου και Τέχνης στεγάζεται στο κτίριο Β' των φοιτητικών κατοικιών και έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα. Αξιόλογες είναι οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών, οι θεατρικές παραστάσεις και οι μουσικές εκδηλώσεις.

Κέντρο πολιτισμού μονής Περιστέρας - Δουρούτης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Πολιτισμού διατηρεί ως επωνυμία του την επίσημη ονομασία της "Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστεράς - Δουρούτης". Η διπλή ονομασία του μοναστηριακού συγκροτήματος του Αγίου Γεωργίου προήλθε, κατά πάσα πιθανότητα, από την συγχώνευση των δύο (από τις τρεις μονές) που υπήρχαν στο λόφο αυτό: Του Μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής Δουρούτης ή Ντουρούτι και του Μοναστηριού Αγίου Γεωργίου Περιστεράς. Η συγχώνευση των δύο μονών, ως ουσία και επωνυμία, μαζί με τη συγχώνευση των περιουσιακών τους στοιχείων έγινε το 1902.

Το Κέντρο Πολιτισμού περιλαμβάνει: Αίθουσα Συνεδριάσεων, μικρό ξενώνα, βιβλιοθήκη, εκθεσιακούς χώρους, αίθουσα Η/Υ και τηλεματικής, τραπεζαρία και κελάρι, χώρους Αναψυχής και εκδηλώσεων (χαγιάτια, αυλή).

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί στα πλαίσια του Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, στο οποίο απόκειται πλειάδα εξαιρετικά σπάνιων και πλούσιων αυτοτελών συλλογών, που συναπαρτίζονται από 40.000 περίπου τεκμήρια χειρογράφων και έντυπων κειμένων και μια σημαντική σειρά αρχείων. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε το Νοέμβριο του 1993 από τον Ομότιμο σήμερα, Καθηγητή Φιλοσοφίας Νίκο Κ. Ψημμένο και οι συλλογές εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα αποκτήματα, τα οποία καταγράφονται στο Βιβλίο Εισαγωγής και ταξινομούνται σε εύτακτες θεματικές και χρονολογικές ενότητες. Ήδη με το Π.Δ. 349 (ΦΕΚ 290, 3 Δεκεμβρίου 2002) το Εργαστήριο, που λειτουργούσε ως τη συγκεκριμένη ημερομηνία ατύπως ως Κέντρο, προσέλαβε θεσμική υπόσταση και οργανώθηκε με διοικητική αυτοτέλεια.[32] Βεβαίως, η συλλογή του υλικού συνεχίζεται και στα σεμινάρια που διεξάγονται στον συγκεκριμένο χώρο έχουν κληθεί ως εισηγητές Καθηγητές Πανεπιστημίων της ημεδαπής και της αλλοδαπής καθώς και ερευνητές που ασχολούνται με εξειδικευμένα προβλήματα της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας και Επιστήμης.

Επίτιμοι διδάκτορες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχολή Επιστημών Υγείας[33]

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
 • Olivier Sterkers, Professor of ENT, Pierre et Marie Curie Medical School, University Paris Diderot- Paris 6, FRANCE
 • Alvin Crawford, Professor Emeritus in paediatrics-orthopaedics, University of Cincinnati College of Medicine, Cincinnati, OH, USA
 • Χαράλαμπος Ρούσσος, Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Γιώργος Παξινός, Scientia Professor of University of New South Wales
 • Λίνος Μπενάκης, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
 • Robert Bromning, Φιλολογίας
 • Herbert Hunger, Ιστορίας και Αρχαιολογίας
 • Αναστάσιος Γιαννουλάτος, Ιστορίας και Αρχαιολογίας
 • Νίκολας Χάμοντ, Ιστορίας και Αρχαιολογίας
 • Ντόναλντ Νίκολ, Ιστορίας και Αρχαιολογίας
 • Werner Beierwalts, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
 • Οδυσσέας Λαμψίδης, Φιλολογίας
 • Δαμασκηνός Παπανδρέου, Ιστορίας και Αρχαιολογίας
 • Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ιστορίας και Αρχαιολογίας
 • Αντώνης Σαμαράκης, Φιλολογίας
 • Κώστας Αξελός, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
 • Paul Astrom, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
 • Hans-Gunter Bugholz, Ιστορίας και Αρχαιολογίας
 • Pat Easterling, Φιλολογίας
 • Karen Gloy, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
 • Δαυίδ Αντωνίου, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
 • John Peter Anton, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
 • Κάρολος Παπούλιας, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
 • Κωνσταντίνος Μπέης, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
 • Johannes Koder, Ιστορίας και Αρχαιολογίας
 • Michel Humbert, Ιστορίας και Αρχαιολογίας
 • Δανιήλ Ιακώβ, Φιλολογίας
 • Άδωνις Κύρου, Ιστορίας και Αρχαιολογίας
 • Σταύρος Ζουμπουλάκης, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
 • Hans Merkens, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
 • Richard Lawrence Hunter, Φιλολογίας
 • Στέλλα Γεωργούδη, Φιλολογίας
 1. 1,0 1,1 «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε αριθμούς». Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. https://www.uoi.gr/panepistimio/panepistimio-se-arithmous/. Ανακτήθηκε στις 2023-01-12. 
 2. 2,0 2,1 «ΦΕΚ A 267/1970». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 12 Δεκεμβρίου 1970. 
 3. 3,0 3,1 «Ιστορική αναδρομή». www.uoi.gr. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 2016. 
 4. 4,0 4,1 «Έκθεση Εξωτερικής Ιδρυματικής Αξιολόγησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» (PDF) (στα Αγγλικά). www.adip.gr. 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.  "Overall, the University provides a positive and supportive environment for students and faculty. EEC's notes: High performing personnel and students. High quality infrastructure and research equipment. Several strong disciplines with international visibility. Cultural and aesthetic aspects of campus life (monastery, specific museums and libraries)."
 5. 5,0 5,1 «(THE) Κατάταξη Πανεπιστημίων - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» (στα αγγλικά). Times Higher Education (THE). 2017. https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/university-ioannina. 
 6. 6,0 6,1 «Kατάταξη Leiden 2017». Centre for Science and Technology Studies of Leiden University (στα Αγγλικά). 
 7. 7,0 7,1 «Ranking university departments using the mean h-index». Scientometrics (2010) 82:211–216, Springer. 
 8. «Ranking Web of Universities - Κατάταξη ελληνικών ιδρυμάτων». Webometrics. 
 9. «ΦΕΚ A 240/1964». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 30 Νοεμβρίου 1964. 
 10. «ΦΕΚ A 58/1966». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 14 Μαρτίου 1966. 
 11. «ΦΕΚ A 160/1984». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 18 Οκτωβρίου 1984. 
 12. «Σχολές και Τμήματα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». www.uoi.gr. 
 13. «Τμήμα Φιλολογίας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 14. «Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 15. «Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 16. «Τμήμα Μαθηματικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 17. «Τμήμα Φυσικής - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 18. «Τμήμα Χημείας - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 19. «Ιατρική Σχολή - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 20. «Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 21. «Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 22. «Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 23. «Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 24. «Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 25. «Τμήμα Οικονομικών Επιστημών - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 26. «Τμήμα λαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης - Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ» (PDF) (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019. 
 27. «Μεταπτυχιακές Σπουδές - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. https://www.uoi.gr/ekpaideysi/metaptyxiakes-spoudes/. 
 28. Best Global Universities in Greece
 29. «CWTS Leiden Ranking - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». Centre for Science and Technology Studies of Leiden University (στα Αγγλικά). 
 30. Studies (CWTS), Centre for Science and Technology. «CWTS Leiden Ranking». CWTS Leiden Ranking (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2019. 
 31. «Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας - Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης "Σταύρος Νιάρχος"». dikeppee.uoi.gr. 
 32. «ΦΕΚ A 290/2002». Εφημερίς της Κυβερνήσεως. 3 Δεκεμβρίου 2002. 
 33. «Κοσμητεία σχολής Επιστημών Υγείας». 
 34. «Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]