Σούπερμαν (ταινία, 1978)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Superman: Η Ταινία)
Superman: Η Ταινία
ΣκηνοθεσίαΡίτσαρντ Ντόνερ
ΠαραγωγήWarner Bros. Pictures
ΣενάριοΛέσλι Νιούμαν
Ντείβιντ Νιούμαν
Ρόμπερτ Μπέντον
Μάριο Πούζο
(σενάριο)
Μάριο Πούζο
(στόρι)
Τζέρι Σίγκελ
Τζο Σούστερ
(κόμικ)
Βασισμένο σεΣούπερμαν
ΠρωταγωνιστέςΜάρλον Μπράντο
Κρίστοφερ Ριβ
Τζιν Χάκμαν
Μάργκοτ Κίντερ
Γκλεν Φορντ
Τζάκι Κούπερ
Γκλεν Φορντ
Μαρκ ΜακΚλούρ
ΜουσικήΤζον Γουίλιαμς
ΦωτογραφίαΤζέφρι Άνσγουορθ
ΜοντάζΣτούαρτ Μπέιρντ και Michael Ellis
ΕνδυματολόγοςYvonne Blake
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. και Warner Bros. Pictures
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 14 Δεκεμβρίου 1978
Country flag 14 Νοεμβρίου 2006
(πρεμιέρα σε DVD)
Διάρκεια143 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο
Γλώσσααγγλικά
ΈπεταιSuperman 2

Το Σούπερμαν, γνωστό και ως Superman: Η Ταινία, (αγγλικά: Superman: The Movie) είναι Αμερικανική κινηματογραφική ταινία περιπέτειας, παραγωγής 1978. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ρίτσαρντ Ντόνερ, ενώ συγγραφή του σεναρίου οι Λέσλι Νιούμαν, Ντείβιντ Νιούμαν, Ρόμπερτ Μπέντον και Μάριο Πούζο. Πρωταγωνιστούν οι Μάρλον Μπράντο, Τζιν Χάκμαν, Κρίστοφερ Ριβ, Μάργκοτ Κίντερ, Γκλεν Φορντ, Τζάκι Κούπερ, Τρέβορ Χάουαρντ, Τέρενς Σταμπ, και Νεντ Μπίτι. Η ταινία είναι βασισμένη στον υπερήρωα Σούπερμαν της DC Comics και αποτελεί την πρώτη ταινία της κινηματογραφικής αρχικής σειράς ταινιών Superman. Συγκεκριμένα, η ταινία εστιάζει στην προέλευση του υπερανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής ηλικίας του ως Καλ-Ελ από τον πλανήτη Κρύπτον, τα νεανικά του χρόνια στην επαρχιακή πόλη του Σμόλβιλ. Μεταμφιέζεται στον δημοσιογράφο Κλαρκ Κεντ, που υιοθετεί μια ήπια εμφάνιση στην Μητρόπολη και αναπτύσσει ένα ειδύλλιο με τη δημοσιογράφο και συνάδελφό του, Λόις Λέιν, ενώ μάχεται με τον μεγάλο του αντίπαλο, Λεξ Λούθορ.

Η ταινία απέσπασε ένα βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία Ειδικό Βραβείο Συνεισφοράς/Επιτεύγματος,[1] ενώ ο Κρίστοφερ Ριβ το βραβείο BAFTA στην κατηγορία Πιο Υποσχόμενος Νεοαφιχθείς σε Α' Ανδρικό Ρόλο.[2]

Το 2017 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.[3]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πλανήτη Κρύπτον, ο επιστήμονας Τζορ Ελ καταδικάζει τον Ζοντ και τους στρατιώτες σε «αιώνιο θάνατο ζωής» στη Ζώνη Φάντασμα. Παρά την υπεροχή του, o Τζορ Ελ δεν είναι σε θέση να πείσει το Συμβούλιο με την πεποίθησή του ότι ο Κρύπτον σύντομα θα καταστραφεί, όταν εκραγεί. Για να σώσει τον γιο του, Καλ Ελ, τον τοποθετεί ένα διαστημικό σκάφος με προορισμό τη Γη, ένα μακρινό πλανήτη με μια κατάλληλη ατμόσφαιρα, όπου η πυκνή μοριακή δομή θα του δώσει υπεράνθρωπες δυνάμεις. Λίγο μετά από την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους, ο Κρύπτον καταστρέφεται.

Χιλιάδες χρόνια αργότερα, το διαστημικό σκάφος συντρίβεται στη Γη, κοντά στο Σμόλβιλ του Κάνσας. Τον Καλ Ελ, πλέον τριών χρόνων, βρίσκουν ο Τζόναθαν και η Μάρθα Κεντ, τη στιγμή που περνούν με το αγροτικό τους όχημα. Αποφασίζουν να τον ονομάσουν Κλαρκ, και τον μεγαλώνουν σαν δικό τους παιδί.

Στην ηλικία των 18 ετών και αμέσως μετά το θάνατο του Τζόναθαν Κεντ, ο Κλαρκ ακούει ένα ψυχικό "κάλεσμα" και ανακαλύπτει ένα λαμπερό πράσινο κρύσταλλο στα απομεινάρια του διαστημικού του σκάφους. Το κάλεσμα τον αναγκάζει να ταξιδέψει στην Αρκτική, όπου ο κρύσταλλος σχηματίζει το Φρούριο της Μοναξιάς, που μοιάζει με την αρχιτεκτονική του Κρύπτον. Στο εσωτερικό του κρυστάλλου βλέπει ένα όραμα από τον πραγματικό πατέρα του, Τζορ Ελ, ο οποίος εξηγεί την προέλευση του Κλαρκ, διδάσκοντάς του τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του.

Μετά από 12 χρόνια, με τις δυνάμεις του πλήρως ανεπτυγμένες, φεύγει από το Φρούριο και γίνεται ένας δημοσιογράφος στην Daily Planet στην Μητρόπολη. Εκεί συναντά και αναπτύσσει μια ρομαντικά συναισθήματα προς τη συνεργάτη του, Λόις Λέιν, ωστόσο εκείνη απλά τον βλέπει ως ένα αδέξιο και αφελή συνάδελφό της.

Η Λόις Λέιν εμπλέκεται σε ένα ατύχημα με το ελικόπτερο και ο Κλαρκ χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τις δυνάμεις του δημοσίως, για να την σώσει. Την ίδια νύχτα, διασώζει την γάτα ενός μικρού κοριτσιού, θα πιάσει κάποιους κλέφτες κοσμημάτων, θα βοηθήσει την αστυνομία μια καταδίωξη. Ακόμα, βρίσκει χρόνο για τη διάσωση μιας πτήσης της Air Force One από μια πρόσκρουση, πράγμα που τον μετατρέπει σε διασημότητα. Αργότερα, επισκέπτεται τη Λόις στο σπίτι της, από όπου την παίρνει, για μια πτήση πάνω από την πόλη. Επιπλέον, της επιτρέπει να του πάρει συνέντευξη για ένα άρθρο στο οποίο τον αποκαλεί "Σούπερμαν".

Εν τω μεταξύ, ο ιδιοφυής Λεξ Λούθορ έχει αναπτύξει ένα ύπουλο σχέδιο για να κάνει μια περιουσία σε ακίνητα, χρησιμοποιώντας πυρήνες.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 55 εκατομμύρια δολάρια[4], ποσό μεγάλο για εκείνη την εποχή, η ταινία Superman κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1978 στις ΗΠΑ και σημείωσε τεράστια οικονομική επιτυχία, κάνοντας εισπράξεις συνολικά 134 εκατομμύρια δολάρια από το αμερικανικό box Office [4] και 166 εκατομμύρια δολάρια από το box Office του υπόλοιπου κόσμου.[4]Παγκοσμίως, απέφερε 300 εκατομμύρια δολάρια.[4] Με σημερινά δεδομένα η ταινία υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο.

Βραβεία και Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[1] Ειδικό Βραβείο Συνεισφοράς/Επιτεύγματος Λες Μπόουι, Κόλιν Τσίλβερς, Ντένις Νιλ Κοπ, Ροΐ Φίλντ, Ντέρεκ Μέντινγκς, Ζόραν Περίσικ νίκη
Μοντάζ Στιούαρτ Μπερντ υποψηφιότητα
Ήχος Γκόρντον Κ.Μακάλουμ, Γκράχαμ Χάρτστοουν, Νίκολας Λε Μεσουριέ, Ροΐ Τσάρμαν υποψηφιότητα
Μουσική Τζον Γουίλιαμς υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες υποψηφιότητα
BAFTA[2] Πιο Υποσχόμενος Νεοαφιχθείς σε Α' Ανδρικό Ρόλο Κρίστοφερ Ριβ νίκη
Φωτογραφία Γκόρντον Κ.Μακάλουμ, Γκράχαμ Χάρτστοουν, Νίκολας Λε Μεσουριέ, Ροΐ Τσάρμαν υποψηφιότητα
Σχεδιασμός Παραγωγής/Καλλιτεχνική Διεύθυνση Τζον Μπάρι υποψηφιότητα
Ήχος Κρις Γκρίνχαμ, Γκόρντον Μακάλουμ, Πίτερ Πένελ, Μαίκ Χόπκινς, Πατ Φόστερ, Σταν Φίφερμαν, Τζον Φόστερ, Ροί Τσάρμαν, Νόρμαν Μπόλαντ, Μπραΐαν Μάρσαλ, Τσαρλς Σμίντζ, Ρίτσαρντ Ραγκούσε, Κρις Λάρντζ Chris Greenham υποψηφιότητα
Β' Ανδρικός Ρόλος Τζιν Χάκμαν υποψηφιότητα

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «The 51st Academy Awards (1979) Nominees and Winners». oscars.org. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 «BAFTA Awards». IMDb. 11 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2015. 
  3. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Σούπερμαν:Η Ταινία στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]