Η΄ Σταυροφορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
1099jerusalem.jpg
Σταυροφορίες
Σταυροφορία του Μπαρμπάστρο
Α΄ Σταυροφορία
Σταυροφορία του λαού
Γερμανική Σταυροφορία, 1096
Σταυροφορία του 1101
Β΄ Σταυροφορία
Γ΄ Σταυροφορία
Δ΄ Σταυροφορία
Σταυροφορία των Αλβιγηνών
Σταυροφορία των παιδιών
Ε΄ Σταυροφορία
ΣΤ΄ Σταυροφορία
Ζ΄ Σταυροφορία
Σταυροφορία των βοσκών
Η΄ Σταυροφορία
Θ΄ Σταυροφορία
Σταυροφορία της Αραγωνίας
Σταυροφορία της Αλεξάνδρειας
Σταυροφορία της Νικόπολης
Σταυροφορία των Χουσσιτών
Σταυροφορία της Βάρνας
Βόρειες Σταυροφορίες

Η Όγδοη Σταυροφορία αναλήφθηκε και πάλι από τον Λουδοβίκο Θ΄ της Γαλλίας το 1270. Η Θ΄ Σταυροφορία υπολογίζεται πολλές φορές σαν μέρος της όγδοης. Ο αδελφός τού Λουδοβίκου Θ΄, Κάρολος κόμης του Ανζού, τον έπεισε να επιτεθεί στην Τύνιδα, η οποία θα χρησιμοποιούταν ως βάση για να επιτεθεί στην Αίγυπτο. Ο Κάρολος, ως βασιλιάς της Σικελίας, είχε τις δικές του φιλοδοξίες στην περιοχή. Ο χαλίφης της Τύνιδας Μουστανσίρ αρνήτο να πληρώνει φόρο υποταγής στον Κάρολο, όπως έκανε με τον προηγούμενο βασιλιά. Επίσης είχε προσφέρει άσυλο σε εχθρούς του Καρόλου. Δεν ήταν όμως φανατικός μουσουλμάνος. Οι χριστιανοί είχαν πλήρη θρησκευτική ελευθερία και είχε επιτρέψει την ίδρυση χριστιανικού μοναστηριού στην πρωτεύουσα. Κυκλοφορούσαν και φήμες, ότι είχε προσηλυτιστεί κρυφά στο χριστιανισμό.

Ο Λουδοβίκος Θ΄ ενθουσιάστηκε από την ιδέα να κατακτήσει μια ολόκληρη χώρα και τον βασιλιά της, στο όνομα της πίστης. Σάλπαρε την 1 Ιουλίου του 1270 και έφτασε στην Τύνιδα στις 17 Ιουλίου. Ο μουσουλμανικός στρατός οχυρώθηκε στην Τύνιδα. Ο Λουδοβίκος Θ΄, βλέποντας την εχθρότητα του Μουστανσίρ, αποφάσισε να περιμένει τις ενισχύσεις του Καρόλου. Εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης και της κακής υγιεινής μεγάλο μέρος του στρατού προσβλήθηκε από αρρώστιες. Στις 3 Αυγούστου πέθανε ο δεύτερος γιος τού βασιλιά, ο Ιωάννης Τριστράμ, ενώ ο Λουδοβίκος Θ΄ πέθανε από πανώλη στις 25 Αυγούστου, μια μέρα μόνο μετά την άφιξη του Καρόλου. Ο ερχομός του Καρόλου έσωσε τους Γάλλους. Ο στρατός του ήταν ξεκούραστος και γνώριζε καλύτερα, πώς να αντιμετωπίσει το κλίμα.

Στις 30 Οκτωβρίου επήλθε συμφωνία ανάμεσα στους αντιπάλους. Ο Μουστανσίρ αναγκάστηκε να πληρώσει τα έξοδα του πολέμου, να πληρώνει φόρο υποταγής στον Κάρολο, καθώς και να επιτρέπει στους εμπόρους του να εμπορεύονται στην πόλη του. Όταν ο Άγγλος πρίγκιπας Εδουάρδος έφτασε αργότερα στη Τύνιδα, απογοητεύτηκε, όταν έμαθε ότι οι μαχες είχαν τελειώσει. Έδωσε οδηγίες στον εξάδελφό του Ερρίκο της Κορνουάλης να επιστρέψει με το γαλλικό στρατό, ενώ ο ίδιος συνέχισε για τους Αγίους Τόπους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Steven Runciman: «Σικελικοί Εσπερινοί» εκδόσεις Γκοβοστή