Γκάνγκα Ντιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκάνγκα Ντιν
ΣκηνοθεσίαΤζορτζ Στίβενς
ΠαραγωγήΤζορτζ Στίβενς
ΣενάριοΜπεν Χεχτ
Τσαρλς ΜακΆρθουρ
Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (Ποίημα)
Βασισμένο σεGunga Din
ΠρωταγωνιστέςΚάρι Γκραντ
Βίκτορ ΜακΛάγκλεν
Ντάγκλας Φέρμπανκς Τζ.
Σαμ Τζάφι
Εντουάρντο Τσανέλι
Τζόαν Φοντέιν
ΜουσικήΆλφρεντ Νιούμαν
ΦωτογραφίαΤζόζεφ Άουγκουστ
ΜοντάζΧένρυ Μπέρμαν
ΕνδυματολόγοςΈντουαρντ Στίβενσον
Εταιρεία παραγωγήςRKO Pictures
ΔιανομήRKO Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 2/17/1939
Κυκλοφορία1939
Διάρκεια117 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Γκάνγκα Ντιν (Πρωτότυπος τίτλος Gunga Din), είναι περιπέτεια παραγωγής 1939 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Στίβενς. Η ταινία είναι βασισμένη σε ομότιτλο ποίημα του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, με στοιχεία από τη συλλογή διηγημάτων του Κίπλινγκ με τίτλο Τρεις Στρατιώτες (Soldiers Three). Η αρχική υπόθεση της ταινίας γράφτηκε από τους Μπεν Χεχτ και Τσαρλς ΜακΆρθουρ, και το σενάριο από τους Τζόελ Σέιρ και Φρεντ Γκιγιόλ, με βοήθεια από τους Γουίλιαμ Φόκνερ και Άντονι Βάιλερ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Κάρι Γκραντ, Βίκτορ ΜακΛάγκλεν, Ντάγκλας Φέρμπανκς Τζ. και Τζόαν Φοντέιν.

Το 1999 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1880, στα Νοτιοδυτικά σύνορα της αποικιοκρατούμενης από τους Άγγλους, Ινδία, τρεις Άγγλοι αξιωματικοί ο ΜακΤσέσνεϊ (Βίκτορ ΜακΛάγκλεν), ο Κάτερ (Κάρι Γκραντ) κι ο Μπάλανταϊν (Ντάγκλας Φέρμπανκς τζούνιορ), ηγούνται μιας αποστολής 25 ανδρών που έχει ως σκοπό της να ανακαλύψει το λόγο για τον οποίο έχει χαθεί ο σύνδεσμος με το τηλεγραφείο του Ταντραπούρ. Η ομάδα των ανδρών συνοδεύεται από έναν Ινδό νεροκουβαλητή, τον Γκάνγκα Ντιν (Σάμ Τζάφι), που ονειρεύεται να καταταγεί στον αγγλικό στρατό. Όταν φτάνουν στο Τάντραπουρ βρίσκουν το τηλεγραφείο εκκενωμένο και προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις ζημιές. Σύντομα περικυκλώνονται από μια ομάδα επαναστατημένων ντόπιων, αλλά καταφέρνουν να ξεφύγουν. Επιστρέφοντας στη βάση τους ανακαλύπτουν ότι ανάμεσα στα λάφυρά τους βρίσκεται κι ένα φονικό όπλο, που ανήκει στη φυλή Τάνγκι που βρισκόταν για πολλά χρόνια υπό έλεγχο. Ο Γκάνγκα Ντιν προειδοποιεί τον Κάτερ για την πιθανή επανάσταση των "Τάνγκι", που προσπαθούν να διώξουν τους Άγγλους από τη χώρα.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επική ταινία, σε σκηνοθεσία ενός από τους μεγάλους σκηνοθέτες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, γυρισμένη σε μια χρονιά ορόσημο για την ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου, το 1939. Εκείνη τη χρονιά προβλήθηκε επίσης το Όσα παίρνει ο άνεμος (Gone With The Wind), Ο Μάγος του Οζ (The Wizard Of Oz), Ο Κύριος Σμιθ Πάει στην Ουάσινγκτον (Mr. Smith Goes To Washington) και τόσες άλλες ταινίες των οποίων η φήμη έμεινε αναλλοίωτη στο χρόνο.

Ο πρόεδρος της RKO Πάντρο Μπέρμαν, σκεφτόταν καιρό την παραγωγή μιας ταινίας βασισμένης στο ποίημα του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ "Γκάνγκα Ντιν", με θέμα την ιστορία του θρυλικού Ινδού νεροκουβαλητή. Ανέθεσε λοιπόν τη σκηνοθεσία στον Χάουαρντ Χοκς, ο οποίος σκόπευε να αναθέσει τους ρόλους των Άγγλων αξιωματούχων στους Ρόμπερτ Ντόνατ, Ρόναλντ Κόλμαν και Σπένσερ Τρέισι. Παρόλα αυτά ο Χοκς χρειάστηκε πολύ καιρό για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη (Bringing Up Baby, 1938) και όταν η εν λόγω ταινία απέτυχε στο αμερικανικό box-office, o Χοκς παραιτήθηκε και τη θέση του πήρε ο Τζορτζ Στίβενς (μελλοντικός σκηνοθέτης των: Μια θέση στον ήλιο (A Place In The Sun), Άρπαγες της Γης (Shane) και Ο Γίγας (Giant)[1][2]. Ο Στίβενς ανέθεσε λοιπόν τους ρόλους των τριών αξιωματικών στους Βίκτορ ΜακΛάγκλεν, Ντάγκλας Φέρμπανκς τζούνιορ και Κάρι Γκραντ. Αρχικά ο ρόλος του Μπάλανταϊν, του αξιωματικού που ήθελε να αφήσει το στρατό για να παντρευτεί την Έμμι Στέμπινς (Τζόαν Φοντέιν) επρόκειτο να ερμηνευτεί από τον Κάρι Γκραντ. Ο Γκραντ που προτιμούσε το ρόλο του ανέμελου και τυχοδιώκτη αξιωματικού Κάτερ ζήτησε από το Στίβενς να αλλάξει το ρόλο του με εκείνο του Φέρμπανκς. Ο Στίβενς τους πρότεινε να ρίξουν κέρμα κι ο Γκραντ κέρδισε, στερώντας από τον Φέρμπανκς το σημαντικότερο ρόλο της καριέρας του. Ο ρόλος του Γκάνγκα Ντιν προοριζόταν αρχικά για τον Σαμπού, έναν από τους διασημότερους Ινδούς ηθοποιούς της περιόδου, ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος. Τη θέση του πήρε τότε ο 47χρονος Σαμ Τζάφι που κατάφερε να υποδυθεί πειστικά το ρόλο του 18χρονου Ινδού Γκάνγκα Ντιν. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1938, με προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων περίπου (η ακριβότερη παραγωγή της RKO μέχρι τότε) και η προβολή της ταινίας συνοδεύτηκε από θετικές κριτικές. Σε πολλές από τις Πολιτείες της Αμερικής, η ταινία ήταν η τρίτη εμπορικότερη ταινία του 1939, μετά το Όσα παίρνει ο άνεμος και τον Μάγο του Οζ. Η ταινία βρισκόταν στη 10η θέση στη λίστα με τις εμπορικότερες ταινίες του 1939, αλλά λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής της, έχασε χρήματα. Στην τελευταία σκηνή της ταινίας εμφανιζόταν ένας ηθοποιός που υποδυόταν τον Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, ως αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων που εξιστορεί η ταινία και που τον ώθησαν να γράψει το ποίημά του. Η οικογένεια του Κίπλινγκ εναντιώθηκε στην απεικόνιση του Κίπλινγκ που είχε πεθάνει το 1936 και η σκηνή αφαιρέθηκε από την ταινία και προστέθηκε ξανά χρόνια αργότερα.

Διαχρονικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία του Στίβενς αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους σκηνοθέτες. Ο σκηνοθέτης Τζον Στέρτζις που συμμετείχε στο μοντάζ της ταινίας γύρισε χρόνια αργότερα, το 1960, το ριμέικ της με τους Φρανκ Σινάτρα και Πίτερ Λόφορντ και τίτλο "3 λοχίες (3 Sergeants), ενώ ο Στίβεν Σπίλμπεργκ γύρισε το 1984 τη δεύτερη ταινία με ήρωα τον Ιντιάνα Τζόουνς: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού (Indiana Jones and the Temple of Doom) έχοντας στο μυαλό του το Γκάνγκα Ντιν για τις σκηνές στο εσωτερικό του ναού[3].

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποψηφιότητα:

  • Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας - Τζόζεφ Όουγκαστ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Richard B. Jewell, RKO Radio Pictures: A Titan is Born, Uni of California Press 2012 p 168-169
  2. Mast, Gerald (1988). Bringing Up Baby. Howard Hawks, director. New Brunswick and London: Rutgers University Press. σελ. 14. ISBN 978-0813513416. 
  3. Rinzler, J.W.· Bouzereau, Laurent (2008). «Temple of Death: (June 1981 – April 1983)». The Complete Making of Indiana Jones. Random House. σελίδες 129–141. ISBN 978-0-09-192661-8. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]