Βυζαντινοί κήποι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μία σύγχρονη χάλκινη αντιγραφή ενός ελληνικού αγάλματος κήπου, τεχνοτροπίας που επιβίωσε μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα.

Το Βυζάντιο αδιαμφισβήτητα κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της κηπουρικής. Η πόλη, ήταν η πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και επιβίωσε χίλια χρόνια μετά την παρακμή της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι κήποι του Βυζαντίου ωστόσο καταστράφηκαν κυρίως μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς.

Οι βυζαντινοί κήποι βασίζονταν κυρίως σε ρωμαϊκές ιδέες που έδιναν έμφαση σε λεπτομερή μωσαϊκά σχέδια, με κλασσικά χαρακτηριστικά σειρές από παρατεταγμένα δέντρα καθώς και ανθρώπινων οικοδομημάτων όπως σιντριβάνια και μικρά ιερά οι οποίοι, με την πάροδο του χρόνου εξελίσσονταν και γίνονταν πιο λεπτομερή. Οι βυζαντινοί κήποι αναπτύχθηκαν σε τέτοιο σημείο που μιλούμε πλέον για μία ξεχωριστή τεχνοτροπία, η οποία είναι βέβαια επηρεασμένη από τον ισλαμικό πολιτισμό που κυριάρχησε στις περιοχές κοντά στην Ανατολική και Βόρεια Αφρική. Μερικά στοιχεία μαυριτανικής επιρροής είναι αισθητά, κυρίως σε ότι αφορά τα προαναφερθέντα σχέδια σιντριβανιών, καθώς και στοιχεία από την περσική κηπουρική, δίνοντας έμφαση σε ένα κοινό μοτίβο του βυζαντινού πολιτισμού, αυτό της σύγκρουσης των χρωμάτων.

Λίγα ακόμα είναι γνωστά σχετικά με την βυζαντινή κηπουρική, καθώς υπάρχουν λίγες παραπομπές, πόσο μάλλον ολόκληρες γραμματείες για αυτό το θέμα. Οι Βυζαντινοί, όπως και οι Ελληνορωμαϊκοί πρόγονοι τους, έδιναν μεγάλη προσοχή σε τέτοια ζητήματα αισθητικής, όμως σε ολόκληρη την ελληνορωμαϊκή ιστορία οι κήποι δεν φαίνεται να είχαν ποτέ την θέση κύρους στον πολιτισμό τους, σε αντίθεση με την Ανατολή, καθώς οι ρίζες τους είναι κυρίως παρμένες από τις πρακτικές χρήσεις της ελιάς.

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Byzantine gardens της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).