Ηγεμόνας Μαχμούτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηγεμόνας Μαχμούτ
Γέννηση1512
Μανίσα,Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1521 (9 ετών)
Κωνσταντινούπολη,Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΣουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής
ΜητέραΦιουλανέ Χατούν
ΘρησκείαΙσλάμ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ηγεμόνας Μαχμούτ (τούρκικα:Şehzade Mahmud) (1512-1521) ήταν Οθωμανός πρίγκηπας και πρώτος γιος του Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή και της Φιουλανέ Χατούν, της πρώτης γυναίκας του, η οποία ήταν Ελληνίδα.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ηγεμόνας Μαχμούτ γεννήθηκε το 1512 στη Μανίσα. Ήταν γιος του Ηγεμόνα Σουλεϊμάν(μετέπειτα Σουλτάνος Σουλεϊμάν Α') και της Φιουλανέ Χατούν. Από την πλευρά της μητέρας του είχε μία αδελφή, τη Φατμά Σουλτάν.

Όταν γεννήθηκε το 1515 ο Ηγεμόνας Μουσταφά, γιος του Σουλεϊμάν και της Μαχιντεβράν Σουλτάν, ο Μαχμούτ δεν ήταν ο αγαπημένος γιος του Σουλεϊμάν ο οποίος αγαπούσε περισσότερο τον Μουσταφά. Ο Μαχμούτ θα ήταν ο διάδοχος του oθωμανικού θρόνου έπειτα από τον Σουλεϊμάν, όμως πέθανε το 1521 από ευλογιά σε ηλικία 9 ετών όταν ο Σουλεϊμάν είχε γίνει Σουλτάνος. Την ίδια χρονιά πέθανε και ο Ηγεμόνας Μουράτ, γιος του Σουλεϊμάν Α' και της Γκιουλφέμ Χατούν και γεννήθηκε ο Ηγεμόνας Μεχμέτ, γιος του Σουλεϊμάν Α' και της Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν.

Όταν πέθανε ο Mαχμούτ η μητέρα του απελευθερώθηκε από τον Σουλεϊμάν και γύρισε στη Σμύρνη, όπου έμενε η οικογένειά της, και ξαναπαντρεύτηκε. Ήταν αδελφός του Ηγεμόνα Μουράτ, του Ηγεμόνα Μουσταφά, της Φατμά Σουλτάν, της Ραζιγιέ Σουλτάν, του Ηγεμόνα Μεχμέτ,του Ηγεμόνα Μπεγιαζίτ, της Μιχριμάχ Σουλτάν, του Ηγεμόνα Τζιχανγκίρ και του Ηγεμόνα Αμπντουλάχ.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Şehzade Mahmud της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Şehzade Mahmud (son of Suleiman the Magnificent) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).