The Suicide Squad

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Suicide Squad
ΣκηνοθεσίαΤζέιμς Γκαν
ΠαραγωγήΤσαρλς Ρόβεν και Πίτερ Σαφράν
ΣενάριοΤζέιμς Γκαν
Βασισμένο σεSuicide Squad
ΠρωταγωνιστέςΊντρις Έλμπα[1], Τζάι Κόρτνεϊ, Μάργκοτ Ρόμπι, Μάικλ Ρούκερ, Σον Γκαν, Ντέιβιντ Ντασμάλτσον, Τζον Σίνα, Χοακίν Κοσίο, Νέιθαν Φίλιον, Τζόελ Κίναμαν, Φλούλα Μποργκ, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Στορμ Ριντ, Πιτ Ντέιβιντσον, Τάικα Γουαϊτίτι, Άλις Μπράγκα, Στιβ Έιτζι, Tinashe Kajese, Ντανιέλα Μέλχιορ, Πίτερ Καπάλντι, Τζένιφερ Χόλαντ και Βαϊόλα Ντέιβις
ΜουσικήΤζον Μέρφι
ΦωτογραφίαΧένρι Μπράχαμ
ΜοντάζΦρεντ Ράσκιν και Κρίστιαν Βάγκνερ
Εταιρεία παραγωγήςDC Studios, Atlas Entertainment και The Safran Company
ΔιανομήHBO Max, InterCom[2] και Warner Bros.
Πρώτη προβολή30  Ιουλίου 2021 (Ηνωμένο Βασίλειο), 5  Αυγούστου 2021 (Ουγγαρία)[2], 5  Αυγούστου 2021 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) και 6  Αυγούστου 2021 (Νορβηγία)
Διάρκεια132 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$185 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$169 εκατομμύρια
ΠροηγείταιΟμάδα Aυτοκτονίας και Wonder Woman 1984
ΈπεταιPeacemaker και Black Adam

Το The Suicide Squad (ελληνικά: Η Ομάδα Αυτοκτονίας) είναι ταινία του 2021 βασισμένη στην ομότιτλη ομάδα των DC Comics. Η παραγωγή έγινε από την DC Films, την Atlas Entertainment και την The Safran Company και η διανομή έγινε από την Warner Bros. Pictures. Είναι αυτόνομη συνέχεια της ταινίας Ομάδα Αυτοκτονίας (2016) και η 11η ταινία του Εκτεταμένου Σύμπαντος της DC. Η σκηνοθεσία και το σενάριο έγιναν από τον Τζέιμς Γκαν.

Πρωταγωνιστούν οι Μάργκοτ Ρόμπι, Ίντρις Έλμπα, Τζον Σίνα, Τζόελ Κίναμαν, Σιλβέστερ Σταλόνε, Βαϊόλα Ντέιβις, Ντέιβιντ Νταστμάλτσιαν, Ντανιέλα Μέλχιορ, Μάικλ Ρούκερ, Τζέι Κόρτνεϊ, Πίτερ Καπάλντι, Άλις Μπράγκα και Πιτ Ντέιβιντσον. Ο Ντέιβιντ Όιερ θα επέστρεφε ως σκηνοθέτης του σίκουελ της Ομάδας Αυτοκτονίας, αλλά τον Δεκέμβρη του 2016 αποχώρησε επειδή ήθελε να αφοσιωθεί σε άλλες ταινίες. Τότε, τον Σεπτέμβριο του 2017 προσλήφθηκε ο Γκέιβιν Ο'Κόνορ, αλλά αποχώρησε και αυτός. Τον Οκτώβρη του 2018 προσλήφθηκε ο Γκαν αφότου είχε προσωρινά απολυθεί από την Disney και την Marvel Studios ως σκηνοθέτης του Φύλακες του Γαλαξία 3 (2023). Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ατλάντα.

Το The Suicide Squad έκανε πρεμιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 30 Ιουλίου του 2021. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησε στις 5 Αυγούστου ταυτόχρονα και στους κινηματογράφους και στην streaming πλατφόρμα HBO Max. Έλαβε θετικές κριτικές για το σενάριο, την σκηνοθεσία και το οπτικό στιλ και πολλοί το θεώρησαν βελτίωση από την προηγούμενη ταινία. Παρ' όλα αυτά ήταν μια απογοήτευση στο box-office εισπράττοντας $168.7 εκατομμύρια και έχοντας στοιχήσει $185 εκατομμύρια.[3][4][5] Μία spin-off σειρά με τίτλο Peacemaker έκανε πρεμιέρα στις 13 Ιανουαρίου του 2022 στο HBO Max.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αξιωματικός πληροφοριών Αμάντα Γουόλερ συγκεντρώνει δύο ομάδες Task Force X, γνωστές στην καθομιλουμένη ως "Ομάδα Αυτοκτονίας", οι οποίες περιλαμβάνουν κρατούμενους του σωφρονιστικού κέντρου Μπελ Ριβ που συμφωνούν να εκτελέσουν μια αποστολή με αντάλλαγμα συντομευμένες ποινές. Καμία ομάδα δεν γνωρίζει την ύπαρξη της άλλης. Αποστέλλονται στο νησιωτικό έθνος Κόρτο Μαλτίζ της Νότιας Αμερικής μετά την ανατροπή της κυβέρνησής του από ένα αντιαμερικανικό καθεστώς, οι ομάδες έχουν την αποστολή να καταστρέψουν το εργαστήριο Γιοτουνχέιμ της ναζιστικής εποχής, το οποίο στεγάζει το μυστικό πείραμα "Project Starfish". Μια ομάδα εξοντώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον στρατό του Κόρτο Μαλτίζ κατά την προσγείωση, με μόνο τον αρχηγό της ομάδας συνταγματάρχη Ρικ Φλαγκ και τη Χάρλεϊ Κουίν να επιζούν. Η ενέδρα στην πρώτη ομάδα χρησιμεύει ως εκτροπή, επιτρέποντας στη δεύτερη ομάδα να εισέλθει στη χώρα απαρατήρητη. Με επικεφαλής τον δολοφόνο Bloodsport, η ομάδα που επέζησε αποτελείται από τους Peacemaker, King Shark, Polka-Dot Man και Ratcatcher 2.

Ο Γουόλερ διατάζει την ομάδα να βρει τον Φλαγκ, ο οποίος δραπέτευσε από τον στρατό αλλά συνελήφθη από επαναστάτες στρατιώτες. Η ομάδα βρίσκει τη βάση των ανταρτών και σφαγιάζει τους στρατιώτες, μόνο για να μάθει ότι ο Φλαγκ είχε σωθεί από την ηγέτρη της εξέγερσης Σολ Σόρια. Παρά τις ενέργειες της ομάδας, η Σόρια συμφωνεί να τους βοηθήσει να διεισδύσουν στην πρωτεύουσα όπου συλλαμβάνουν τον επικεφαλής επιστήμονα του Project Starfish, τον Thinker. Η Χάρλεϊ αιχμαλωτίζεται από την κυβέρνηση του Κόρτο της Μάλτας και οδηγείται στον νέο δικτάτορα Σίλβιο Λούνα, ο οποίος επιθυμεί να την παντρευτεί. Αφού μαθαίνει για τα σχέδια του Λούνα να χρησιμοποιήσει το Project Starfish, η Χάρλεϊ τον σκοτώνει και δραπετεύει. Συνδυάζεται με τους άλλους, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Thinker για να διαρρήξουν το Γιοτουνχέιμ και να αρχίσουν να το φτιάχνουν με εκρηκτικά.

Ο Φλαγκ και η Ratcatcher 2 μπαίνουν στο εργαστήριο του Project Starfish με τον Thinker και βρίσκουν τον Στάρρο τον Κατακτητή, έναν γιγάντιο εξωγήινο σαν αστερία που δημιουργεί μικρότερες εκδοχές του εαυτού του για να σκοτώνει ανθρώπους και να ελέγχει το σώμα τους. Ο Thinker εξηγεί ότι ο Στάρρο μεταφέρθηκε στη Γη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έχει χρηματοδοτήσει κρυφά τα πειράματα για δεκαετίες χρησιμοποιώντας πολίτες του Κόρτο Μαλτίζ ως υποκείμενα δοκιμής. Ένας εξαγριωμένος Φλαγκ αποφασίζει να διαρρεύσει έναν σκληρό δίσκο που περιέχει αποδεικτικά στοιχεία για αυτό, αλλά σκοτώνεται από τον Peacemaker, ο οποίος έχει εντολή από την Γουόλερ να καλύψει την εμπλοκή των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, μια αψιμαχία μεταξύ της υπόλοιπης ομάδας και του στρατού οδηγεί στο να πυροδοτήσει κατά λάθος τα εκρηκτικά πρόωρα. Καθώς το Γιουτονχέιμ καταρρέει, η κίνηση πέφτει στην κατοχή της Ratcatcher 2. Ο Peacemaker προσπαθεί να την εκτελέσει επειδή γνώριζε την αλήθεια για τον Στάρρο, αλλά ο Bloodsport τον πυροβολεί και παίρνει τον δίσκο.

Ο Στάρρο δραπετεύει από το κατεστραμμένο Γιουτονχέιμ, σκοτώνει βάναυσα τον Thinker και μεγάλο μέρος του στρατού και αρχίζει να παίρνει τον έλεγχο του πληθυσμού του νησιού. Η Γουόλερ λέει στην ομάδα ότι η αποστολή τους έχει ολοκληρωθεί και τους διατάζει να φύγουν, αλλά ο Bloodsport αποφασίζει να οδηγήσει την ομάδα στη μάχη με τον Στάρρο. Η Γουόλερ προσπαθεί να τους εκτελέσει για αυτό, αλλά οι υφιστάμενοί της την κάνουν να λιποθυμήσει. Αφού ο Στάρρο σκοτώνει τον Polka-Dot Man, η Χάρλεί τρυπάει μια τρύπα στο μάτι της, επιτρέποντας στο Ratcatcher 2 να καλέσει τους αρουραίους της πόλης να μασήσουν τον Στάρρο μέχρι θανάτου από μέσα. Με τον στρατό να εκτρέπεται, η Σόρια παίρνει τον έλεγχο της κυβέρνησης και δεσμεύεται για δημοκρατικές εκλογές. Ο Bloodsport αναγκάζει την Γουόλερ να απελευθερώσει τον ίδιο και τα επιζώντα μέλη της ομάδας με αντάλλαγμα να κρατήσει το περιεχόμενο της μονάδας εμπιστευτικό, και μεταφέρονται με αεροπλάνο από το Κόρτο Μαλτίζ.

Σε μια σκηνή μέσα στους τίτλους τέλους, αποκαλύπτεται πως ο Weasel, ένα από τα μέλη της πρώτης ομάδας που νόμιζαν ότι είχε πνιγεί, είναι ζωντανός. Σε μια σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, η Γουόλερ τιμωρεί τους υφισταμένους της αφού την πρόδωσαν αναθέτοντάς τους μια αποστολή με τον Peacemaker, ο οποίος αναρρώνει σε ένα νοσοκομείο.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. variety.com/2019/film/news/idris-elba-will-smith-deadshot-suicide-squad-sequel-1203154025/.
  2. 2,0 2,1 «Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása». (Ουγγρικά) Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása. National Media and Infocommunications Authority.
  3. Rubin, Rebecca (4 Αυγούστου 2021). «Box Office: 'The Suicide Squad' Targets $30 Million-Plus Opening Weekend». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. «The Suicide Squad». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
  5. «The Suicide Squad (2021) - Financial Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]