Ιωάννης Δ΄ Λάσκαρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Πορτραίτο του αυτοκράτορα Ιωάννη Δ' από χειρόγραφο του 15ου αιώνα

Ο Ιωάννης Δ΄ Λάσκαρης (25 Δεκεμβρίου 1250 - 1305) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας, γιος του αυτοκράτορα της Νίκαιας, Θεόδωρου Β΄ Λάσκαρη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρης πέθανε τον Αύγουστο του 1258. Ο Ιωάννης ήταν τότε μόλις οκτώ ετών. Για τον λόγο αυτό ο πατέρας του είχε φροντίσει να αναθέσει την επιμέλεια του κράτους και την φροντίδα του ανήλικου γιου του στον πατριάρχη Αρσένιο Αυτωρειανό και τον πρωτοβεστιάριο Γεώργιο Μουζάλωνα. Η απόφαση αυτή του Θεόδωρου Λάσκαρη είχε δυσαρεστήσει τον στρατηγό Μιχαήλ Παλαιολόγο ο οποίος είχε την υποστήριξη του στρατού και πολλών ευγενών. Εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Θεόδωρου, ο Μουζάλων δολοφονήθηκε από τους στρατιωτικούς και ο Παλαιολόγος έλαβε τον τίτλο του δούκα, ως κηδεμόνας του ανήλικου Ιωάννη. Μέσα σε τέσσερις μήνες ο Παλαιολόγος κατόρθωσε να προαχθεί σε δεσπότη και τέλος τιτλοφορήθηκε συμβασιλέας του Ιωάννη. Η στέψη έγινε την 1η Ιανουαρίου 1260. Με απαίτηση του Παλαιολόγου στέφθηκε μόνον αυτός αυτοκράτορας, ο δε Ιωάννης αποφασίστηκε να στεφθεί αργότερα όταν θα ενηλικιωνόταν.

Στις 26 Ιουλίου του 1261 όμως ο καίσαρας Αλέξιος Στρατηγόπουλος ελευθέρωσε την Κωνσταντινούπολη από τους Φράγκους, και στις 15 Αυγούστου ο Μιχαήλ Παλαιολόγος στέφτηκε στην Αγία Σοφία αυτοκράτορας, αγνοώντας εντελώς τον Ιωάννη Δ΄. Αργότερα, στις 25 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, στην επέτειο των ενδέκατων γενεθλίων του, ο Μιχαήλ διέταξε να τυφλώσουν τον Ιωάννη ώστε να μην μπορέσει ποτέ να απειλήσει την δυναστεία των Παλαιολόγων.Γι'αυτήν την ενέργεια ο Μηχαήλ αφορίστηκε σόι τον Πατριάρχη Αρσένιο, ενώ αργότερα προκλήθηκε επανάσταση από τον Ψευδοιωάννη κοντά στην Νίκαια. Ο Ιωάννης Λάσκαρις πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ως μοναχός έως τον θάνατό του στα 1305.Κατά την μοναστική του ζωή τον επισκέφθηκε ο γιος και διάδοχος του Μηχαήλ Ανδρόνικος, ζητώντας με ταπεινοσύνη συγνώμη για το έγκλημα που είχε διαπράξει ο πατέρας του.


Προηγούμενος
Θεόδωρος Β' Λάσκαρης
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Συναυτοκράτορας Μιχαήλ Παλαιολόγος
Επόμενος
Μιχαήλ Παλαιολόγος