Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμάσεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμάσεια
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αμάσεια
40°39′0″N 35°50′0″E
ΧώραΤουρκία
ΔιαμέρισμαΜαύρης Θάλασσας
ΕπαρχίαΑμάσειας
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Αμάσειας
Υψόμετρο411 μέτρα
Πληθυσμός114.921 (2021)
Ζώνη ώραςUTC+03:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αμάσεια (τουρκικά: Amasya‎‎, Αμάσια) είναι πόλη της Τουρκίας στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μαύρης Θάλασσας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Είναι η πατρίδα του αρχαίου Έλληνα γεωγράφου Στράβωνα. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2012, είναι 91.874 κάτοικοι.

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, το ελληνικό όνομα Ἀμάσεια προέρχεται από την Αμάσιδα, τη βασίλισσα των Αμαζόνων, που λέγεται ότι ζούσε εδώ. Το όνομα έχει αλλάξει ελάχιστα στην ιστορία: Ἀμάσεια, Αμάσεια, Αμάσσια και Αμάσια, όλα βρίσκονται στα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά νομίσματα και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στα νέα ελληνικά. Το αρμενικό Ամասիա, το οθωμανικό τουρκικό اماسیه, και το σύγχρονο τουρκικό Amasya αντιπροσωπεύουν όλα την ίδια προφορά.

Στην αρχαιότητα, η Αμάσεια διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου του Πόντου, μέχρι το 183 π.Χ., οπότε η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στη Σινώπη. Μετά την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους, το 70 π.Χ., εντάχθηκε στην επαρχία Γαλατίας και αργότερα στην Καππαδοκία. Στη βυζαντινή περίοδο, η Αμάσεια συμπεριλαμβανόταν στο Θέμα Αρμενιακών. Το 1075 κατακτήθηκε από τους Τανισμάνιους εμίρηδες, που την έκαναν πρωτεύουσά τους. Το 1174 κατακτήθηκε από τους Σελτζούκους και το 1393 από τους Οθωμανούς. Κατά την πρώιμη οθωμανική περίοδο υπήρχε το έθιμο να αποστέλλονται εκεί οι Οθωμανοί πρίγκιπες για να αποκτήσουν διοικητική εμπειρία. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Αμάσεια ήταν έδρα Μητρόπολης του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου και του ελληνοτουρκικού πολέμου που ακολούθησε, η Αμάσεια έγινε θέατρο φοβερών διωγμών κατά του αρμενικού και ποντιακού πληθυσμού. Πολλοί Αρμένιοι και Έλληνες απαγχονίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, μεταξύ άλλων και στα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας», που οργάνωσε το τουρκικό εθνικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ και κατάφερε τη μαζική θανάτωση εκπροσώπων του ποντιακού Ελληνισμού.[1] Στην πόλη σήμερα έχουν απομείνει οι παλιές ελληνικές γειτονιές, με σπίτια-φαντάσματα. Πολλά από αυτά βρίσκονται στις όχθες του Ίριδος ποταμού, που διασχίζει την Αμάσεια.

  1. Carl C. Compton (2008), The Morning Cometh: 45 Years with Anatolia College, σελ. 88-98

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]