Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Evangelical Church of Greece at Athens.JPG
Είδοςεκκλησία
Γεωγραφικές Συντεταγμένες37°58′13″N 23°43′54″E
ΘρήσκευμαΕλληνική Ευαγγελική Εκκλησία
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1858
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Το κτήριο της A΄ Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας

Η Α'Πρώτη) Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία είναι η πρώτη επίσημη Προτεσταντική/Ευαγγελική εκκλησία που συγκροτήθηκε στην Ελλάδα. Το εκκλησιαστικό της κτήριο βρίσκεται στην Αθήνα, απέναντι από τη Πύλη του Αδριανού

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εκκλησία δημιουργήθηκε από την διακονία του Μιχαήλ Καλοποθάκη (1825-1911) στις αρχές του 1858. Το κτήριο της εκκλησίας κτίστηκε απέναντι από το Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 1871.

Κατά τον 19ο αιώνα η Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία αρκετές φορές υπήρξε στόχος φανατικών θρησκευόμενων. Ήταν συνηθισμένο κάθε Μεγάλη Παρασκευή, κατά την περιφορά του επιταφίου του Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης Πλάκας, το πλήθος να σταματά μπροστά στην Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, να την πετροβολά και έπειτα να συνέχιζει την πορεία του.

Το 1892 κατά την διάρκεια μιας Κυριακάτικης πρωινής λειτουργίας, μιά ομάδα ανθρώπων εισέβαλε στην εκκλησία και έβαλε φωτιά στις Άγιες Γραφές, στα υμνολόγια και στα καθίσματα.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1896, η αστυνομία, μετά από διαταγή του Νομάρχη η οποία εκδόθηκε κατόπιν εισηγήσεως της Μητρόπολης Αθηνών, ακρωτηρίασε την επιγραφή που ήταν αναρτημένη έξω από το κτίριο της Εκκλησίας, απαλείφουσα απ' αυτήν τη λέξη Ελληνική, επειδή η λέξη αυτή πριν από το Ευαγγελική Εκκλησία αποτελούσε κατά τον Μητροπολίτη ένα είδος προσηλυτισμού. Μόνο μετά από γνωμοδότηση «πέντε εκ των διαπρεπεστάτων νομομαθών της πρωτεύουσας»,[εκκρεμεί παραπομπή] οι οποίοι χαρακτήρισαν την πράξη αυτή του Νομάρχη ως αντισυνταγματική, επετράπη να ξαναγραφεί η λέξη Ελληνική επάνω στην επιγραφή.

Σήμερα η εκκλησία υπάγεται στην Νότια Σύνοδο της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας και ποιμένας είναι ο Γιώτης Κανταρτζής.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακονίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία διατηρεί διακονίες για παιδιά, νέους, εφήβους, γυναίκες, ζευγάρια, ενώ σ' αυτήν υπάγεται και η φοιτητική ομάδα Θέση 95. Επίσης υπάρχουν ομάδες της στη Γλυφάδα, στη Νέα Σμύρνη, στην Αγία Παρασκευή, στο Χολαργό, στο Νέο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.[1]

Παρουσία στη πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2009 η Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία ξεκίνησε μια νέα συνάθροιση στην Γλυφάδα,[2] ενώ από το 2010 δραστηριοποιείται σε ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα εγχείρημα, για την από το μηδέν δημιουργία μιας χριστιανικής εκκλησίας στα Εξάρχεια.[3] Επίσης, δραστηριοποιείται και στο κέντρο νεότητας Κέντρο 68.[4]

Πολιτιστικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε χρόνο, την περίοδο των Χριστουγέννων διοργανώνει την μουσική εκδήλωση Christmasfest. Από το 2007 έχει ξεκινήσει ένα νέο μουσικό θεσμό στην Αθήνα, το φεστιβάλ Bach.

Κοινωνική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης δραστηριοποιείται με το Χριστιανικό Κέντρο Απεξάρτησης με την επωνυμία ο Φιλήμων, με την διακονία για εκδιδόμενα άτομα Νέα Ζωή, με το το πρόγραμμα Δρόμοι Καθαροί που περιλαμβάνει διάφορες οικολογικές δράσεις με κεντρικό άξονα τον καθαρισμό διάφορων χώρων, καθώς και με διάφορα αιμοδοτικά προγράμματα.

Βιβλική παιδεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία διατηρεί προγράμματα με στόχο την βιβλική παιδεία και τον γενικότερο καταρτισμό σε θέματα πίστης και ερμηνείας της Αγίας Γραφής για τους πιστούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «AEEE » Θέση 95». www.aeee.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2016. 
  2. «AEEE » Συνάθροιση Γλυφάδας». www.aeee.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2016. 
  3. «AEEE » Εξάρχεια». www.aeee.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2016. 
  4. «Kentro68 Κέντρο Νεότητας, Ν. Κόσμος». Kentro68 Κέντρο Νεότητας, Ν. Κόσμος. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρωτοπορεία και Πρωτοπόροι, Μ. Β. Κυριακάκη, 1985,
  • Reformed Communities in an Eastern Orthodox Culture, P. Ηintzoglou, Fuller Theological Seminary, 1969

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 37°58′13″N 23°43′53″E / 37.9702°N 23.7314°E / 37.9702; 23.7314