Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Εξολοθρευτής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Εξολοθρευτής
The Terminator
ΣκηνοθεσίαΤζέιμς Κάμερον
ΠαραγωγήΓκέιλ Αν Χαρντ
ΣενάριοΓκέιλ Αν Χαρντ
Τζέιμς Κάμερον
ΠρωταγωνιστέςΆρνολντ Σβαρτσενέγκερ
Λίντα Χάμιλτον
Μάικλ Μπιν
Πολ Γουίνφιλντ
ΜουσικήΜπραντ Φίντελ
ΤραγούδιΜπράντ Φίντελ
ΦωτογραφίαΆνταμ Γκρίνμπεργκ
ΜοντάζΜαρκ Γκόλντμπλατ
Εταιρεία παραγωγής
ΔιανομήOrion Pictures
Πρώτη προβολή26 Οκτωβρίου 1984
Διάρκεια107 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες[2]
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$6.4 εκατομμύρια[3]
Ακαθάριστα έσοδα$78.3 εκατομμύρια[3]
ΈπεταιΕξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Εξολοθρευτής (πρωτότυπος τίτλος: The Terminator) είναι αμερικανική ταινία δράσης - επιστημονικής φαντασίας του 1984, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Κάμερον. Το σενάριο γράφτηκε από τον σκηνοθέτη, σε συνεργασία με την Γκέιλ Αν Χαρντ, η οποία ανέλαβε και την παραγωγή. Πρωταγωνιστούν οι Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Λίντα Χάμιλτον και Μάικλ Μπιν. Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται σε έναν σάιμποργκ εκτελεστή, ο οποίος έχει σταλθεί από το μέλλον (2029), στο παρόν (1984), ώστε να σκοτώσει τη Sarah Connor, η οποία μελλοντικά θα γεννήσει τον αρχηγό της επανάστασης κατά των μηχανών.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου του 1984. Από τη στιγμή της κυκλοφορίας της, έλαβε πολύ θετικές κριτικές, οι οποίες μεταξύ άλλων εκθείαζαν τις σκηνές δράσης, την αφήγηση και την ερμηνεία του Σβαρτσενέγκερ. Εκτός από τις θετικές κριτικές, είχε και υψηλές εισπράξεις, φτάνοντας σχεδόν τα 79 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Η ταινία, επίσης, συνείσφερε τα μάλα, στην αναγνωριστιμότητα του Κάμερον, καθώς και στη σταθεροποίηση του Σβαρτσενέγκερ, στον κινηματογράφο. Το 2008 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.[4]

Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας οδήγησε στη δημιουργία franchise. Το 1991, κυκλοφόρησε το σίκουελ, Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης, σκηνοθετημένο κι αυτό από τον Κάμερον. Κατόπιν, κυκλοφόρησαν άλλες τρεις ταινίες, καμία πλέον σκηνοθετημένη από τον Κάμερον, με τον Σβαρτσενέγκερ, να πρωταγωνιστεί σε όλες εκτός από την τέταρτη. Οι υπόλοιπες τρεις ταινίες της σειράς είναι: Εξολοθρευτής 3: Η Εξέγερση των Μηχανών (2003), Εξολοθρευτής: Η σωτηρία (2009) και Εξολοθρευτής: Γένεσις (2015). Η επιτυχία του franchise που ξεκίνησε από την πρώτη ταινία συμπεριλαμβάνει την τηλεοπτική σειρά Terminator: The Sarah Connor Chronicles, κόμικς, μυθιστορήματα και βιντεοπαιχνίδια.[5][6]

Στο κοντινό μέλλον, μετά από επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας, ο υπερ-υπολογιστής Skynet αναπτύσσει ταχύτατα τη νοημοσύνη του. Σύντομα προκαλεί πυρηνικό πόλεμο με σκοπό την εξόντωση του δημιουργού του, του ανθρώπου. Η μόνη ελπίδα των ανθρώπων είναι μια ομάδα επαναστατών με ηγέτη τον Τζων Κόνορ. Όταν το 2029 είναι πλέον φανερό ότι Κόνορ θα οδηγήσει τους ανθρώπους στη νίκη, ο Skynet στέλνει πίσω στον χρόνο (στις 12 Μαΐου 1984) έναν σάιμποργκ εξολοθρευτή, τύπου Τ-800 (Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ), με σκοπό να δολοφονήσει τη μητέρα του Κόνορ (Λίντα Χάμιλτον), πριν καν φέρει στον κόσμο τον Τζων. Συγχρόνως και η πλευρά των ανθρώπων στέλνει πίσω στο χρόνο έναν στρατιώτη (Μάικλ Μπιν) για να την προστατεύσει.

Η ταινία ξεκινάει με τους δύο απεσταλμένους από το μέλλον άνδρες, τη μηχανή/εξολοθρευτή Τ-800 και τον στρατιώτη Κάιλ Ρις. Ο Εξολοθρευτής αρχίζει και σκοτώνει μία - μία τις συνώνυμες Sarah Conor που ζουν στην πόλη του Λος Άντζελες, χωρίς να βρίσκει τη μητέρα του Τζον Κόνορ. Παράλληλα, ο Ρις συναντά την Σάρα, η οποία είναι δύσπιστη στην αρχή, για την ιστορία του, αλλά αργότερα πείθεται. Σε ένα ανθρωποκυνηγητό, με τον Εξολοθρευτή, οι αστυνόμοι συλλαμβάνουν τον Ρις και τη Σάρα, με τον πρώτο να κρίνεται τρελός, λόγω των ισχυρισμών του ότι ήρθε από το μέλλον. Τότε ο Εξολοθρευτής εισβάλλει στο αστυνομικό τμήμα, σκοτώνοντας όλο το προσωπικό. Ο Ρις, καταφέρνει να αποφυλακιστεί, και σώζει τη Σαρά, η οποία βρισκόταν εκεί.

Στην πορεία οι δύο τους φυγαδεύονται και προετοιμάζονται για την επερχόμενη μάχη με τον Εξολοθρευτή. Παράλληλα, οι δύο τους αναπτύσσουν ερωτικούς δεσμούς, οι οποίοι θα οδηγήσουν στη γέννηση του αυριανού ηγέτη των επαναστατών Τζον Κόνορ. Ο Εξολοθρευτής σκοτώνοντας τη μητέρα της Σάρα, μιμείται τη φωνή της και καταφέρνει να τη ξεγελάσει τηλεφωνικώς για την τοποθεσία της, όμως και πάλι οι δύο τους καταφέρνουν και δραπετεύουν, αρχίζοντας το τελευταίο κυνηγητό στην ταινία.

Το τελευταίο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται σε ένα εργοστάσιο, στο οποίο ο Ρις δίνει μεγάλη μάχη με τον Εξολοθρευτή, με τον τελευταίο να τοποθετεί έναν εκρηκτικό μηχανισμό στα πλευρά του πρώτου και να τον ανατινάσσει. Μοιραία στιγμή για τον Ρις, καθώς έχασε τη ζωή του στην έκρηξη. Ο Εξολοθρευτής, κομμένος στα δύο, σέρνοντας κυνηγά τη Σαρά μέσα στα μηχανήματα του εργοστασίου. Σε ένα από αυτά, τον εγκλωβίζει η Σαρά και τον συνθλίβει, εξολοθρεύοντάς τον. Η ταινία τελειώνει με τη Σάρα να έχει περάσει τα σύνορα και να έχει φυγαδευτεί στο Μεξικό.

Οι τρεις πρωταγωνιστές της ταινίας: Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Λίντα Χάμιλτον και Μάικλ Μπιν
  • Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ως ο Εξολοθρευτής (The Terminator / T-800 Model 101), ένα cyborg ανδροειδές, που στάλθηκε από το μέλλον στο παρόν, για να σκοτώσει τη Σάρα Κόνορ.
  • Μάικλ Μπιν ως Κάιλ Ρις, ένας στρατιώτης, που στάλθηκε από το μέλλον στο παρόν, για να προστατεύσει τη Σάρα Κόνορ.
  • Λίντα Χάμιλτον ως Σάρα Κόνορ και στόχος του Εξολοθρευτή, που αργότερα θα γίνει η μητέρα του ηγέτη της επανάστασης, Τζον Κόνορ.
  • Πολ Γουίνφιλντ ως Εντ Τράξλερ, ένας Αστυνομικός, που έκανε ανάκριση στη Σάρα Κόνορ
  • Λανς Χένρικσεν ως Χαλ Βούκοβιτς, ένας αστυνομικός, που έκανε ανάκριση στη Σάρα Κόνορ
  • Ερλ Μπόεν ως Δρ. Πίτερ Σίλμπερμαν, ένας ψυχίατρος
  • Μπες Μότα ως Τζίντζερ Βεντούρα, η συγκάτοικος της Σάρα Κόνορ
  • Ρικ Ρόσοβιτς ως Ματ Μπιουκάναν, ο δεσμός της Τζίντζερ

Εκτός από τους παραπάνω ηθοποιούς, εμφανίζονται: η Σον Σεπς ως Νάνσι, μία συνάδελφος της Σάρα, στο μαγαζί, που εργαζόταν ως σερβιτόρα. Ο Ντικ Μίλερ, ως καταστηματάρχης σε μαγαζί όπλων, στο οποίο ο Εξολοθρευτής πάει να προμηθευτεί. Ο Φράνκο Κολόμπου, ως ένας Εξολοθρευτής μπροστά στο 2029 (ο Κολόμπου, ήταν μπόντι μπίλντερ και φίλος του Σβαρτσενέγκερ). Επίσης, μεταξύ άλλων, εμφανίζοντας ο Μπιλ Πάξτον και ο Μπράιαν Τόμσον, ως κάτι punk τύποι, από τους οποίους ο Εξολοθρευτής προμηθεύεται ρουχισμό.

Άλλες πληροφορίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Η ταινία εμπλέκει όρους όπως: «ταξίδι στο χρόνο», «αιτιολογική σύνδεση» (causal loops) και την τεχνητή νοημοσύνη.
  • Το κείμενο του Σβαρτσενέγκερ σε ολόκληρη την ταινία είναι 17 προτάσεις με περίπου 70 λέξεις.
  • Με το σχετικά χαμηλό κόστος παραγωγής 6,4 εκατομμυρίων δολαρίων η ταινία αποτέλεσε για τον Σβαρτσενέγκερ την μεγαλύτερη του μέχρι τότε επιτυχία. Τα κόστη παραγωγής της συνέχειας έξι χρόνια αργότερα ανήλθαν περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η ταινία βραβεύτηκε το 1984 με το Saturn Award στην κατηγορία Καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Οι επόμενες ταινίες και επίσημες κυκλοφορίες μεγάλου μήκους του Εξολοθρευτή, Εξολοθρευτής 2: Ημέρα της Κρίσεως, Εξολοθρευτής 3: Η Εξέγερση των Μηχανών, Εξολοθρευτής: Η Σωτηρία και Εξολοθρευτής: Η Γένεση, αναπτύσσουν την πλοκή της ιστορίας και παράλληλα αναλύουν την ηθική πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης και ό,τι αυτή συνεπάγεται με τις επιπτώσεις της.

Το 2007 ξεκίνησε στην Αμερική η τηλεοπτική σειρά Εξολοθρευτής: Τα Χρονικά της Σάρα Κόνορ.

  1. «The Terminator». British Board of Film Classification. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2014. 
  2. «The Terminator». American Film Institute. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2016. 
  3. 3,0 3,1 «The Terminator (1984)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2014. 
  4. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 
  5. «IGN Presents the History of Terminator». IGN. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2015. 
  6. «Top 10 Movie Sequels Better than the Originals». Time Magazine. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]