Κατάλογος μοναρχών της Νεαπόλεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Μονάρχες της Νεαπόλεως κυβέρνησαν το Βασίλειο της Νεαπόλεως που κληρονόμησε ο Κάρολος Γ΄ της Νεαπόλεως, βασιλιάς της Ουγγαρίας και δισέγγονος του Καρόλου Β΄ του Χωλού (1282). Ο κλάδος των Ανζού της Νεαπόλεως μετονομάστηκε σε Ανζού του Δυρραχίου λόγω του γάμου του Καρόλου Γ΄ με την Μαργαρίτα του Δυρραχίου μέλος επιφανούς αριστοκρατικής οικογένειας της Νεαπόλεως.

Οίκος των Καπετιδών-Ανζού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Α΄
(Κάρολος Α ο Ανδεγαυός)
(Carlo I d'Angiò)

1282 - 1285
Charles IofAnjou.jpg 21 Μαρτίου 1226
μικρότερος γιος του Λουδοβίκου του Λέοντα και της Λευκής της Καστίλης
(1) Βεατρίκη της Προβηγκίας
Δυο γιοι και τρεις κόρες
(2) Μαργαρίτα της Βουργουνδίας, βασίλισσα της Σικελίας
7 Ιανουαρίου 1285
59 ετών
Κάρολος Β΄
(Κάρολος Β΄ ο Χωλός)
(Carlo II di Napoli)
1285 - 1309
Charles 2 of Naples.jpg 1254
Πρώτος γιος του Καρόλου Α΄ του Ανδεγαυού και της Βεατρίκης της Προβηγκίας
Μαρία της Ουγγαρίας
Οκτώ γιοι και πέντε κόρες
7 Μαΐου 1166
46 ετών
Ροβέρτος
(Ροβέρτος ο Σοφός)
(Roberto d'Angiò)
1309 - 1343
Simone Martini 013 detail.jpg 1277
Τρίτος γιος του Καρόλου Β΄ του Χωλού και της Μαρίας της Ουγγαρίας
(1) Γιολάντα της Αραγωνίας
Ένας γιος
(2) Σάντσα της Μαγιόρκα
Ένας νόθος γιος και δύο νόθες κόρες
16 Ιανουαρίου 1343
66 ετών
Ιωάννα Α΄
(Giovanna I)
1343 - 1382
Joan I of Naples (head).jpg 1327
Κόρη του Καρόλου της Καλαβρίας και της Μαρίας του Βαλουά, δούκισσα της Καλαβρίας
(1) Ανδρέας της Καλαβρίας
Ένας γιος
(2) Λουδοβίκος Α΄ της Νάπολης
Δύο κόρες
(3) Ιάκωβος Δ΄ της Μαγιόρκας
(4) Όθων του Γκρουμπενχάγκεν
12 Μαΐου 1382
55 ετών
Δολοφονήθηκε
Λουδοβίκος Α΄
(Luigi I)
1348 - 1362
Συμβασιλεία με την Ιωάννα Α΄ της Νάπολης
Louis of Taranto.jpg 1320
Τέταρτος γιος του Φιλίππου Α΄ του Τάραντος και της Αικατερίνης Β΄ του Βαλουά
Ιωάννα Α΄ της Νάπολης
Δύο κόρες
26 Μαΐου 1362
42 ετών
Πανώλη
Μετά τον θάνατο της Ιωάννας Α΄ της Νάπολης χωρίς νόμιμους απογόνους το βασίλειο θα κληρονομηθεί από τις ανιψιές της, μια από αυτές η Μάργκαρετ του Δυρραχίου παντρεύτηκε τον ξάδελφο της Κάρολο Γ΄ ιδρυτή των Ανζού του Δυρραχίου που έγινε ο χειρότερος εχθρός της Ιωάννας.
Κάρολος Γ΄
(Carlo III, il Breve)
1382 - 1386
Charles III of Naples (head).jpg 1345
Γιος του Λουδοβίκου κόμη της Γκραβίνα και της Μαργαρίτας Σανσεβερίνο
Μαργαρίτα του Δυρραχίου
Ένας γιος και δύο κόρες
24 Φεβρουαρίου 1386
41 έτους
Δολοφονήθηκε
Λαδίσλαος Α΄
(Λαδίσλαος ο μεγαλόψυχος)
(Ladislao I, il Magnanimo)
1386 - 1390
Ladislas of Naples (head).jpg 11 Ιουλίου 1377
Γιος του Καρόλου Γ΄ της Νεαπόλεως και της Μαργαρίτας του Δυρραχίου
(1) Κωνσταντία Τσιαραμόντε
(2) Μαρία των Λουζινιάν, βασίλισσα της Νεαπόλεως
(3) Μαρία του Ανγκιάν
Ένας νόθος γιος και μια νόθη κόρη
6 Αυγούστου 1414
37 ετών

Οίκος των Βαλουά-Ανζού (σε αμφισβήτηση)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιωάννα Α΄ αρνήθηκε να αναγνωρίσει βασιλιά της Νεαπόλεως τον εχθρό της Κάρολο του Δυρραχίου παρά το ότι δεν είχε η ίδια διάδοχο, οι νόμιμοι διάδοχοι ήταν οι απόγονοι της Μαργαρίτας, κόμισσας του Ανζού κόρης του Καρόλου του Χωλού. Στην βασιλική γραμμή εμφανίστηκε ο Λουδοβίκος Α΄ του Ανζού Γάλλος πρίγκιπας από τον Οίκο των Βαλουά, η Ιωάννα τον αναγνώρισε για να αποφύγει την ένωση του στέμματος με την Γαλλία. Ο Κάρολος Γ΄ κατέλαβε τον θρόνο της Νεαπόλεως και ο Οίκος των Βαλουά εμφανίστηκε ως διεκδικητής, ο Λουδοβίκος Β΄ του Ανζού εμφανίζεται μερικές φορές σαν βασιλιάς της Νεαπόλεως αλλά δεν καταγράφεται στους επίσημους βασιλικούς καταλόγους.

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Λουδοβίκος Β΄
Λουδοβίκος Α΄ του Ανζού
(Luigi I d'Angiò)

1382 - 1384
Loísd'Anjau.jpg 23 Ιουλίου 1339
Δεύτερος γιος του Ιωάννη Β΄ της Γαλλίας και της Μπόννης του Λουξεμβούργου
Μαρία των Μπλουά, δούκισσα του Ανζού
Δυο γιοι
20 Σεπτεμβρίου 1384
45 ετών
Λουδοβίκος Γ΄
Λουδοβίκος Β΄ του Ανζού
(Luigi II d'Angiò)

(Carlo II di Napoli)
1384 - 1417
15th-century unknown painters - Louis II of Anjou - WGA23561.jpg 5 Οκτωβρίου 1377
Πρώτος γιος του Λουδοβίκου Β΄ της Νεαπόλεως και της Μαρίας των Μπλουά
Γιολάντα της Αραγωνίας
Τρεις γιοι και δύο κόρες
29 Απριλίου 1417
40 ετών
Λουδοβίκος Δ΄
Λουδοβίκος Γ΄ του Ανζού
(Luigi III d'Angiò)

1417 - 1434
Louis3anjou.jpg 25 Σεπτεμβρίου 1403
Πρώτος γιος του Λουδοβίκου Γ΄ της Νεαπόλεως και της Γιολάντας της Αραγωνίας
Μαργαρίτα της Σαβοΐας, δούκισσα του Ανζού 12 Νοεμβρίου 1434
31 έτους
Ελονοσία

Οίκος των Καπετιδών-Ανζού (επαναφορά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Λαδίσλαος Α΄
(Λαδίσλαος ο μεγαλόψυχος)
(Ladislao I, il Magnanimo)
1399 - 1414
Ladislas of Naples (head).jpg 11 Ιουλίου 1377
Γιος του Καρόλου Γ΄ της Νεαπόλεως και της Μαργαρίτας του Δυρραχίου
(1) Κωνσταντία Τσιαραμόντε
(2) Μαρία των Λουζινιάν, βασίλισσα της Νεαπόλεως
(3) Μαρία του Ανγκιάν
Ένας νόθος γιος και μια νόθη κόρη
6 Αυγούστου 1414
37 ετών
Ιωάννα Β΄
(Giovanna II)
1414 - 1435
Joan II of Naples jamesII of Bourbon.jpg 25 Ιουνίου 1373
Κόρη του Καρόλου Γ΄ της Νεαπόλεως και της Μαργαρίτας του Δυρραχίου
(1) Γουλιέλμος της Αυστρίας
(2) Ιάκωβος Β΄ του Λα Μαρς
1435
62 ετών

Οίκος των Βαλουά-Ανζού (επαναφορά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιωάννα Β΄ της Νάπολης αναγνώρισε τον Λουδοβίκο Γ΄ του Ανζού διάδοχο της στον θρόνο της Νεαπόλεως (1423) αλλά πέθανε πρίν από την ίδια χωρίς απογόνους (1434), τα κληρονομικά δικαιώματα μεταφέρθηκαν στον δεύτερο αδελφό του Ρενέ Α΄ της Νεαπόλεως

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ρενέ
(Ρενέ του Ανζού)
(René I, the Good)
1435 - 1442
Rene1ofNaples.jpg 16 Ιανουαρίου 1409
Δεύτερος γιος του Λουδοβίκου Γ΄ της Νεαπόλεως και της Γιολάντας της Αραγωνίας
(1) Ισαβέλλα της Λωρραίνης
Πέντε γιοι και πέντε κόρες
(2) Ιωάννα του Λαβάλ
Ένας νόθος γιος και δύο νόθες κόρες
10 Ιουλίου 1480
71 έτους

Οίκος της Τραστάμαρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιωάννα Β΄ της Νάπολης είχε αναγνωρίσει διάδοχο της πριν τον Λουδοβίκο Γ΄ του Ανζού τον βασιλιά της Αραγωνίας Αλφόνσο τον Μεγαλόψυχο. Ο ίδιος αρνήθηκε αρχικά να το δεχτεί αλλά το κατάκτησε αργότερα από τον Ρενέ του Ανζού (1442).

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Αλφόνσος Α΄
Αλφόνσος Ε΄ της Αραγωνίας
(Alfonso I il Magnanimo)
1442 - 1458
Alfonso-V-el-Magnanimo.jpg 1396
Πρώτος γιος του Φερδινάνδου Α΄ της Αραγωνίας και της Ελεονόρας της Αλμπουκέρκης
Μαργαρίτα της Καστίλης, βασίλισσα της Αραγωνίας
Ένας νόθος γιος και δύο νόθες κόρες
27 Ιουνίου 1458
62 ετών
Φερδινάνδος Α΄
(Ferdinando I)
1458 - 1494
SOAOTO - Ferdinand Ier de Naples.jpg 2 Ιουνίου 1423
Νόθος γιος του Αλφόνσου Α΄ της Νεαπόλεως και της Τζιραλντόνα Καρλίνο.
(1) Ισαβέλλα του Κλερμόν
Τέσσερις γιοι και δύο κόρες
(2) Ιωάννα της Αραγωνίας, βασίλισσα της Νεαπόλεως
Ένας γιος και μία κόρη
Τρείς νόθοι γιοι και έξι νόθες κόρες.
25 Ιανουαρίου 1494
71 έτους
Αλφόνσος Β΄
(Alfonso II)
1494 - 1495
Alfonso II di Napoli.jpg 4 Νοεμβρίου 1448
Πρώτος γιος του Φερδινάνδου Α΄ της Νεαπόλεως και της Ισαβέλλας του Κλερμόν.
(1) Ιππολύτα Μαρία Σφόρτσα
Δύο γιοι και μια κόρη
Ένας νόθος γιος και μία νόθη κόρη
18 Δεκεμβρίου 1495
47 ετών
Φερδινάνδος Β΄
(Ferdinando II)
1495 - 1496
Ferrandino Naples.jpg 26 Αυγούστου 1469
Πρώτος γιος του Αλφόνσου Β΄ της Νεαπόλεως και της Ιππολύτας Μαρίας Σφόρτσα.
Ιωάννα της Νεαπόλεως 7 Σεπτεμβρίου 1496
27 ετών
Φρειδερίκος
(Federico)
1496 - 1501
Frederick IV of Naples.jpg 19 Απριλίου 1452
Δεύτερος γιος του Φερδινάνδου Α΄ της Νεαπόλεως και της Ισαβέλλας του Κλερμόν.
(1) Άννα της Σαβοΐας
Μία κόρη
(2) Ισαβέλλα ντελ Μπάλτσο-Ορσίνι
Ένας γιος και μια κόρη
9 Νοεμβρίου 1504
52 ετών

Ένωση με την Γαλλία (1501 - 1504)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Βαλουά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ρενέ του Ανζού κληρονόμησε στο Βασίλειο της Νεαπόλεως ο ανιψιός του Κάρολος Δ΄ του Ανζού (1480) αλλά πέθανε πρόωρα (1481) και σύμφωνα με την διαθήκη του κληρονόμος του ήταν ο Λουδοβίκος ΙΑ΄ της Γαλλίας. Ο γιος του Κάρολος Η΄ της Γαλλίας προσπάθησε να πάρει την Νάπολη με την βία αλλά απέτυχε και πέθανε και εκείνος άτεκνος (1498), τον διαδέχθηκε ο μακρινός του ξάδελφος Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας που αρχικά δεν είχε καμιά απαίτηση αλλά αργότερα την διεκδίκησε σαν κληρονόμος του Καρόλου Η΄. Η Νάπολη κατακτήθηκε και έγινε τμήμα του Γαλλικού βασιλείου, στην πόλη τοποθετήθηκε Γαλλική αντιβασιλεία.

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Λουδοβίκος Ε΄
(Λουδοβίκος ΙΒ΄ της Γαλλίας)
(Luigi III)
1501 - 1504
Louis-xii-roi-de-france.jpg 27 Ιουνίου 1462
Γιος του Καρόλου Α΄ της Ορλεάνης και της Μαρίας της Κλέβης
(1) Ιωάννα της Γαλλίας, δούκισα του Μπερύ
(2) Μαρία της Αγγλίας
(3) Άννα της Βρετάνης
Δύο κόρες
1 Ιανουαρίου 1515
53 ετών

Ένωση με την Ισπανία (1504 - 1647)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νάπολη ενώθηκε επί Φερδινάνδου Β΄ της Αραγωνίας με το Βασίλειο της Αραγωνίας, την ίδια εποχή η Αραγωνία ενώθηκε με το Βασίλειο της Καστίλης δημιουργώντας το "Βασίλειο της Ισπανίας". Η κάθε περιοχή διοικήθηκε σαν ξεχωριστό κράτος με δικό της Κοινοβούλιο, στην Νάπολη τοποθετήθηκε Ισπανός αντιβασιλέας.

Οίκος της Τραστάμαρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Φερδινάνδος Γ΄
(Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας)
(Ferdinando III of Aragon)
1504 - 1516
Michel Sittow 004.jpg 10 Μαρτίου 1452
Γιος του Ιωάννη Β΄ της Αραγωνίας και της Ιωάννας Ενρίκεθ
(1) Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης
δύο γιοι και τέσσερις κόρες
(2) Ζερμαίν ντε Φουά
Ένας νόθος γιος και τρείς νόθες κόρες
23 Ιανουαρίου 1516
64 ετών
Ιωάννα Γ΄
(Ιωάννα Α΄ της Καστίλης η Τρελή)
(Juana I de Castilla)
1516 - 1555
Juan de Flandes 003.jpg 6 Νοεμβρίου 1479
Κόρη του Φερδινάνδου Γ΄ της Νεαπόλεωςς και της Ισαβέλλας Α΄ της Καστίλης
Φίλιππος Α΄ της Καστίλης
Δύο γιοι και τέσσερεις κόρες.
12 Απριλίου 1555
76 ετών

Οίκος των Αψβούργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Δ΄
Κάρολος Α΄ της Ισπανίας
(Keizer Karel V)

1516 - 1554
Titian - Portrait of Charles V Seated - WGA22964.jpg 24 Φεβρουαρίου 1500
Πρώτος γιος του Φιλίππου Α΄ της Ισπανίας και της Ιωάννας Α΄ της Καστίλλης
Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
Ένας γιος και δυο κόρες
21 Σεπτεμβρίου 1558
58 ετών
Φίλιππος Α΄
Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας
(Felipe II de Espana)

1554 - 1598
Portrait of Philip II of Spain by Sofonisba Anguissola - 002b.jpg 21 Μαΐου 1527
γιος του Καρόλου Α΄ της Ισπανίας και της Ισαβέλλας της Πορτογαλίας
(1) Μαρία Μανουέλα, Πριγκίπισσα της Πορτογαλίας
Ένας γιος
(2) Μαρία Α΄ της Αγγλίας
(3) Ελισάβετ του Βαλουά
Δυο κόρες
(4) Άννα της Αυστρίας (1549–1580)
Τρεις γιοι
13 Σεπτεμβρίου 1598
71 έτους
Φίλιππος Β΄
Φίλιππος Γ΄ της Ισπανίας
(Felipe III de Espana)

1598 - 1621
Felipe3-Spain.jpg 14 Απριλίου 1578
Γιος του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας και της Άννας της Αυστρίας
Μαργαρίτα της Αυστρίας
Τρεις γιοι και πέντε κόρες
31 Μαρτίου 1621
43 ετών
Φίλιππος Γ΄
Φίλιππος Δ΄ της Ισπανίας
(Felipe IV de Espana)

1621 - 1647
Philip IV of Spain - Velázquez 1644.jpg 8 Απριλίου 1605
γιος του Φιλίππου Γ' της Ισπανίας και της Μαργαρίτας της Αυστρίας
(1) Ελισάβετ της Γαλλίας
Ένας γιος και μια κόρη
(2) Μαριάννα της Αυστρίας
Δυο γιοι και μια κόρη
17 Σεπτεμβρίου 1665
60 ετών

Δημοκρατία της Νεαπόλεως (1647 - 1648)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δημοκρατία της Νεαπόλεως κυβερνήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα υπό τον δούκα της Γκιζ με τον τίτλο Δόγης της Νεαπόλεως.

Οίκος της Λωρραίνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ερρίκος
Ερρίκος Β΄ του Γκιζ
(Enrico ΙΙ di Guisa)

1647 - 1648
Anthonis van Dyck - Portrait of Henri II de Lorraine.jpg 4 Απριλίου 1614
Δεύτερος γιος του Καρόλου του Γκιζ και της Ενριέττας-Αικατερίνης του Ζουαγιέζ
2 Ιουνίου 1664
50 ετών

Ένωση με την Ισπανία (1648 - 1713)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νάπολη ενώθηκε με την Ισπανία από τον βασιλιά Φίλιππο Δ΄ και κυβερνήθηκε την περίοδο αυτή με Ισπανική αντιβασιλεία.

Οίκος των Αψβούργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Φίλιππος Γ΄
Φίλιππος Δ΄ της Ισπανίας
(Felipe IV de Espana)

1648 - 1665
Philip IV of Spain - Velázquez 1644.jpg 8 Απριλίου 1605
γιος του Φιλίππου Γ' της Ισπανίας και της Μαργαρίτας της Αυστρίας
(1) Ελισάβετ της Γαλλίας
Ένας γιος και μια κόρη
(2) Μαριάννα της Αυστρίας
Δυο γιοι και μια κόρη
17 Σεπτεμβρίου 1665
60 ετών
Κάρολος Ε΄
Κάρολος Β΄ της Ισπανίας
(Charles II de Espana)

1665 - 1700
Juan de Miranda Carreno 002.jpg 6 Νοεμβρίου 1661
γιος του Φιλίππου Δ΄ της Ισπανίας και της Μαριάννας της Αυστρίας
(1) Μαρία Λουίζα της Ορλεάνης
(2) Μαρία Άννα του Παλατινάτου-Νόϊμπουργκ
1 Νοεμβρίου 1700
39 ετών

Οίκος των Βουρβόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Φίλιππος Δ΄
Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας
(Felipe V de España)

1700 - 1713
Felipe V de España.jpg 19 Δεκεμβρίου 1683
Δεύτερος γιος του Λουδοβίκου, Μεγάλου Δελφίνου και της Μαρίας Άννας Βικτωρίας της Βαυαρίας
(1) Μαρία Λουίζα της Σαβοΐας
Δυο γιοι
(2) Ελισάβετ Φαρνέζε
Τρεις γιοι και τρεις κόρες
9 Ιουλίου 1746
63 ετών

Βασίλειο της Νεαπόλεως (1713 - 1799)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Αψβούργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος ΣΤ΄
(Karl von Habsburg)
1713 - 1734
Martin van Meytens (attrib.) - Porträt Kaiser Karl VI.jpg 1 Οκτωβρίου 1685
γιος του Λεοπόλδου Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Ελεωνόρας Μαγδαληνής του Νόιμπουργκ
Ελισάβετ Χριστίνα του Μπράουνσβαϊκ-Βόλφενμπυτελ
Τρεις κόρες
20 Οκτωβρίου 1740
55 ετών

Οίκος των Βουρβόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Ζ΄
Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας
(Carlo VII)

1734 - 1759
Charles III of Spain high resolution.jpg 20 Ιανουαρίου 1716
Πρώτος γιος του Φιλίππου Ε΄ της Ισπανίας και της Ελισάβετ Φαρνέζε
Μαρία Αμαλία της Σαξονίας
Τέσσερις γιοι και δύο κόρες
1788
72 ετών
Φερδινάνδος Δ΄
Φερδινάνδος Α΄ των Δύο Σικελιών
(Ferdinando IV)

1759 - 1799
Ferdinand IV by San Gennaro.jpg 12 Ιανουαρίου 1751
Τρίτος γιος του Καρόλου Γ΄ της Ισπανίας και της Μαρίας Αμαλίας της Σαξονίας
(1) Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Πέντε γιοί και δέκα κόρες
(2) Λουτσία Μιλιάτσο
4 Ιανουαρίου 1825
74 ετών

Παρθενόπεια Δημοκρατία (1799)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ζαν Ετιέν Σαμπιονέ
(Jean Étienne Championnet)
1799
Général JEAN ETIENNE CHAMPIONNET.jpg 13 Απριλίου 1762
Στρατηγός
9 Ιανουαρίου 1800
38 ετών
Ζακ ΜακΝτόναλντ
(Jacques MacDonald)
1799
MacDonald par Antoine Jean Gros.jpg 17 Νοεμβρίου 1765
Στρατηγός
25 Σεπτεμβρίου 1840
75 ετών

Βασίλειο της Νεαπόλεως (1799 - 1816)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Βουρβόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Φερδινάνδος Δ΄
Φερδινάνδος Α΄ των Δύο Σικελιών
(Ferdinando IV)

1799 - 1806
Ferdinand IV by San Gennaro.jpg 12 Ιανουαρίου 1751
Τρίτος γιος του Καρόλου Γ΄ της Ισπανίας και της Μαρίας Αμαλίας της Σαξονίας
(1) Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Πέντε γιοί και δέκα κόρες
(2) Λουτσία Μιλιάτσο
4 Ιανουαρίου 1825
74 ετών

Οικογένεια Βοναπάρτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ιωσήφ Βοναπάρτης
(Giuseppe I)
1806 - 1808
Joseph Bonaparte (by Wicar).jpg 7 Ιανουαρίου 1768
Πρώτος γιος του Καρόλου Μαρία Μπουοναπάρτε και της Λετίτσια Ραμολίνο
Ζουλί Κλαρί
Δύο κόρες
28 Ιουλίου 1844
76 ετών

Οίκος του Μυρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ζοακίμ Μυρά
(Joachim Murat)
1808 - 1815
Murat2.jpg 25 Μαρτίου 1767
Γιος ταβερνιάρηδων και Στρατάρχης της Γαλλίας
Καρολίνα Βοναπάρτη
Δύο γιοι και δύο κόρες
13 Οκτωβρίου 1815
48 ετών
Εκτελέστηκε

Οίκος των Βουρβόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Φερδινάνδος Δ΄
Φερδινάνδος Α΄ των Δύο Σικελιών
(Ferdinando IV)

1815 - 1816
Ferdinand IV by San Gennaro.jpg 12 Ιανουαρίου 1751
Τρίτος γιος του Καρόλου Γ΄ της Ισπανίας και της Μαρίας Αμαλίας της Σαξονίας
(1) Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Πέντε γιοί και δέκα κόρες
(2) Λουτσία Μιλιάτσο
4 Ιανουαρίου 1825
74 ετών

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of monarchs of Naples της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).