Κατάλογος κομήτων της Προβηγκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης που παρουσιάζει την Κομητεία της Προβηγκίας και τις γειτονικές κομητείες τον 12ο - 13ο αιώνα.

Οι Κόμητες της Προβηγκίας κυβέρνησαν την ομώνυμη περιοχή στη νοτιοανατολική Γαλλία που βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα με επίκεντρο τη σημερινή Μασσαλία. Η γη της Προβηγκίας έχει τη μεγαλύτερη ιστορία από οποιοδήποτε άλλο έθνος στην Ευρώπη, κατάγονται από το συνοριακό δουκάτο των Μεροβίγγειων στη Γαλατία. Η Προβηγκία ήρθε ασταμάτητα σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς λαούς αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία της που ενισχύθηκε με τη Δυναστεία των Καρολιδών που δημιούργησε στη θέση της ένα ισχυρό βασίλειο. Η Προβηγκία ενώθηκε με τις υπόλοιπες περιοχές στην Άνω Βουργουνδία αλλά την κυβερνούσαν πάντοτε ανεξάρτητοι κόμητες.

Η Προβηγκία αμφισβητήθηκε τον 11ο αιώνα από τους κόμητες της Τουλούζης που πήραν τον τίτλο του "μαγδράβου της Προβηγκίας". Τον μεσαίωνα κυβερνήθηκε με διάφορες οικογένειες Φραγκικής καταγωγής όπως: ο Οίκος της Βαρκελώνης, ο Οίκος των Καπετιδών-Ανζού και ο Οίκος των Βαλουά, η κομητεία μεταβιβάστηκε στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (1032). Ο Λουδοβίκος ΙΑ΄ της Γαλλίας (1481) την κληρονόμησε και ο γιος του Κάρολος Η΄ της Γαλλίας την ενσωμάτωσε στο Βασίλειο της Γαλλίας (1484).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοίκηση Καρολιδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βασίλειο της Προβηγκίας (567)

Την εποχή των Μεροβίγγειων η Προβηγκία κυβερνήθηκε από έναν άντρα που είχε τον τίτλο Δουξ, στη Φραγκική διανομή το Βασίλειο της Προβηγκίας έγινε ανεξάρτητο και κυβερνήθηκε με δούκες μέχρι την Συνθήκη του Βερντέν (843). Μετά τη διανομή της δυναστείας των Καρολιδών ο πρώτος κυβερνήτης της ευρύτερης περιοχής ήταν ο εγγονός του Καρλομάγνου Λοθάριος Α΄ που μοίρασε το βασίλειο σύμφωνα με τα Φραγκικά έθιμα στους τρεις γιους του, την Προβηγκία κληρονόμησε ο μικρότερος Κάρολος της Προβηγκίας. Το βασίλειο της Προβηγκίας αν και ήταν πολλές φορές υποτελές σε μεγαλύτερα γειτονικά βασίλεια κυβερνήθηκε ανεξάρτητα και έμεινε γνωστό σαν Κάτω Βουργουνδία. Η πρωτεύουσα του αρχικά ήταν η Βιέννη, αργότερα μετακινήθηκε στην Αρλ που έμεινε γνωστή σαν "Αρελάτη". Ο Κάρολος πέθανε πολύ πρόωρα (863) και τον κληρονόμησαν οι δυο μεγαλύτεροι αδελφοί του Λουδοβίκος Β΄ της Ιταλίας και Λοθάριος Β΄ της Λοθαριγγίας, ο Λουδοβίκος Β΄ κατείχε από το 855 και τον τίτλο του Αυτοκράτορα. Τον Λουδοβίκο Β΄ που πέθανε άτεκνος (875) τον διαδέχθηκε ο θείος του Κάρολος ο Φαλακρός (875) και αυτόν με τη σειρά του ο γιος του ο γιος του Λουδοβίκος ο Τραυλός (877).

Διοίκηση Μποζονιδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κομητεία της Προβηγκίας (1125)

Με τον θάνατο του ασθενικού Λουδοβίκου του Τραυλού (879) το βασίλειο δεν πέρασε στους γιους του, νέος βασιλιάς εξελέγη ο Μπόζο της Προβηγκίας (879 - 887) μέλος του Οίκου των Μποζονιδών που παντρεύτηκε την Ερμενγάρδη της Ιταλίας κόρη του αυτοκράτορα Λουδοβίκου Β΄. Τον Μπόζο διαδέχθηκε ο γιος του Λουδοβίκος ο Τυφλός (887 - 928), με τον θάνατο του Λουδοβίκου του Τυφλού η Προβηγκία κυβερνήθηκε από τοπικούς κόμητες που βρέθηκαν υπό την εξουσία ενός μαγδράβου. Ο Ούγος της Προβηγκίας που παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του Λουδοβίκου του Τυφλού κυβέρνησε την κομητεία την εποχή που ο ίδιος ο Λουδοβίκος ήταν τυφλός και μετακίνησε την πρωτεύουσα στην Αρλ. Με τη συνθήκη του 933 ο Ροδόλφος Β΄ της Βουργουνδίας πήρε την κομητεία της Βιέννης και το δουκάτο της Προβηγκίας αλλά δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τους ευγενείς και διόρισε τον Ούγο ως πρώτο μαγδράβο. Την ίδια εποχή οι κόμητες του Αρλ και οι κόμητες της Αβινιόν κυβέρνησαν την περιοχή, τον τίτλο του Κόμη της Προβηγκίας κατείχαν βασικά οι απόγονοι του Ρότμπολντ του Αρλ από τον Οίκο των Μποζονιδών. Οι δυο εγγονοί του Ρότμπολντ Γουλιέλμος Α΄ της Προβηγκίας και Ρότμπολντ Α΄ της Προβηγκίας δεν μοίρασαν την κληρονομιά του πατέρα τους Μπόζο Β΄ της Προβηγκίας, η ίδια κατάσταση διατηρήθηκε και με τους απογόνους τους. Είναι ασαφές συνεπώς να γνωρίζουμε το ακριβή κατάλογο και την περίοδο που κυβέρνησε ο κάθε κόμης.

Διοίκηση του Οίκου της Τουλούζης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουλιέλμος Γ΄ της Τουλούζης μέλος του Οίκου της Τουλούζης παντρεύτηκε την Έμμα κόρη του Ρότμπολντ Β΄ της Προβηγκίας και κληρονόμησε τα εδάφη και τα κάστρα της οικογένειας στην Προβηγκία όταν πέθανε άτεκνος ο κουνιάδος του Γουλιέλμος Γ΄ της Προβηγκίας (1037). Ο γιος τους Πονς της Τουλούζης και οι απόγονοι τους που κυβέρνησαν την Κομητεία της Τουλούζης διεκδίκησαν την κομητεία της Προβηγκίας χάρη στα δικαιώματα της Έμμας και έδωσαν στον εαυτό τους τον τίτλο του "Μαγδράβου της Προβηγκίας".

Κόμητες της Προβηγκίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Μποζονιδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Γουλιέλμος Α΄
(Γουλιέλμος ο Ελευθερωτής)
(Guillaume I le liberateur)
968 - 993
De provence guillaume le lib.jpg περί το 950
Δεύτερος γιος του Μπόζο Β΄ του Αρλ και της Κωνσταντίας του Βιέν
(1) Αρσέντα του Κομάνζ
Ένας γιος
(2) Αδελαΐδα του Ανζού
Μία κόρη[1]
993
περίπου 43 ετών
Ράτμπολντ Α΄
(Rotbold I)
993 - 1008
Meuble héraldique Croix clêchée vidée pommetée.svg Πρώτος γιος του Μπόζο Β΄ του Αρλ και της Κωνσταντίας της Βιέν Εμίλντε
Ένας γιος και μία κόρη
1008
Γουλιέλμος Β΄
(Γουλιέλμος ο Ευσεβής)
(Gullaume II le pieux)
993 - 1018
William II of Provence.png 981
Γιος του Γουλιέλμου Α΄ και της Αρσέντας του Κομάνζ
Ζερμπεργκά της Ιβρέας
Τρεις γιοι
30 Μαΐου 1018
37 ετών
Ράτμπολντ Β΄
(Rotboald II de Provence)
1108 - 1015
Meuble héraldique Croix clêchée vidée pommetée.svg 980
Γιος του Ράτμπολντ Α΄ και της Εμίλντε
Ερμενγάρδη της Βουργουνδίας
Δύο γιοι και μία κόρη[2]
22 Απριλίου 1015
35 ετών
Γουλιέλμος Γ΄
(Guillaume III de Provence)
1015 - 1037
Meuble héraldique Croix clêchée vidée pommetée.svg 981
Γιος του Ράτμπολντ Β΄ και της Ερμενγάρδης
1037
56 ετών
Γουλιέλμος Δ΄
(Guillaume IV de Provence)
1019 - 1030
Meuble héraldique Croix clêchée vidée pommetée.svg Πρώτος γιος του Γουλιέλμου Β΄ και της Ζερμπεργκάς της Ιβρέας 1030
Βερτράνδος Α΄
(Foulques Bertrand de Provence)
1030 - 1051
Meuble héraldique Croix clêchée vidée pommetée.svg 1014
Δεύτερος γιος του Γουλιέλμου Β΄ και της Ζερμπεργκάς της Ιβρέας
Χίλντεγκαρντ
Δύο γιοι
27 Απριλίoυ 1051
37 ετών
Γοδεφρείδος Α΄
(Godofredo I de Provenza)
1030 - 1062
Meuble héraldique Croix clêchée vidée pommetée.svg 1015
Τρίτος γιος του Γουλιέλμου Β΄ και της Ζερμπεργκάς της Ιβρέας
Στεφανία
Ένας γιος και τρεις κόρες
1064
49 ετών

Ο Γουλιέλμος Γ΄ της Προβηγκίας apeb;ivsε χωρίς απογόνους και η αδελφή του Έμμα της Προβηγκίας, που είχε παντρευτεί τον Γουλιέλμο Γ΄ κόμη της Τουλούζης, διεκδίκησε την Προβηγκία για χάρη των απογόνων της. Οι απόγονοι της Έμμας, μέλη του Οίκου της Τουλούζης, χρησιμοποίησαν τον τίτλο του "μαργράβου της Προβηγκίας", αλλά στην πραγματικότητα δεν κυβέρνησαν ποτέ την κομητεία, που συνέχισε να διοικείται επίσημα με κόμητες από τον Οίκο των Μποζονιδών.

Οίκος των Μποζονιδών (συνέχεια)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Γουλιέλμος-Βερτράνδος
(Guillaume V Bertrand de Provence)
1062 - 1094
Meuble héraldique Croix clêchée vidée pommetée.svg περί το 1040
Πρώτος γιος του Βερτράνδου Α΄ και της Χίλντεγκαρντ
(1) Τερέζα των Χιμένεθ
(2) Αδελαΐδα του Καβένεθ
Μία κόρη
1094
περίπου 54 ετών
Γοδεφρείδος Β΄
(Geoffroi II de Provence)
1062 - 1067
Meuble héraldique Croix clêchée vidée pommetée.svg περί το 1040
Δεύτερος γιος του Βερτράνδου Α΄ και της Χίλντεγκαρντ
Ερμενγάρδη 1067
περίπου 27 ετών
Βερτράνδος Β΄
(Bertrand II de Provence)
1062 - 1094
Bertrand II of Provence.png περί το 1050
Γιος του Γοδεφρείδου Α΄ και της Στεφανίας
Ματθίλδη
Μία κόρη
28 Ιουλίου 1094
περίπου 44 ετών
Γκέρμπεργκα
(Gerberge de Provence)
1094 - 1112
Gilbert I of Gévaudan.png περί το 1060
Κόρη του Γοδεφρείδου Α΄ της Προβηγκίας και της Στεφανίας
Γκίλμπερτ Α΄ του Γκεβωντάν
Μία κόρη
1015
περίπου 55 ετών

Η Γκέρμπεργκα της Προβηγκίας είχε τη φήμη σοφής γυναίκας· παραιτήθηκε (1112) αμέσως μετά τον γάμο τής κόρης της Ντούσε Α΄ με τον κόμη της Βαρκελώνης.[3]

Οίκος του Ζεβωντάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ντους Α΄
(Douce de Gevaudan)
1112 - 1127
Douce I of Provence.jpg περί το 1090
Κόρη του Γκίλμπερτ Α΄ του Ζεβωντάν και της Γκέρμπεργκας της Προβηγκίας
Ραϋμόνδος-Βερεγγάριος Α΄
Δύο γιοι και τέσσερις κόρες
περί το 1129
περίπου 39 ετών

Διαφωνίες στη διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Καταλανοί χωρίς ενδιαφέρον για τη Ρεκονκίστα έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στη Μεσόγειο Θάλασσα και τα βόρεια, ο στόχος τους ήταν η περιοχή που βρισκόταν ανάμεσα στην οροσειρά Σεβέν και τον Ροδανό που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Οίκου της Τουλούζης. Ο κόμης Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Γ΄ της Βαρκελώνης παντρεύτηκε τη διάδοχο της κομητείας της Προβηγκίας Ντους Α΄ της Προβηγκίας κόρη της Γκέρμπεργκα της Προβηγκίας από τον Οίκο των Μποζονιδών. Ο γάμος έγινε με την προτροπή της εκκλησίας που βρισκόταν εκείνη την εποχή σε σύγκρουση με τον Οίκο της Τουλούζης. Ο Ραϋμόνδος Δ΄ της Τουλούζης αφορίστηκε αν και εξακολουθούσε να υποστηρίζει μέχρι το 1080 τον έκπτωτο αρχιεπίσκοπο της Αρλ. Η κομητεία δεν συμμετείχε στην Α΄ Σταυροφορία και η εκκλησία βρήκε την ευκαιρία να αποκτήσει την εξουσία στην περιοχή, με τον γάμο η Προβηγκία πέρασε στον Οίκο της Βαρκελώνης.

Ο γιος του Ραϋμόνδου Αλφόνσος Ιορδάνης για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του αναγνώρισε τον εαυτό του με διάταγμα "Μαγδράβο της Προβηγκίας" (1125). Η μαγδραβία της Προβηγκίας ορίστηκε ανάμεσα στους ποταμούς Ντουράν και Ροδανό, η περιοχή ανάμεσα στον Ροδανό, τις Άλπεις και τη θάλασσα μεταβιβάστηκαν στον Οίκο της Βαρκελώνης, η Αβινιόν και οι υπόλοιπες κεντρικές περιοχές παρέμειναν αδιαίρετες. Οι δυο δυναστείες έφεραν μεγάλη αβεβαιότητα στη διαδοχή, η Ντους Α΄ της Προβηγκίας και ο σύζυγος της υπέγραφαν μαζί τα διατάγματα μέχρι τον θάνατο της (1129), στη συνέχεια τα υπέγραφε όλα ο Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Γ΄ της Βαρκελώνης μέχρι τον δικό του θάνατο (1131). Η μικρότερη αδελφή της Ντούσε Στεφανία παντρεύτηκε τον Ραϋμόνδο του Μπω και διεκδίκησε την κληρονομιά της μητέρας της αλλά η Προβηγκία πέρασε τελικά ειρηνικά στον ανιψιό της Βερεγγάριο Ραϋμόνδο της Προβηγκίας.

Οίκος της Βαρκελώνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ραϋμόνδος-Βερεγγάριος Α΄
(Ραϋμόνδος Βερεγγάριος ο Μέγας)

(Ramon Berenguer III el gran)
1112 - 1131
Berenguer el Gran P1210429.jpg 11 Νοεμβρίου 1082
γιος του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Β΄ της Βαρκελώνης και της Ματθίλδης του Ωτβίλ
(1) Μαρία Ροδρίγεθ
Μία κόρη
(2) Ντους Α΄ της Προβηγκίας
Δύο γιοι και τέσσερεις κόρες
1131
49 ετών
Βερεγγάριος-Ραϋμόνδος
(Berenguer Ramon)
1131 - 1144
Berenguer Ramon, Count of Provence.png 1115
Δεύτερος γιος του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Γ΄ της Βαρκελώνης και της Ντους Α΄ της Προβηγκίας
Βεατρίκη του Μελγκέιγ
Ένας γιος
1144
29 ετών

Την περίοδο 1144 - 1157 ακολούθησε αντιβασιλεία του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Δ΄ της Βαρκελώνης

Οίκος της Βαρκελώνης (συνέχεια)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ραϋμόνδος-Βερεγγάριος Β΄
(Ramon Berenguer III de Provenza)
1157 - 1166
Blason Provence ancien.svg 1135
Γιος του Βερεγγάριου-Ραϋμόνδου και της Βεατρίκης του Μελγκέιγ
Ριχέτσα των Πιάστ
Μία κόρη
1166
31 έτους
Ντους Β΄
(Douce II de Provence)
1166
Blason Provence ancien.svg 1162
Κόρη του Ραϋμόνδου-Βερεγγάριου Β΄ και της Ριχέτσας των Πιάστ
1172
10 ετών
Αλφόνσος Α΄
(Αλφόνσος ο Τροβαδούρος)
(Alfonso II de Aragon)
1166 - 1173
Alfonso II de Aragón from Liber feudorum maior.jpg 1157
Δεύτερος γιος του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Δ΄ της Βαρκελώνης και της Πετρονίλας της Αραγωνίας[4]
Σάντσα της Καστίλης
Δύο κόρες και τρεις γιοι
1196
39 ετών
Ραϋμόνδος-Βερεγγάριος Γ΄
(Raimond-Berenger III de Provence)
1173 - 1181
Ramon Berenguer III, Count of Provence.jpg 1158
Τρίτος γιος του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Δ΄ της Βαρκελώνης και της Πετρονίλας της Αραγωνίας
1181
23 ετών
Δολοφονήθηκε
Σάντσο
(Sanche de Roussillon)
1181 - 1185
D. Sancho de Aragão, conde da Cerdanha- The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).jpg 1161
Τέταρτος γιος του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Δ΄ της Βαρκελώνης και της Πετρονίλας της Αραγωνίας
(1) Ερμεσσέντα του Ροκαβέρτι
(2) Σάντσα Νούνιεθ δε Λάρα
Ένας γιος
1223
62 ετών
Αλφόνσος Β΄
(Alphonse II de Provence)
1185 - 1209
Segell-alfons-II-1209-comte-provença.jpg 1080
Δεύτερος γιος του Αλφόνσου του Τροβαδούρου και της Σάντσας της Καστίλης
Γαρσέντα του Σαμπράν
Ένας γιος
2 Φεβρουαρίου 1209
29 ετών
Ραϋμόνδος-Βερεγγάριος Δ΄
(Raimond-Berenger IV de Provence)
1120 - 1145
Statue Raimond Bérenger IV.JPG 1198
Γιος του Αλφόνσου Β΄ της Προβηγκίας και της Γαρσέντας του Σαμπράν
Βεατρίκη της Σαβοΐας
Τέσσερεις κόρες
19 Αυγούστου 1245
47 ετών
Βεατρίκη
(Beatrice de Provence)
1245 - 1267
BeatrixProvensalska.jpg 1231
Τέταρτη κόρη του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Δ΄ της Προβηγκίας και της Βεατρίκης της Σαβοΐας
Κάρολος ο Ανδεγαυός
Δύο γιοι και τρεις κόρες
23 Σεπτεμβρίου 1267
36 ετών

Οίκος της Τουλούζης (Μαγδράβοι της Προβηγκίας και διεκδικητές)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Αλφόνσος-Ιορδάνης
(Alphonse Jourdain)
1125 - 1148
Alphonse Jourdain-Cartulaire de la Cite (Toulouse).jpg 1103
Δεύτερος γιος του Ραϋμόνδου Δ΄ της Τουλούζης και της Ελβίρας της Καστίλης
Φαϊντίβα ντ' Ουζές
Δύο γιοι και μία κόρη
Δύο νόθες κόρες
1148
45 ετών
Ραϋμόνδος Ε΄
(Raymond V de Toulouse)
1148 - 1194
Ray5Tou01.jpg 1134
Γιος του Αλφόνσου-Ιορδάνη και της Βεατρίκης του Μελγκέιγ
(1) Κωνσταντία της Γαλλίας
Τρείς γιοι και μία κόρη
Μία νόθη κόρη
1194
60 ετών
Ραϋμόνδος ΣΤ΄
(Raymond VI de Toulouse)
1194 - 1222
Capitole Toulouse - Salle des Illustres - Raymond VI annonce à la ville de Toulouse la mort de Simon de Montfort 1218 - Jules Jacques Labatut.jpg 27 Οκτωβρίου 1156
Πρώτος γιος του Ραϋμόνδου Ε΄ της Τουλούζης και της Κωνσταντίας των Καπετιδών
(1) Ερμεσσένντε κόμισσα τού Μελγκέιγ
(2) Βεατρίκη τού Μπεζιέ
Μία κόρη
(3) Ιωάννα της Αγγλίας
Ένας γιος και μία κόρη
(4) Κυρά της Κύπρου
(5) Ελεονώρα της Αραγωνίας, κόμισσα της Τουλούζης
2 Αυγούστου 1222
66 ετών
Ραϋμόνδος Ζ΄
(Raymond VII de Toulouse)
1222 - 1249
Raymond7 sceaux.jpg 1197
Γιος του Ραϋμόνδου ΣΤ΄ της Τουλούζης και της Ιωάννας της Αγγλίας
(1) Σάντσα της Αραγωνίας
Μία κόρη
(2) Μαργαρίτα των Λουζινιάν
27 Σεπτεμβρίου 1249
52 ετών
Ιωάννα Α΄
(Jeanne de Toulouse)
1249 - 1271
Jeanne Toulouse.jpg 1220
Κόρη του Ραϋμόνδου Ζ΄ της Τουλούζης και της Σάντσας της Αραγωνίας
Αλφόνσος του Πουατιέ 25 Αυγούστου 1271
51 έτους

Οίκος των Καπετιδών-Ανζού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο της Βεατρίκης της Προβηγκίας με τον Κάρολο τον Ανδεγαυό η Κομητεία της Προβηγκίας μεταβιβάστηκε στον Οίκο των Καπετιδών του Ανζού

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Α΄
(Charles d'Anjou)
1246 - 1285
Charles IofAnjou.jpg 21 Μαρτίου 1226
μικρότερος γιος του Λουδοβίκου του Λέοντα και της Λευκής της Καστίλης
(1) Βεατρίκη της Προβηγκίας
Δυο γιοι και τρεις κόρες
(2) Μαργαρίτα της Βουργουνδίας-Τονέρ
7 Ιανουαρίου 1285
59 ετών
Κάρολος Β΄
(Κάρολος ο Χωλός)
(Carlo II di Napoli)
1285 - 1309
Charles 2 of Naples.jpg 1254
Πρώτος γιος του Καρόλου Α΄ του Ανδεγαυού και της Βεατρίκης της Προβηγκίας
Μαρία της Ουγγαρίας
Οκτώ γιοι και πέντε κόρες
5 Μαΐου 1309
55 ετών
Ροβέρτος
(Ροβέρτος ο Σοφός)
(Roberto d'Angio)
1309 - 1343
Simone Martini 013 detail.jpg 1277
Τρίτος γιος του Καρόλου Β΄ του Χωλού και της Μαρίας της Ουγγαρίας
(1) Γιολάντα της Αραγωνίας
Ένας γιος
(2) Σάντσα της Μαγιόρκας
Ένας νόθος γιος και δύο νόθες κόρες
16 Ιανουαρίου 1343
66 ετών
Ιωάννα Β΄
(Giovanna I di Napoli)
1343 - 1382
Joan I of Naples (head).jpg 1327
Κόρη του Καρόλου της Καλαβρίας και της Μαρίας του Βαλουά, δούκισσα της Καλαβρίας
(1) Ανδρέας της Καλαβρίας
Ένας γιος
(2) Λουδοβίκος Α΄ της Νάπολης
Δύο κόρες
(3) Ιάκωβος Δ΄ της Μαγιόρκας
(4) Όθων του Γκρουμπενχάγκεν
12 Μαΐου 1382
55 ετών
Δολοφονήθηκε
Λουδοβίκος Α΄
(Luigi I)
1348 - 1362
Συμβασιλεία με την Ιωάννα Α΄ της Νάπολης
Louis of Taranto.jpg 1320
Τέταρτος γιος του Φιλίππου Α΄ του Τάραντα και της Αικατερίνης Β΄ του Βαλουά
Ιωάννα Α΄ της Νάπολης
Δύο κόρες
26 Μαΐου 1362
42 ετών
Πανώλη

Οίκος των Βαλουά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βασίλισσα κληροδότησε την κομητεία της Προβηγκίας στον μακρινό της ξάδελφο Λουδοβίκο Α΄ του Ανζού δεύτερο γιο του βασιλιά της Γαλλίας Ιωάννη του Αγαθού και μέλους του Οίκου των Βαλουά.

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Λουδοβίκος Β΄
(Louis Ier d'Anjou)
1382 - 1384
Loísd'Anjau.jpg 23 Ιουλίου 1339
Δεύτερος γιος του Ιωάννη του Αγαθού και της Μπόννης του Λουξεμβούργου
Μαρία του Μπλουά (1345-1404)
Δυο γιοι
20 Σεπτεμβρίου 1384
45 ετών
Λουδοβίκος Γ΄
(Louis II d'Anjou)
1384 - 1417
15th-century unknown painters - Louis II of Anjou - WGA23561.jpg 5 Οκτωβρίου 1377
Πρώτος γιος του Λουδοβίκου Α΄ του Ανζού και της Μαρίας των Μπλουά
Γιολάντα της Αραγωνίας
Τρεις γιοι και δύο κόρες
29 Απριλίου 1417
40 ετών
Λουδοβίκος Δ΄
(Louis III d'Anjou)
1417 - 1434
Armorial de Gilles le Bouvier BNF Fr4985 f74.jpg 25 Σεπτεμβρίου 1403
Πρώτος γιος του Λουδοβίκου Β΄ του Ανζού και της Γιολάντας της Αραγωνίας
Μαργαρίτα της Σαβοΐας (1420-1479) 12 Νοεμβρίου 1434
31 έτους
Ελονοσία
Ρενέ
(Ρενέ του Ανζού)
(René d'Anjou)
1434 - 1480
Rene1ofNaples.jpg 16 Ιανουαρίου 1409
Δεύτερος γιος του Λουδοβίκου Β΄ του Ανζού και της Γιολάντας της Αραγωνίας
(1) Ισαβέλλα της Λωρραίνης
Πέντε γιοι και πέντε κόρες
(2) Ιωάννα του Λαβάλ
Ένας νόθος γιος και δύο νόθες κόρες
10 Ιουλίου 1480
71 έτους
Κάρολος Γ΄
(Charles V d'Anjou)
1480 - 1481
Charles III de Provence roi de Sicile duc dAnjou comte du Maine.jpg 1446
Γιος του Καρόλου του Μαιν και της Ισαβέλλας του Λουξεμβούργου
Ιωάννα της Λωρραίνης 10 Δεκεμβρίου 1481
35 ετών

Με το τέλος του ο Κάρολος Δ΄ του Ανζού κληροδότησε στον Λουδοβίκο ΙΑ΄ της Γαλλίας την κομητεία της Προβηγκίας, η οποία από τότε έγινε ένας από τους τίτλους του Γαλλικού στέμματος. Ο Λουδοβίκος ΙΗ΄ της Γαλλίας χρησιμοποίησε ανεξάρτητα τον τίτλο και λεγόταν κόμης της Προβηγκίας μέχρι το τέλος τού ανιψιού του Λουδοβίκου ΙΖ΄ (1795), που διεκδικήθηκε ξανά από το Γαλλικό στέμμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Detlev Schwennicke, Europaische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europaischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: Verlag von J. A. Stargardt, 1984), Tafel 187
  2. Detlev Schwennicke, Europaische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europaischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: Verlag von J. A. Stargardt, 1984), Tafel 187
  3. https://books.google.gr/books?pg=PA436&lpg=PA436&dq=gilbert+gerburge+provence&sig=N6PpyasRpJHLHwGMHGDSMepyPEU&ei=QuIMUs6JMcT4yAGQroGoAg&id=1YJEAAAAcAAJ&ots=rqmzb9S291&output=html&redir_esc=y
  4. https://books.google.gr/books?id=aEx8TJoXiAEC&pg=PA538&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Clement, Francois. L' Art De Vérifier Les Dates Des Faits Historiques, Des Chartes, Des Chroniques, Et Autres Anciens Monumens, Depuis La Naissance De Notre-Seigneur
  • Detlev Schwennicke, Europaische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europaischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: Verlag von J. A. Stargardt, 1984)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]