Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Προκόπιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεοφιλέστατος
Προκόπιος
Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως
ΕκκλησίαΕκκλησία της Ελλάδος
ΜητρόποληΙερά Μητρόπολις Νικαίας
Από23 Ιουνίου 2010
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση18 Αυγούστου 1960 (1960-08-18) (64 ετών)
Ρόδος, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΕπίσκοπος Κερνίτσης (2009-2010)

Ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Προκόπιος (Ρόδος, 18 Αυγούστου 1960) είναι Έλληνας Θεολόγος και Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Ρόδο και εν συνεχεία στον Πειραιά όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του το 1966.

Επίσης, ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον Πειραιά και εν συνεχεία κατόπιν επιτυχών εξετάσεων το 1978 εισήλθε και φοίτησε στο Φροντιστήριο της Ανωτέρας Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1980. Στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εισήλθε κατόπιν επιτυχών εξετάσεων το 1981 και αποφοίτησε τό 1985.

Κατά τα μαθητικά και φοιτητικά του έτη υπηρέτησε στην Ιερά Μητροπόλη Πειραιώς ως Νεωκόρος των Ιερών Ναών Άγιου Σπυρίδωνος, Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως και Αγίων Αναργύρων Καλλιπόλεως και ως Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλία Καστέλας.

Επίσης υπηρέτησε επί πολλά έτη και ως Κατηχητής στους Ιερούς Ναούς Αγίας Παρασκευής και Αγίων Αναργύρων Καλλιπόλεως Πειραιώς.

Εκάρη Μοναχός στις 3 Φεβρουαρίου 1984 και χειροτονήθηκε Διάκονος στις 5 Φεβρουαρίου 1984 από τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης καί Καλαμαριάς Προκόπιο.

Ως Διάκονος, με σύσταση του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης καί Καλαμαριάς Προκοπίου, έλαβε υποτροφία της Ιεράς Συνόδου καί μετέβη τό 1988 στην Αγία Πετρούπολη (τότε Λενινγκράντ) της Ρωσίας για μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές στην Θεολογική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης, όπου παρακολούθησε μαθήματα της ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών και έμαθε την ρωσική γλώσσα.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1989 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης Προκόπιο.

Ακολούθως επέστρεψε στη Ρωσία για την συνέχιση των σπουδών του και αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αγίας Πετρούπολης το 1991 επιστρέφοντας στην Θεσσαλονίκη, όπου διορίσθηκε ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αρετσούς.

Το 1992 ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ τον προσκάλεσε και του ανέθεσε καθήκοντα στην Συνοδική Επίτροπη Διορθοδόξων καί Διαχριστιανικών Σχέσεων, όπου απασχολήθηκε στον τομέα των Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με τις Σλαβικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Ταυτοχρόνως διορίσθηκε αρχικά ως εφημέριος και από το 1995 καί ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος της οδού Αχαρνών των Αθηνών και Διευθυντής του Θεολογικού Οικοτροφείου για τους Αλλοδαπούς Υποτρόφους της Ιεράς Συνόδου.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος της οδού Αχαρνών ανέπτυξε επί 17 έτη πλούσια δραστηριότητα για την αποπεράτωση έργων αγιογράφησης καί συντήρησής του και κυρίως στην ποιμαντική των αλλοδαπών ορθοδόξων χριστιανών με την τέλεση της θείας Λειτουργίας στην Σλαβική και την Γεωργιανή Γλώσσα.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη και τον συνόδευσε σε όλες σχεδόν τις επισκέψεις του στις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Στις 13 Οκτωβρίου 2009 εξελέγη με 56 ψήφους Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κερνίτσης στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων καί Αιγιαλείας.

Στις 18 Οκτωβρίου 2009 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Κερνίτσης, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Καλαβρύτων. Την χειροτονία τέλεσε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος της οδού Αχαρνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από πολλούς Μητροπολίτες.[1]

Στις 23 Ιουνίου 2010 τοποθετήθηκε Τιτουλάριος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Νικαίας.[1][2]

  1. 1,0 1,1 «ΕΤΟΣ 2009 Χειροτονηθέντες Αρχιερείς». Αρχειοθετήθηκε [users.sch.gr/markmarkou/2009/new2009.htm από το πρωτότυπο] Check |url= value (βοήθεια) στις 19 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2024. 
  2. http://www.amen.gr/article/o-apo-kernitsis-xristianoupolews-prokopios-apofasise-i-isi[νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]