Μωάμεθ Ε΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μωάμεθ Ε΄
Μωάμεθ Ε΄
Περίοδος Εξουσίας 1909 - 1918
Προκάτοχος
Αμπντούλ Χαμίτ Β΄
Διάδοχος
Μωάμεθ Στ΄
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Αμπντούλ Μετζίτ Α΄
Βαλιντέ Σουλτάνα Γκιουλτζεμάλ Σουλτάν
Γέννηση 2 Νοεμβρίου 1844
Θάνατος 3 Ιουλίου 1918
Τουρά Tughra of Mehmed VI.JPG

Ο Μωάμεθ Ε΄ Ρεσάτ (τουρκ.: V. Mehmed Reşad), γιος του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, υπήρξε ο προτελευταίος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1909-1918).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μωάμεθ Ε΄

Ήταν γιος του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και της Γκιουλτζεμάλ Σουλτάν.Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1844 και μέχρι την άνοδό του στο θρόνο, μετά την ανατροπή του αδελφού του Ακβδούλ Χαμίτ Β΄, παρέμενε κλεισμένος στο παλάτι Γιλδίζ της Κωνσταντινούπολης. Μετά τη βίαιη ανατροπή του αδελφού του από τους Νεότουρκους, τοποθετήθηκε στο θρόνο, για να γίνει στην ουσία όργανό τους. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του παρέμεινε στη σκιά των τριών ισχυρών πασάδων των Νεοτούρκων οι οποίοι και κυβερνούσαν. Η βασιλεία του υπήρξε καταστροφική για την Οθωμανική αυτοκρατορία. Διεξήγαγε πόλεμο κατά της Ιταλίας (1911-1912), κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε τη Λιβύη και τα Δωδεκάνησα, με τα βαλκανικά κράτη, χάνοντας σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών κτήσεων της αυτοκρατορίας και τέλος ενεπλάκη στον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας, που θα σημάνει και το οριστικό τέλος της Αυτοκρατορίας.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε στις 3 Ιουλίου 1918, τέσσερις μήνες πριν από την ανακωχή του Μούδρου που θα θέσει τέλος στον πόλεμο που λέγεται ότι ο ίδιος προσπάθησε να αποφύγει. Γενικά μνημονεύεται ως ένα άτομο περιορισμένων ικανοτήτων που λόγω του εγκλεισμού του καθ’ όλη τη ζωή του στο παλάτι υπήρξε πάντοτε μια μαριονέτα στα χέρια άλλων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγοι

Γιοι

Κόρη

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα