Σούπερμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Superman #204. Σχέδιο του Τζιμ Λι.

Ο Σούπερμαν (αγγλικά: Superman, παλαιότερα και Υπεράνθρωπος) είναι φανταστικός χαρακτήρας, υπερήρωας βιβλίων κόμικς της DC comics. Δημιουργήθηκε από τους Τζο Σούστερ (Joe Shuster) και Τζέρι Σίγκελ (Jerry Siegel), μαθητές λυκείου που ζούσαν στο Κλίβελαντ, στο Οχάιο των ΗΠΑ το 1933.

Η πρώτη εμφάνιση του Σούπερμαν έγινε στο τεύχος #1 του περιοδικού Action Comics το 1938 και θεωρείται ο πρώτος υπερήρωας. Η επιτυχία του ήταν πολύ μεγάλη, γεγονός που ανάγκασε την εταιρεία National Comics που τον εξέδιδε (νυν DC Comics) να κυκλοφορήσει σύντομα και δεύτερη σειρά με τον ήρωα και τίτλο Superman. Επίσης, η επιτυχία του οδήγησε στην δημιουργία και άλλων υπερηρώων από διάφορες εταιρείες και ξεκίνησε την λεγόμενη Χρυσή Εποχή των κώμικ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιστορίες του έχουν μεταφερθεί πολλές φορές στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

Εξωτερική Εμφάνιση και Ενδυμασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σούπερμαν σε όλες τις εμφανίσεις του φαίνεται να έχει καστανά μαλλιά και να είναι αρκετά εμφανίσιμος. Η ενδυμασία του αποτελείται από ένα μπλε ολόσωμο ένδυμα και από μια κόκκινη κάπα. Στο στήθος του είναι σχεδιασμένο ένα κόκκινο και κίτρινο σήμα με το γράμμα S, ως αρχικό του ονόματός του.

Δυνάμεις και Ικανότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως αρχέτυπο υπερήρωα, ο Σούπερμαν διαθέτει εξαιρετικές δυνάμεις, παραδοσιακά χαρακτηριζόμενος ως "γρηγορότερος κι από σφαίρα, ισχυρότερος και από ατμομηχανή, και ικανός να πηδήσει πάνω από ψηλά κτίρια με ένα μόνο άλμα". Οι συγγραφείς με τον καιρό αύξαναν τις δυνάμεις του σε μεγαλύτερα επίπεδα. Η υπεράνθρωπη δύναμη του ξεπερνάει κάθε όρια,ικανός ακόμα και να σηκώσει πάνω από 5.972 εξάκις μετρικούς τόνους, όσο είναι το βάρος της Γης. Το οπλοστάσιο δυνάμεων του Σούπερμαν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 • Ικανότητα να πετά
 • Απέραντη υπεράνθρωπη δύναμη
 • Αντοχή σε χτυπήματα και επιθέσεις
 • Υπεράνθρωπη ταχύτητα
 • Όραση ακτίνων Χ (διαπερνά τα πάντα εκτός από μόλυβδο)
 • Ακτίνες θερμότητας από τα μάτια του
 • Τηλεσκοπική όραση
 • Υπέρυθρη όραση
 • Μικροσκοπική όραση
 • Υπεράνθρωπη ακοή
 • Υπεράνθρωπη νοημοσύνη
 • Φύσημα ανέμου που μπορεί και να παγώσει

Αρχικά, οι δυνάμεις του Σούπερμαν αποδόθηκαν στην εξωγήινη καταγωγή του, ωστόσο αργότερα εντοπίστηκε το πρόβλημα πως αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη Κρύπτονα διέθεταν τις ίδιες δυνάμεις με τον Σούπερμαν, θα επιβίωναν εύκολα από την καταστροφή του πλανήτη τους. Έτσι καθορίστηκε πως ο πλανήτης Κρύπτων είχε μεγαλύτερη βαρύτητα από την Γη καθώς και έναν κόκκινο ήλιο. Έτσι, ενώ στον Κρύπτονα οι κάτοικοι ήταν φυσιολογικοί, αν βρισκόταν κάποιος στην Γη θα αποκτούσε υπερφυσικές δυνάμεις λόγω της μικρότερης βαρύτητας και του κίτρινου ήλιου, ο οποίος αποτελεί και την κύρια πηγή δυνάμεων του Σούπερμαν.

Η μεγαλύτερη αδυναμία του Σούπερμαν είναι ο Κρυπτονίτης, ένα ραδιενεργό μέταλλο που προέρχεται από τα συντρίμμια του πλανήτη Κρύπτονα. Η έκθεση σε Κρυπτονίτη εξασθενεί τις δυνάμεις του Σούπερμαν και τον κάνει να αισθάνεται αφόρητο πόνο, και η υπερβολική έκθεση μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή του. Ο Κρυπτονίτης έχει πράσινο χρώμα, ωστόσο με διάφορους τρόπους έχουν εμφανιστεί ή κατασκευαστεί και άλλα χρώματα Κρυπτονίτη, το καθένα με διαφορετική επίδραση πάνω στον Σούπερμαν. Το μόνο μέταλλο που μπορεί να εμποδίσει την ραδιενέργεια του Κρυπτονίτη είναι ο μόλυβδος.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την ιστορία του Σούπερμαν, ο ήρωας γεννήθηκε στον πλανήτη Κρύπτον, με το όνομα Καλ-Ελ. Όταν ήταν ακόμη βρέφος, εστάλη στην Γη από τον επιστήμονα πατέρα του, Τζορ-Ελ, λίγο πριν την καταστροφή του πλανήτη Κρύπτον. Με την άφιξη του στην Γη, τον βρήκε και τον υιοθέτησε ένα ζευγάρι από το Κάνσας, με τους οποίους και μεγάλωσε, παίρνοντας το όνομα Κλαρκ Κεντ. Πολύ νωρίς άρχισε να ανακαλύπτει τις υπερφυσικές δυνάμεις του και όταν ενηλικιώθηκε αποφάσισε να τις χρησιμοποιεί για το κοινό καλό. Ο Σούπερμαν ζει σε μία φανταστική πόλη των ΗΠΑ, με το όνομα Μητρόπολη. Στην κανονική του ζωή ως Κλαρκ Κεντ, εργάζεται σαν δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα Ημερήσιος Πλανήτης, κρύβοντας τις υπερδυνάμεις του. Ο μεγαλύτερος εχθρός του Σούπερμαν είναι ο μεγιστάνας και εγκληματίας Λεξ Λούθορ.

Εμφάνιση σε άλλα μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σούπερμαν έχει πρωταγωνιστήσει σε έξι ταινίες εώς τώρα:

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη εμφάνιση του υπερήρωα στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο ελληνικό κοινό μέσω τού "Τα Καλύτερα Κόμικς" το 1961 στο τεύχος "Υπεράνθρωπα" ως ο Υπεράνθρωπος, μετά από λίγα τεύχη απέκτησε το όνομα Σούπερμαν και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία ως το τέλος τής σειράς από την εκδοτική Ατλαντίς. Σήμερα ο ήρωας εμφανίζεται μέσα από τις εκδόσεις Anubis.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]