Παννονία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θέση της Παννονίας στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία
Pannonia01.png
Pannonia02.png

Η Παννονία είναι η αρχαία περιοχή που συνόρευε βόρεια και ανατολικά με το Δούναβη, γειτνιάζει δυτικά με τη Β. Ιταλία και νότια με τη Δαλματία και την άνω Μοισία.

Η περιοχή λέγεται πως έλαβε την ονομασία της από την ιαπετική ρίζα -πεν- που σημαίνει: υγρός και νερό, λόγω των πολλών ποταμών που την διασχίζουν. Ωστόσο δεν αποκλείεται η ονομασία Παννονία να σχετίζεται και με την αρχαία πόλη της Κρήτης Παννόνα ή Φαννόνα που βρίσκεται στο χωριό άγιος Θωμάς. Η ονομασία που της έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες γεωγράφοι ως Παιονία, ίσως να προϋποθέτει και κάποια γλωσσική συσχέτιση με την Παιονία του νότου.

Σε διάφορες περιόδους η Παννονία (κατά τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και Παιονία) κατοικήθηκε από Κέλτες, Ιλλυριούς και από το θρακικό φύλο των Δακών. Υποστηρίζεται ότι οι κάτοικοι της Παννονίας ήταν Ιλλυριοί σε άμεση όμως γειτνίαση με τους Θράκες στα ανατολικά (Δάκες) και στα νοτιοανατολικά (Δάρδανοι και Μοισοί). Ενδείξεις υπάρχουν από το Παννονικό φύλο των Βρεύκων που ζούσε στην αρχαία Σιγγιδόνα (Βελιγράδι) και των Αμαντίνων στα ανατολικά των Βρεύκων (συγγενών των Αμάντων, οι οποίοι κατά τον Στέφανο Βυζάντιο ήταν το θρακικό φύλο των Αβάντων από την Τροία). Εκτός αυτού πόλεις όπως η Ηράκλεια (η σημερινή Τακ της κεντρικής Ουγγαρίας), το Βριγέτιο (η Szőny της Ουγγαρίας), η Σάλα, η Σκαραβαντία (το Σόπρον της βορεοδυτικής Ουγγαρίας), η Κέρτισσα, στο σημερινό Τζάκοβο της Κροατίας).

Μετά τους Θράκες καί τους Ιλλυριούς, εισέβαλαν στην χώρα οι Κέλτες (4ος αι. π.Χ.) που νικήθηκαν από τους Δάκες του Βοιρεβίστα το 60 π.Χ. Ακολούθησε η μακροχρόνια ρωμαϊκή κατοχή (35 π.Χ. -5ος αι. μ.Χ.) που σημάδεψε αρκετά την περιοχή. Μετά τους Ρωμαίους τα εδάφη της Παννονίας κατακτήθηκαν από τους Ούννους του Αττίλα, τους Οστρογότθους, τους Άβαρους και από διάφορα σλαβικά φύλα. Όλο αυτό το πέρασμα των λαών άφησε την πολιτισμική του σφραγίδα στην περιοχή της Παννονίας.

Τμήματα της Παννονίας ανήκουν σήμερα στη Σερβία και σε όλα τα γύρω απ' αυτήν κράτη. Σήμερα ο όρος Παννονία χρησιμοποιείται για το βόρειο τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας (πεδιάδα της Παννονίας).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κλαυδίου Πτολεμαίου Γεωγραφική υφήγησις
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pannonia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).