Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας
Alternate Emblem Orthodox Autocephalous Church of Albania.png
Το έμβλημα της Εκκλησίας της Αλβανίας
Ανεξαρτησία 1937
Προκαθήμενος Αναστάσιος
Έδρα Τίρανα, Αλβανία
Επικράτεια Αλβανία
Γλώσσα Αλβανική
Δικτυακός τόπος orthodoxalbania.org

Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας (αλβανικά: Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë) είναι μια από τις νεότερες αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες και αναγνωρίστηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης το 1937.

Η εκκλησία συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στην κομμουνιστική περίοδο που ακολούθησε, ιδιαίτερα μετά το 1967, όταν στην Αλβανία κηρύχθηκε αθεΐα, και δεν επιτρεπόταν η δημόσια ή ιδιωτική έκφραση της θρησκείας.

Με την αποκατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας το 1991, λειτούργησαν περισσότερες από 250 εκκλησίες και χειροτονήθηκαν πάνω από 100 κληρικοί. Έχει 909 ενορίες εξαπλωμένες σε όλη την Αλβανία και περίπου 500.000 πιστούς.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη ορθόδοξη κοινότητα που χρησιμοποίησε την αλβανική γλώσσα στη λειτουργία ήταν στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης το 1908 μεταξύ μιας ομάδας Αλβανών μεταναστών που οδηγήθηκαν από τον Θεοφάν Νόλι (1882-1965). Ο Νόλι είχε προετοιμάσει τη δικιά του μετάφρασή της λειτουργίας στα αλβανικά, και την είχε χρησιμοποιήσει επίσης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης το 1911. Σύντομα μετά από την αλβανική ανεξαρτησία το 1912, ο Θεοφάν Νόλι ταξίδεψε στην Αλβανία όπου θα οριζόταν επίσκοπος και θα γινόταν ο επικεφαλής της εκκλησίας, της οποίας την ανεξαρτησία υποστήριξε έντονα. Έγινε επίσης μια επιδρούσα πολιτική προσωπικότητα, και θα χρησίμευε ακόμη και εν συντομία ως ο πρωθυπουργός για πέντε μήνες το 1924, έως ότου νικήθηκε η κυβέρνησή του και πήγε σε μόνιμη εξορία.

Το αίσθημα του πατριωτισμού ήταν υψηλό στις αλβανικές κοινότητες μεταναστών στη Βόρεια Αμερική. Όταν, το 1906, ένας Έλληνας ιερέας από μια ανεξάρτητη ελληνική κοινότητα στο Χάντσον, Μασαχουσέτη, αρνήθηκε να θάψει έναν Αλβανό εθνικιστή, η εξαγριωμένη Αλβανική κοινότητα υπέβαλε αίτηση στην Ιεραποστολική Επισκοπή να τους βοηθήσει στην καθιέρωση μιας ξεχωριστής Αλβανικής γλώσσας Παροικίας μέσα στην ιεραποστολική επισκοπή. Ο Νόλι (1882-1965)[2], ένας διακαής Αλβανός εθνικιστής και πρώην σολίστας κοινοτήτων, ορίστηκε στη συνέχεια το Φεβρουάριο του 1908 από τον μητροπολίτη Πλάτωνα να εξυπηρετήσει αυτήν την νέα αλβανική παροικία. Ο Νόλι πήγε να οργανώσει πέντε πρόσθετες αλβανικές παροικίες, κυρίως στη Μασαχουσέτη, ως Αλβανική Ορθόδοξη Αποστολή στην Αμερική υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Επισκοπής[3][4].

Ο Φαν Νόλι μετανάστευσε αργότερα στην Αλβανία, εξυπηρέτησε ως ο Αλβανός εκπρόσωπος στην Ένωση των Εθνών (ΕτΕ), ήταν ο επίσκοπος και ο αρχιεπίσκοπος της Ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία το 1923, και ακόμη και χρισμένος εν συντομία ως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, αλλά νικήθηκε από τον Αχμέτ Ζόγου τον ίδιο χρόνο. Μετά από έτη εξορίας στη Γερμανία, ο Νόλι επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1932, απόφοιτος του Χάρβαρντ, μετέφρασε τον Σαίξπηρ στην αλβανική γλώσσα και όλες τις Ορθόδοξες Γραφές και λειτουργίες στα αγγλικά και καθοδήγησε την Αλβανική Ορθόδοξη Κοινότητα σε αυτήν τη χώρα μέχρι τον θάνατό του το 1965.

Ιερά Σύνοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας
Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος
Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Ιγνάτιος
Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης
Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος
Επίσκοπος Απολλωνίας Νικόλαος
Επίσκοπος Κρούγιας Αντώνιος
Επίσκοπος Αμαντίας Ναθαναήλ
Επίσκοπος Βύλιδος Άστιος

Αρχιεπίσκοποι Τιράνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχιεπίσκοπος Περίοδος Ποιμαντορίας
Βησσαρίων 1929 - 1937
Χριστόφορος 1937 - 1948
Πάις 1948 - 1966
Δαμιανός 1966 - 1973
Αναστάσιος 1992 - Σήμερα

Ναοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. John Anthony McGuckin (28 December 2010). The Orthodox Church: An Introduction to Its History, Doctrine, and Spiritual Culture. John Wiley & Sons, σελ. 72. ISBN 978-1-4443-3731-0. http://books.google.com/books?id=KLIFfmipXcoC&pg=PA72. Ανακτήθηκε στις 8 June 2012. «The Orthodox currently represent about half a million faithful, worshipping in 909 parishes.» 
  2. Fan S.Noli
  3. Orthodox Church in America - Albanian Archdiocese
  4. the Orthodox Church of Albania