Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, δείτε: Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική
Το έμβλημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική
Ιδρυτής
  • Άγιος Αλέξιος του Wilkes-Barre
  • Άγιος Ερμάνος της Αλάσκα
  • Άγιος Ιννοκέντιος της Αλάσκα
ΑνεξαρτησίαΡωσική Ορθόδοξη Εκκλησία 1963
ΑναγνώρισηΤο αυτοκέφαλο αναγνωρίζεται από τη Ρωσική (από το 1970), τη Βουλγαρική, τη Γεωργιανή, την Πολωνική και την Τσεχική και Σλοβακική Εκκλησία
ΠροκαθήμενοςΜητροπολίτης Τύχων
ΈδραΝέα Υόρκη, ΗΠΑ
Επικράτεια ΗΠΑ
ΚυριότητεςΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Νότια Αμερική
ΓλώσσαΑγγλικά, Εκκλησιαστική σλαβική, Αλβανικά, Βουλγαρικά, Ρουμανικά,[1] Γαλλικά,[2] Αλεουτικά, Τλινγκίτ, γλώσσα Γιούπικ Κεντρικής Αλάσκας[3]
Δικτυακός τόποςoca.org

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική (συντομογραφία: ΟΕΑ, αγγλικά: Orthodox Church in America ή OCA) είναι μια Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία με έδρα τη Βόρεια Αμερική. Η ΟΕΑ αναγνωρίζεται εν μέρει ως αυτοκέφαλη (όχι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο) και αποτελείται από περισσότερες από 700 ενορίες, ιεραποστολές, κοινότητες, μοναστήρια και ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό.[4][5] Το 2011 είχε, κατά μια σχετική εκτίμηση, 84.900 μέλη στις ΗΠΑ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΟΕΑ έχει τις ρίζες της σε μια ιεραποστολή που ιδρύθηκε από οκτώ Ρώσους Ορθόδοξους μοναχούς στην Αλάσκα, τότε μέρος της Ρωσικής Αμερικής, το 1794. Εξελίχθηκε σε πλήρη επισκοπή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσική Αυτοκρατορία το 1867. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της άφιξης μεταναστών από περιοχές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες ("Ελληνοκαθολικοί") και τη Μέση Ανατολή. Αυτοί οι μετανάστες, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή εθνοτικής καταγωγής, ενώθηκαν υπό μια ενιαία Βορειοαμερικανική επισκοπή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η πρώτη Παναμερικανική Εκκλησιαστική Σύνοδος (Πενσυλβάνια, 5-7 Μαρτίου 1907).

Μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, ο Πατριάρχης Τίχων της Μόσχας διέταξε όλες τις Ρωσικές Ορθόδοξες Εκκλησίες εκτός Ρωσίας να αυτοδιοικηθούν.[6] Οι Ορθόδοξες εκκλησίες στην Αμερική έγιναν αυτοδιοικούμενη Ρωσική Ορθόδοξη Ελληνοκαθολική Εκκλησία στην Αμερική το 1924 υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Πλάτωνα (Rozhdestvensky), με την ονομασία Μητρόπολη. Η Ρωσική Ορθόδοξη Ελληνική Καθολική Εκκλησία στην Αμερική έλαβε το αυτοκέφαλο από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1970 και μετονομάστηκε σε Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική. Οι ιεράρχες της αποτελούν μέρος της Συνέλευσης Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες Ορθόδοξες δικαιοδοσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ΟΕΑ δεν έχει συγγένεια με κάποια συγκεκριμένη ξένη υπηκοότητα, αλλά τα περισσότερα μέλη της είναι εθνικά ευρωαμερικανοί και οι περισσότεροι κληρικοί της έχουν γεεννηθεί και μεγαλώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η ΟΕΑ έχει και άλλες μειονοτικές εθνοτικές επισκοπές για Ρουμάνους, Βούλγαρους και Αλβανούς μετανάστες. Επιπλέον, ως συνέπεια της ιστορίας, ορισμένες εθνοτικές ομάδες (ιδιαίτερα οι Ρουθηναίοι Αμερικανοί και οι ιθαγενείς της Αλάσκας) εκπροσωπούνται δυσανάλογα στην ΟΕΑ σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οι λειτουργικές και εκκλησιαστικές παραδόσεις, όπως οι ψαλμοί, τα άμφια, η εικονογραφία, η χρήση της εκκλησιαστικής σλαβικής γλώσσας και η αρχιτεκτονική αντικατοπτρίζουν ευρέως εκείνες της Ρωσικής Ορθοδοξίας.

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναγνωρίζεται επίσημα ως αυτοκέφαλη από κάποιες ορθόδοξες εκκλησίες, κυρίως από εκείνες που εδρεύουν σε σλαβικές χώρες. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι υπόλοιπες εκκλησίες δεν αναγνωρίζουν την ΟΕΑ ως αυτοκέφαλη, αν και αναγνωρίζουν τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της. Η παραχώρηση αυτοκεφαλίας από το Πατριαρχείο Μόσχας, το 1970 υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της KGB της ΕΣΣΔ,[7] καταδικάστηκε έντονα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως πράξη που υπερέβαινε την εξουσία του πρώτου και παραβίαζε τους ιερούς κανόνες.[8] Ωστόσο, όλες οι κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνωρίζουν την ΟΕΑ ως κανονική και τα μυστήρια της ως έγκυρα.

Αν και αποτελεί αντικείμενο πολιτικής και εκκλησιαστικής διαμάχης, αυτή δεν βλάπτει την κοινωνία μεταξύ της ΟΕΑ και της ευρύτερης Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Dioceses». OCA (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2022. 
  2. «Archdiocese of Canada». Archdiocese of Canada (στα Αγγλικά και Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2022. 
  3. «Alaska Texts». Diocese of Sitka & Alaska (στα Αγγλικά, Αλεούτ, Τλίνγκιτ, και Central Yupik). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «Parishes». Assembly of Canonical Orthodox Bishops of the United States of America (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2021. 
  5. «Orthodox Church in America (OCA) 2021». Union Between Christians (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2021. 
  6. «Ukase No. 362». The Russian Orthodox Church Outside Russia (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2022. 
  7. Corley, Felix (2018). «The Svyatoslav Files: Metropolitan Nikodim and the KGB»Απαιτείται δωρεάν εγγραφή. Academia.edu (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2022. 
  8. «1970 Letter from Ecumenical Patriarch Athenagoras on Autocephaly». Orthodox History. 21 Σεπτεμβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2019.