Θύελλα σε μητρική καρδιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θύελλα σε μητρική καρδιά
(Mildred Pierce)
ΣκηνοθεσίαΜάικλ Κερτίζ
ΠαραγωγήΤζέρι Γουόλντ
ΣενάριοΡάναλντ Μακ Ντούγκαλ
Γουίλιαμ Φόκνερ
Κάθριν Τέρνεϊ
Τζέιμς Μ. Κέιν (μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεMildred Pierce
ΠρωταγωνιστέςΤζόαν Κρόφορντ
Αν Μπλάιθ
Μπρους Μπένετ
Ζάκαρι Σκοτ
ΜουσικήΜαξ Στάινερ
ΦωτογραφίαΈρνεστ Χάλερ
ΜοντάζΝτέιβιντ Γουέϊσμπαρτ
ΕνδυματολόγοςMilo Anderson
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. και Warner Bros. Pictures
ΔιανομήWarner Bros., Netflix και HBO Max
Πρώτη προβολήCountry flag 24/9/1945
Διάρκεια111 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

To Θύελλα σε μητρική καρδιά (Πρωτότυπος τίτλος: Mildred Pierce) είναι Αμερικανικό φιλμ νουάρ του 1945 σε σκηνοθεσία Μάικλ Κερτίζ, με πρωταγωνίστρια τη Τζόαν Κρόφορντ. Ήταν η πρώτη ταινία της Κρόφορντ αφότου άφησε την εταιρία παραγωγής Metro-Goldwyn-Mayer και η ταινία που της χάρισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

Η ταινία βασίζεται στο αστυνομικό μυθιστόρημα του Τζέιμς Μ. Κέιν με τίτλο Μίλντρεντ Πιρς και τη διασκευή του σεναρίου έκαναν οι Ράναλντ Μακ Ντούγκαλ, Γουίλιαμ Φόκνερ και Κάθριν Τέρνεϊ, ενώ στην παραγωγός της ταινίας ήταν ο Τζέρι Γουόλντ. Η ταινία προτάθηκε για έξι βραβεία Όσκαρ.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζόαν Κρόφορντ σε στιγμιότυπο από την ταινία.

Μετά το διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο Μπερτ (Μπρους Μπένετ) η Μίλντρεντ Πίρς (Τζόαν Κρόφορντ) μια νοικοκυρά προσπαθεί να αναθρέψει μόνη της τις δυο τους κόρες. Η μεγάλη της κόρη Βίντα (Αν Μπλάιθ) είναι ένα κακομαθημένο και άπληστο πλάσμα που έχει μάθει μόνο να ζητά κι η Μίλντρεντ που της έχει αδυναμία δεν της στερεί τίποτα. Αναγκάζεται να δουλέψει προκειμένου να ικανοποιήσει τις παράλογες απαιτήσεις της Βίντα και σιγά σιγά καταφέρνει να αναδειχτεί στον εργασιακό τομέα ως ικανότατη επαγγελματίας. Η Μίλντρεντ είναι πλέον ιδιοκτήτρια μεγάλης αλυσίδας εστιατορίων, όταν η άπληστη και ανικανοποίητη Βίντα προσπαθεί να εξαπατήσει το γόνο μιας καλής οικογενείας προκειμένου να την παντρευτεί. Όταν τα σχέδια της Βίντα ναυαγούν η Μίλντρεντ αναγκάζεται να παντρευτεί ένα γυναικά αριστοκράτη, τον Μόντε Μπέραγκον (Ζάκαρι Σκοτ), για να παρέχει καλύτερη κοινωνική θέση στην κόρη της. Όμως η απληστία της κόρης της κι ο καιροσκοπισμός του νέου της συζύγου οδηγούν σε ένα μυστηριώδες έγκλημα.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φιλμ νουάρ αυτό, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέιμς Μ. Κέιν (επίσης υπεύθυνο για το Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές (The Postman Always Rings Twice) και για το Κολασμένη αγάπη (Double Indemnity) που μεταφέρθηκαν επίσης στη μεγάλη οθόνη), πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. 8 σεναριογράφοι επιστρατεύτηκαν μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο σενάριο, ενώ στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρέθηκε ο Μάικλ Κερτίζ (σκηνοθέτης της ταινίας Καζαμπλάνκα) εφόσον αρχικά απορρίφθηκε ο Βίνσεντ Σέρμαν. Ο Τζακ Γουόρνερ είχε αγοράσει τα δικαιώματα του μυθιστορήματος από τον Κέιν σκεπτόμενος τη Μπέτι Ντέιβις για το ρόλο της Μίλντρεντ. Η Ντέιβις που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο απόγειο της επιτυχίας και θεωρούνταν η πιο ισχυρή γυναίκα στο Hollywood απέρριψε το ρόλο θεωρώντας τον εαυτό της πολύ νέο για να έχει 17χρονη κόρη. Η Ροζαλίντ Ράσελ επίσης απέρριψε το ρόλο, ενώ η Μπάρμπαρα Στάνγουικ και η Αν Σέρινταν ενδιαφέρθηκαν για εκείνον. Εκείνη την περίοδο η Κρόφορντ είχε μόλις αφήσει την MGM κι είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη Warner, η καριέρα της βρισκόταν σε κακά χάλια καθώς επί σειρά 4 ετών θεωρούταν Δηλητήριο των ταμείων, οι ταινίες της δεν πουλούσαν πλέον κι είχε περάσει στα αζήτητα. Η Κρόφορντ έδειξε ενδιαφέρον για την ταινία και παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της με τον Μάικλ Κερτίζ δεν ήταν οι καλύτερες δέχτηκε να περάσει από ακρόαση για το ρόλο τον οποίο και κέρδισε. Η ταινία έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και αναβίωσε την καριέρα της.

Συγκρίσεις με το μυθιστόρημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το γεγονός ότι ο Τζέιμς Μ. Κέιν έχει χαρακτηριστεί συχνά συγγραφέας του εγκλήματος, το μυθιστόρημα Μίλντρεντ Πιρς αποτελούσε περισσότερο ψυχολογική μελέτη στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής που συνδύαζε στοιχεία μελοδράματος με στοιχεία από αστυνομικό θρίλερ. Στη διασκευή του σεναρίου προστέθηκε και το έγκλημα του δεύτερου συζύγου της Μίλντρεντ, προκειμένου να επέλθει δραματική κορύφωση. Το μυθιστόρημα καλύπτει μια χρονική περίοδο διάρκειας 9 ετών (από το 1931 μέχρι και το 1940). Το σενάριο της ταινίας περιγράφει όμως τα γεγονότα αυτά σε μια χρονική περίοδο 4 ετών. Έτσι οι χαρακτήρες στην ταινία δε φαίνεται να μεγαλώνουν. Η εμφάνιση τόσο της Μίλντρεντ, όσο και της κόρης της Βίντα, δεν αλλάζει με την πάροδο των χρόνων. Στην ταινία η Μίλντρεντ εμφανίζεται περισσότερο ως αυτοδημιούργητη γυναίκα, η οποία πλουτίζει υπερβολικά, ενώ η Βίντα που στο μυθιστόρημα εμφανίζεται ως ιδιαίτερα ταλαντούχα και πανούργα, στην ταινία δεν εμφανίζει αυτά τα χαρακτηριστικά. Όλες οι αναφορές στην οικονομική κρίση και την ποτοαπαγόρευση, που έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο μυθιστόρημα, έχουν αφαιρεθεί από την ταινία.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία & υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε έξι υποψηφιότητες για όσκαρ χαρίζοντας στην Κρόφορντ το πρώτο και μοναδικό της όσκαρ. Τη βραδιά της απονομής η Κρόφορντ φοβούμενη πιθανή ήττα επικαλέσθηκε ασθένεια και παρέμεινε σπίτι ακούγοντας τα αποτελέσματα από το ραδιόφωνο. Η νίκη της σηματοδότησε την επιστροφή της στα κινηματογραφικά δρώμενα και μεγάλωσε την έχθρα της με τη Μπέτι Ντέιβις, μια έχθρα που είχε ως αποκορύφωμα τα παρασκήνια των γυρισμάτων της ταινίας του 1962 Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν; (Whatever Happened To Baby Jane).

Βράβευση:

  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Τζόαν Κρόφορντ

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας – Τζέρι Γουόλντ
  • Σκηνοθεσίας – Μάικλ Κερτίζ
  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Αν Μπλάιθ
  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Ιβ Άρνεν
  • Φωτογραφίας - Έρνεστ Χάλερ

Επανεκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2010, η Κέιτ Γουίνσλετ ξεκίνησε τα γυρίσματα μιας μίνι σειράς 5 επεισοδίων υποδυόμενη τον πρωταγωνιστικό ρόλο, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζέιμς Μ. Κέιν. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Τοντ Χέινς και συμπρωταγωνιστούν οι Γκάι Πιρς και Έβαν Ρέιτσελ Γουντ.[1] Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται από το αμερικανικό κανάλι HBO στις 27 Μαρτίου 2011 και ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου 2011.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Mildred Pierce (TV mini-series 2011) στο IMDb». IMDb. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2011. 
  2. «HBO Miniseries' Mildred Pierce, starring Kate Winslet, debuts March 27». thevoiceoftv.com. 2 Μαρτίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]