Αποκάλυψη, Τώρα!

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αποκάλυψη, Τώρα!
(Apocalypse Now)
Η αφίσα της ταινίας από τον Μπομπ Πικ
ΣκηνοθεσίαΦράνσις Φορντ Κόπολα
ΠαραγωγήΦράνσις Φορντ Κόπολα
ΣενάριοΤζον Μίλιους,
Φράνσις Φορντ Κόπολα
Βασισμένο σεΗ καρδιά του σκότους
ΠρωταγωνιστέςΜάρλο Μπράντο,
Ρόμπερτ Ντυβάλ,
Μάρτιν Σιν,
Φρέντερικ Φόρρεστ,
Άλμπερτ Χολ,
Σαμ Μπόττομς,
Λάρυ Φίσμπουρν,
Ντένις Χόπερ
ΜουσικήΚάρμιν Κόπολα,
Φράνσις Κόπολα
ΦωτογραφίαΒιττόριο Στοράρο
ΜοντάζΡίτσαρντ Μαρκς, Walter Murch, Gerald B. Greenberg, Lisa Fruchtman
Εταιρεία παραγωγήςOmni Zoetrope
ΔιανομήUnited Artists
Πρώτη προβολή10 Μαΐου 1979 (Κάννες)
Κυκλοφορία15 Αυγούστου 1979 (ΗΠΑ)
Διάρκεια153 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός31,5 εκ. $[1]
Ακαθάριστα έσοδα150 εκ. $[2]

To Αποκάλυψη, Τώρα! (πρωτότυπος τίτλος: Apocalypse Now) είναι αμερικανική πολεμική ταινία περιπέτειας του 1979, σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Πρωταγωνιστούν οι Μάρτιν Σιν, Μάρλον Μπράντο και Ρόμπερτ Ντυβάλ. Η ταινία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και ακολουθεί τον κεντρικό χαρακτήρα, τον λοχαγό Μπέντζαμιν Λ. Γουίλαρντ (Σιν), σε μια μυστική αποστολή για να δολοφονήσει τον αποστάτη και θεωρούμενο παράφρονα συνταγματάρχη Γουόλτερ Ε. Κουρτζ (Μπράντο). Το σενάριο από τον Τζον Μίλιους και τον Κόπολα ανανεώνει το σκηνικό της νουβέλας του Τζόζεφ Κόνραντ ονόματι Η καρδιά του σκότους, προσαρμόζοντάς το στον πόλεμο του Βιετνάμ.[3] Επίσης, αντλεί στοιχεία το βιβλίο του Μάικλ Χερ Dispatches[4] και την ταινία του Βέρνερ Χέρτζογκ, Αγκίρε, η μάστιγα του Θεού.[5]

Η ταινία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στη παραγωγή της, που καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse. Ο Μάρλο Μπράντο ήταν υπέρβαρος και τελείως απροετοίμαστος, τα ακριβά σκηνικά καταστράφηκαν από ένα τυφώνα τον Μάιο του 1976 και ο κεντρικός πρωταγωνιστής, ο Σιν, είχε μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και μετά την παραγωγή καθώς η προβολή της ταινίας αναβλήθηκε αρκετές φορές ενώ ο Κόπολα επεξεργάστηκε χιλιάδες μέτρα φιλμ.

Το Αποκάλυψη, Τώρα! τιμήθηκε με ένα Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και για Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη ταινία – δράμα, ενώ βραβεύτηκε με δύο όσκαρ, φωτογραφίας και ήχου. Η ταινία έχει καταταγεί Νο. 14 σε δημοσκόπηση κριτικών του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου το 2012.[6] Το 2000, το Αποκάλυψη, Τώρα! επιλέγει για διατήρηση από το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, καθώς η ταινία κρίθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική».[7]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1969, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο Συνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων Γουόλτερ Ε. Κουρτς έχει γίνει παράφρονας και διοικεί τη δικιά του στρατιά από ιθαγενείς στην ουδέτερη Καμπότζη σαν ημίθεος. Ο συνταγματάρχης Λούκας και ο στρατηγός Κόρμαν ανησυχούν με τις δραστηριότητες του αποστάτη Κουρτς και αναθέτουν στον λοχαγό του αμερικανικού στρατού και βετεράνο των ειδικών δυνάμεων Μπέντζαμιν Λ. Γουίλαρντ να σταματήσει την διοίκηση του Κουρτς.

Έχοντας αμφιβολίες για την αποστολή, ο Γουίλαρντ επιβιβάζεται σε μια βάρκα περιπολίας του ναυτικού, με διοικητή τον «Αρχηγό» και μέλη πληρώματος τους Λανς, «Σεφ» και τον «Mr. Clean» για να ανεβούν τον ποταμό. Συναντούν τον αντισυνταγματάρχη Μπιλ Κίλγκορ, ο οποίος είναι ενθουσιώδης σέρφερ και διοικητικής μιας μοίρας του ιππικού, για να συζητήσουν σχετικά με τη διαδρομή στον ποταμό Νουνγκ. Ο Κίλγκορ αρχικά τους χλευάζει, άλλα όταν ανακαλύπτει ότι ο Λανς είναι επαγγελματίας σέρφερ συμφωνεί να τους συνοδεύσει στις εκβολές του ποταμού, οι οποίες ελέγχονται από τους Βιετκόνγκ και οι συνθήκες είναι καλές για σέρφινγκ. Με την αυγή, τα ελικόπτερα εφορμούν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο Κίλγκορ διατάζει επίθεση με ναπάλμ. Μετά, ο Γουίλαρντ μαζεύει τους άντρες και αρχίζουν τη πορεία τους ανάντη στον ποταμό.

Παρά την ένταση ανάμεσα στον Αρχηγό και στον Γουίλαρντ σχετικά με τους στόχους της αποστολής, ο Γουίλαρντ αποκαλύπτει στον Αρχηγό μέρος της αποστολής του και γιατί θα πρέπει να πάρει προτεραιότητα. Αφότου περάσουν το τελευταίο αμερικανικό φυλάκιο στον ποταμό, τη γέφυρα Νο Λονγκ, όπου επικρατεί χάος, ο Γουιλάρντ ανακαλύπτει ότι έχει σταλεί προηγουμένως και άλλος, ο λοχαγός Κόλμπι, σε αποστολή ίδια με τη δική του, και πήρε το μέρος του Κουρτς. Παράλληλα το σκάφος δέχεται επιθέσεις από τον εχθρό, τον οποίο δεν βλέπουν, με αποτέλεσμα ο Mr. Clean και αργότερα ο Αρχηγός να σκοτωθούν.

Η βάρκα φτάνει στο φυλάκιο του Κουρτς και το εναπομείναν πλήρωμα συναντά έναν Αμερικανό φωτογράφο, ο οποίος επαινεί συνέχεια την ευφυΐα του Κουρτς, ενώ στο φυλάκιο βρίσκει άλλους Αμερικανούς στρατιώτες. Αφού γυρίσει στο σκάφος, ο Γουίλαρντ παίρνει μαζί του τον Λανς και αφήνει πίσω τον Σεφ για να διατάξει αεροπορική επιδρομή στο φυλάκιο αν δε γυρίσουν. Στο φυλάκιο, ο Γουίλαρντ δένεται και μεταφέρεται στον Κουρτς σε ένα σκοτεινό ναό. Βασανίζεται και φυλακίζεται ενώ ο Κουρτς αφήνει μπροστά του το κομμένο κεφάλι του Σεφ. Μετά από αρκετές μέρες αφήνεται να κυκλοφορεί ελεύθερος στο φυλάκιο. Ο Κουρτς του μιλάει σχετικά με τη θεωρία για τον πόλεμο, την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό ενώ επαινεί την ασπλαχνία και την αφοσίωση των Βιετκόνγκ και στη συνέχεια μιλάει για την οικογένειά του και ζητά από τον Γουίλαρντ να πει στον γιο του σχετικά με το θάνατό του.

Τη νύχτα, κατά τη διάρκεια μιας τελετουργικής θυσίας ενός νεροβούβαλου από τους ιθαγενείς, ο Γουίλαρντ μπαίνει στο θάλαμο του Κουρτς και του επιτίθεται με ματσέτα. Τραυματισμένος θανάσιμα ο Κουρτς ψιθυρίζει πριν πεθάνει «ο τρόμος ... ο τρόμος». Το φυλάκιο είναι σε αναβρασμό και όταν ο Γουιλάρντ βγαίνει από τα δωμάτια με τη ματωμένη ματσέτα, υποκλίνονται και αφήνουν τον Γουίλαρντ να πάρει τον Λανς και να φύγει. Καθώς οι δύο απομακρύνονται, οι τελευταίες λέξεις του Κουρτς αντηχούν, καθώς ο κόσμος σκοτεινιάζει.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μάρτιν Σιν ως λοχαγός Μπέντζαμιν Λ. Γουίλαρντ, βετεράνος των ειδικών δυνάμεων.
  • Μάρλον Μπράντο ως συνταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων Γουόλτερ Ε. Κουρτς, ο οποίος έχε αποστατήσει και σχηματίσει το δικό του στρατό.
  • Ρόμπερτ Ντιβάλ ως αντισυνταγματάρχης του ιππικού.
  • Φρέντερικ Φόρεστ ως μηχανικός Τζέι «Σεφ» Χικς.
  • Άλμπερτ Χολ ως διοικητής βάρκας περιπολίας, Τζορτζ Φίλιπς.
  • Σαμ Μπότμος ως πυροβολητής και πρώην επαγγελματίας σέρφερ Λανς Τζόνσον.
  • Λόρενς Φίσμπερν ως ο 17χρονος πυροβολητής Ταϊρόν Μίλερ.
  • Ντένις Χόπερ ως Αμερικανός φωτογράφος.
  • Γκερβάς Ντούαν Σπράντλιν ως αντισυταγματάρχης Κόρμαν.
  • Χάρισον Φορντ ως συνταγματάρχης Τζ. Λούκας. Το όνομά του είναι αναφορά στον Τζορτζ Λούκας.
  • Σκοτ Γλεν, ως λοχαγός Ρίτσαρντ Κόλμπι.
  • Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα εμφανίζεται στην ταινία ως σκηνοθέτης για την τηλεόραση στη σκηνή της μάχης στην παραλία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Apocalypse Now (1979) – Financial Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014. 
  2. Cowie 1990, σελ. 132.
  3. «United Artists plans re-release of 'Apocalypse Now'». The Gainesville Sun. 26 Αυγούστου 1987. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2015. 
  4. Derek Malcolm (1999) Francis Ford Coppola: Apocalypse Now. The Guardian. Thursday November 4, 1999
  5. Peary, Gerald. «Francis Ford Coppola, Interview with Gerald Peary». Gerald Peary. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2007. 
  6. Critics’ Top 250 Films Αρχειοθετήθηκε 2013-10-26 στο Wayback Machine. Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου
  7. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]