Ο Πύργος των Καταιγίδων (ταινία, 1939)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πύργος των Καταιγίδων / Ανεμοδαρμένα Ύψη
ΣκηνοθεσίαΓουίλιαμ Γουάιλερ
ΠαραγωγήΣάμιουελ Γκόλντγουιν
ΣενάριοΤσαρλς ΜακΆρθουρ
Μπεν Χεχτ
Έμιλι Μπροντέ (Μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεΑνεμοδαρμένα Ύψη
ΠρωταγωνιστέςΛόρενς Ολίβιε
Μερλ Όμπερον
Ντέιβιντ Νίβεν
Τζέραλντιν Φιτζέραλντ
ΜουσικήΆλφρεντ Νιούμαν
ΦωτογραφίαΓκρεγκ Τόλαντ
ΜοντάζΝτανιέλ Μάντελ
Εταιρεία παραγωγήςSamuel Goldwyn Productions
ΔιανομήUnited Artists και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 13/4/1939
Κυκλοφορία1939
Διάρκεια103 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Ο Πύργος των Καταιγίδων (αγγλ. Wuthering Heights), γνωστό και ως Ανεμοδαρμένα Ύψη είναι δράμα παραγωγής 1939 σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ και αποτελεί τη γνωστότερη και εμπορικότερη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ. Η διασκευή του μυθιστορήματος για τη μεγάλη οθόνη έγινε από τους Τσαρλς ΜακΆρθουρ και Μπεν Χεχτ. Η ταινία εξιστορεί μόλις δεκαέξι από τα τριαντατέσσερα κεφάλαια του μυθιστορήματος της Μπροντέ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Λόρενς Ολίβιε στο ρόλο του Χίθκλιφ, η Μερλ Όμπερον στο ρόλο της Κάθι, ο Ντέιβιντ Νίβεν στο ρόλο του Έντγκαρ και η Τζέραλντιν Φιτζέραλντ στο ρόλο της Ισαβέλλας.

Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης ως η Καλύτερη Ταινία για το 1939 και έλαβε οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κερδίζοντας τελικά το Όσκαρ Φωτογραφίας σε Ασπρόμαυρη Ταινία για τον Γκρέγκ Τόλαντ[1]. Το 2007 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.[2]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λόκγουντ (Μάιλς Μάντερ), ένας ταξιδιώτης βρίσκεται αποκλεισμένος από το χιόνι και αναγκάζεται να ζητήσει φιλοξενία από τον Χίθκιφ (Λόρενς Ολίβιε), τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη του υποστατικού Wuthering Heights. Ο Χίθκλιφ τον οδηγεί σε ένα δωμάτιο, το οποιό στο παρελθόν ήταν γαμήλια κρεβατοκάμαρα. Τη νύχτα ο Λόκγουντ ξυπνάει από ένα κρύο ρεύμα αέρα και βρίσκει το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας ορθάνοιχτο. Όταν ο Λόκγουντ επιχειρεί να κλείσει το παράθυρο αισθάνεται ένα παγωμένο χέρι να τραβάει το δικό του και βλέπει το όραμα μιας γυναίκας μέσα στη χιονοθύελλα να φωνάζει: Χιθκλιφ, άνοιξέ μου! Χάθηκα στους βάλτους. Είμαι η Κάθι. Όταν ο άνδρας φωνάζει τον Χίθκλιφ για να του πει τι συνέβη εκείνος νευριασμένος τον διώχνει από το δωμάτιο. Αφού ο Λόκγουντ βγαίνει από την κρεβατοκάμαρα, ο Χίθκλιφ στέκεται μπροστά από το παράθυρο και φωνάζει απελπισμένος το όνομα της Κάθι (Μερλ Όμπερον). Ο Λόκγουντ έπειτα συναντά την Έλεν (Φλόρα Ρόμπσον), την οικονόμο του σπιτιού και της διηγείται το περιστατικό και τότε εκείνη του λέει ότι συνάντησε το φάντασμα της Κάθι Έρνσοου, του μεγάλου έρωτα του Χίθκλιφ που απεβίωσε χρόνια πριν. Έπειτα η Έλεν εξιστορεί στον Λόκγουντ την άτυχη ιστορία αγάπης του Χίθκλιφ και της Κάθι, οι οποίοι παρά τον έρωτά τους αναγκάστηκαν λόγω των περιστάσεων και της προκατάληψης να ζήσουν μακριά ο ένας από τον άλλον. Οι δυο εραστές συναντήθηκαν για πρώτη φορά όταν ήταν παιδιά. Ο πατέρας της Κάθι είχε βρει τον ορφανό Χίθκλιφ στο δρόμο και τον έφερε στο σπίτι του για να ζήσει με τα δυο του παιδιά ως ψυχογιός του. Ο Χίντλεϊ ο μεγάλος αδελφός της Κάθι τρέφει από την αρχή μεγάλη αντιπάθεια για το νεοφερμένο αγόρι και μετά το θάνατο του πατέρα του, του συμπεριφέρεται με βαρβαρότητα και τον αναγκάζει να φροντίζει τους στάβλους και να μένει με τους υπηρέτες. Η Κάθι αντιθέτως ερωτεύεται τον Χίθκλιφ και όταν οι δυο τους μεγαλώνουν κάνουν όνειρα για ένα κοινό μέλλον, όμως η κοπέλα αναγκάζεται να παντρευτεί τον Έντγκαρ Λίντον (Ντέιβιντ Νίβεν), έναν πλούσιο γείτονα. Τότε ο Χίθκλιφ φεύγει από την οικία των Έρνσοου για να επιστρέψει μερικά χρόνια αργότερα έχοντας γίνει πλούσιος. Η Κάθι όμως δυσκολεύεται να αφήσει τον Έντγκαρ για τον Χίθκλιφ και εκείνος για να την εκδικηθεί παντρεύεται την αδελφή του Έντγκαρ, Ιζαβέλλα (Τζέραλντιν Φιτζέραλντ).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «NY Times: Wuthering Heights». NY Times. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2008. 
  2. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]