Κατάλογος Βυζαντινών αυτοκρατόρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Συνέχεια από τον Κατάλογο Ρωμαίων Αυτοκρατόρων

Δυναστεία του Κωνσταντίνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Rome-Capitole-StatueConstantin.jpg Κωνσταντίνος Α΄
CAESAR FLAVIVS CONSTANTINVS VALERIVS AVGVSTVS
27 Φεβρουαρίου 272 μ.Χ., Ναϊσσός, Μοισία 25 Ιουλίου 306 μ.Χ. – 22 Μαΐου 337 μ.Χ. Γιος του Κωνστάντιου Χλωρού, ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από τον στρατό του πατέρα του, εγκρίθηκε ως Καίσαρας (Δύση) από τον Γαλέριο το 306 μ.Χ. προωθήθηκε σε Αύγουστο (Δύση) το 307 μ.Χ. από τον Μαξιμίνο μετά τον θάνατο του Σεβήρου B΄. Αρνήθηκε τον υποβιβασμό του σε Καίσαρα το 309 μ.Χ. 22 Μαΐου 337 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια
Bust of Constantius II (Mary Harrsch).jpg Κωνστάντιος Β΄
CAESAR FLAVIVS IVLIVS CONSTANTIVS AVGVSTVS
7 Αυγούστου 317 μ.Χ., Σίρμιο, Παννονία 22 Μαΐου 337 μ.Χ. – 3 Νοεμβρίου 361 μ.Χ. Γιος του Κωνσταντίνου Α΄. Τον διαδέχθηκε ως συναυτοκράτορας μαζί με τα αδέλφια του Κωνσταντίνο Β΄ και Κώνστα. Μόνος αυτοκράτορας από το 350 μ.Χ. 361 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια
Emperor Constans Louvre Ma1021.jpg Κώνστας
CAESAR FLAVIVS IVLIVS CONSTANS AVGVSTVS
320 μ.Χ., ? 22 Μαΐου 337 μ.Χ. – 350 μ.Χ. Γιος του Κωνσταντίνου Α΄. Τον διαδέχθηκε ως συναυτοκράτορας μαζί με τα αδέλφια του Κωνστάντιο Β΄ και Κωνσταντίνο Β΄. 350 μ.Χ.
Δολοφονήθηκε από εντολές του σφετεριστή Μαγνέντιου.
Maiorina-Vetranio-siscia RIC 281.jpg Βετράνιος ?, Μοισία 1 Μαρτίου – 25 Δεκεμβρίου 350 μ.Χ. Στρατηγός του Κώνστα, ανακηρύχθηκε Καίσαρας εναντίον του σφετεριστή Μαγνέντιου και προσωρινά εγκρίθηκε ως Αύγουστος στην Δύση από τον Κωνστάντιο Β΄. 356 μ.Χ.
Ως πολίτης μετά την παραίτηση του.
JulianusII-antioch(360-363)-CNG.jpg Ιουλιανός Β΄ Παραβάτης
CAESAR FLAVIVS CLAVDIVS IVLIANVS AVGVSTVS
331 μ.Χ./332 μ.Χ., Κωνσταντινούπολη, Θράκη Φεβρουάριος 360 μ.Χ. – 26 Ιουνίου 363 μ.Χ. Ξάδελφος του Κωνστάντιο Β΄. Έγινε Καίσαρας της Δύσης το 355 μ.Χ. Ανακυρήχθηκε Αύγουστος από τον στρατό του το 360μ.Χ. Μόνος αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του Κωνστάντιο Β΄. 26 Ιουνίου 363 μ.Χ.
Τραυματίστηκε θανάσιμα σε μάχη.

Εκτός δυναστείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Jovian1.jpg Ιοβιανός
CAESAR FLAVIVS IOVIANVS AVGVSTVS
331 μ.Χ., Σιγγιδών, Μοισία 26 Ιουνίου 363 μ.Χ. – 17 Φεβρουαρίου 364 μ.Χ. Στρατηγός του Ιουλιανού Β΄, ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από τον στρατό του μετά τον θάνατο του Ιουλιανού Β΄. 17 Φεβρουαρίου 364 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια (ασφυξία από αναθυμιάσεις).

Δυναστεία του Βαλεντινιανού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
ValentinianI.jpg Βαλεντινιανός Α΄
FLAVIVS VALENTINIANVS AVGVSTVS
321 μ.Χ., Βινκόφσκι, Παννονία 26 Φεβρουαρίου 364 μ.Χ. – 17 Νοεμβρίου 375 μ.Χ. Εκλέχτηκε από τον στρατό να αντικαταστήσει τον Ιοβιανό. 17 Νοεμβρίου 375 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.
Valens Honorius Musei Capitolini MC494.jpg Ουάλης / Βαλεντιανός
FLAVIVS IVLIVS VALENS AVGVSTVS
328 μ.Χ., Βινκόφσκι, Παννονία 28 Μαρτίου 364 μ.Χ. – 9 Αυγούστου 378 μ.Χ. Αδελφός του Βαλεντινιανού Α΄, ορίστηκε συν-αύγουστος (της ανατολής) από αυτόν. 9 Αυγούστου 378 μ.Χ.
Σκοτώθηκε στη Μάχη της Αδριανούπολης εναντίον των Γότθων.
Gratian Solidus.jpg Γρατιανός
FLAVIVS GRATIANVS AVGVSTVS
18 Απριλίου/23 Μαΐου 359 μ.Χ., Σίρμιο, Παννονία 4 Αυγούστου 367 μ.Χ. – 25 Αυγούστου 383 μ.Χ. Γιος του Βαλεντινιανού Α΄, ορίστηκε κατώτερος Αύγουστος από αυτόν το 367 μ.Χ., έγινε ανώτερος Αύγουστος (της Δύσης) μετά τον θάνατο του Βαλεντινιανού Α΄. 25 Αυγούστου 383 μ.Χ.
Δολοφονήθηκε από έναν στρατό επαναστατών.

Δυναστεία του Θεοδόσιου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Θεοδόσιος Α΄
FLAVIVS THEODOSIVS AVGVSTVS
11 Ιανουαρίου 347 μ.Χ., Cauca, Ισπανία 1 Ιανουαρίου 379 μ.Χ. – 17 Ιανουαρίου 395 μ.Χ. Ανακηρύχθηκε Αύγουστος της Ανατολής από τον Γρατιανό μετά τον θάνατο του Βαλεντιανού, έγινε μόνος ανώτερος Αύγουστος μετά τον θάνατο του Βαλεντινιανού Β΄. 17 Ιανουαρίου 395 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.
Arcadius Istanbul Museum.PNG Αρκάδιος
FLAVIVS ARCADIVS AVGVSTVS
377 μ.Χ., Ισπανία Ιανουαρίου 383 μ.Χ. – 1 Μαΐου 408 μ.Χ. Γιος του Θεοδόσιου Α΄. Ανακηρύχθηκε Αύγουστος της Ανατολής από τον Θεοδόσιο Α΄ το 383 μ.Χ. (μετά τον θάνατο του Γρατιανού. Έγινε ανώτερος Αύγουστος της Ανατολής μετά τον θάνατο του πατέρα του. 1 Μαΐου 408 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.
Theodosius II Louvre Ma1036.jpg Θεοδόσιος Β΄
FLAVIVS THEODOSIVS AVGVSTVS
10 Απριλίου 401 μ.Χ., Κωνσταντινούπολη (;) 1 Μαΐου 408 μ.Χ. – 28 Ιουλίου 450 μ.Χ. Γιος του Αρκάδιου, διαδέχθηκε τον πατέρα του μετά τον θάνατο του. 28 Ιουλίου 450 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.
Solidus Marcian RIC 0509.jpg Μαρκιανός
FLAVIVS MARCIANIVS AVGVSTVS
396 μ.Χ., Θράκη ή Ιλλυρία Καλοκαίρι του 450 μ.Χ. – Ιανουάριος του 457 μ.Χ. Ορίστηκε ως διάδοχος (και σύζυγος) από την Πουλχερία, αδελφή του Θεοδόσιου Β΄. Ιανουάριος του 457 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.

Δυναστεία του Λέοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Leo I Louvre Ma1012.jpg Λέων Α΄ ο Θράξ ή Μακέλλος
FLAVIVS VALERIVS LEO
401 μ.Χ., Δακία 7 Φεβρουαρίου 457 μ.Χ. – 18 Ιανουαρίου 474 μ.Χ. Ήταν απλός στρατιώτης. Επιλέχθηκε αυτοκράτορας από τον Αλανό στρατηγό του μισθοφορικού στρατού Άσπαρ. 18 Ιανουαρίου 474 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια (δυσεντερία).
Leo (474)-coin.jpg Λέων Β΄
FLAVIVS LEO IVNIOR AVGVSTVS
467 μ.Χ., Δακία 18 Ιανουαρίου 474 μ.Χ.– 17 Νοεμβρίου 474 μ.Χ. Εγγονός του Λέοντα Α΄, τον διαδέχθηκε μετά τον θάνατο του. 17 Νοεμβρίου 474 μ.Χ.
Από άγνωστη ασθένεια, πιθανώς δηλητηριάστηκε.
Zeno.png Ζήνων
FLAVIVS ZENO AVGVSTVS
425 μ.Χ., Ζηνονόπολη, Ισαυρία 17 Νοεμβρίου 474 μ.Χ. – 9 Ιανουαρίου 475 μ.Χ. (πρώτη φορά) Υιοθετημένος γιος του Λέοντα Α΄, παρακάμφθηκε στην διαδοχή εξαιτίας της βαρβαρικής του καταγωγής. Ανακηρύχθηκε συναυτοκράτορας από τον γιο του στις 9 Φεβρουαρίου το 474 μ.Χ., τον διαδέχθηκε μετά τον θάνατο του Λέοντα Β΄. Καθαιρέθηκε από τον Βασιλίσκο, θετό αδελφό του Λέοντα, κατέφυγε στην πατρίδα του έως ότου επανέκτησε τον θρόνο του τον Αύγουστο του 476 μ.Χ. 9 Απριλίου 491 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια (δυσεντερία ή επιληψία).
Βασιλίσκος
FLAVIVS BASILISCVS AVGVSTVS
Άγνωστο 9 Ιανουαρίου 475 μ.Χ. – Αύγουστος του 476 μ.Χ. Στρατηγός και θετός αδελφός του Λέοντα Α΄, απέκτησε την εξουσία από τον Ζήνωνα αλλά καθεραίθηκε από αυτόν. Αύγουστος του 476/477 μ.Χ.
Πέθανε στην αιχμαλωσία.
Zeno.png Ζήνων
FLAVIVS ZENO AVGVSTVS
425 μ.Χ., Ζηνονόπολη, Ισαυρία Αύγουστος 476 μ.Χ. – 9 Απριλίου 491 μ.Χ. (δεύτερη φορά) Υιοθετημένος γιος του Λέοντα Α΄, παρακάμθηκε στην διαδοχή εξαιτίας της βαρβαρικής του καταγωγής. Ανακηρύχθηκε συναυτοκράτορας από τον γιο του στις 9 Φεβρουαρίου το 474 μ.Χ., τον διαδέχθηκε μετά τον θάνατο του Λέοντα Β΄. Καθαιρέθηκε από τον Βασιλίσκο, θετό αδελφό του Λέοντα, κατέφυγε στην πατρίδα του έως ότου επανέκτησε τον θρόνο του τον Αύγουστο του 476 μ.Χ. 9 Απριλίου 491 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια (δυσεντερία ή επιληψία).
Anastasius I (emperor).jpg Αναστάσιος Α΄ ο Δίκορος
FLAVIVS ANASTASIVS AVGVSTVS
430 μ.Χ., Δυρράχιο, Αλβανία 11 Απριλίου 491 μ.Χ. – 9 Ιουλίου 518 μ.Χ. Ήταν Σιλεντιάριος. Μετά το θάνατο του Ζήνωνα, η χήρα αυτοκράτειρα Αριάδνη προώθησε και ανέβασε στο θρόνο, στις 11 Απριλίου 491, τον Αναστάσιο. Σαράντα μέρες μετά τον παντρεύτηκε. 9 Ιουλίου 518 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.

Δυναστεία του Ιουστίνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
JustinI.jpg Ιουστίνος Α΄
FLAVIVS IVSTINVS AVGVSTVS
450 μ.Χ., Ναϊσσός, Σερβία Ιούλιος του 518 μ.Χ. – 1 Αυγούστου 527 μ.Χ. Ήταν στρατηγός της αυτοκρατορικής φρουράς των εξκουβιτόρων. Εκλέχθηκε αυτοκράτορας από τον στρατό και τον λαό. 1 Αυγούστου 527 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.
Meister von San Vitale in Ravenna.jpg Ιουστινιανός Α΄ ο Μέγας
FLAVIVS PETRVS SABBATIVS IVSTINIANVS AVGVSTVS
482 μ.Χ., Ταυρήσιον (Tauresium), στη σημερινή ΠΓΔΜ 1 Αυγούστου 527 μ.Χ. – 13/14 Νοεμβρίου 565 μ.Χ. Ανηψιός του Ιουστίνου, πιθανόν ανακηρύχθηκε συναυτοκράτορας στις 1 Απριλίου το 527 μ.Χ. Τον διαδέχθηκε μετά τον θάνατο του. 13/14 Νοεμβρίου 565 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.
Justin II.jpg Ιουστίνος Β΄
FLAVIVS IVSTINVS IVNIOR AVGVSTVS
520 μ.Χ. 14 Νοεμβρίου 565 μ.Χ. – 5 Οκτωβρίου 578 μ.Χ. Ανηψιός του Ιουστινιανού. Ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας με την βοήθεια του στρατού και της Συγκλήτου μετά τον θάνατο του Ιουστινιανού. Τρελάθηκε και η εξουσία από το 573 μ.Χ. μέχρι το 574 μ.Χ. ασκήθηκε από την σύζυγό του Σοφία Αυγούστα και από το 574 μ.Χ. έως το 578 μ.Χ. από τον Τιβέριο Β΄. 5 Οκτωβρίου 578 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.
Tiberius II.jpg Τιβέριος Β΄
FLAVIVS TIBERIVS CONSTANTINVS AVGVSTVS
520 μ.Χ. 5 Οκτωβρίου 578 μ.Χ. – 14 Αυγούστου 582 μ.Χ. Ήταν στρατηγός της αυτοκρατορικής φρουράς των εξκουβιτόρων. Ήταν φίλος και υιοθετημένος γιος του Ιουστίνου. Από το 574 μ.Χ. ήταν Καίσαρας. Διαδέχθηκε τον Ιουστίνο μετά τον θάνατο του. 14 Αυγούστου 582 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια, πιθανόν δηλητηριάστηκε.
Emperor Maurice.jpg Μαυρίκιος
FLAVIVS MAVRICIVS TIBERIVS AVGVSTVS
539 μ.Χ., Αραβησσός, Καππαδοκία 14 Αυγούστου 582 μ.Χ. – 22 Νοεμβρίου 602 μ.Χ. Ήταν στρατηγός. Παντρεύτηκε την κόρη του Τιβέριου και τον διαδέχθηκε μετά τον θάνατο του. 27 Νοεμβρίου 602 μ.Χ.
Εκτελέστηκε από τον Φωκά στην Χαλκηδώνα.

Σφετερισμός του Φωκά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Phocas (emperor).jpg Φωκάς
FLAVIVS PHOCAS
570 μ.Χ., Θράκη 23 Νοεμβρίου 602 μ.Χ. – 4 Οκτωβρίου 610 μ.Χ. Εκατόνταρχος του βυζαντινού στρατού. Ηγήθηκε μίας ανταρσίας του στρατού εναντίον του Μαυρίκιου όπου και τον καθαίρεσε. Ήταν αντιπαθής στον λαό. Καθαιρέθηκε και εκτελέστηκε από τον Ηράκλειο. 4 Οκτωβρίου 610 μ.Χ.
Εκτελέστηκε από τον Ηράκλειο.

Δυναστεία του Ηρακλείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Heraclius and Heraclius Constantine solidus.jpg Ηράκλειος
FLAVIVS HERACLIVS AVGVSTVS
575 μ.Χ., Καππαδοκία 5 Οκτωβρίου 610 μ.Χ. – 11 Φεβρουαρίου 641 μ.Χ. Γιος του έξαρχου της Αφρικής Ηράκλειου. Ξεκίνησε μια εξέγερση ενάντια στον Φωκά το 609 μ.Χ. και τελικά τον καθαίρεσε τον Οκτώβριο του 610 μ.Χ. 11 Φεβρουαρίου 641 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια
Heraclius and sons.jpg Κωνσταντίνος Γ΄ Ηράκλειος νέος Κωνσταντίνος
HERACLIVS NOVVS CONSTANTINVS
3 Μαϊου 612 μ.Χ. 5 Οκτωβρίου 610 μ.Χ. – 11 Φεβρουαρίου 641 μ.Χ. Γιος του Ηράκλειου από τον πρώτο του γάμο με την Ευδοκία. Συναυτοκράτορας από τις 22 Ιανουαρίου 613 μ.Χ. Διαδέχθηκε τον πατέρα του μετά τον θάνατο του μαζί με τον αδελφό του Ηρακλεώνα. Μάιος 641 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια (φυματίωση), πιθανόν δηλητηριάστηκε από την μητέρα του Μαρτίνα.
Heraclius and sons.jpg Ηρακλεωνάς Κωνσταντίνος Ηράκλειος
CONSTANTINVS HERACLONAS
626 μ.Χ. 11 Φεβρουαρίου 641 μ.Χ. – Σεπτέμβριος του 641 μ.Χ. Γιος του Ηράκλειου από τον δεύτερο του γάμο με την Μαρτίνα. Συναυτοκράτορας από το 638 μ.Χ. Διαδέχθηκε τον πατέρα του μετά τον θάνατο του μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο Γ΄. Μονοκράτορας μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γ΄, υπό την αντιβασιλεία της Μαρτίνας, αλλά αναγκάστηκε από τον στρατό να αναγνωρίσει τον Κώνστα Β΄ συναυτοκράτορα. Καθαιρέθηκε από τη Γερουσία τον Σεπτέμβριο του 641 μ.Χ. Καταδικάστηκε σε εξορία στη Ρόδο και τιμωρήθηκε με ακρωτηριασμό μαζί με την μητέρα του για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γ΄. 641 μ.Χ.
Από άγνωστη αίτια.
Hexagram-Constans II and Constantine IV-sb0995.jpg Κώνστας Β΄ ο Πωγωνάτος
7 Νοεμβρίου 630 μ.Χ. Σεπτέμβριος του 641 μ.Χ. – 15 Σεπτεμβρίου 668 μ.Χ. Γιος του Κωνσταντίνου Γ΄. Συναυτοκράτορας από το 641 μ.Χ. Διαδέχθηκε τον Ηρακλεωνά μετά την καθαίρεση του από την γερουσία. 15 Σεπτεμβρίου 668 μ.Χ.
Δολοφονήθηκε στο λουτρό του.
Privil classe.jpg Κωνσταντίνος Δ΄
652 μ.Χ., Κωνσταντινούπολη 15 Σεπτεμβρίου 668 μ.Χ. – Σεπτέμβριος του 685 μ.Χ. Γιος του Κώνστα Β΄. Διαδέχθηκε τον πατέρα του μετά την δολοφονία του. Σεπτεμβρίου 685 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια (δυσεντερία).
Solidus-Justinian II-Christ b-sb1413.jpg Ιουστινιανός Β΄ ο Ρινότμητος
669 μ.Χ. Σεπτέμβριος του 685 μ.Χ. – 695 μ.Χ. (Πρώτη φορά) Γιος του Κωνσταντίνου Δ΄. Συναυτοκράτορας από το 681 μ.Χ. Έγινε μονοκράτορας μετά τον θάνατο του πατέρα του. Καθαιρέθηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα το 695 μ.Χ., ακρωτηριάστηκε και εξορίστηκε στη Χερσώνα, απ' όπου ανακτά πάλι τον θρόνο το 705 μ.Χ. 11 Δεκεμβρίου 711 μ.Χ. μ.Χ.
Δολοφονήθηκε από τον στρατό.

Περίοδος της "Εικοσαετούς Αναρχίας"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Solidus-Leontinus-sb1330.jpg Λεόντιος
670, Ισαυρία Σεπτέμβριος 695 μ.Χ. – 698 μ.Χ. Στρατηγός από την Ισαυρία. Καθαίρεσε τον Ιουστινιανό Β΄. Καθαιρέθηκε από τον Τιβέριο Γ΄. 15 Φεβρουαρίου 706 μ.Χ.
Δολοφονήθηκε από τον στρατό.
Solidus-Leontinus-sb1330.jpg Τιβέριος Γ΄ ο Αψίμαρος
Άγνωστο 698 μ.Χ. – 705 μ.Χ. Γερμανικής καταγωγής. Το αληθινό του όνομα ήταν Αψίμαρος και ήταν Δρουγγάριος στο θέμα των Κιβυραιωτών. Στασίασε εναντίον του Λεόντιου μετά από αποτυχημένη εκστρατεία. Καθαιρέθηκε από τον Ιουστινιανό Β΄ το 705 μ.Χ. Φεβρουαρίος του 706 μ.Χ.
Δολοφονήθηκε από τον στρατό.
Solidus-Justinian II-Christ b-sb1413.jpg Ιουστινιανός Β΄ ο Ρινότμητος
669 μ.Χ. Σεπτέμβριος του 695 μ.Χ. – Δεκεμβρίου 711 μ.Χ. (Δεύτερη φορά) Γιος του Κωνσταντίνου Δ΄. Συναυτοκράτορας από το 681 μ.Χ. Έγινε μονοκράτορας μετά τον θάνατο του πατέρα του. Καθαιρέθηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα το 695 μ.Χ., ακρωτηριάστηκε και εξορίστηκε στη Χερσώνα, απ' όπου ανακτά πάλι τον θρόνο το 705 μ.Χ. 11 Δεκεμβρίου 711 μ.Χ. μ.Χ.
Δολοφονήθηκε από τον στρατό.
Solidus-Philippicus-sb1447.3.jpg Φιλιππικός Βαρδάνης
673 μ.Χ. Δεκέμβριος του 711 μ.Χ – 3 Ιουνίου 713 μ.Χ Στρατηγός Αρμένικης καταγωγής. Με την βοήθεια των στρατευμάτων του θέματος του Οψικίου σκότωσε τον Ιουστινιανό Β΄ και ανέβηκε στον θρόνο. 713 μ.Χ
Δολοφονήθηκε από τον στρατό.
Solidus-Anastasius II-sb1463.jpg Αναστάσιος Β΄
Άγνωστο Ιούνιος του 713 μ.Χ – Νοέμβριος του 715 μ.Χ Ήταν αρχιγραμματέας επικρατείας του Φιλιππικού με το όνομα Αρτέμιος. Τον ανέβασαν στον θρόνο τα στρατεύματα που καθαίρεσαν τον Φιλιππικό με το όνομα Αναστάσιος. Καθαιρέθηκε μετά από στασίαση του στρατού. Προσπάθησε να ξαναπάρει τον θρόνο το 718 μ.Χ αλλά σκοτώθηκε. 719 μ.Χ
Δολοφονήθηκε υπό τις εντολές του Θεοδόσιου Γ΄.
Theodosius iii coin.jpg Θεοδόσιος Γ΄
Άγνωστο, Αδραμύττιο, Μοισία Μάιος του 715 μ.Χ – 25 Μαρτίου 717 μ.Χ Ήταν φοροεισπράκτορας. Ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από τον στρατό που στασίασε εναντίον του Αναστάσιου Β΄. Εισήλθε στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 715 μ.Χ. Παραιτήθηκε μετά την επικράτηση του στρατηγού Λέοντα και έγινε μοναχός. Άγνωστο
Από φυσικά αίτια.

Δυναστεία των Ισαύρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Solidus-Leo III and Constantine V-sb1504.jpg Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος
685 μ.Χ., Γερμανίκεια, Συρία 25 Μαρτίου 717 μ.Χ. – 18 Ιουνίου 741 μ.Χ. Ήταν στρατηγός. Στασίασε εναντίον του Θεοδόσιου Γ΄ και ανέβηκε στον θρόνο. Απέκρουσε την δεύτερη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες. Ήταν ο πρωτεργάτης της Εικονομαχίας. 18 Ιουνίου 741 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.
Solidus-Leo III and Constantine V-sb1504.jpg Κωνσταντίνος Ε΄ ο Κοπρώνυμος
718 μ.Χ., Κωνσταντινούπολη, Θράκη 18 Ιουνίου 741 μ.Χ. – 14 Σεπτεμβρίου 775 μ.Χ. Γιος του Λέοντα Γ΄. Ανακηρύχθηκε συναυτοκράτορας το 720 μ.Χ. και αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του πατέρα του το 741 μ.Χ. Το 743 μ.Χ. νίκησε τον σφετεριστή του θρόνου του Αρτάβασδο. 14 Σεπτεμβρίου 775 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.
Αρτάβασδος
Άγνωστο Ιούνιος του 741/742 μ.Χ – 2 Νοεμβρίου 743 μ.Χ. Στρατηγός και θετός γιος του Λέοντα Γ΄. Στασίασε εναντίον του Κωνσταντίνου Ε΄ αλλά νικήθηκε και τυφλώθηκε 743 μ.Χ
Άγνωστη αιτία.
Leo iv constantine vi coin.jpg Λέων Δ΄ ο Χάζαρος
25 Ιανουαρίου 750 μ.Χ. 14 Σεπτεμβρίου 775 μ.Χ. – 8 Σεπτεμβρίου 780 μ.Χ. Γιος του Κωνσταντίνου Ε΄. Ανακηρύχθηκε συναυτοκράτορας το 751 μ.Χ. και αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του πατέρα του. 8 Σεπτεμβρίου 780 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.
Leo iv constantine vi coin.jpg Κωνσταντίνος ΣΤ΄
771 μ.Χ. 8 Σεπτεμβρίου 780 μ.Χ. – Αύγουστος του 797 μ.Χ. Γιος του Λέοντα Δ΄. Ανακηρύχθηκε συναυτοκράτορας το 776 μ.Χ. και αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του πατέρα του υπό την κηδεμονία της μητέρας του Ειρήνης. Καθαιρέθηκε από τη μητέρα του, τυφλώθηκε και φυλακίστηκε. 802 μ.Χ
Άγνωστη αιτία.
Irina ( Pala d'Oro).jpg Ειρήνη η Αθηναία
752 μ.Χ. Αύγουστος του 797 μ.Χ. – 31 Οκτωβρίου 802 μ.Χ. Σύζυγος του Λέοντα Δ΄. Ανέλαβε την κηδεμονία του δεκαετή διαδόχου Κωνσταντίνου ΣΤ΄ μέχρι το 797 μ.Χ. που του πήρε τον θρόνο. καθαιρέθηκε το 802 μ.Χ. και εξορίστηκε. 9 Αυγούστου 803 μ.Χ.
Άγνωστη αιτία.

Δυναστεία του Νικηφόρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Solidus-Nicephorus I and Staraucius-sb1604.jpg Νικηφόρος Α΄ ο Λογοθέτης
Άγνωστο 31 Οκτωβρίου 802 μ.Χ. – 26 Ιουλίου 811 μ.Χ. Ήταν λογοθέτης του γενικού (πρωθυπουργός) της Αυτοκρατορίας την περίοδο 797-802. Με την βοήθεια των συγκλητικών ανέτρεψε την Ειρήνη και ανέβηκε στον θρόνο. Σκοτώθηκε στις 26 Ιουλίου 811 μ.Χ. κατά την διάρκεια της Μάχης της Πλίσκας εναντίον των Βουλγάρων 26 Ιουλίου 811 μ.Χ.
Σκοτώθηκε στη Μάχη της Πλίσκας.
Solidus-Nicephorus I and Staraucius-sb1604.jpg Σταυράκιος
Άγνωστο 2 Οκτωβρίου 811 μ.Χ. – 11 Ιανουαρίου 812 μ.Χ. Γιος του Νικηφόρου Α΄ στέφθηκε συναυτοκράτορας τον Δεκέμβριο του 803 μ.Χ. Τραυματίστηκε βαριά στην Μάχη της Πλίσκας και έμεινε παράλυτος. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί και αποσύρθηκε σε μοναστήρι, όπου πέθανε λίγο μετά. 11 Ιανουαρίου 812 μ.Χ.
Υπέκυψε στα τραύματα του από την μάχη Μάχη της Πλίσκας.
Michael I (Byzantine Emperor).jpg Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβέ
770 μ.Χ. 11 Ιανουαρίου 812 μ.Χ. – 11 Ιουλίου 813 μ.Χ. Θετός γιος του Νικηφόρου Α΄. Διαδέχθηκε τον Σταυράκιο μετά την παραίτηση του. Παραιτήθηκε μετά την εξέγερση του Λέοντα Ε΄ αποσύρθηκε σε μοναστήρι. 11 Ιανουαρίου 844 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια.

Εκτός δυναστείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Leo V solidus.jpg Λέων Ε΄ ο Αρμένιος
775 μ.Χ. 11 Ιουλίου 813 μ.Χ. – 25 Δεκεμβρίου 820 μ.Χ. Στρατηγός αρμενικής καταγωγής. Στασίασε κατά του Μιχαήλ Α΄ και έγινε αυτοκράτορας. Ανακήρυξε τον γιο του Συμβάτιο συναυτοκράτορα με το όνομα Κωνσταντίνος το 813 μ.Χ. Αναβίωσε την εικονομαχία. Δολοφονήθηκε ύστερα από συνωμοσία του Μιχαήλ Β΄. 25 Δεκεμβρίου 820 μ.Χ.
Δολοφονήθηκε ύστερα από συνομωσία του Μιχαήλ Β΄.

Φρυγιανή Δυναστεία ή Δυναστεία του Αμόριου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Michael II and Theophilos solidus.jpg Μιχαήλ Β΄ ο Τραυλός ή Ψελλός, ο εξ Αμορίου
770 μ.Χ. Αμόριο, Άνω Φρυγία 25 Δεκεμβρίου 820 μ.Χ. – 2 Οκτωβρίου 829 μ.Χ. Ήταν στρατιωτικός αξιωματούχος. Έγινε αυτοκράτορας μετά από συνομωσία που οργάνωσε εναντίον του Λέοντα Ε΄. 2 Οκτωβρίου 829 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια
Emperor Theophilos Chronicle of John Skylitzes.jpg Θεόφιλος
813 μ.Χ. 2 Οκτωβρίου 829 μ.Χ. – 20 Ιανουαρίου 842 μ.Χ. Ήταν γιος του Μιχαήλ Β΄. Συναυτοκράτορας από το 813 μ.Χ.. Διαδέχθηκε τον πατέρα του μετά τον θάνατο του. 20 Ιανουαρίου 842 μ.Χ.
Από φυσικά αίτια
Michael iii.jpg Μιχαήλ Γ΄ ο Μέθυσος
19 Ιανουαρίου 840 μ.Χ. 20 Ιανουαρίου 842 μ.Χ. - 23 Σεπτεμβρίου 867 μ.Χ. Ήταν γιος του Θεόφιλου. Διαδέχθηκε τον πατέρα του μετά τον θάνατο του σε ηλικία 3 ετών υπό την εποπτεία της μητέρας του Θεοδώρας και τη συμπαράσταση του αδελφού της Βάρδα. Τερμάτισε την Εικονομαχία. 23/24 Σεπτεμβρίου 867 μ.Χ.
Δολοφονήθηκε από τον Βασίλειο Α΄.

Μακεδονική Δυναστεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Basil&leo.jpg Βασίλειος Α΄ ο Μακεδών
811, Χαριούπολη, Θράκη 867 - 2 Αυγούστου 886 Ταπεινής καταγωγής, κέρδισε την εύνοια του αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄, ο οποίος τον έστεψε συμβασιλέα το 866 προτού ο Βασίλειος τον ανατρέψει με πραξικόπημα το 867. 2 Αυγούστου 886
Σκοτώθηκε σε ατύχημα με το άλογό του ενώ κυνηγούσε. Πιθανή δολοφονία από τον Λέοντα ΣΤ΄.
Detail of the Imperial Gate mosaic in Hagia Sophia showing Leo VI the Wise.jpg Λέων ΣΤ΄ ο Σοφός
19 Σεπτεμβρίου 866, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 886 - 11 Μαΐου 912 Γιος του Βασίλειου Α΄. Διαδέχθηκε τον πατέρα του μετά το θάνατό του. 11 Μαΐου 912
Από φυσικά αίτια.
Alexanderemp.jpg Αλέξανδρος
23 Νοεμβρίου 872 912 - 6 Ιουνίου 913 Γιος του Βασίλειου Α΄. Συναυτοκράτορας από το 879. Διαδέχθηκε τον αδελφό του Λέοντα Σοφό μετά το θάνατο του. 6 Ιουνίου 913
Από φυσικά αίτια.
Porphyrogenetus.jpg Κωνσταντίνος Ζ΄ ο Πορφυρογέννητος
2 Σεπτεμβρίου 905, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 15 Μαΐου 908 - 9 Νοεμβρίου 959 Γιος του Λέοντα ΣΤ΄. Διαδέχθηκε τον θείο του Αλέξανδρο Γ΄ μετά το θάνατό του σε συμβασιλεία με τον Ρωμανό Α΄. Από το 945 μονοκράτορας. 9 Νοεμβρίου 959
Από φυσικά αίτια. Πιθανή δηλητηρίαση.
Romanus I with Christopher, solidus.jpg Ρωμανός Α΄ Λεκαπηνός
870, Λακάπη, Καππαδοκία 17 Δεκεμβρίου 920 - 16 Δεκεμβρίου 944 Ήταν Δρουγγάριος του πλωίμου. Από το 913 σύμβουλος και προστάτης του Κωνσταντίνου Ζ΄. Στις 14 Σεπτεμβρίου 920 αναγορεύτηκε Καίσαρ και στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους συναυτοκράτορας. Στις 19 Δεκεμβρίου του 944 καθαιρέθηκε από τον συμβασιλέα και γιο του Στέφανο και εξορίστηκε στο νησί Πρώτη των Πριγκιποννήσων, όπου δια της βίας εκάρη μοναχός. 15 Ιουνίου 948
Από φυσικά αίτια.
Constantine VII and Romanos II solidus.jpg Ρωμανός Β΄ ο Πορφυρογέννητος
938, Κωνσταντινούπολη, Θράκη Νοέμβριος του 959 - 15 Μαρτίου 963 Γιος του Κωνσταντίνο Ζ΄. Διαδέχθηκε τον πατέρα του μετά τον θάνατό του. 15 Μαρτίου 963
Από φυσικά αίτια. Πιθανή δηλητηρίαση.
Nikiphoros Phokas.jpg Νικηφόρος Β΄ Φωκάς
912, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 16 Αυγούστου 963 - 10 Δεκεμβρίου 969 Ήταν Δομέστικος των σχολών της Ανατολής. Μετά το θάνατο του Ρωμανού Β΄ παντρεύτηκε τη σύζυγό του Θεοφανώ και στις 16 Αύγουστου του 963 στέφθηκε αυτοκράτορας. 10 Δεκεμβρίου 969
Δολοφονήθηκε μετά από συνομωσία του Ιωάννη Τσιμισκή.
John I Tzimiskes 8.jpg Ιωάννης Α΄ Κουρκούας ο Τσιμισκής
925, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 11 Δεκεμβρίου 969 - 10 Ιανουαρίου 976 Ανέβηκε στον θρόνο μετά τη δολοφονία του Νικηφόρου Β΄. 10 Ιανουαρίου 976
Δηλητηριάστηκε από τον Βασίλειο Λεκαπηνό.
Basilios II.jpg Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος
958 10 Ιανουαρίου 976 - 15 Δεκεμβρίου 1025 Γιος του Ρωμανού Β΄. Συναυτοκράτορας με τον πατέρα του από το 960. Με τον Νικηφόρο Β΄ από το 963. Με τον Ιωάννη Α΄ από το 969. Μονοκράτορας μετά το θάνατο του Ιωάννη Α΄. 15 Δεκεμβρίου 1025
Από φυσικά αίτια.
Histamenon nomisma-Constantine VIII-sb1776.jpg Κωνσταντίνος Η΄ ο Πορφυρογέννητος
960 15 Δεκεμβρίου 1025 - 15 Νοεμβρίου 1028 Γιος του Ρωμανού Β΄ και αδελφός του Βασίλειου Β΄. Διαδέχθηκε τον αδελφό του μετά το θάνατό του. 15 Νοεμβρίου 1028
Από φυσικά αίτια.
EmpZoe.jpg Ζωή Α΄ η Πορφυρογέννητη
978, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 15 Νοεμβρίου 1028 - Ιούνιος του 1050 Κόρη του Κωνσταντίνου Η' διαδέχθηκε τον πατέρα της μετά τον θάνατό του. Ιούνιος του 1050
Miliaresion-Romanus III-sb1822.jpg Ρωμανός Γ΄ Αργυρός
968 15 Νοεμβρίου 1028 - 11 Απριλίου 1034 Σύζυγος της Ζωής Α΄
Michael IV histamenon.jpg Μιχαήλ Δ΄ ο Παφλαγών
1010, Παφλαγονία 11 Απριλίου 1034 - 10 Δεκεμβρίου 1041 Σύζυγος της Ζωής Α΄
Histamenon nomisma-Micael V-sb1776.jpg Μιχαήλ Ε΄ ο Καλαφάτης
1015, Παφλαγονία 10 Δεκεμβρίου 1041 - 20 Απριλίου 1042
Tetarteron-Theodora-sb1838.jpg Θεοδώρα
980, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 20 Απριλίου 1042 - 1042
Istanbul.Hagia Sophia072.Monomuhos.jpg Κωνσταντίνος Θ' Μονομάχος
1000, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 11 Ιουνίου 1042 - 11 Ιανουαρίου 1055 Σύζυγος της Ζωής Α΄
Tetarteron-Theodora-sb1838.jpg Θεοδώρα (δεύτερη φορά)
980, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 11 Ιανουαρίου 1055 - μετά τις 31 Αυγούστου 1056

Εκτός δυναστείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Michael VI tetarteron.jpg Μιχαήλ ΣΤ΄ Βρίγγας ο Στρατιωτικός, ο Γέρων
Άγνωστο Σεπτέμβριος του 1056 - 31 Αυγούστου 1057 Υπηρέτησε ως λογοθέτης του στρατιωτικού. Επιλέχθηκε ως διάδοχος του βυζαντινού θρόνου από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Ανήλθε στο θρόνο μετά το θάνατό της τον Αύγουστο του 1056. Καθαιρέθηκε από τον Ισαάκιο Α΄ μετά από πραξικόπημα. 1059
Από φυσικά αίτια.

Δούκες και Κομνηνοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Histamenon nomisma-Isaac I-sb1776.jpg Ισαάκιος Α΄ Κομνηνός
1007 5 Ιουνίου 1057 – 22 Νοεμβρίου 1059 Ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από το στρατό τον Ιούνιο του 1057. Είχε νικήσει το στρατό του Μιχαήλ ΣΤ' στη Μάχη του Άδη, κοντά στη Νίκαια. Μετά από αυτό, ο Μιχαήλ ΣΤ' παραιτήθηκε και ο Ισαάκιος στέφθηκε επισήμως στην Αγία Σοφία. 1061

Αρρώστησε βαριά, παραιτήθηκε από το αξίωμά του οικειοθελώς και εκάρη μοναχός.

Costantino X - histamenon - Sear 1847v.jpg Κωνσταντίνος Ι' Δούκας
1006 24 Νοεμβρίου 1059 - 22 Μαΐου 1067 Ο Κωνσταντίνος επελέγη διάδοχος από τον ασθενούντα Ισαάκιο τον Νοέμβριο του 1059, με την παρότρυνση του Μιχαήλ Ψελλού. Είχε αποκτήσει επιρροή, όταν παντρεύτηκε την Ευδοκία Μακρεμβολίτισσα, την ανιψιά του Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου. 1067

Με προβλήματα υγείας πριν ακόμα ανέλθει στο θρόνο. Πέθανε από φυσικά αίτια.

NomismaMikaelVIIDoukas.jpg Μιχαήλ Ζ΄ Δούκας
1050, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 22 Μαΐου 1067 - 24 Μαρτίου 1078 1090

Παραιτήθηκε πολύ εύκολα όταν στασιαστές μπήκαν στην Πόλη. Εκάρη μοναχός και πέθανε πολύ αργότερα σαν μητροπολίτης Εφέσου.

Romanos et Eudoxie.JPG Ρωμανός Δ΄ Διογένης Δούκας
1030 1 Ιανουαρίου 1068 – 24 Οκτωβρίου 1071
Meister der Predigtsammlung des Heiligen Johannes Chrysostomus 001.jpg Νικηφόρος Γ΄ Βοτανειάτης
1002 31 Μαρτίου 1078 – 1 Απριλίου 1081 Στρατηγός που επαναστάτησε εναντίον του Μιχαήλ Ζ' και πήρε το στέμμα, με τη βοήθεια του λαού και των πατρικίων. Παντρεύτηκε την Μαρία, σύζυγο του Μιχαήλ Ζ'. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί για να αναλάβουν οι Κομνηνοί. Αποσύρθηκε σε μοναστήρι όπου πέθανε τον ίδιο χρόνο.
Alexios I Komnenos.jpg Αλέξιος Α΄ Κομνηνός
1056 1 Απριλίου 1081 – 15 Αυγούστου 1118
JohnIIcomnenus.jpg Ιωάννης Β΄ Κομνηνός
13 Σεπτεμβρίου 1087, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 15 Αυγούστου 1118 – 8 Απριλίου 1143
Manuel I Comnenus.jpg Μανουήλ Α΄ Κομνηνός
28 Νοεμβρίου 1118, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 1143 – 24 Σεπτεμβρίου 1180
Alexios II - komnenos.jpg Αλέξιος Β΄ Κομνηνός
10 Σεπτεμβρίου 1169, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 24 Σεπτεμβρίου 1180 – Οκτώβριος 1183
ByzantineBillonTrachy.jpg Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός
1118 1183 – 11 Σεπτεμβρίου 1185

Δυναστεία των Αγγέλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
IsaacIIAnge.jpg Ισαάκιος Β΄ Άγγελος
Σεπτέμβριος 1156 1185–1195
Alexios III -Angelos.jpg Αλέξιος Γ΄ Άγγελος
1153 1195 – 17/18 Ιουλίου 1203
IsaacIIAnge.jpg Ισαάκιος Β΄ Άγγελος (δεύτερη φορά)
Σεπτέμβριος 1156 18 Ιουλίου 1203 – 27/28 Ιανουαρίου 1204
Alexius4.jpg Αλέξιος Δ΄ Άγγελος
1182 1 Αυγούστου 1203 – 27/28 Ιανουαρίου 1204
Alexius V.JPG Αλέξιος Ε΄ Δούκας, ο Μούρτζουφλος
Άγνωστο 5 Φεβρουαρίου 1204 – 13 Απριλίου 1204

Δυναστεία των Λασκαριδών (Αυτοκρατορία της Νίκαιας, 1204-1261)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Theodore I Laskaris miniature.jpg Θεόδωρος Α΄ Λάσκαρις
1174 1205 – Δεκέμβριος του 1221/1222 1222
Από φυσικά αίτια.
John III Doukas Vatatzes.jpg Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης
1192 15 Δεκεμβρίου 1221/1222 – 3 Νοεμβρίου 1254 3 Νοεμβρίου 1254
Από φυσικά αίτια.
Theodore II Laskaris miniature.jpg Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρης
1221/1222 3 Νοεμβρίου 1254 – 18 Αυγούστου 1258 18 Αυγούστου 1258
Από φυσικά αίτια.
John IV Laskaris miniature.jpg Ιωάννης Δ΄ Λάσκαρης
25 Δεκεμβρίου 1250 18 Αυγούστου 1258 – 25 Δεκεμβρίου 1261 1305
Από φυσικά αίτια.

Δυναστεία των Παλαιολόγων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
MichaelVIIIPaleologusGoldHyperpyron.jpg Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος
1223 1 Ιανουαρίου 1259 - 11 Δεκεμβρίου 1282
Serres IM Prodromou Andronicos.jpg Ανδρόνικος Β΄
25 Μαρτίου 1259, Νίκαια, Βιθυνία 11 Δεκεμβρίου 1282 - 24 Μαΐου 1328
AndronikosIIandMichaelIXPalaeologusSilverBasilikon.jpg Μιχαήλ Θ´
17 Απριλίου 1277, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 1294/1295 - 12 Οκτωβρίου 1320
Андроник III Палеолог.jpg Ανδρόνικος Γ΄
5 Μαρτίου 1297, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 24 Μαΐου 1328 - 15 Ιουνίου 1341
John V Palaiologos.jpg Ιωάννης Ε΄
18 Ιουνίου 1332, Διδυμότειχο, Θράκη 15 Ιουνίου 1341 - 8 Φεβρουαρίου 1347
John VI Kantakouzenos.jpg Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός
1292, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 8 Φεβρουαρίου 1347 - τέλη 1354
Βασίλειος Γ΄ ο Αρτινός
Μαϊος του 1330, Άρτα, Ήπειρος 4 Δεκεμβρίου 1350 - Άυγουστος του 1380
John V Palaiologos.jpg Ιωάννης Ε΄ (δεύτερη φορά)
18 Ιουνίου 1332, Διδυμότειχο, Θράκη 10 Αυγούστου 1380- 12 Αυγούστου 1380
Andronikos IV Palaiologos.jpg Ανδρόνικος Δ´
2 Απριλίου 1348, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 12 Αυγούστου 1380 - 1 Ιουλίου 1381 Πρωτότοκος γιος του Ιωάννη.
28 Ιουνίου 1385
Από φυσικά αίτια.
John V Palaiologos.jpg Ιωάννης Ε΄ (τρίτη φορά)
18 Ιουνίου 1332, Διδυμότειχο, Θράκη 1 Ιουλίου 1381 - 14 Απριλίου 1390
Ιωάννης Ζ΄
Άγνωστο 14 Απριλίου 1390 - 17 Σεπτεμβρίου 1390 Γιος του Ανδρονίκου. Κατέλαβε πραξικοπηματικά τη διακυβέρνηση της πρωτεύουσας, εκδιώκοντας προσωρινά τον παππού του.
John V Palaiologos.jpg Ιωάννης Ε΄ (τέταρτη φορά)
18 Ιουνίου 1332, Διδυμότειχο, Θράκη 17 Σεπτεμβρίου 1390 - 16 Φεβρουαρίου 1391
Manuel II Paleologus.jpg Μανουήλ Β΄
27 Ιουνίου 1350, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 16 Φεβρουαρίου 1391 - 21 Ιουλίου 1425 Δευτερότοκος γιος του Ιωάννη Ε΄.
Ανδρόνικος Ε΄
Άγνωστο 1403 - 1407
Palaio.jpg Ιωάννης Η'
18 Δεκεμβρίου 1392, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 21 Ιουλίου 1425 - 31 Οκτωβρίου 1448
Constantine XI Palaiologos miniature.jpg Κωνσταντίνος ΙΑ΄
8 Φεβρουαρίου 1404, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 6 Ιανουαρίου 1449 - 29 Μαΐου 1453 29 Μαΐου 1453
Σκοτώθηκε στη μάχη από τους Οθωμανούς.

Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, 29 Μαΐου 1453[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυναστεία των Παλαιολόγων στην εξορία διατηρώντας τον τίτλο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα Γέννηση Βασιλεία Διαδοχή Θάνατος
Δημήτριος Β΄ Παλαιολόγος
1407 1453 - 1460 Γιος του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου. 1470
Από φυσικά αίτια.
Thomas Palaiologos.jpg Θωμάς Παλαιολόγος
1409, Κωνσταντινούπολη, Θράκη 1453 - 12 Μαΐου 1465 Γιος του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου. Από το 1428 ήταν Δεσπότης του Μυστρά έως το 1460 όπου παραδόθηκε στους Οθωμανούς. Κατέφυγε στην Ρώμη και ασπάσθηκε την καθολική πίστη. Κόρη του ήταν η Ζωή, σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Ιβάν Γ΄ της Ρωσίας. 12 Μαΐου 1465
Από φυσικά αίτια.
Ανδρέας Παλαιολόγος
1453 12 Μαΐου 1465 - 1502 Ήταν ανιψιός του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης έζησε στην Ρώμη. Πούλησε τον τίτλο Imperator Constantinopolitanus αρχικά στον Κάρολο Θ΄ της Γαλλίας έπειτα στον Σουλτάνο Βαγιαζίτ Β΄ και τέλος στον Φερδινάνδο Β΄ της Αραγονίας και την Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλλης. 1502
Από φυσικά αίτια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]