Μαχφιρούζ Χατιτζέ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μαχφιρούζ Χατιτσέ Σουλτάνα)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χασεκί Μαχφιρούζ Χατιτζέ Σουλτάν
Apartments Valide Sultan Topkapi March 2008pano.jpg
Περίοδος
εξουσίας
26 Φεβρουαρίου 1618 - 26 Φεβρουαρίου 1620
Προκάτοχος Αλιμέ Σουλτάν
Διάδοχος Αλιμέ Σουλτάν
Σύζυγος Αχμέτ Α'
Επίγονοι Οσμάν Β΄(γεν.1604)
Χατιτζέ Σουλτάν(γεν.1608)
Ηγεμόνας Μπεγιαζίτ(γεν.1612)
Ηγεμόνας Χουσείν(γεν.1613)
Ηγεμόνας Σουλεϊμάν(γεν.1615)
Οίκος Οσμανιδών
Γέννηση 1590
Σερβία(?)
Θάνατος 26 Οκτωβρίου 1620 (30 ετών)
Ανδριανούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Κοιμητήριο Εγιούπ Σουλτάν, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εθνικότητα Κροατική(?)
Θρησκεία Χριστιανισμός, εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψή της
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Βαλιντέ Μαχφιρούζ Χατιτζέ Σουλτάν (τουρκικά: Valide Haseki Mahfiruz Hatice Sultan) (1590-26 Οκτωβρίου 1620) ήταν σύζυγος του Σουλτάνου Αχμέτ Α΄. Ήταν η μητέρα του Οσμάν Β', του Ηγεμόνα Χουσεϊν, του Ηγεμόνα Μπεγιαζίτ και του Ηγεμόνα Μεχμέτ. Ήταν Βαλιντέ Σουλτάν στον γιό της Οσμάν Β' από τις 26 Φεβρουαρίου 1618 μέχρι τον θάνατό της στις 26 Οκτωβρίου 1620.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή της είναι Αλβανική. 'Ηταν είτε μια χριστιανή ορθόδοξη είτε μια μουσουλμάνα.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γιός της Μαχφιρούζ Χατιτζέ Σουλτάν, Οσμάν Β'

Η Μαχφιρούζ ήταν η πρώτη από τις τρείς συζύγους του Σουλτάνου Αχμέτ Α΄. Μαζί του είχε κάνει 5 παιδιά, τον Οσμάν Β΄, τον Ηγεμόνα Μπεγιαζίτ,τον Ηγεμόνα Σουλεϊμάν,τον Ηγεμόνα Χουσεΐν και την Χατιτζέ Σουλτάν. Μόλις γεννήθηκε ο Οσμάν, ο Αχμέτ έγινε ο νεότερος σουλτάνος που έγινε πατέρας (ήταν 14 ετών) και ο Οσμάν έγινε ο πρώτος πρωτότοκος πρίγκιπας που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Είχε την υποστήριξη της Σαφιγιέ Σουλτάν που την πάντρεψε με τον Αχμέτ, της Σερβαζάντ Χατούν που ήταν θεία της και της Χαντάν Σουλτάν που ήταν μητέρα του Αχμέτ. Ο Σουλτάνος Αχμέτ Α' συνέχισε να βλέπει την Μαχφιρούζ παρά την τεράστια ζήλια της άλλης συζύγου του Χασεκί Μαχπεϊκέρ Κιοσέμ Σουλτάν.

Η Μαχφιρούζ ήταν ζωντανή όταν ο γιός της Οσμάν ενθρονίστηκε ως Οσμάν Β' μετά την εκθρόνιση του ανίκανου Μουσταφά Α', που ήταν θείος του. Έγινε Βαλιντέ Σουλτάν, μία απο τις πιο ισχυρές και επικράτησε του γιού της Οσμάν Β', για να σώσει την ζωή του θείου του Μουσταφά Α' ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και εξαδελφός της, εφόσον η μητέρα του Αλιμέ Σουλτάν ήταν θεία της.

Ήταν γνωστή για την ομορφιά της, τα πράσινα μάτια της και τον ισχυρό χαρακτήρα της. Πέθανε το 1620 σε ηλικία 30 ετών και ετάφη στο Εγιούπ. Ελάμβανε 3.000 Άκτσες (Akces) την ημέρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του γιου της Οσμάν Β', πού την αγαπούσε και την σεβόταν με τον ίδιο τρόπο που ο Ηγεμόνας Μουσταφά αγαπούσε την μητέρα του Χασεκί Μαχιντεβράν Σουλτάν, η οποία ήταν θεία της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • History of the Ottoman Empire and Modern Turkey, Stanford Jay Shaw, Cambridge University Press, p. 191
  • The only other thing we know about her isthat her name was probably Mahfiruz.16 That she was Greek and taught Osman Latin, Greek, and Italian are products of the ... 146, refers to her as Hadice Mahfiruz, yet his source is not clear.
  • Semiramis: Sultan'ın gözünden şenlik 2005, p. 27: "Osman II's mother the Serbian Evdoksiya known as Mahfiruz Sultan,"
  • Hadice Mah-firuz (1590- 1620) con Osman II (1618- 1622). Ahmed I ebbe solo tre donne: Hadice Mah-firuz, da cui ebbe quattro figli (Osman, Bayezìd, Sùleyman e Hù- seyn);
  • HATİCE MÂHFİRÛZE VALİDE SULTAN (1590-1620)Hatîce Mâhfirûze Vâlide Sultan, İkinci Osman'ın annesidir. Sultan İkinci Osman Han, Sultan Birinci Ahmed Han'ın oğlu olup, 3 Kasım 1604 tarihinde Mâhfirûze Sultandan dünyaya geldi218.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mahfiruz Hatice Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αλιμέ Σουλτάν
Βαλιντέ Σουλτάν
26 Φεβρουαρίου 1618 - 26 Φεβρουαρίου 1620
Διάδοχος
Αλιμέ Σουλτάν