Green Lantern (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Green Lantern
ΣκηνοθεσίαΜάρτιν Κάμπελ
ΠαραγωγήWarner Bros.
ΣενάριοΓκρεγκ Μπερλάντι
Μαίκλ Γκριν
Μαρκ Γκουγκενχαίμ
Μαίκλ Γκολντενμπεργκ
(σενάριο)
Γκρεγκ Μπερλάντι
Μαίκλ Γκριν
Μαρκ Γκουγκενχαίμ
(στόρι)
DC Comics
(χαρακτήρες & κόμικς)
Βασισμένο σεΠράσινος Φανός
ΠρωταγωνιστέςΡάιαν Ρέινολντς
Μπλέικ Λάιβλι
Μαρκ Στρονγκ
Πίτερ Σάρσγκαρντ
Άντζελα Μπάσετ
Τιμ Ρόμπινς
Τάικα Γουαϊτίτι
ΜουσικήΤζείμς Νιούτον Χάουαρντ
ΤραγούδιΤζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
ΦωτογραφίαDion Beebe
ΜοντάζΣτούαρτ Μπέιρντ
ΕνδυματολόγοςNgila Dickson
Εταιρεία παραγωγήςDC Comics και Donald De Line
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 17 Ιουνίου 2011
Country flag 25 Αυγούστου 2011
Διάρκεια114 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Το Green Lantern είναι μια αμερικανική κινηματογραφική υπερηρωική ταινία του 2011 που βασίζεται στους ομώνυμους χαρακτήρες της DC Comics. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ράιαν Ρέινολντς, Μπλέικ Λάιβλι, Μαρκ Στρονγκ, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Άντζελα Μπάσετ και Τιμ Ρόμπινς, με τον Μάρτιν Κάμπελ να σκηνοθετεί και το σενάριο να το γράφουν ο Γκρεγκ Μπερλάντι και οι συγγραφείς κόμικς Μαίκλ Γκριν και Μαρκ Γκουγκενχαίμ , το οποίο στη συνέχεια ξαναγράφηκε από τον Μαίκλ Γκολντενμπεργκ.[1] Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Hal Jordan, ενός δοκιμαστικού πιλότου, που επιλέγεται να γίνει το πρώτο ανθρώπινο μέλος της ομάδας των Green Lantern. Στον Χαλ δίνεται ένα δαχτυλίδι που του δίνει υπερδυνάμεις και μαζί με αυτό πρέπει να αντιμετωπίσει τον Parallax, ο οποίος απειλεί να διαταράξει την ισορροπία της δύναμης στο σύμπαν.

Η ταινία εισήλθε για πρώτη φορά την ανάπτυξη το 1997. Ωστόσο, δεν έγινε τίποτα έως ότου ο Γκρεγκ Μπερλάντι προσλήφθηκε να γράψει και να σκηνοθετήσει τον Οκτώβριο του 2007. Ο Μάρτιν Κάμπελ προσλήφθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 αφού ο Μπερλάντι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του σκηνοθέτη. Οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς των σκηνών ζωντανής δράσης της ταινίας επιλέχθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2009 και Φεβρουαρίου 2010, και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2010 στη Λουιζιάνα. Η ταινία μετατράπηκε σε 3D κατά το στάδιο της μετα-παραγωγής της.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου 2011 και έλαβε γενικά αρνητικές κριτικές. Οι περισσότεροι επέκριναν την ταινία για το σενάριο, τον ασυνεπή τόνο, την επιλογή και την απεικόνιση των κακοποιών της και τη χρήση του CGI, ενώ ορισμένοι επαίνεσαν την ερμηνεία του Ρέινολντς, αν και ο ίδιος αργότερα θα εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την ταινία αυτήν. Η ταινία ήταν εισπρακτική αποτυχία, με κέρδη 219 εκατομμύρια δολάρια έναντι προϋπολογισμού παραγωγής 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Λόγω της αρνητικής κριτικής απόδοσης της ταινίας και της απογοητευτικής παράστασης του box office, η Warner Bros. ακύρωσε τυχόν σχέδια για μια συνέχεια.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. McNary, Dave (January 15, 2010). «Mark Strong Lights up 'Green Lantern'». Variety. https://variety.com/2010/film/markets-festivals/mark-strong-lights-up-green-lantern-1118013888/. Ανακτήθηκε στις September 30, 2019. 
  2. Fischer, Russ (15 Οκτωβρίου 2014). «Warner Bros Massive DC Movie Slate Revealed». Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]