Μορμόνοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης του Βιβλίου του Μόρμον

Ως Μορμόνοι χαρακτηρίζονται τα μέλη της ευρύτερης χριστιανικής κίνησης των "Αγίων των Τελευταίων Ημερών". Την κίνηση την ίδρυσε ο Τζόζεφ Σμιθ στη Νέα Υόρκη (πολιτεία) τη δεκαετία του 1820. Κατά τις δεκαετίες του 1830 και του 1840, αποκόπηκε από τον παραδοσιακό προτεσταντισμό. Ο μορμονισμός αντιπροσωπεύει την πίστη που δίδαξε ο Σμιθ τη δεκαετία του 1840. Ο όρος Μορμόνος δεν είναι αποδεκτός από κάποια μέλη της εκκλησίας, ενώ κατ' άλλους δεν αποτελεί προσβλητικό χαρακτηρισμό. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών έχει 718 μέλη στην Ελλάδα[1].

Ιστορία και ιερά κείμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιτρό που απεικονίζει το πρώτο όραμα του Τζόζεφ Σμιθ.

Τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών βασίζουν την διδασκαλία τους στην Αγία Γραφή και στο Βιβλίο του Μόρμον. Υποστηρίζουν πως όλες οι διδασκαλίες τους προέρχονται από την πρώιμη εκκλησία που ίδρυσε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός κατά τον πρώτο αιώνα. Η σημερινή εκκλησία ιδρύθηκε από τον Τζόζεφ Σμιθ στη Fayette της Νέας Υόρκης.

Κατά τον ιδρυτή των Μορμόνων, Τζόζεφ Σμιθ, ο Μορμόνος ήταν ένας ιθαγενής Αμερικανός αρχηγός, απόγονος Εβραίων, από τη φυλή του Ιωσήφ, που είχαν μεταναστεύσει το 600 π.Χ. από την Παλαιστίνη στην Αμερική. Ο απόγονος αυτός των Εβραίων και προφήτης έζησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα και έγραψε τα δόγματα της πίστης του καθ' υπαγόρευσιν ενός αγγέλου πάνω σε χρυσές πλάκες. Τα δόσματα αυτά αποτέλεσαν μια νέα θρησκευτική κίνηση με αρκετούς οπαδούς, κυρίως στις πολιτείες Γιούτα, Αριζόνα κ.ά.

Το περιεχόμενο των χρυσών αυτών πλακών δημοσίευσε ο Σμιθ, ισχυριζόμενος ότι του της υπέδειξε άγγελος Κυρίου. Ο ίδιος ο Σμιθ συνέγραψε και άλλα βιβλία θεμελιώνοντας έτσι τη διδασκαλία του Μορμονισμού, τα κυριώτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι: Πίστη στην αποκάλυψη, υπόσχεση του Θεού για παραχώρηση μίας Σιών στους Μορμόνους, ελπίδα ότι θα μεταμορφωθεί η γη και το ανθρώπινο γένος, εμφάνιση του Μεσσαία κατά τη συμπλήρωση της χιλιετηρίδας, καταδίκη του μίσους και αγάπη για όλους τους ανθρώπους, προσηλυτισμός με την πειθώ, φανατική αγάπη προς την εργασία, αποχή από τα οινοπνευματώδη ποτά και τέλος πολυγαμία, σύμφωνα με τις πατριαρχικές συνήθειες παλαιών Εβραίων, οι οποίοι έπαιρναν πολλές γυναίκες.

Ο αρχικός ναός της κίνησης των "Αγίων των Τελευταίων Ημερών" που βρίσκεται στο Νοβού του Ιλινόι.

Πολλοί άνθρωποι ασπάσθηκαν το δόγμα του Σμιθ και τον Απρίλιο του 1840 οργανώθηκε η πρώτη κοινότητά τους στη Νέα Υόρκη, από όπου ύστερα από επανειλημμένες μεταναστεύσεις, εγκαταστάθηκε στο Ιλινόι το 1840. Εκεί οι Μορμόνοι ήρθαν σε ρήξη με τους ντόπιους, με αποτέλεσμα να θανατωθεί ο Σμιθ και ο αδελφός του από τους φανατισμένους αντιπάλους του. Ύστερα απ' αυτό, αφού ανακήρυξαν οι Μορμόνοι τον ιδρυτή της κίνησης "μάρτυρα της πίστης" ξεκίνησαν με τα πόδια προς τη Δύση και μετά από περιπλάνηση τριών ετών φτάσανε στην περιοχή της Μεγάλης Αλμυρής Λίμνης, πίσω από τα Βραχώδη Όρη. Εκεί, με εντατική εργασία, κατάφεραν να μετατρέψουν την έρημο σε εύφορη χώρα και ίδρυσαν πόλη που την ονόμασαν Νέα Ιερουσαλήμ. Τον επόμενο χρόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες προσήρτησαν τη χώρα αυτή, που ανήκε μέχρι τότε στο Μεξικό, και αργότερα αφού εξελίχθηκε οικονομικά, ανακηρύχθηκε πολιτεία ισότιμη μέσα στη Βόρεια Αμερικανική Ομοσπονδία (1896) και είναι η γνωστή σήμερα Γιούτα.

Ο διάδοχος του Σμιθ, προφήτης Γιουγκ, πέθανε το 1877 αφήνοντας 17 χήρες συζύγους, 56 ορφανά τέκνα και ατομική περιουσία 2.000.000 δολάρια. Αλλά χάρη στη δραστηριότητά του και στο φανατισμό του, είχε μετατρέψει την έρημο της Γιούτα σε εύφορη χώρα, όπου μετακινούνταν πολλοί οπαδοί σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Σήμερα η πολιτεία της Γιούτα έχει πληθυσμό άνω των 3.000.000 κατοίκων, από τους οποίους το 55% είναι Μορμόνοι. Η περιοχή έχει γίνει πολύ πλούσια και η Μορμονική Εκκλησία έχει οργανώσει γεωργικούς συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις βιομηχανικές και εμπορικές, τράπεζες, νοσοκομεία και άλλα αγαθοεργά ιδρύματα και σχολεία, η δε πρωτεύουσα Σολτ Λέικ Σίτι, με πληθυσμό άνω των 180.000 κατοίκων είναι πολύ ωραία πόλη με ουρανοξύστες και λαμπρές επαύλεις.

Οι Μορμόνοι έχουν διασπαστεί σε διάφορες "εκκλησίες" που τις χωρίζουν δογματικές μικροδιαφορές, όλες δε μαζί συγκροτούν την κίνηση των "Αγίων των Τελευταίων Ημερών" με συνολικό αριθμό μελών πάνω από 15.000.000. Εκτός από τη Γιούτα, σήμερα υπάρχουν πολυάριθμοι Μορμόνοι στην Αριζόνα, στο Αϊντάχο, στην Καλιφόρνια και σε άλλες πολιτείες της Βόρειας Αμερικής. Οι κοινότητές τους είναι οργανωμένες θεοκρατικά, με προεδρεία από 12 αποστόλους και προφήτες και με γενικές συνελεύσεις. Μία μέρα τον μήνα υποβάλλονται σε πλήρη νηστεία και τα χρήματα που εξοικονομούν από τη νηστεία αυτή, μαζί με το ένα δέκατο των μηνιαίων εισοδημάτων τους, τα διαθέτουν υπέρ της εκκλησίας τους. Με τα κεφάλαια αυτά οι Μορμονικές εκκλησίες ιδρύουν αγαθοεργά ιδρύματα, συνεταιρισμούς και διάφορες κοινωφελείς επιχειρήσεις. Από το 1890, με την κατάργηση της πολυγαμίας, έγιναν περισσότερο αποδεκτοί από τους υπόλοιπους χριστιανούς[2].

Διδασκαλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μορμόνοι πιστεύουν ότι η εκκλησία που ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός είχε διαφθαρεί και είχε αποστατήσει μετά τον θάνατο των αποστόλων, και η αποκατάστασή της στη σύγχρονη εποχή έγινε μέσω του Τζόζεφ Σμιθ, τον οποίο θεωρούν προφήτη. Με την αποκατάσταση θεωρούν ότι η ιεροσύνη του Θεού ξαναδόθηκε στον άνθρωπο. Το Βιβλίο του Μόρμον: Άλλη Μια Μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό που θεωρείται θεόπνευστο από τους Μορμόνους, περιέχει διάφορες διηγήσεις για τους αρχαίους κατοίκους της αμερικανικής ηπείρου, οι οποίοι σύμφωνα με το βιβλίο, ήρθαν σε επαφή με τον Ιησού Χριστό, ο οποίος τους επισκέφθηκε μετά την ανάστασή του. Στις επίσημες Άγιες Γραφές των Μορμόνων περιλαμβάνονται ακόμα, η συλλογή κειμένων Διδαχή και Διαθήκες και η συλλογή έργων του Τζόζεφ Σμιθ με το όνομα Πολύτιμο Μαργαριτάρι.

Οι Μορμόνοι οπως και όλες οι άλλες χριστιανικές εκκλησίες πιστεύουν τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή. Χαρακτηριστική διδασκαλία τους είναι ότι ο Θεός είναι ο Αιώνιος Πατέρας ο οποίος έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο που επιτρέπει τα παιδιά του να τελειοποιηθούν και να ζήσουν μαζί Του στην βασιλεία Του για πάντα. Ο Θεός Πατέρας ονομάζεται Ελοχίμ, και θεωρείται ότι γέννησε τα πνεύματα των ανθρώπων και το πνεύμα του Ιεχωβά, που ταυτίζεται με τον Ιησού Χριστό. Επίσης πιστεύουν ότι μέσω της εξιλέωσης του Χριστού, όλη η ανθρωπότητα μπορεί να σωθεί. Οι πρώτες αρχές και διατάξεις του ευαγγελίου θέτουν: την πίστη, την μετάνοια, το βάπτισμα στο νερό για την άφεση αμαρτιών, και την δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Άλλες διδασκαλίες της εκκλησίας είναι η προσφορά δεκάτων, η φιλανθρωπία, η σεξουαλική καθαρότητα εκτός γάμου (νόμος της Αγνότητας), αποχή από δυνατά ποτά, τσάι, καφέ, αλκοόλ, καπνό και μειωμένη χρήση κρέατος[3]. Οι Μορμόνοι πιστεύουν πως και σήμερα επάνω στη γη υπάρχουν ζωντανοί προφήτες, οι οποίοι λαβαίνουν θεϊκή αποκάλυψη καθημερινά προς βοήθεια όλης της ανθρωπότητας.

Ιεραπόστολοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μορμόνοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο ιεραποστολικό έργο. Όλα τα μέλη παγκοσμίως ενθαρρύνονται στο να μοιραστούν την πίστη τους με τους συνανθρώπους τους. Ειδικότερα οι νεώτεροι συνηθίζεται να υπηρετήσουν σε ιεραποστολές, υπηρεσία που θεωρείται ως προνόμιο και επιτελείται εθελοντικά και άμισθα. Η διάρκεια της ιεραποστολής είναι συνήθως δύο χρόνια. Η επίσημη ενδυμασία τους (λευκό πουκάμισο και μαύρο παντελόνι) τους κάνει να ξεχωρίζουν εύκολα δημοσίως.

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδες Μορμόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότερες Ομολογίες Μορμόνων σήμερα είναι:

  • Η "Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών", με μεγάλη διαφορά η μεγαλύτερη εκκλησία που έχει ως κέντρο το Σολτ Λέικ Σίτι.
  • Η "Αναδιοργανωμένη Εκκλησία του Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών", που έχει ως κέντρο το Ιντιπέντενς και σήμερα ονομάζεται Κοινότητα του Χριστού
  • Η "Εκκλησία του Χριστού, Temple Lot"
  • Η "Εκκλησία του Χριστού με το μήνυμα του Ηλία" (η οποία αρνείται ότι είναι Ομολογία Μορμόνων αν και δέχεται το Βιβλίο του Μόρμον), κ.ά.

Οι Μορμονικές αυτές εκκλησίες δεν βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία, ενώ οι περισσότερες θεωρούνται αποστατικές από την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://beta-newsroom.lds.org/country/greece
  2. Μορμόνοι, Κλασσικά Εικονογραφημένα Νο 1061, σελ. 47, Εκδόσεις Μ. Πεχλιβανίδη & Σία
  3. wikianswers: Do Mormons eat meat?

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες Ομολογίες Μορμόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The New York Times, 6 Ιανουαρίου 2008, What Is It About Mormonism?: Μορμονισμός, Ρεπουμπλικανικό κόμμα & προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (Αγγλικά).