Μορμόνοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών στα Ελληνικά.

Το επίσημο όνομα της Εκκλησίας των Μορμόνων είναι "Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών". Είναι γνωστοί ως μορμόνοι επειδή πιστεύουν στο Βιβλίο του Μόρμον και στην Αγία Γραφή ως ιερά και εμπνευσμένα βιβλία. Τα περισσότερα μέλη δεν θεωρούν το παρατσούκλι αυτό προσβλητικό, αλλά προσπαθούν να χρησιμοποιούν το ολόκληρο όνομα ώστε να μην αφαιρέσουν το όνομα του Ιησού Χριστού από το όνομα της Εκκλησίας. Ως μορμόνοι χαρακτηρίζονται τα μέλη της ευρύτερης χριστιανικής κίνησης των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, και συνηθέστερα της μεγαλύτερης και παλαιότερης Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.

Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών έχει 798 μέλη στην Ελλάδα.[1]

Ιστορία και ιερά κείμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών βασίζουν τη διδασκαλία τους στην Αγία Γραφή και στο Βιβλίο του Μόρμον. Υποστηρίζουν πως όλες οι διδασκαλίες τους προέρχονται από την πρώιμη εκκλησία που ίδρυσε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός κατά τον πρώτο αιώνα. Πιστεύουν ότι μετά τον θάνατο του Ιησού Χριστού, μερικοί άνθρωποι καταδίωξαν και σκότωσαν τους μαθητές του. Μερικοί πιστοί επίσης «απομακρύνθηκαν από τις αρχές που δίδαξε ο Ιησούς Χριστός και οι Απόστολοί Του». Πιστεύουν ότι όταν οι απόστολοι σκοτώθηκαν, η εξουσία του Θεού και η καθοδήγησή του προς την εκκλησία χάθηκε από τη γη. Πιστεύουν ότι οι εκκλησία συνέχισε να μεγαλώνει, αλλά χωρίς την καθοδήγηση του Θεού και των αποστόλων, άρχισε να αλλάζει και «λάθη εισέβαλαν στις διδασκαλίες της εκκλησίας». Λένε ότι η Πρώτη Εκκλησία, η ιεροσύνη του Θεού, και το ολόκληρο Ευαγγέλιο χάθηκαν εντελώς από τη γη.[2] Οι μορμόνοι πιστεύουν ότι η Εκκλησία που ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός είχε διαφθαρεί και είχε αποστατήσει μετά τον θάνατο των αποστόλων, και η αποκατάστασή της στη σύγχρονη εποχή έγινε από τον Ιησού Χριστό μέσω του Τζόζεφ Σμιθ, τον οποίο θεωρούν προφήτη, σαν τους παλαιούς στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Με την αποκατάσταση θεωρούν ότι η ιεροσύνη του Θεού ξαναδόθηκε στον άνθρωπο.

Τζόζεφ Σμιθ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημερινή εκκλησία ιδρύθηκε από τον Τζόζεφ Σμιθ στη Φαγιέτ της Νέας Υόρκης το 1830. Ο Σμιθ γεννήθηκε στην Αμερική σε μία εποχή και σε ένα τόπο με πολλές χριστιανικές θρησκείες. Ήθελε να βρει ποια εκκλησία ήταν η σωστή, έψαξε παντού βασιζόμενος στην Αγία Γραφή και βρήκε το εξής εδάφιο: «Αν, όμως, κάποιος από σας είναι ελλειπής σε σοφία, ας ζητάει από τον Θεό, που δίνει σε όλους πλούσια, και χωρίς να ονειδίζει· και θα του δοθεί».[3] Διάλεξε να ακολουθήσει τη συμβουλή αυτή και πήγε σε ένα δάσος για να προσευχηθεί και να ζητήσει ποια εκκλησία ήταν αληθινή. Ο Τζόζεφ Σμιθ λέει ότι έλαβε απάντηση διά του οράματος.[2] Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το 1820 εμφανίστηκαν σε αυτόν ο Πατέρας και ο Υιός και του είπαν ότι όλες οι εκκλησίες είναι "βδέλυγμα".[4] Λέει: «είδα ακριβώς επάνω από το κεφάλι μου μια στήλη φωτός λαμπρότερη από τη λάμψη του ήλιου, η οποία κατέβαινε σιγά-σιγά μέχρι πού έπεσε επάνω μου... Όταν το φως έπεσε επάνω μου είδα δύο Άτομα, των οποίων η λαμπρότητα και δόξα ξεπερνούν κάθε περιγραφή, να στέκονται από πάνω μου στον αέρα. Ο ένας τους μου μίλησε, καλώντας με με το όνομά μου και είπε, δείχνοντας τον άλλον -Αυτός είναι ο Υιός μου ο Αγαπητός. Αυτόν να ακούς!»[5]. Στην περιγραφή αυτή, ο Ιησούς του είπε ότι «με πλησιάζουν με τα χείλη τους, όμως η καρδιά τους απέχει μακριά από εμένα, διδάσκουν ως διδαχές τις εντολές των ανθρώπων έχοντας τη μορφή της ευσέβειας, αλλά αρνούνται τη δύναμή της» και του απαγόρευσε να προσχωρήσει σε οποιαδήποτε εκκλησία.[6] Αργότερα τον επισκέφτηκε ένας άγγελος του Θεού (λέγεται Μορόνι) για να του δώσει ένα βιβλίο που περιέχει το "αιώνιο ευαγγέλιο" γραμμένο σε χρυσές πλάκες.

Το Βιβλίο του Μόρμον: Άλλη Μια Μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό που θεωρείται θεόπνευστο από τους μορμόνους, περιέχει διάφορες διηγήσεις για τους αρχαίους κατοίκους της αμερικανικής ηπείρου, οι οποίοι σύμφωνα με το βιβλίο, ήρθαν σε επαφή με τον Ιησού Χριστό, ο οποίος τους επισκέφθηκε μετά την ανάστασή Του. Στις επίσημες Αγίες Γραφές των μορμόνων περιλαμβάνονται ακόμα, η συλλογή αποκάλυψη Διδαχή και Διαθήκες και η συλλογή έργων του Τζόζεφ Σμιθ με το όνομα Πολύτιμο Μαργαριτάρι.

Άγαλμα του Ιησού Χριστού σε κέντρο επισκεπτών του Ναού της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών στην Καλιφόρνια

Διδασκαλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικά πιστεύω[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχικός Ναός του Νοβού του κινήματος των Αγίων των Τελευταίων Ημερών που βρίσκεται στο Νοβού (Nauvoo) του Ιλινόι.

Οι μορμόνοι, όπως και όλες οι άλλες χριστιανικές εκκλησίες, πιστεύουν στον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή. Χαρακτηριστική διδασκαλία τους είναι ότι ο Θεός είναι ο Αιώνιος Πατέρας, ο οποίος έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο που επιτρέπει στα παιδιά Του να τελειοποιηθούν και να ζήσουν μαζί Του στη βασιλεία Του για πάντα. Πιστεύουν στην Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) και στο Βιβλίο του Μόρμον. Οι μορμόνοι έχουν ακόμα δύο ιερά βιβλία: "Διδαχή και Διαθήκες" και "Το Πολύτιμο Μαργαριτάρι".

Ο Θεός Πατέρας ονομάζεται Ελοχίμ, από την Παλαιά Διαθήκη στα Εβραϊκά (אֱלֹהִים) που σημαίνει ''Θεός'', αλλά τον αποκαλούν Θεέ ή Επουράνιε Πατέρα, και θεωρείται ότι είναι ο πατέρας των πνευμάτων των ανθρώπων και του πνεύματος του Ιησού Χριστού. Επίσης πιστεύουν «ότι μέσω της εξιλέωσης του Χριστού, όλη η ανθρωπότητα μπορεί να σωθεί διά της υπακοής στους νόμους και τις διατάξεις του Ευαγγελίου». Βασική αρχή τους είναι πως "η παγκόσμια ανάπτυξη βασίζεται στο νόμο της εξέλιξης και κάθε ον ανέρχεται σε όλο και μεγαλύτερη τελειότητα". «Οι πρώτες αρχές και διατάξεις του ευαγγελίου είναι: 1ον) Πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό, 2ον) Μετάνοια, 3ον) Βάπτισμα με κατάδυση για την άφεση των αμαρτιών και 4ον) Χειροθεσία για τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος».[7] Οι μορμόνοι πιστεύουν ότι και σήμερα επάνω στη γη υπάρχουν ζωντανοί απόστολοι, οι οποίοι λαμβάνουν θεϊκή αποκάλυψη καθημερινά προς βοήθεια όλης της ανθρωπότητας. Προσπαθούν να είναι καλοί άνθρωποι γενικά και ακολουθούν το εξής απόσπασμα: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε έντιμοι, ειλικρινείς, αγνοί, καλοπροαίρετοι, ενάρετοι και να κάνουμε καλό σε όλους τους ανθρώπους. Πράγματι, μπορούμε να πούμε ότι ακολουθούμε την προτροπή του Παύλου-Τα πάντα πιστεύουμε, τα πάντα ελπίζουμε, έχουμε υπομείνει πολλά και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να αντέξουμε τα πάντα. Εάν υπάρχουν ενάρετα, ωραία ή αξιόλογα ή αξιέπαινα πράγματα, αυτά και επιδιώκουμε».[7]

Εντολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μορμόνοι πιστεύουν και προσπαθούν να τηρούν τις Δέκα Εντολές. Επίσης έχουν μερικές άλλες εντολές συμπεριλαμβανομένων της προσφοράς δεκάτων και νηστείας, της φιλανθρωπίας, του νόμου της αγνότητας (σεξουαλική καθαρότητα εκτός γάμου), και του Λόγου Σοφίας (οδηγίες υγείας σχετικά με το φαγητό). Πιο συγκεκριμένα:

Οι Δέκα Εντολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύουν στις Δέκα Εντολές σύμφωνα με την Αγία Γραφή.

Τα δέκατα και προσφορά νηστείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύουν ότι είναι εντολή από τον Θεό, που άρχισε στην Παλιά Διαθήκη, να δίνουνε 10% από το υπάρχοντά τους πίσω στον Θεό. Πιστεύουν ότι «οτιδήποτε είναι καλό στη ζωή [τους], είναι ένα δώρο από τον στοργικό Επουράνιο Πατέρα» και όταν συνεισφέρουν το 10% εκφράζουν «την αγάπη, την πίστη και την ευγνωμοσύνη» τους.[8]

Ο νόμος της αγνότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μορμόνοι δίνουν μεγάλη έμφαση στις οικογενειακές σχέσεις και θέλουν μόνο να έχουν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, που είναι νόμιμα παντρεμένοι.[9]

Ο Λόγος Σοφίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύουν στον Λόγο Σοφίας, που είναι μια αποκάλυψη η οποία δόθηκε στον προφήτη Τζόζεφ Σμιθ μετά την αποκατάσταση της Εκκλησίας. Διδάσκει να μην πίνουν αλκοόλ, καφέ ή τσάι, επίσης δεν καπνίζουν και προσπαθούν να μην κάνουν τίποτα που προκαλεί εθισμό.[10]

Πολυγαμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολυγαμία δεν διδάσκεται στη Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, και αν κάποιος βρεθεί να έχει πάνω από μία γυναίκα, η Εκκλησία τον αφορίζει.

Ιεραπόστολοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μορμόνοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο ιεραποστολικό έργο. Όλα τα μέλη παγκοσμίως ενθαρρύνονται στο να μοιραστούν την πίστη τους με τους συνανθρώπους τους. Ειδικότερα οι νεότεροι συνηθίζεται να υπηρετούν σε ιεραποστολές, υπηρεσία που θεωρείται προνόμιο και επιτελείται εθελοντικά και αμισθί. Η διάρκεια της ιεραποστολής είναι συνήθως δύο χρόνια. Η επίσημη ενδυμασία τους (λευκό πουκάμισο ή κοστούμι για άνδρες και φόρεμα για γυναίκες), τους κάνει να ξεχωρίζουν εύκολα δημοσίως.

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα υπάρχουν 17 ιεραπόστολοι, 718 μέλη, και 2 κλάδοι.

Ομάδες μορμόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότερες ομολογίες μορμόνων σήμερα είναι:

 • Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών η με μεγάλη διαφορά μεγαλύτερη Εκκλησία που έχει ως κέντρο το Σολτ Λέικ Σίτι
 • Η Αναδιοργανωμένη Εκκλησία του Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, που έχει ως κέντρο το Ιντιπέντενς και σήμερα ονομάζεται Κοινότητα του Χριστού
 • Η Εκκλησία του Χριστού, Temple Lot
 • Η Εκκλησία του Χριστού με το μήνυμα του Ηλία (η οποία αρνείται ότι είναι ομολογία μορμόνων αν και δέχεται το Βιβλίο του Μόρμον), κ.ά.

Οι μορμονικές αυτές εκκλησίες δεν βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία, ενώ οι περισσότερες θεωρούνται αποστατικές από την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Greece». newsroom.lds.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2024-4-2. Ανακτήθηκε στις 2024-4-2.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |archivedate= (βοήθεια)
 2. 2,0 2,1 Η αποκατάσταση του ευαγγελίου του Ιησού Χριστού (PDF). Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. 
 3. ΙΑΚΩΒΟΥ 1. Βίβλος. 
 4. Αλεβιζόπουλος, Αντώνιος (1994). Εγχειρίδιο αιρέσεων και παραχριστιανικών ομάδων. Αθήνα: Διάλογος. σελ. 529. 
 5. ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΥΙ (Σελ. 46) [1]
 6. Διδαχή και Διαθήκες - Το πολύτιμο μαργαριτάρι. Σολτ Λέικ Σίτι, ΗΠΑ: Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. 1990. 
 7. 7,0 7,1 «Άρθρα της Πίστεως». www.churchofjesuschrist.org. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. 
 8. Δέκατα και προσφορές νηστείας. Η εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. 2007. 
 9. Αγνότητα. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. 2007. 
 10. «Ο Λόγος Σοφίας» (PDF). Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. 2007. 

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες ομολογίες μορμόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]