DC Comics

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
DC Comics
Νομική μορφήεταιρεία (ΗΠΑ)
Κλάδοςεκδόσεις και comics industry
Ίδρυση1977
ΙδρυτήςMalcolm Wheeler-Nicholson
ΈδραΜπέρμπανκ και Μανχάταν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΙδιοκτήτηςWarner Bros. Discovery
Warner Bros.
ΜητρικήDC Entertainment
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η DC Comics είναι μια εταιρεία κόμικς που ιδρύθηκε το 1934 με την ονομασία National Allied Publications. Είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά για τα αμερικανικά κόμικς και τα συναφή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι η μονάδα δημοσίευσης της DC Entertainment, μια εταιρεία της Warner Bros Entertainment, η οποία ανήκει στην Warner Bros. Discovery. Η DC Comics παράγει υλικό που διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό γνωστών χαρακτήρων, συμπεριλαμβανομένων των Superman, Batman, Wonder Woman, Green Lantern, Flash, Aquaman, Hawkman, Hawkgirl, Green Arrow, Black Canary, και Martian Manhunter, παράλληλα με ομάδες υπερηρώων όπως η Justice League και Teen Titans, καθώς και ανταγωνιστές, όπως οι Lex Luthor, Joker, Darkseid, Riddler, Catwoman, Brainiac, και Penguin.

Τα αρχικά "DC" προήλθαν από τη δημοφιλή σειρά της εταιρείας, "Detective Comics", στην οποία έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο Batman. Η DC έχει την έδρα της στο 1700 Broadway, Midtown Manhattan, Νέα Υόρκη. Η DC Comics και η πολύχρονη ανταγωνίστρια της Marvel Comics μοιράζονταν πάνω από το 80% της αμερικανικής αγοράς κόμικ το 2008[1].

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο λογότυπο της DC εμφανίστηκε στις εκδόσεις του Απριλίου του 1940.

Τον Νοέμβριο του 1941 στους τίτλους της η DC παρουσιάζει ένα αναβαθμισμένο λογότυπο. Αυτή η έκδοση ήταν σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του προηγούμενου, και ήταν η πρώτη έκδοση με λευκό φόντο. Αυτό το λογότυπο ήταν η πρώτη φορά που καταλαμβάνεται η επάνω αριστερή γωνία του εξωφύλλου, όπου βρίσκεται από τότε. Η εταιρεία τώρα αναφέρεται στον εαυτό στις διαφημίσεις της ως Superman-DC.

Τον Νοέμβριο του 1949, το λογότυπο τροποποιείται για να ενσωματώνεται η επίσημη ονομασία της εταιρείας, National Comics Publications . Το λογότυπο θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως το στρογγυλό σώμα του Johnny DC, την μασκότ της DC στη δεκαετία του 1960.

Τον Οκτώβριο του 1970, η DC απέσυρε για λίγο το κυκλικό λογότυπο και την θέση του πήρε ένα απλό "DC" σε ένα ορθογώνιο με το όνομα του τίτλου, ή το αστέρα του βιβλίου• το λογότυπο σε πολλά θέματα των Action Comics, για παράδειγμα, διαβαζόταν DC Superman. Μια εικόνα του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα,ήταν είτε πάνω είτε κάτω από το ορθογώνιο. Για τα βιβλία που δεν έχουν ένα πρωταγωνιστή, όπως ανθολογίες π.χ. το Σπίτι του Μυστηρίου ή σειρές ομάδας όπως π.χ. το Justice League of America, ο τίτλος και το "DC" υπήρχε σε ένα τυποποιημένο λογότυπο, όπως μία νυχτερίδα για το Σπίτι του Μυστηρίου. Αυτή η χρήση των χαρακτήρων ως λογότυπα βοήθησε τον καθορισμό τους ως εμπορικά σήματα, και ήταν παρόμοια με την σύγχρονη χρήση των χαρακτήρων ως μέρος εμπορικού σήματος που κάνει η Marvel Comics.

Τον Ιούλιο του 1972 η DC έφτιαξε ένα νέο κυκλικό λογότυπο. Τα γράμματα "DC" ήταν γραμμένα σε μία τετραγωνοειδή γραμματοσειρά που θα παραμείνουν και σε μεταγενέστερες αναθεωρήσεις του λογότυπου μέχρι το 2005. Ο τίτλος του βιβλίου συνήθως εμφανίζεται στο εσωτερικό του κύκλου, είτε πάνω ή κάτω από τα γράμματα.

Τον Δεκέμβριο του 1973, το προηγούμενο λογότυπο τροποποιήθηκε με την προσθήκη των λέξεων "The Line of DC Super-Stars" και το μοτίβο αστεριών που θα συνεχίσει να υπάρχει και στα επόμενα λογότυπα. Το λογότυπο τοποθετείται στο κέντρο του πάνω μέρους του καλύμματος από τον Αύγουστο του 1975 ως τον Οκτώβριο του 1976.

Τον Ιανουάριο του 2012, ένα νέο λογότυπο παρουσιάστηκε. Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή ήταν η πρώτη ταινία στην οποία χρησιμοποιήθηκε το νέο λογότυπο, ενώ η τηλεοπτική σειρά Arrow είναι η πρώτη σειρά που το χρησιμοποίησε.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Siklos, Richard (October 13, 2008). «Spoiler alert: Comic books are alive and kicking». CNN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 17, 2010. https://web.archive.org/web/20100317010956/http://money.cnn.com/2008/10/10/news/companies/siklos_marvel.fortune/. Ανακτήθηκε στις May 1, 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]