Κατάλογος θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει ορισμένες οργανωμένες ελληνικές θρησκευτικές κοινότητες.

Νομικός ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Άρθρο αρ.1 του Νόμου 4301/2014 για την «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα», θρησκευτική κοινότητα «είναι ικανός αριθμός φυσικών προσώπων με συγκεκριμένη θρησκευτική Ομολογία γνωστής θρησκείας, μόνιμα εγκατεστημένων σε ορισμένη γεωγραφική περιοχή, με σκοπό την κοινή άσκηση της λατρείας της και την τέλεση των καθηκόντων που απαιτούνται από την κοινή Ομολογία των μελών της.[1]

Χριστιανικές ομολογίες/εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορθόδοξη Εκκλησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Σύνταγμα της Ελλάδας αναγράφεται πως Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού· τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ΄ (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

Καθολική Εκκλησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτεσταντικές εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Προτεσταντικές εκκλησίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι οι:

Εκκλησία που συνδέεται με την Αγγλικανική Κοινωνία.[6]

Σύνδεσμος Πεντηκοστιανών εκκλησιών που περιλαμβάνει δόγματα όπως οι:

Επίσης περιλαμβάνει ενταγμένες ή ημιαυτόνομες τοπικές συνάξεις όπως οι:

  • Αποστολική Εκκλησία της Ανάστασης[12]
  • Ελληνική Χριστιανική Εκκλησία[13]
  • Χριστιανική Αδελφότητα Αγάπης[14][15]
  • Χριστιανική Εκκλησία Θερισμός[16]
  • Χριστιανική Εκκλησία Πεντηκοστής Κοζάνης
  • Χριστιανικό Κέντρο Γλυφάδας[17]

Αυτοκέφαλη Πεντηκοστιανή εκκλησία.

Αυτοκέφαλη Πρεσβυτεριανή εκκλησία.

Σύνδεσμος εκκλησιών που κατατάσεται στους Βαπτιστές και στις Εκκλησίες των Αδερφών. Περιλαμβάνει:

  • Άλλες Εκκλησίες

Επίσης υπάρχουν πολλές τοπικές εκκλησίες διαφόρων αποχρώσεων.

Βαπτιστικής προέλευσης είναι οι:

  • Ευαγγελική Βαπτιστική Εκκλησία[23]
  • Βιβλική Βαπτιστική Εκκλησία Ζακύνθου[24]

Ευαγγελικής προέλευσης είναι οι:

  • Αρχέγονη Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία
  • Ευαγγελική Εκκλησία του Θεού
  • Ευαγγελική Χριστιανική Εκκλησία

Πεντηκοστιανής προέλευσης είναι οι:

  • Αποστολική Εκκλησία Φιλαδέλφειας του Ιησού Χριστού[25]
  • Αποστολική Χριστιανική Εκκλησία
  • Εκκλησία του Χριστού της Πεντηκοστής
  • Εκκλησία Χριστιανών Ελλάδας[26]
  • Διεθνής Ελληνική Χριστιανική Εκκλησία[27]
  • Χριστιανική Αποστολική Εκκλησία
  • Χριστιανική Εκκλησία Αθηνών
  • Χριστιανική Εκκλησία Φιλαδέλφεια[28][29]
  • Χριστιανικό Κέντρο Αθηνών[30]
  • Χριστιανικό Κέντρο Σαλόμ[31]

Μεθοδιστικής προέλευσης είναι οι:

Χριστιανικές εκκλησίες, ομολογίες ή δόγματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Άλλες θρησκευτικές κοινότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ισλάμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πίστη στο Ισλάμ αποτελεί μέρος της παράδοσης ενός τμήματος των κατοίκων της Θράκης. Μέλη ισλαμικών θρησκευμάτων απαντώνται και σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΦΕΚ Α΄ 223/7.10.2014». nomoi.info. σελ. 7331. Ανακτήθηκε στις 18.12.2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Επίσημος ιστότοπος: ecclesia.gr
  3. Με δικαιοδοσία επί των Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και επί της Εκκλησίας της Κρήτης.
  4. Επίσημος ιστότοπος: ec-patr.org
  5. Επίσημος ιστότοπος: cathecclesia.gr
  6. Επίσημος ιστότοπος: anglicancommunion.org
  7. Επίσημος ιστότοπος: pentecost.gr
  8. Συνεργάζεται με τις Συνάξεις του Θεού
  9. Επίσημος ιστότοπος: acocgr.org
  10. Συνεργάζεται με τη Διεθνή Εκκλησία του Τετραγωνικού Ευαγγελίου
  11. 11,0 11,1 Συνεργάζεται με την παγκόσμια ομώνυμη εκκλησία
  12. Επίσημος ιστότοπος: anastasi.gr
  13. Επίσημος ιστότοπος: hcchurch.gr
  14. Επίσημος ιστότοπος: christvision-bill.org/ Αρχειοθετήθηκε 2011-04-26 στο Wayback Machine.
  15. Συνεργάζεται με την Συναγωγή: Εκκλησία των Εθνών Αρχειοθετήθηκε 2011-02-26 στο Wayback Machine.
  16. Επίσημος ιστότοπος: therismos.gr Αρχειοθετήθηκε 2010-05-25 στο Wayback Machine.
  17. Επίσημος ιστότοπος: glyfadacc.org/
  18. Επίσημος ιστότοπος: christianity.gr
  19. Επίσημος ιστότοπος: gec.gr Αρχειοθετήθηκε 2008-01-09 στο Wayback Machine.
  20. Επίσημος ιστότοπος: koinoniaeeee.gr
  21. Επίσημος ιστότοπος: iec.gr
  22. Επίσημος ιστότοπος: newlife4you.gr
  23. Επίσημος ιστότοπος: baptist.gr
  24. Επίσημος ιστότοπος: zakynthosbiblebaptist.com Αρχειοθετήθηκε 2011-01-02 στο Wayback Machine.
  25. Επίσημος ιστότοπος: hellas4jesus.gr Αρχειοθετήθηκε 2011-06-02 στο Wayback Machine.
  26. Επίσημος ιστότοπος: ekxe.gr
  27. Επίσημος ιστότοπος: hicc.gr Αρχειοθετήθηκε 2012-01-11 στο Wayback Machine.
  28. Επίσημος ιστότοπος: churchphiladelphia.com
  29. Συνεργάζεται χαλαρά με την Εκκλησία Hillsong
  30. Επίσημος ιστότοπος: xka.at.ua
  31. Επίσημος ιστότοπος: shalomathens.com Αρχειοθετήθηκε 2012-05-29 στο Wayback Machine.
  32. Συνεργάζεται με την την παγκόσμια ομώνυμη εκκλησία
  33. Επίσημος ιστότοπος: ecclesiagoc.gr
  34. Επίσημος ιστότοπος: epistoli.gr Αρχειοθετήθηκε 2009-05-20 στο Wayback Machine.
  35. Επίσημος ιστότοπος: church-of-jesus-christ.gr
  36. Επίσημος ιστότοπος: quaker.gr Αρχειοθετήθηκε 2011-03-10 στο Wayback Machine.
  37. Επίσημος ιστότοπος: jw.org
  38. Επίσημος ιστότοπος: adventist.gr
  39. Επίσημος ιστότοπος: iskecemuftulugu.com Αρχειοθετήθηκε 2008-06-12 στο Wayback Machine.
  40. Επίσημος ιστότοπος: muftikomotini.com
  41. «Επίσημος ιστότοπος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.