Shazam! Η Οργή των Θεών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Shazam! Η Οργή των Θεών
Shazam! Fury of the Gods
Επίσημη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαDavid F. Sandberg
ΠαραγωγήΠίτερ Σαφράν και Τζέοφ Τζονς
ΣενάριοHenry Gayden και Κρις Μόργκαν
ΠρωταγωνιστέςΖάκαρι Λίβαϊ, Asher Angel, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ, Λούσι Λιού, Έλεν Μίρεν, Faithe Herman, Grace Fulton, Ian Chen, Marta Milans, Κούπερ Άντριους, Ρέιτσελ Άννα Ζέγκλερ, Ross Butler[1], Μέγκαν Γκουντ[1], D. J. Cotrona[1], Ντζιμόν Χουνσού[1] και Άνταμ Μπρόντι[1]
ΜουσικήΚρίστοφ Μπεκ[1]
ΦωτογραφίαΓκιούλα Πάντος[1]
Εταιρεία παραγωγήςNew Line Cinema[1], DC Studios[1] και The Safran Company[1]
ΔιανομήWarner Bros., Warner Bros. Pictures[1] και InterCom[2]
Πρώτη προβολή2023, 17  Μαρτίου 2023 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), 16  Μαρτίου 2023 (Ουγγαρία)[2] και 29  Μαρτίου 2023 (Γαλλία)
Διάρκεια120 λεπτά[3]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$100-125 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$133.8 εκατομμύρια
ΠροηγείταιBlack Adam
ΈπεταιThe Flash

Το Shazam! Η Οργή των Θεών (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: Shazam! Fury of the Gods) είναι μια Αμερικανική ταινία υπερηρώων βασισμένη στον χαρακτήρα των DC Comics, Shazam. Η παραγωγή έγινε από τις New Line Cinema, DC Studios, και The Safran Company, και η διανομή από την Warner Bros. Pictures. Είναι συνέχεια της ταινίας Shazam! (2019) και η 12η ταινία του Εκτεταμένου Σύμπαντος της DC (DCEU). Σκηνοθετήθηκε από τον Ντέιβιντ Σάμπεργκ, με τους Χένρι Γκέιντεν και Κρις Μόργκαν να γράφουν το σενάριο. Πρωταγωνιστούν οι Ζάκαρι Λίβαϊ, Άσερ Έιντζελ, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ, Ρέιτσελ Ζέγκλερ, Άνταμ Μπρόντι, Ρος Μπάτλερ, Μέγκαν Γκουντ, Λούσι Λιού, Ντζιμόν Χουνσού και Έλεν Μίρεν.

Μία συνέχεια του Shazam! μπήκε σε ανάπτυξη λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία της ταινίας τον Απρίλιο του 2019, με τον Γκέιντεν να επιστρέφει ως σεναριογράφος. Τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ότι ο Σάνμπεργκ και ο Λίβαϊ θα επιστρέψουν. Ο τίτλος και οι υπόλοιποι ηθοποιοί ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2020. Η Ζέγκλερ, η Μίρεν και η Λιού προσλήφθηκαν στις αρχές του 2021. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Μάιο της ίδιας χρονιάς στην Ατλάντα και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο.

Το Shazam! Η Οργή τον Θεών κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στις 17 Μαρτίου του 2023. Έλαβε μεικτά σχόλια από τους κριτικούς, οι οποίοι το θεωρούν κατώτερο από τον προκάτοχό της. Εισέπραξε πάνω από $133 εκατομμύρια παγκοσμίως απέναντι σε έναν προϋπολογισμό $100-125 εκατομμυρίων, γίνοντας εισπρακτική αποτυχία.[4][5][6][7][8][9][10][11]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αθήνα, δύο από τις κόρες του Άτλα, η Εσπερίδα και η Καλυψώ, κάνουν διάρρηξη στο Μουσείο Ακρόπολης για να κλέψουν την σπασμένη ράβδο του Μάγου. Την πάνε στον Μάγο, ο οποίος είναι φυλακισμένος, αναγκάζοντάς τον να φωνάξει "Σαζάμ", φτιάχνοντάς την ράβδο και ενεργοποιώντας τις δυνάμεις της.

Στην Φιλαδέλφεια, ο Μπίλι Μπάτσον με τα θετά αδέλφια του σώζουν κόσμο σε μια γέφυρα που διαλύεται αλλά κατηγορούνται για την καταστροφή. Στο σπίτι τους, όλοι χωρίζονται, καθώς μεγαλώνουν και έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Ο Μπίλι ανησυχεί μήπως τον διώξουν από την οικογένεια αφού γίνει 18 και βγει έξω από το πρόγραμμα υιοθεσίας. Σε ένα όνειρο, ο Μπίλι προειδοποιείται από τον Μάγο για τις κόρες του Άτλα. Ο Μπίλι και τα αδέλφια του κάνουν έρευνα για τις αδελφές.

Ο Φρέντι, που τον εκφοβίζουν στο σχολείο, γνωρίζει ένα κορίτσι με όνομα Αν, και αρχίζουν να κάνουν παρέα με αυτόν να της δείχνει τον υπερηρωικό εαυτό του. Η Εσπερίδα και η Καλυψώ φτάνουν με την ράβδο, κλέβοντας τις δυνάμεις του Φρέντι. Η Αν αποκαλύπτεται πως είναι η μικρότερη κόρη του Άτλα, η Ανθεία. Όσο ο Μπίλι με τα αδέλφια του πάνε για να σώσουν τον Φρέντι, οι αδελφές τον απαγάγουν, και βάζουν την πόλη μέσα σε έναν θόλο, παγιδεύοντας την οικογένεια μέσα. Ο Φρέντι φυλακίζεται με τον Μάγο στο βασίλειο των αδελφών. Η αδελφές αποκαλύπτουν πως θέλουν εκδίκηση γιατί ο Μάγος σκότωσε τον πατέρα τους.

Η οικογένεια πάει στον Βράχο της Αιωνιότητας. Συναντούν ένα μαγικό στιλό με όνομα "Στιβ", τον οποίο θέλουν να χρησιμοποιήσουν για να στείλουν ένα γράμμα στην Εσπερίδα για να κάνουν μια συμφωνία για τον Έντι και τη ράβδο. Ο Μπίλι συναντεί την Εσπερίδα σε ένα μαγαζί που πουλάει μπέργκερ, όπου αυτή παραδέχεται πως ο πατέρας της ήταν ένας τύραννος και έκλεψε όλες τις δυνάμεις από τους θεούς. Η οικογένεια την πολεμάει με την Καλυψώ να παίρνει τις δυνάμεις του Πέντρο με τη ράβδο. Η Εσπερίδα ηττείται και μεταφέρεται στο αρχηγείο τους. Όσο προσπαθούν να σκεφτούν ένα σχέδιο, η Εσπερίδα δραπετεύει, βρίσκοντας το χρυσό μήλο, τον σπόρο της ζωής. Στο βασίλειο ο Φρέντι και ο Μάγος προσπαθούν να φύγουν από τον κόσμο των θεών με την Ανθεία να τους βοηθάει. Όμως, όσο φτάνουν την πόρτα, έρχεται η Εσπερίδα με το μήλο. Ο Μάγος προτείνει να το κλέψουν καθώς έχει την δυνατότητα να καταστρέψει τον κόσμο. Όσο προσπαθούν να το κλέψουν, ο Φρέντι πέφτει, με τις αδελφές να τον βλέπουν, αλλά σώζεται από τον Μπίλι.

Ο Μπίλι, ο Φρέντι, ο Μάγος και η υπόλοιπη οικογένεια αποκαλύπτουν στους γονείς τους πως είναι υπερήρωες, όσο ένας δράκος πρόκειται να καταστρέψει το σπίτι τους. Η Καλυψώ τους κυνηγάει για το μήλο, με όλους εκτός από τον Μπίλι και την Μαίρη να χάνουν τις δυνάμεις τους. Η Μαίρη πετάει με το μήλο, αλλά χάνει τις δυνάμεις της και πέφτει. Ο Μπίλι την σώζει, με την Καλυψώ να παίρνει το μήλο. Τραυματίζει την Εσπερίδα και φυτεύει το μήλο σε ένα γήπεδο φυτρώνοντας το Δέντρο της Ζωής και ελευθερώνοντας διάφορα τέρατα που επιτίθενται στους κατοίκους. Η οικογένεια σταματάει σε ένα πάρκινγκ για να παρακολουθήσουν το χάος. Ο Μπίλι νιώθει απελπισμένος και ζητάει από τον Μάγο να του πάρει πίσω τις δυνάμεις του. Λέει στον Μπίλι ότι τον διάλεξε εξαιτίας του εγωισμού του και για το πόσο νοιάζεται για την οικογένειά του, ξέροντας ότι μπορεί να είναι αποστολή αυτοκτονίας.

Ο Μπίλι πολεμάει την Καλυψώ και τον δράκο της και τους καταστρέφει αφού σπάει τη ράβδο, τραυματίζοντας τον θανάσιμα. Η Ανθεία πάει την οικογένεια στο βασίλειό της για την κηδεία του. Η Wonder Woman ξαφνικά εμφανίζεται και φτιάχνει τη ράβδο, και με αυτήν ανασταίνει τον Μπίλι. Η οικογένεια επισκευάζει το σπίτι, με τον Μάγο και την Ανθεία να ζουν στον κόσμο τους.

Σε μια σκηνή στην μέση των τίτλων τέλους, η Εμίλια Χάρκουρτ και ο Τζον Εκόνομος συναντούν τον Σαζάμ εκ μέρους της Αμάντα Γουόλερ για να γίνει μέλος των Justice Society. Σε μια σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, ο αποκαλύπτεται πως ο Θάντεους Σιβάνα βρίσκεται ακόμη στη φυλακή, συναντώντας τον Μίστερ Μάιντ για άλλη μια φορά.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Ανακτήθηκε στις 9  Αυγούστου 2022.
  2. 2,0 2,1 «Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása». (Ουγγρικά) Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása. National Media and Infocommunications Authority. Ανακτήθηκε στις 16  Φεβρουαρίου 2023.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt10151854/technical/. Ανακτήθηκε στις 11  Ιουνίου 2023.
  4. McClintock, Pamela (19 Μαρτίου 2023). «Box Office: 'Shazam! Fury of the Gods' Opens to Dismal $30.5M Domestically». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2023. 
  5. Sharf, Zack (21 Μαρτίου 2023). «Zachary Levi Agrees Many Zack Snyder Fans Are Happy 'Shazam 2' Failed, Says the Sequel's Marketing Was 'The Biggest Issue'». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2023. 
  6. «Why did 'Shazam! Fury of the Gods' bomb at the box office? We asked an AI bot». Yahoo Entertainment (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2023. 
  7. Nast, Condé (24 Μαρτίου 2023). «Why Is Zachary Levi Shading Dwayne Johnson Over 'Shazam' Bombing?». GQ (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2023. 
  8. Leite, Marcelo (2 Απριλίου 2023). «8 DC Universe Implications Of Shazam! 2's Box Office Bomb». ScreenRant (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2023. 
  9. Murphy, J. Kim (18 Μαρτίου 2023). «Box Office: 'Shazam! Fury of the Gods' Gets Down to Business With $11.7 Million Opening Day». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2023. 
  10. «Shazam! Fury of the Gods». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2023. 
  11. «Shazam! Fury of the Gods (2023) - Financial Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]