Φατμά Σουλτάνα (κόρη του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φατμά Σουλτάν
فاطمہ سلطان‎
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1 Νοεμβρίου 1840
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος29 Αυγούστου 1884 (44 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΓενί Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑλί Γκαλίμπ Πασάς
Νουρί Πασάς
ΕπίγονοιΤζεμιλέ Χανίμσουλταν
Σουλτανζάντε Μεχμέτ Φουάντ Μπέη
Εμινέ Λουτφιγιέ Χανίμσουλταν
Πλήρες όνομα
   Φατμά μπιντ Αμπντούλ Μετζίτ Χαν
Τούρκικα: Fatma bint Abdulmejid Han
Οθωμανικά: فاطمه بنت عبدالمجید هان
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΜητέραΓκιουλτζεμάλ Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλαμισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Φατμά Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:فاطمہ سلطان‎) (Τούρκικα: Fatma Sultan, 1 Νοεμβρίου 1840 - 29 Αυγούστου 1884) ήταν η κόρη του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φατμά γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1840 και ήταν το δεύτερο παιδί και η μεγαλύτερη κόρη που γεννήθηκε από τον πατέρα της, και η μεγαλύτερη κόρη που γεννήθηκε από τη μητέρα της. Από την πλευρά της μητέρας της ήταν αδελφή του σουλτάνου Μωάμεθ Ε΄, της Ρεφιά Σουλτάν, της Χατιτζέ Σουλτάν και της Ρουκιγιέ Σουλτάν.

Όταν η Φατμά ήρθε σε ηλικία για γάμο, οι γιοι μερικών των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων ζήτησαν το χέρι της νεαρής πριγκίπισσας. Ο Μουσταφά Ρεσίτ Πασά και ειδικότερα η σύζυγός του Αντιλέ Χανίμ, η οποία ήταν εξαιρετικά υπερήφανη, ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι διότι ο γιος τους, ο Αλί Γκαλίμπ Πασάς, πρέπει να γίνει γαμπρός του σουλτάνου. Οι άλλοι υπουργοί ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Μεγάλο Βεζύρη, και προσπάθησαν να πείσουν τον Σουλτάνο να δώσει το χέρι της πριγκίπισσας στον γιο του Μεγάλου Βεζίρη. Μετά από πολλή πίεση, ο Σουλτάνος συναίνεσε στην προτεινόμενη ένωση. Ωστόσο, ο Ρεσίτ Πασάς φοβήθηκε ότι αν αυτός ο γάμος λάμβανε χώρα ενώ ο ίδιος ήταν μεγάλος βεζίρης, οι άνθρωποι θα κουτσομπόλευαν.

Στην ηλικία των δεκατριών, στις 2 Αυγούστου 1854 παντρεύτηκε τον Αλί Γκαλίμπ Πασάς. Την επόμενη χρονιά γέννησε μια κόρη, την Τζεμιλέ Χανίμσουλταν, η οποία πέθανε σε βρεφική ηλικία. Μετά το θάνατο του Αλί Γκαλίμπ Πασά από πνιγμό στον Βόσπορο το 1858 παντρεύτηκε έξι μήνες αργότερα τον Νουρί Πασά στις 17 Μαρτίου 1859. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Σουλτανζάντε Μεχμέτ Φουάντ και την Εμινέ Λουτφιγιέ Χανίμσουλταν. Και τα δύο παιδιά της πέθαναν νέα.

Μετά την αμφιλεγόμενη καταδίκη και την εξορία στην Αραβία του δεύτερου συζύγου της για συνενοχή στο θάνατο του θείου της, σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ, η Φατμά αποσύρθηκε στην έπαυλη της μέχρι το θάνατό της λίγο αργότερα στις 29 Αυγούστου 1884 σε ηλικία 44 ετών. Είναι θαμμένη στο μαυσωλείο του ετεροθαλούς αδελφού της, σουλτάνου Μουράτ Ε΄, στο Γενί Τζαμί, στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fatma Sultan (daughter of Abdülmecid I) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).