Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη Εκκλησία τον Ιούλιο του 1923, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Προηγουμένως, ο Πατριάρχης Μόσχας Τύχων, είχε αναγνωρίσει το 1920 την αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας.

Το 1996, τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση της Εσθονίας, το Πατριαρχείο αποφάσισε να αποκαταστήσει την Εσθονική Εκκλησία, ορίζοντας τοποτηρητή τον Αρχιεπίσκοπο Καρέλιας και πάσης Φιλανδίας Ιωάννη.

Στις 9 Μαρτίου 1999 Κληρικολαϊκή Συνέλευση πρότεινε ως νέο Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας τον τότε Επίσκοπο Ναζιανζού Στέφανο (Χαραλαμπίδη). Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικομενικού Πατριαρχείου αποδέχτηκε την απόφαση της Κληρικολαϊκής Συνόδου και προχώρησε στην ενθρόνισή του, στις 21 Μαρτίου.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βασ. Σταυρίδης, "Εσθονίας, Μητρόπολις", Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια, τόμ. 5, εκδ. Μαρτίνος Αθ., Αθήνα 1964, στ. 908-910
  • Kalmar Ulm Μελέτιος, Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας στο παρελθόν και το παρόν και η σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο (διδ. διατριβή), Θεσσαλονίκη 2006

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]