Γάλλα (σύζυγος του Ιούλιου Κωνστάντιου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γάλλα (σύζυγος του Ιούλιου Κωνστάντιου)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας
Θάνατος4ος αιώνας[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙούλιος Κωνστάντιος
ΤέκναΚωνστάντιος Γάλλος
Κόρη του Ιούλιου Κωνστάντιου
ΑδέλφιαNeratius Cerealis
Vulcacius Rufinus

Η Γάλλα ήταν η πρώτη σύζυγος του Ιούλιου Κωνστάντιου.

Παντρεύτηκε τον Ιούλιο Κωνστάντιο, γιο του Κωνστάντιου Χλωρού και ετεροθαλή αδελφό του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ένας γιος, ο οποίος πέθανε με τον πατέρα του στις εκτελέσεις του 337, μια κόρη που παντρεύτηκε τον Κωνστάντιο Β΄[2] και, τέλος, ο Κωνστάντιος Γάλλος, αργότερα ο Καίσαρ της Ανατολής, γεννημένος περίπου το 325. [3] Η Γάλλα πέθανε πριν από τον σύζυγό της, όταν ο Γάλλος ανατέθηκε στη φροντίδα του Ευσέβιου, επισκόπου Νικομηδείας.[4] Μετά τον θάνατό της, ο Ιούλιος Κωνστάντιος παντρεύτηκε τη Βασιλίνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. Πιθανόν ονομαζόταν Γάλλα, Ιουλία ή Κωνσταντία, τα ονόματα των γονέων της (Noel Emmanuel Lenski, The Cambridge companion to the Age of Constantine, Volume 13, Cambridge University Press, 2006, ISBN 0-521-52157-2, p. 107).
  3. Libanius xviii.10.
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2017. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Galla (wife of Julius Constantius) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).