Μάντεψε Ποιος θα 'ρθει το Βράδυ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάντεψε ποιος θα 'ρθει το βράδυ
Guess Who's Coming to Dinner
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΣτάνλεϊ Κρέιμερ
ΠαραγωγήΣτάνλεϊ Κρέιμερ
ΣενάριοΟυίλιαμ Ρόουζ
ΠρωταγωνιστέςΣπένσερ Τρέισι
Σίντνεϊ Πουατιέ
Κάθριν Χέπμπορν
Κάθριν Χούτον
ΜουσικήΦρανκ Ντε Βολ
ΦωτογραφίαΣαμ Λίβιτ
ΜοντάζΡόμπερτ Κ. Τζόουνς
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures
Πρώτη προβολή12 Δεκεμβρίου 1967 (ΗΠΑ)
Διάρκεια108 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$4,000.000
Ακαθάριστα έσοδα$70,000,000[2]

Το Μάντεψε ποιος θα 'ρθει το βράδυ (πρωτότυπος τίτλος: Guess Who's Coming to Dinner) είναι μία αμερικανική κωμική - δραματική ταινία, του 1967, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Στάνλεϊ Κρέιμερ. Το σενάριο το έγραψε ο Ουίλιαμ Ρόουζ. Πρωταγωνιστούν οι Σπένσερ Τρέισι, Σίντνεϊ Πουατιέ και Κάθριν Χέπμπορν. Επίκεντρο της ταινίας ήταν η διαφυλετικοί γάμοι, οι οποίοι τότε ήταν απαγορευμένοι σε 17 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Η ταινία υπήρξε υποψήφια σε 10 κατηγορίες Όσκαρ κερδίζοντας τελικά το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, το δεύτερο Όσκαρ της ίδιας κατηγορίας, που κερδίζει η Κάθριν Χέπμπορν. Η Χέπμπορν κέρδισε κι ένα BAFTA για τον ρόλο όπως και ο Σπέσνερ Τρέισι.[3] Η ταινία, επίσης, υπήρξε σε αρκετές κατηγορίες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Το 2017 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.[4]


Το παραπάνω κινηματογραφικό έργο ήταν και το τελευταίο του ζεύγους Τρέισι και Χέπμπορν αφού ο Τρέισι απεβίωσε 17 ημέρες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Η Χέπμπορν, που ποτέ δεν είδε τελικά ολόκληρο το φιλμ, δήλωσε ότι οι ανάμνηση του Τρέισι θα ήταν πολλή ψυχοφθόρα.[5] Το φιλμ τελικά έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 1967, έξι μήνες μετά τον θάνατό του.[6]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Κάθριν Χέπμπορν και Σπένσερ Τρέισι, σε στιγμιότυπο της ταινίας.

Η ταινία ξεκινά στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο όπου δύο νεαροί, η Τζόι και ο Τζον, μόλις έχουν φτάσει. Οι δύο τους γνωρίστηκαν στη Χαβάη. Ο Τζόν ήταν ιατρός και η Τζόι απολάμβανε τις διακοπές της εκεί. Ωστόσο ερωτεύθηκαν ακαριαία και αποφάσισαν να παντρευτούν μετά από 20 μέρες γνωριμίας. Όμως υπήρχε ένας σκόπελος: η Τζόι ήταν λευκή και ο Τζόν Αφροαμερικανός. Σκόπελος γιατί τότε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ απαγόρευαν διαφυλετικούς γάμους. Παρ' όλα αυτά η Τζόι πείθει τον Τζον να πάνε να γνωρίσει τους δικούς της και ότι καθόλου δε θα τους νοιάζει το χρώμα του καθώς ήταν υπέρμαχοι των ίσων δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά και οι δύο οι γονείς της σοκαρίστηκαν μόλις τους είδαν. Και ο Τζον που το αντιλήφθηκε είπε στον πατέρα της Τζόι, Ματ, ότι αν δεν εγκρίνουν τον γάμο γάμος δε θα υπάρξει.

Ο Ματ, φιλελεύθερο πνεύμα μία ζωή, βλέπει τις ιδέες του να κλονίζονται όχι τόσο επειδή ήταν Αφροαμερικανός αλλά για το πόσο δύσκολα θα περάσουν εφόσον αυτό που κάνουν είναι παράλογο για τον κόσμο. Η μητέρα της Τζόι ωστόσο αν και σοκαρισμένη στην αρχή, δέχεται τον γάμο και είναι χαρούμενη λόγω της κόρης της πράγμα που ο Ματ δεν μπορεί να το καταλάβει ενώ σε κάποια φάση ο ένας εναντιώνεται στον άλλον για αυτό το ζήτημα. Πιο πριν η Τζόι είχε προσκαλέσει για δείπνο την οικογένεια του Τζον χωρίς εκείνος να το εγκρίνει και χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν ότι ο γιος τους πρόκειται να νυμφευθεί μία λευκή. Ιδιαιτέρως χαρούμενος είναι ένας οικογενειακός φίλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τους υποστήριζε και τελικά θα συμβάλει κι αυτός όσο μπορεί στο ο Ματ τελικά να εγκρίνει τον γάμο.

Όταν οι γονείς του Τζον έφτασαν σοκαρίστηκαν κι αυτοί βλέποντας την κοπέλα με τον πατέρα του Τζον να έχει τις ενστάσεις του. Στο ενδιάμεσο φίλοι της Τζόι της είπαν να ακολουθήσει τον Τζον, στο ταξίδι που επρόκειτο να κάνει στη Γένοβα κι εκείνη δεν βρήκε λόγο να μην πάει μαζί του έτσι οι γονείς έπρεπε να αποφασίσουν μέσα σε μία μέρα αν εγκρίνουν ή όχι. Μετά από μακρόχρονες συζητήσεις πείστηκαν ότι δεν τους αφορά η ζωή των παιδιών τους κι ότι πρέπει να είναι χαρούμενοι για αυτά. Με τον Ματ τελικά να εγκρίνει τον γάμο. Σε μία από τις συζητήσεις που έγιναν και συγκεκριμένα μεταξύ του Τζον και του πατέρα του ειπώθηκε από τον Τζον μία από τις γνωστότερες κινηματογραφικές ατάκες: You think of yourself as a colored man. I think of myself as a man[7] (Θεωρείς τον εαυτό σου έναν έγχρωμο άνθρωπο. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο), κατακρίνοντας έτσι τη στάση που είχαν οι άνθρωποι τις προηγούμενες δεκαετίες και δείχνοντας πως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ταινία τελειώνει όταν όλοι πάνε να δειπνήσουν.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 12 Δεκεμβρίου του 1967. Στην 1 Ιανουαρίου του 1968 κυκλοφόρησε και στους κινηματογράφους των ΗΠΑ, στη κατηγορία κωμικό-δράμα.[8] Στις 12 Δεκεμβρίου του 1987, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρεμιέρα της, κυκλοφόρησε και σε βιντεοκασέτα.[9] Ενώ, στις 22 Μαΐου του 2001, κυκλοφόρησε και σε DVD.[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Video Hound's Golden Movie Retriever: The Complete Guide to Movies on Videocassette and DVD. Gale. 2004. σελ. 355. ISBN 0-7876-7470-2. 
  2. «Guess Who's Coming to Dinner, Box Office Information». IMDb. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2012. 
  3. «NY Times: Guess Who's Coming to Dinner». NY Times. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2008. 
  4. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 
  5. Andersen, p. 306
  6. Claudio Carvalho (12 Δεκεμβρίου 1967). «Guess Who's Coming to Dinner (1967)». IMDb. 
  7. «AFI's 100 Years...100 Movie Quotes Nominees» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2016. 
  8. «amc filmcritic.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2011. 
  9. «Parent Previews». One Voice Communications Ltd. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2011. 
  10. «Rotten Tomatoes». Flixster. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2011. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]