Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία
Kiev lavra cebule.jpg
Μονή των Σπηλαίων του Κιέβου - η κατοικία του Μητροπολίτη Κιέβου και η θέση του προσωρινού καθεδρικού ναού. Σύμβολο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ιδρυτής απόστολος Ανδρέας, Βλαδίμηρος ο Μέγας
Ανεξαρτησία 1990
Αναγνώριση 1990
Προκαθήμενος Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος
Έδρα Κίεβο, Ουκρανία
Επικράτεια Ουκρανία
Δικτυακός τόπος orthodox.org.ua

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (ουκρανικά: Українська Православна Церква, ρωσικά: Украинская Православная Церковь) είναι μία αυτόνομη εκκλησία της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, υπό την εκκλησιαστική ένωση με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Έχει ως προκαθήμενο το Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο.

Η εν λόγω Εκκλησία είναι η πιο πολυάριθμη και μία από τις τρεις σημαντικές αντίπαλες ουκρανικές Εκκλησίες της Ορθοδοξίας (οι άλλες είναι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο του Κιέβου και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία) και είναι η μόνη που αναγνωρίζεται με βάση το κανονικό δίκαιο και από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη διάκριση των τριών Ορθοδόξων Εκκλησιών, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία συχνά αναφέρεται δημοσίως με το όνομα Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο της Μόσχας - αγγλ. Ukrainian Orthodox Church (Moscow Patriarchy) ή UOC (MP). Οι άλλες δύο αναφέρονται ως η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Κίεβου (Orthodox Church-Kiev Patriarchate ή UPC-KP) και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία (Ukrainian Autocephalous Orthodox Church ή UAPC.)

Η ίδια η Εκκλησία εμμένει στο ότι το όνομά της είναι απλώς Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία,[1] δηλώνοντας ότι η ίδια αποτελεί τη μόνη κοινότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών, βάσει του Εκκλησιαστικού Κανόνα,[1] μια ουκρανική «τοπική εκκλησία» (ουκρανικά: Помісна Церква), ισχυρισμός στον οποίο αντιτίθενται δυναμικά οι αντίπαλοί της που δεν έχουν σχέση με τον Κανόνα της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία είναι γραμμένη με το όνομα «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» στην Κρατική Επιτροπή της Ουκρανίας που είναι αρμόδια για τα εκκλησιαστικά ζητήματα.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γνωστή πρώτα με την ονομασία εξαρχάτο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στη συνέχεια έγινε πλήρως αυτόνομη (καθεστώς που είναι ένα βήμα πριν από την ανακήρυξη της Εκκλησίας σε Αυτοκέφαλη) στις 27 Οκτωβρίου του 1990. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί τον εαυτό της ότι είναι ουκρανικό εξαρχάτο του Πατριαρχείου της Μόσχας όπως και απόγονος της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Κιέβου και όλων των Ρως (Ρώσων) στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό ισχυρίζεται ότι υπάρχει απευθείας διαδοχή μέσω του αρχικού βαπτίσματος των Ρως από τον Άγιο Βλαδίμηρο (Volodymyr) το 988.

Ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος (Βίκτορ Σαμποντάν) ενθρονίστηκε το 1992 και ήταν μέχρι το θάνατό του (2014) επικεφαλής της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας, υπό τον τίτλο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.

Η Εκκλησία είναι σήμερα η μόνη ουκρανική Εκκλησία που υπάρχει με βάση το κανονικό δίκαιο της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και λειτουργεί σε πλήρη κοινωνία με τις άλλες Εκκλησίες της Ανατολικής Εκκλησίας. Επίσης, έχει τα περισσότερα ορθόδοξα εκκλησιαστικά κτήρια στην Ουκρανία και είναι κυρίαρχη στα ανατολικά και στα νότια της χώρας.

Η επίσημη κατοικία του Μητροπολίτη Βλαδίμηρου (Volodymyr) είναι στο λεγόμενο Μοναστήρι των Σπηλαίων (Kiev Pechersk Lavra), στο Κίεβο.

Το 2006 η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε 10.875 εγγεγραμμένες θρησκευτικές κοινότητες στην Ουκρανία (ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου το 68% όλων των Ορθοδόξων χριστιανικών κοινοτήτων στη χώρα)[1], οι οποίες βρίσκονται κυρίως στις κεντρικές, τις ανατολικές και τις νότιες περιοχές και είναι το μεγαλύτερο σώμα πιστών στην Ουκρανία. Ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητείται από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι υπάγεται στο Πατριαρχείο του Κιέβου. Επίσημοι ισχυρισμοί της UOC κάνουν λόγο για 35 εκατομμύρια πιστούς, αριθμός που είναι όμως πάνω από το πλήθος του θρησκευτικού πληθυσμού στην Ουκρανία.

Οι επίσημες θέσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ουκρανίας είναι ότι είναι «σχισματικές εθνικιστικές οργανώσεις» και οι ισχυρισμοί τους ότι εκπροσωπούν την Ορθοδοξία δε θεωρούνται νόμιμες από το δίκαιο του εκκλησιαστικού Κανόνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Συνέντευξη του Μητροπολίτη Βλαδίμηρου (Σαμποντάν) στο Associated Press (στα ουκρανικά)
  2. Επίσημος ιστότοπος (στα ουκρανικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ukrainian Orthodox Church (Moscow Patriarchate) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).