Η μεγάλη κάψα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μεγάλη κάψα
ΣκηνοθεσίαΦριτς Λανγκ
ΠαραγωγήΡόμπερτ Άρθουρ
ΣενάριοΣίντνεϊ Μπεμ
Γουίλιαμ ΜακΓκίβερν (Μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΓκλεν Φορντ
Γκλόρια Γκράχαμ
Τζόσελιν Μπράντο
Λι Μάρβιν
ΜουσικήΧένρι Βαρς
ΦωτογραφίαΤσαρλς Λανγκ
ΜοντάζΤσαρλς Νέλσον
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 14/10 /1953
Κυκλοφορία1953
Διάρκεια89 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Η μεγάλη κάψα (αγγλ. The Big Heat) γνωστή και ως Το μεγάλο χτύπημα ή Τα φώτα έσβησαν νωρίς είναι φιλμ νουάρ παραγωγής 1953 σε σκηνοθεσία Φριτς Λανγκ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Γκλεν Φορντ, Γκλόρια Γκράχαμ, Τζόσελιν Μπράντο και Λι Μάρβιν[1]. Η ταινία είναι βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Π. Μακ Γκίβερν που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην Saturday Evening Post.

Το 2011 η ταινία χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.[2]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών Ντέιβ Μπάνιον (Γκλεν Φορντ) ερευνά την υπόθεση του θανάτου του φίλου του αστυνομικού Τομ Ντάνκαν. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Η σύζυγος του θύματος λέει στην ανάκρισή της ότι ο σύζυγός της είχε προβλήματα υγείας που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία, αλλά ο Μπάνιον αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο της δολοφονίας, μετά τη συνάντησή του με την ερωμένη του θύματος Λούσι Τσάπμαν (Ντόροθι Γκριν), που υποστηρίζει το αντίθετο. Μετά από έρευνα ο Μπάνιον ανακαλύπτει ότι ο Ντάνκαν είχε ένα δεύτερο σπίτι το οποίο θα ήταν αδύνατο να έχει αγοράσει με τα χρήματα από τη δουλειά του αστυνομικού. Λίγο αργότερα η Τσάπμαν βρίσκεται νεκρή, έχοντας βασανιστεί πρωτύτερα. Επιστρέφοντας στο σπίτι του δέχεται απειλητικό τηλεφώνημα από τον αρχιμαφιόζο της πόλης Μάικ Λαγκάνα (Αλεξάντερ Σκέρμπι) και πηγαίνει να τον αντιμετωπίσει, θεωρώντας τον σχετικό με τον φόνο του Ντάνκαν. Παρά τις προειδοποιήσεις του Λαγκάνα, ο Μπάνιον συνεχίζει την έρευνά του και οι άνδρες του Σκέρμπι του ανατινάζουν το αυτοκίνητο σκοτώνοντας τη σύζυγό του (Τζόσελιν Μπράντο). Ο Μπάνιον τότε αποφασίζει να ξεσκεπάσει όλα τα εγκλήματα του Λαγκάνα και του βοηθού του Βινς Στόουν (Λι Μάρβιν). Η ερωμένη του Στόουν, Ντέμπι Μαρς (Γκλόρια Γκράχαμ) προτίθεται να τον βοηθήσει να τους ξεσκεπάσει, αφού ο Στόουν, σε μια έκρηξη ζήλιας της ρίχνει καυτό καφέ στο πρόσωπο προκαλώντας της εγκαύματα.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλμ νουάρ του 1953 σε σκηνοθεσία Φριτς Λανγκ με πρωταγωνιστές τους Γκλεν Φορντ, Γκλόρια Γκράχαμ και Λι Μάρβιν. Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από τον πρώην ρεπόρτερ Σίντνεϊ Μπεμ και είναι βασισμένο σε ένα μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Μακ Γκίβερν που δημοσιεύτηκε στην Saturday Evening Post σε συνέχειες και κυκλοφόρησε σε ολοκληρωμένη έκδοση το 1953. Αρχικά η παραγωγή επρόκειτο να γίνει από τον Τζέρι Γουόλντ, ο οποίος ήθελε τον Πολ Μιούνι, τον Τζορτζ Ραφτ ή τον Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον για τον ρόλο του Ντέιβ Μπάνιον. Έπειτα η Columbia πλήρωσε 40.000 δολάρια για τα δικαιώματα του μυθιστορήματος κι άρχισε η παραγωγή του εγχειρήματος. Ο ρόλος της Ντέμπι Μαρς προοριζόταν για την Μέριλιν Μονρόε, αλλά το κασέ της ηθοποιού είχε μεγαλώσει και η Columbia δεν μπορούσε να διαθέσει τα χρήματα. Τη θέση της πήρε η Γκλόρια Γκράχαμ. Στο ρόλο της συζύγου του Γκλεν Φορντ εμφανίζεται η μεγάλη αδελφή του Μάρλον Μπράντο, Τζόσελιν.

Στη σκηνή όπου ο Στόουν και ο Μπάνιον συναντιούνται για πρώτη φορά στο μπαρ ακούγεται το τραγούδι Put the Blame On Mame που είχε χρησιμοποιηθεί στην ταινία του 1946 Τζίλντα (Gilda, 1946) όπου ο Γκλεν Φορντ είχε συμπρωταγωνιστήσει με την Ρίτα Χέιγουορθ, επίσης παραγωγής της Columbia Pictures[3].

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε εισπράξεις της τάξεως των 1.25 εκατομμυρίων δολαρίων[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The 100 Best Film Noirs of All Time». Paste. 9 Αυγούστου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2015. 
  2. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 
  3. Blottner, Gene (2015). «Columbia Pictures: A Complete Filmography, 1940-1962». McFarland. ISBN 978-0-7864-7014-3.  H παράμετρος |url= είναι κενή ή απουσιάζει (βοήθεια)
  4. 'The Top Box Office Hits of 1953', Variety, January 13, 1954

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]