Κάστρο της Τραπεζούντας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστρο της Τραπεζούντας
Χάρτης
Είδοςοχυρωματικό τείχος
Αρχιτεκτονικήβυζαντινή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°0′13″N 39°43′11″E
Διοικητική υπαγωγήΤραπεζούντα
ΧώραΤουρκία
Commons page Πολυμέσα
τα Τείχη του κάστρου

Το Κάστρο της Τραπεζούντας (τουρκικά : Trabzon Kalesi) είναι βυζαντινό κάστρο στην Τραπεζούντα της Βορειοανατολικής Τουρκίας. Κατασκευασμένο την βυζαντινή εποχή και επισκευασμένο από τους Οθωμανούς βρίσκεται χτισμένο σε τρία επίπεδα σε λόφο της πόλης στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Αποτελείται από τρία τμήματα, την Άνω Φρούριο (Yukari Χισάρ), το Μέσο Φρούριο (Orta Χισάρ) και το Κάτω Κάστρο (Aşağı Χισάρ)[1].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Άνω Φρούριο ή ακρόπολη κτίστηκε ως η πρώτη κατασκευή στην αρχαιότητα το 2000 π.Χ.. Μερικές από τις πρώτες πηγές αναφέρουν την ύπαρξη ερειπίων και δομών, όπως ιππόδρομος, πύργος, λουτρά και το παλάτι. Η ακρόπολη υπέστη διάφορες τροποποιήσεις στην ιστορία κατά την διαέρκεια της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας ήταν το διοικητικό κέντρο[2]. Τα τείχη της είναι υψηλότερα από ότι τα άλλα μέρη. Είναι ενισχυμένα στα νότια με τα υψηλότερα και πιο παχιά τείχη και πύργους. Μερικές επιγραφές από την οθωμανική εποχή, που βρέθηκαν μεταξύ των τείχων της ακρόπολη μπορεί να δει κανείς σήμερα στο Μουσείο της Τραπεζούντας[1].

Το Μέσο φρούριο χτίστηκε από τον Αλέξιο Β΄ της Τραπεζούντας (βασίλεψε το 1297-1330), με ακανόνιστο σχήμα. Έχει από δύο πύλες σε κάθε πλευρά , εδώ έμεναν οι ευγενείς και οι πλούσιες οικογένειες της πόλης[2]. Αξιοσημείωτα κτίρια που διασώζονται είναι η εκκλησία της Παναγίας χρυσικέφαλος και σήμερα λειτουργεί ως τζαμί, η εκκλησία του Αγίου Ευγένιου σήμερα επίσης τζαμί, το κτίριο του Διοικητή, η γέφυρα του Ζαγανού, ο πύργος Χαμαμί, Αμάσεια Τζαμί, και άλλα[1].

Το Κάτω φρούριο ή Εξώκαστρον[2]. απλώνεται στα δυτικά από πύργο του Ζαγανού μέχρι τη θάλασσα, αυτό το τμήμα του Κάστρου της Τραπεζούντας χτίστηκε επίσης από τον Αλέξιο Β΄, στα ανατολικά υπάρχουν δύο πύλες. Σε αυτό το τμήμα διασώζονται τα κτίρια : η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα σήμερα τζαμί, οθωμανικά λουτρά, οθωμανικοί κρήνες και τζαμιά[1].

Τα περισσότερα από τα τείχη της πόλης σώζονται και είναι από τα παλαιότερα κτήρια της πόλης. Το παλαιότερο μέρος τους μπορεί να χρονολογηθεί τον 1ο αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι ιστορικές πηγές παρέχουν πληροφορίες σχετικά με παλαιότερες φάσεις κατασκευής τους. Ο Ξενοφών, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη του 5ου αιώνα π.Χ., αναφέρεται, επίσης, την ύπαρξη των τειχών της πόλης[3].

Το 1921 οι εναπομείναντες χριστιανοί της πόλης, διατάχθηκαν από τις δημοτικές αρχές να διαλύσει τος φρούριο και να χρησιμοποιήσουν το χαλίκι από τις πέτρες του που έσπαγαν για την κατασκευή δρόμων[4].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο ήταν η έδρα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και κατοικία των αυτοκρατόρων της[2], χτίστηκε για αυτό τον σκοπό στα ερείπια αρχαίας ακρόπολης. Το 1458 μετά από 32 ημέρες πολιορκία παραδόθηκε έπειτα από συμφωνία στους Οθωμανούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Trabzon Kalesi» (στα Τουρκικά). Kent Haber. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2012. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Τα τείχη της Τραπεζούντας
  3. «Castle of Trabzon». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2014. 
  4. Clark, Bruce (2006). Twice a stranger : the mass expulsion that forged modern Greece and Turkey. Cambridge (Massachusetts): Harvard University Press. σελ. 115. ISBN 9780674023680.