Το Μωρό της Ρόζμαρι (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Μωρό της Ρόζμαρι
Rosemary's Baby
Η αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΡόμαν Πολάνσκι
ΠαραγωγήΓουίλιαμ Καστλ
ΣενάριοΡόμαν Πολάνσκι και Ira Levin
Βασισμένο σεRosemary's Baby
ΠρωταγωνιστέςΜία Φάροου και Τζον Κασσαβέτης
ΜουσικήΚσίστοφ Κομέντα
ΦωτογραφίαΟυίλιαμ Α. Φρέικερ
ΜοντάζΣαμ Ο΄Στιν και Bob Wyman
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή12  Ιουνίου 1968 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[1] και 1968
Διάρκεια137 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιLook What's Happened to Rosemary's Baby

Το μωρό της Ρόζμαρι (πρωτότυπος τίτλος: Rosemary's Baby) είναι αμερικανική ταινία ψυχολογικού τρόμου, του 1968, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πολωνού σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Άιρα Λέβιν που εκδόθηκε το 1967. Το καστ περιλαμβάνει τους Μία Φάροου, Τζον Κασσαβέτη, Ρουθ Γκόρντον, Μορίς Έβανς, Ραλφ Μπέλαμι και Σίντνεϊ Μπλάκμερ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας εγκύου γυναίκας που φοβάται ότι οι γείτονές της ανήκουν σε αίρεση και θέλουν να πάρουν το παιδί της.

Το μωρό της Ρόζμαρι γνώρισε σχεδόν την καθολική αναγνώριση από τους κριτικούς του κινηματογράφου, κέρδισε πολλές υποψηφιότητες και βραβεία και σήμερα θεωρείται μία από τις καλύτερες αμερικανικές ταινίες τρόμου που γυρίστηκαν ποτέ. Το 2014, η ταινία επιλέχθηκε να διατηρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, καθώς θεωρείται "πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική".[3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νεαρή καθολική Ρόζμαρι Γκούντχαους (Μία Φάροου) έχει παντρευτεί έναν φιλόδοξο ηθοποιό του θεάτρου, τον Γκάι (Τζον Κασσαβέτης), που πασχίζει να κάνει καριέρα.[4] Μετακομίζουν μαζί στο νέο τους σπίτι στο συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων Μπράμφορντ, ένα επιβλητικό παλαιό κτίριο στη Νέα Υόρκη.[5] Παρόλο που προειδοποιούν το ζευγάρι ότι το σπίτι έχει ένα σκοτεινό ιστορικό μαγείας και φόνων, εκείνοι αποφασίζουν να αγνοήσουν τις εικασίες και να μείνουν εκεί. Σύντομα αρχίζουν να κάνουν παρέα με τους αδιάκριτους ηλικιωμένους γείτονές τους από το διπλανό διαμέρισμα, Μίνι (Ρουθ Γκόρντον) και Ρομάν Κάστεβετ (Σίντνεϊ Μπλάκμερ), οι οποίοι φέρονται υπερβολικά φιλικά στο ζευγάρι, κάτι που κάνει τη Ρόζμαρι τελικά να δυσφορεί. Αντίθετα, ο Γκάι τους επισκέπτεται συχνότερα, σταδιακά απομακρύνεται από την γυναίκα του, αλλά αποκτά επαγγελματική επιτυχία,[6] παίρνοντας το ρόλο σε μια θεατρική παράσταση, όταν ο προηγούμενος πρωταγωνιστής τυφλώνεται μυστηριωδώς.

Σύντομα, η Ρόζμαρι μένει έγκυος και ξεκινά μια περίοδος που, ενώ θα έπρεπε να είναι ήρεμη κι ευτυχισμένη, αποδεικνύεται εφιαλτική καθώς υποψιάζεται ότι ο άντρας της και οι γείτονές τους έχουν μυηθεί στο σατανισμό.[7] Η Ρόζμαρι αρχίζει να νιώθει ανασφαλής και αρχίζει να αμφισβητεί τη λογική της.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μωρό της Ρόζμαρι λειτουργεί σαν ψυχολογικό θρίλερ κι η επιτυχία του Ρόμαν Πολάνσκι ως σκηνοθέτη έγκειται κυρίως στο ότι τοποθετεί το θεατή τόσο πολύ στη θέση της Ρόζμαρι, που τον κάνει να μοιράζεται τις σκέψεις της, τους φόβους και την αγωνία της.[8] Το Cine.gr δήλωσε ότι στην ταινία, ο Πολάνσκι δεν θέτει ένα μυστήριο ως σκοπό, αλλά ως μέσο.[9] Δημιούργησε μία υποβλητική ατμόσφαιρα χωρίς να καταφύγει στα γνωστά «κλισέ» των θρίλερ, δημιουργώντας τον τρόμο χωρίς να δείχνει αίμα, πριόνια, τέρατα ή μανιακούς δολοφόνους.[10]

Η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία στην εποχή της, έλαβε πλήθος θετικών κριτικών, τιμήθηκε με πολλά βραβεία και θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Το πιο διάσημο θρίλερ του σύγχρονου κινηματογράφου, πιστό στο βιβλίο του Άιρα Λέβιν, προκάλεσε σοκ στο κοινό της εποχής, τιμήθηκε με Βραβείο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα.[11]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρουθ Γκόρντον κέρδισε Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Μίνι Κάστεβετ.[12]

Το 2014, προβλήθηκε στο αμερικανικό κανάλι NBC μία τετράωρη τηλεοπτική σειρά με τίτλο Το Μωρό της Ρόζμαρι, βασισμένη στην ίδια ιστορία, αλλά τοποθετημένη στο Παρίσι.[13]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0063522/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2017.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0063522/technical. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2017.
  3. «Cinematic Treasures Named to National Film Registry» (στα αγγλικά). The Library of Congress. https://www.loc.gov/item/prn-14-210/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-07. 
  4. myFILM.gr. «ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΡΟΖΜΑΡΙ (ROSEMARY'S BABY) του Ρομάν Πολάνσκι (1968) -». myFILM.gr. http://www.myfilm.gr/9345. Ανακτήθηκε στις 2018-07-07. 
  5. «Το Μωρό της Ρόζμαρι | FLIX». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2018. 
  6. Epochi, rizospastis.gr | Synchroni. «rizospastis.gr - Το μωρό της Ρόζμαρι». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6313702. Ανακτήθηκε στις 2018-07-07. 
  7. «Το Μωρό της Ρόζμαρι». αθηνόραμα. http://www.athinorama.gr/cinema/movie/to_moro_tis_rozmari-1000115.html. Ανακτήθηκε στις 2018-07-07. 
  8. «FILMHOUSE ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ -- ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΡΟΖΜΑΡΙ – ROSEMARY'S BABY [1968]». www.filmhouse.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2018. 
  9. arx.net. «Cine.gr - Τανίες Rosemary`s Baby - Το Μωρό της Ρόζμαρι». www.cine.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2018. 
  10. «"Το Μωρό της Ρόζμαρι". Το συγκλονιστικό θρίλερ του Πολάνσκι που γέννησε μία ολόκληρη κατάρα. Οι ξαφνικοί θάνατοι μετά την προβολή της ταινίας και η δολοφονία της συζύγου του Πολάνσκι από τη σατανική συμμορία του Μάνσον - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ». ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. 2016-04-19. http://www.mixanitouxronou.gr/to-moro-tis-rozmari-to-sigklonistiko-thriler-tou-polanski-pou-gennise-mia-olokliri-katara-i-xafniki-thanati-meta-tin-provoli-tis-tenias-ke-i-dolofonia-tis-sizigou-tou-polanski-apo-tin-sataniki/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-07. 
  11. clickatlife. «ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΡΟΖΜΑΡΥ (1968) | Σινεμά | clickatlife.gr». clickatlife.gr. http://www.clickatlife.gr/cinema/movie/234/to-moro-tis-rozmary. Ανακτήθηκε στις 2018-07-07. 
  12. Freedman, Samuel G.. «RUTH GORDON, THE ACTRESS, DIES AT 88» (στα αγγλικά). https://www.nytimes.com/1985/08/29/arts/ruth-gordon-the-actress-dies-at-88.html. Ανακτήθηκε στις 2018-07-07. 
  13. Lowry, Brian (2014-05-07). «TV Review: ‘Rosemary’s Baby’» (στα αγγλικά). Variety. https://variety.com/2014/tv/reviews/tv-review-rosemarys-baby-1201172155/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-07. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]