Blue Beetle (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Blue Beetle
Επίσημη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαAngel Manuel Soto[1][2]
ΣενάριοGareth Dunnet-Alcocer[2]
Βασισμένο σεBlue Beetle
ΠρωταγωνιστέςΣόλο Μαριντουένια[3][2], Σούζαν Σαράντον[2], Ραούλ Τρουχίγιο[2], Damián Alcázar[2], Bruna Marquezine[2], Τζορτζ Λόπεζ[2], Elpidia Carrillo[2], Adriana Barraza[2], Χάρβεϊ Γκίλεν[2], Belissa Escobedo[2] και Jorge A. Jimenez[2]
Ηθοποιοί φωνήςBecky G[2]
ΜουσικήThe Haxan Cloak[2]
ΦωτογραφίαPaweł Pogorzelski[2]
ΜοντάζCraig Alpert[2]
ΕνδυματολόγοςMayes C. Rubeo[2]
Εταιρεία παραγωγήςDC Studios[2], The Safran Company[2] και Warner Bros.[2]
ΔιανομήWarner Bros., InterCom[4] και Warner Bros. France[2][5]
Πρώτη προβολή16  Αυγούστου 2023 (Γαλλία)[2], 17  Αυγούστου 2023 (Ουγγαρία)[4] και 18  Αυγούστου 2023 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)
Διάρκεια128 λεπτά[2][5]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2] και Μεξικό
ΓλώσσαΑγγλικά[2] και Ισπανικά[2]
Προϋπολογισμός$104 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$129.3 εκατομμύρια

Το Blue Beetle είναι Αμερικανική υπερηρωική ταινία του 2023 βασισμένη στον ομώνυμο χαρακτήρα της DC Comics. Η παραγωγή έγινε από τις DC Studios, Entertainment One, S&K Pictures και The Safran Company, με την διανομή να είναι από την Warner Bros. Pictures και είναι η 14η ταινία του Εκτεταμένου Σύμπαντος της DC (DCEU). Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Άνχελ Μανουέλ Σότο, με το σενάριο να έχει γραφτεί από τον Γκάρεθ Ντουνέτ-Άλκοκερ. Πρωταγωνιστεί ο Σόλο Μαριντουένια, μαζί με τους Μπρούνα Μαρκεζίνε, Μπελίσα Εσκομπέντο, Τζορτζ Λόπεζ, Αντριάνα Μπαράζα, Ελπίντια Κορίγιο, Νταμιάν Αλκαζάρ, Ραούλ Τρουίγιο και Σούζαν Σαράντον.

Μια ταινία με τον Blue Beetle μπήκε σε ανάπτυξη τον Νοέμβριο του 2018, με τον Ντουνέτ-Άλκοκερ. Ο Σότο προσλήφθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, για το HBO Max. Ο Μαριντουένια προσλήφθηκε τον Αύγουστο, με την ταινία να αλλάζει σε κινηματογραφική κυκλοφορία τον Δεκέμβρη. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Μάϊο του 2022 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο στην Ατλάντα, στο Ελ Πάσο και στο Πουέρτο Ρίκο.

Το Blue Beetle κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 18 Αυγούστου του 2023, από την Warner Bros. Pictures. Η ταινία έλαβε γενικά θετικά σχόλια από τους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν τις σκηνές δράσης, το χιούμορ, και την ερμηνεία του Μαριντουένια. Έχει εισπράξει $129.3 εκατομμύρια παγκοσμίως απέναντι από έναν προϋπολογισμό $104 εκατομμυρίων, με αποτέλεσμα να γίνει εισπρακτική αποτυχία και η ταινία του DCEU με τις χαμηλότερες εισπράξεις.[6][7][8][9][10][11]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια απομακρυσμένη παγωμένη τούνδρα της Ανταρκτικής, μέλη της Kord Industries, με επικεφαλής τη συνιδρυτή και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας Βικτόρια Κορντ, καταφέρνουν να εντοπίσουν ένα αρχαίο εξωγήινο τεχνούργημα γνωστό ως Σκαραβαίος.

Εν τω μεταξύ, ο Χάιμε Ρέγιες επιστρέφει στη γενέτειρά του, την Πάλμερα Σίτι, αφού αποφοίτησε από το Νομικό Πανεπιστήμιο της Γκόθαμ, μόνο για να μάθει ότι η οικογένειά του αντιμετωπίζει έξωση από το σπίτι τους λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η αδερφή του, Μιλάγκρο, καταφέρνει να του βρει δουλειά στην έπαυλη της Βικτόρια. Ωστόσο, και οι δύο απολύονται όταν ο Χάιμε παρεμβαίνει για να σταματήσει μια αντιπαράθεση μεταξύ της Βικτόρια και της ανιψιάς της, Τζένι. Η Τζένι αργότερα λέει στον Χάιμε να τη συναντήσει στον Πύργο Κορντ την επόμενη μέρα για να συζητήσουν μια "ευκαιρία εργασίας".

Την επόμενη μέρα, η Τζένι ανακαλύπτει ότι η Βικτόρια χρησιμοποιεί τον Σκαραβαίο για τα έργα της One Man Army Corps (OMAC). Κλέβει τον Σκαραβαίο και αποφεύγει την ασφάλεια δίνοντάς τον στον Χάιμε κρυμμένο μέσα σε ένα κουτί μεταφοράς Big Belly Burger. Στο σπίτι, η οικογένεια του Χάιμε τον πείθει να ανοίξει το κουτί που περιέχει τον Σκαραβαίο. Όταν ο Χάιμε το αγγίζει, ο Σκαραβαίος ενεργοποιείται και συντήκεται μαζί του, δημιουργώντας μια θωρακισμένη στολή.

Ο Χάιμε αργότερα πηγαίνει να βρει την Τζένι για απαντήσεις, σώζοντάς την από τις ένοπλες δυνάμεις της Βικτόρια. Λέει στον Χάιμε ότι ο Σκαραβαίος είναι ένα ευαίσθητο όπλο και ότι έχει επιλέξει πρόθυμα τον Χάιμε να είναι ο οικοδεσπότης του. Με τη βοήθεια του θείου του Χάιμε, Ρούντι, ο Χάιμε και η Τζένι εισβάλλουν στον πύργο Κορντ για να ανακτήσουν ένα smartwatch που κάποτε ανήκε στον πατέρα της Τζένι, Τεντ, αλλά δέχονται επίθεση από τον σωματοφύλακα της Βικτόρια, Ιγκνάσιο Κάραπαξ, ο οποίος έχει ένα πρωτότυπο OMAC στο σώμα του. Ο Σκαραβαίος, που αποκαλύφθηκε ότι ονομάζεται Khaji-Da, αναλαμβάνει προσωρινά το σώμα του Χάιμε και πολεμάει με τον Κάραπαξ. Ο Ρούντι και η Τζένι βοηθούν στην ανικανότητα του Κάραπαξ και στη συνέχεια δραπετεύουν με τον Χάιμε στο παιδικό σπίτι της Τζένι.

Η Τζένι χρησιμοποιεί το ρολόι του Τεντ για να ενεργοποιήσει το μυστικό του εργαστήριο και αποκαλύπτει στον Χάιμε ότι ο Τεντ ήταν αρχικά ένας υπερήρωας με το όνομα Blue Beetle που πέρασε τη ζωή του μελετώντας τον Khaji-Da πριν εξαφανιστεί μυστηριωδώς, αφήνοντας την εταιρεία του στα χέρια της Βικτόρια. Όταν παρατηρούν το ελικόπτερο της Βικτόρια να πετά προς το σπίτι του Χάιμε, ο Χάιμε καλεί τον Khaji-Da και επιστρέφει για να προστατεύσει την οικογένειά του. Καθώς δραπετεύουν, ο πατέρας του Χάιμε, Αλμπέρτο, παθαίνει καρδιακή προσβολή, αποσπώντας την προσοχή του Χάιμε και επιτρέποντας στον Κάραπαξ να τον συλλάβει καθώς πεθαίνει. Ο Χάιμε μεταφέρεται σε ένα νησιωτικό φρούριο στην Κούβα, όπου είναι δεμένος σε μια μηχανή που κατεβάζει πληροφορίες από τον Khaji-Da στους OMAC. Ενώ είναι αναίσθητος, ο Χάιμε βλέπει ένα όραμα από τον πατέρα του που τον ενθαρρύνει να συμβιβαστεί με το πεπρωμένο του ως ο νέος Blue Beetle. Ο Χάιμε ξυπνά και δραπετεύει καθώς η στολή OMAC του Κάραπαξ ενεργοποιείται και εξελίσσεται σε μια πιο ισχυρή μορφή.

Η Τζένι και η οικογένεια Ρέγιες χρησιμοποιούν το Bugship του Τεντ και το οπλοστάσιό του για να εισβάλουν στο νησί. Ο Χάιμε ξανασμίγει με την οικογένειά του, μετά συναντά τον Κάραπαξ και τον πολεμά. Ο Χάιμε παραλίγο να σκοτώσει τον Κάραπαξ πριν ο Khaji-Da αποκαλύψει στον Χάιμε αναμνήσεις από την υποδούλωση του Κάραπαξ από τη Βικτόρια για τα πειράματα OMAC, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου της μητέρας του Κάραπαξ στα χέρια της Βικτόρια, που οδήγησε στον Χάιμε να τον λυτρώσει. Ο Κάραπαξ επαναστατεί ενάντια στη Βικτόρια και βάζει το κοστούμι του OMAC να εκραγεί, καταστρέφοντας το νησί καθώς και τον εαυτό του, παίρνοντας μαζί του τη Βικτόρια ως εκδίκηση για τη μητέρα του. Καθώς η οικογένεια Ρέγιες δραπετεύει από το νησί, αφιερώνουν χρόνο για να θρηνήσουν τον Αλμπέρτο.

Στη συνέχεια, η Τζένι γίνεται η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Kord Industries και υπόσχεται να επιδιορθώσει τη ζημιά που προκλήθηκε στην οικογένεια Ρέγιες, βοηθώντας τους να ξαναχτίσουν το σπίτι τους. Καθώς οι γείτονες συγκεντρώνονται γύρω από τα απομεινάρια του σπιτιού της οικογένειας Ρέγιες και παρέχουν υποστήριξη, ο Χάιμε μοιράζεται ένα φιλί με την Τζένι και στη συνέχεια της προτείνει να την πετάξει στον Πύργο Kord.

Σε μια σκηνή μέσα στους τίτλους τέλους, μια παραμορφωμένη ηχογράφηση από τον Τεντ μεταδίδεται στο εργαστήριό του, προσπαθώντας να ενημερώσει την Τζέιν ότι είναι ζωντανός.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σόλο Μαριντουένια ως Χάιμε Ρέγιες / Blue Beetle[12]
  • Μπρούνα Μαρκεζίνε ως Τζένι Κορντ
  • Μπελίσα Εσκομπέντο ως Μιλάγκρο Ρέγιες
  • Τζορτζ Λόπες ως Ρούντι Ρέγιες
  • Αντριάνα Μπαράζα ως Νάνα
  • Ελπίντια Κορίγιο ως Ρόκιο Ρέγιες
  • Νταμιάν Αλκαζάρ ως Αλμπέρτο Ρέγιες
  • Ραούλ Τρουίγιο ως Ιγκνάσιο Κάραπαξ / OMAC
  • Σούζαν Σαράντον ως Βικτόρια Κορντ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.thewrap.com/angel-manuel-soto-blue-beetle-latino-superhero-dc-warner-bros/.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 Jean-David Blanc: (Γαλλικά) AlloCiné. 270074. Ανακτήθηκε στις 17  Αυγούστου 2023.
  3. www.thewrap.com/cobra-kai-star-xolo-mariduena-in-talks-to-star-as-latino-superhero-blue-beetle-for-hbo-max-exclusive/.
  4. 4,0 4,1 «Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása». (Ουγγρικά) Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása. National Media and Infocommunications Authority. Ανακτήθηκε στις 27  Ιουλίου 2023.
  5. 5,0 5,1 film distribution certificate database. 160126. Ανακτήθηκε στις 17  Αυγούστου 2023.
  6. McGloin, Matt (21 Αυγούστου 2023). «Blue Beetle Squashed: Bombs With $25M Box Office» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  7. Starner, Nina (21 Αυγούστου 2023). «The Real Reason Blue Beetle Bombed At The Box Office». Looper (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  8. Larasati, Dyah (21 Αυγούστου 2023). «'Blue Beetle' Budget Breakdown: Another Box Office Flop for DC?». Collider (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  9. D'Alessandro, Anthony (20 Αυγούστου 2023). «'Blue Beetle' Lands At $25M+; 'Strays' Goes To The Dogs With $8M+ – Sunday Box Office Update». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2023. 
  10. «Blue Beetle». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2023. 
  11. «Blue Beetle (2023) - Financial Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2023. 
  12. Gonzalez, Umberto (2 Αυγούστου 2021). «'Cobra Kai' Star Xolo Maridueña in Talks to Star as Latino Superhero 'Blue Beetle' for HBO Max (Exclusive)». TheWrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]