Αμόριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°01′21″N 31°17′42″E / 39.022476°N 31.295092°E / 39.022476; 31.295092

Το Αμόριο (Ἀμόριον) ήταν αξιόλογη, αν όχι η σπουδαιότερη, πόλη της Φρυγίας κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Υπήρξε πρωτεύουσα και φρούριο του Θέματος των Ανατολικών, μέχρι τη θρυλική άλωσή του από τους Άραβες το 838, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αββασίδη χαλίφη της Βαγδάτης και Σαμάρας Αλ - Μοτασίμ, οπότε καταστρέφεται και δεν αφήνει αξιομνημόνευτα ίχνη στη μετέπειτα ιστορική του πορεία. Σύμφωνα με τις αραβικές πηγές, το Αμόριο, ιδιαίτερη πατρίδα του αυτοκράτορα Θεοφίλου, καταστράφηκε από το στρατό του χαλίφη, ως αντίποινα για την καταστροφή από το βυζαντινό στρατό της δικής του ιδιαίτερης πατρίδας, ήτοι της Ζάπετρας (η Σωζόπετρα της Β. Συρίας). Κατά τη διάρκεια της άλωσης του Αμορίου το 838, αιχμαλωτίστηκαν 42 Βυζαντινοί αξιωματικοί και στρατιώτες, οι οποίοι θανατώθηκαν το 842, επειδή αρνήθηκαν να απαρνηθούν τη χριστιανική τους πίστη, στη Σαμάρα του σημερινού Ιράκ (βρίσκεται 70 περίπου χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης). Τιμώνται ως μάρτυρες από την Ορθόδοξη Εκκλησία και η μνήμη τους γιορτάζεται στις 6 Μαρτίου. Στις μέρες μας το Αμόριο εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την τουρκική πόλη Emirdağ στην επαρχία Αφιόν Καραχισάρ.

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αμόριο είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής της καταγωγής του Αισώπου

Η αρχαία φρυγική πόλη εικάζεται να είναι πατρίδα του μυθοποιού Αισώπου, ο οποίος πιθανόν γεννήθηκε εκεί το 625 π.Χ.

Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φρυγιανή Δυναστεία (ή Δυναστεία του Αμορίου) έχει της ρίζες της στο Αμόριο. Οι εικονομάχοι αυτοκράτορες Μιχαήλ Β' και Θεόφιλος, όπως και ο Μιχαήλ Γ' κατάγονταν από τη φρυγική πόλη.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός του Αμορίου είναι σήμερα αντικείμενο μελέτης διεθνούς ανασκαφικής ομάδας υπό τον Dr. Chris Lightfoot[1], ενώ οι εργασίες στην περιοχή ξεκίνησαν το 1987.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]