Captain Marvel (DC Comics)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Captain Marvel / Shazam
Χαρακτήρας των DC Comics
Ο Captain Marvel στο Shazam!: Power of Hope (Νοέμβριος 2003), σχέδιο από τον Άλεξ Ρος.
ΕκδότηςDC Comics
Πρώτη εμφάνισηWhiz Comics #2 (Φεβρουάριος 1940)
Δημιουργήθηκε απόΜπιλ Πάρκερ
Τσαρλς Μπερνς
Πληροφορίες χαρακτήρα
Alter egoΓουίλιαμ Τζόσεφ "Μπίλι" Μπάτσον
Συμμετοχή σε ομάδεςΛεγεώνα της Δικαιοσύνης
Κοινότητα Δικαιοσύνης της Αμερικής
Παγκόσμια Λεγεώνα της Δικαιοσύνης
Οικογένεια Marvel / Shazam
Teen Titans
Ικανότητες
  • Ενισχυμένη γνώση
  • Φωτογραφική μνήμη
  • Υπεράνθρωπη δύναμη, αντοχή, αντανακλαστικά και ταχύτητα
  • Δημιουργία και διαχείριση αστραπών
  • Τηλεμεταφορά (μέσω του Βράχου της Αιωνιότητας)

Ο Captain Marvel, γνωστός και ως Shazam είναι ένας υπερήρωας που εμφανίζεται σε Αμερικάνικα κόμικς αρχικά από την Fawcett Comics και τώρα από την DC Comics. Ο σκιτσογράφος Τσαρλς Μπερνς και ο σεναριογράφος Μπιλ Πάρκερ δημιούργησαν τον χαρακτήρα το 1939. Ο χαρακτήρας εμφανίστηκε πρώτη φορά στο δεύτερο τεύχος του Whiz Comics, το οποίο εκδόθηκε από την Fawcett Comics. Είναι το ψευδώνυμο του Μπίλι Μπάτσον, ένα αγόρι, που φωνάζοντας την μαγική λέξη "Shazam!" (ακρώνυμο από τους Σολομών, Ηρακλή, Άτλα, Γιούπιτερ, Αχιλλέα και Μερκούριους) μεταμορφώνεται ως ένας ενήλικας με υπερδυνάμεις. Η οικογένειά του έχει επίσης τις ίδιες δυνάμεις και όλοι μαζί είναι η Οικογένεια Marvel.

Ο Captain Marvel ήταν ο πιο δημοφιλής υπερήρωας της δεκαετίας του 1940, ξεπερνώντας σε πωλήσεις ακόμα και τον Superman.[1] Ο Captain Marvel ήταν επίσης ο πρώτος υπερήρωας που εμφανίστηκε σε ταινία το 1941 στο Adventures of Captain Marvel, με τον Τομ Τάιλερ να υποδύεται τον Captain Marvel και τον Τζούνιορ Κόγκλαν να υποδύεται τον Μπίλι Μπάτσον.

Το 1972, η Facwett Comics έδωσε τα δικαιώματα του χαρακτήρα στην DC Comics, με την υπόλοιπη οικογένεια να έχουν δοθεί στην DC μέχρι το 1991. Εξαιτίας άλλων χαρακτήρων με το όνομα "Captain Marvel" της Marvel Comics,[2] η DC άλλαξε το όνομα του χαρακτήρα σε Shazam και την οικογένεια σε Shazam Family.[3]

Η εκδοχή του χαρακτήρα από την DC εμφανίστηκε στην σειρές Shazam! το 1974 και The Kid Super Power Hour with Shazam! το 1981. Ο Ζάκαρι Λίβαϊ και ο Άσερ Έιντζελ υποδύθηκαν τον Shazam και τον Μπίλι Μπάτσον αντίστοιχα στις ταινίες Shazam! (2019) και Shazam! Η Οργή των Θεών (2023), και με τις δύο ταινίες να είναι μέρος του Εκτεταμένου Σύμπαντος της DC.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Movie Poop Shoot - COMICS 101». web.archive.org. 14 Ιουνίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουνίου 2005. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Marvel | GamesRadar+». gamesradar (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. «The Captain Marvel/Ms. Marvel/Shazam Clusterf*ck Explained». Gizmodo (στα Αγγλικά). 4 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2022.