Οι Εκδικητές (ταινία, 2012)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Οι Εκδικητές (ταινία 2012))
Οι Εκδικητές
The Avengers
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΤζος Γουίντον
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
ΣενάριοΤζος Γουίντον
ΙστορίαΖακ Πεν
Τζος Γουίντον
Βασισμένο σεΕκδικητές των
Σταν Λι & Τζακ Κίρμπι
ΠρωταγωνιστέςΡόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ
Κρις Έβανς
Μαρκ Ράφαλο
Κρις Χέμσγουορθ
Σκάρλετ Τζοχάνσον
Τζέρεμι Ρένερ
Τομ Χίντλστον
Κλαρκ Γκρεγκ
Κόμπι Σμόλντερς
Στέλαν Σκάρσγκορντ
Σάμιουελ Λ. Τζάκσον
Ηθοποιοί φωνήςΠολ Μπέτανι
ΜουσικήΆλαν Σιλβέστρι
ΦωτογραφίαΣίμους ΜακΓκάρβι
ΜοντάζΤζέφρι Φορντ
Λίζα Λάσεκ
ΕνδυματολόγοςAlexandra Byrne
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures[N 1]
Πρώτη προβολή11 Απριλίου 2012 (El Capitan Theatre)
4 Μαΐου 2012 (ΗΠΑ)
Διάρκεια143 λεπτά[3]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$220 εκατομμύρια[4]
Ακαθάριστα έσοδα$1.519 δισεκατομμύρια[5]
ΠροηγείταιΟ Πρώτος Εκδικητής: Captain America (MCU franchise)
ΈπεταιΕκδικητές: Η Εποχή του Ultron (Avengers franchise)
Iron Man 3 (MCU franchise)

Οι Εκδικητές (πρωτότυπος τίτλος: The Avengers ή Marvel's The Avengers[6] - σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία κυκλοφόρησε και με τον τίτλο Marvel Avengers Assemble[3][7]) είναι αμερικανική ταινία περιπέτειας με υπερήρωες παραγωγής 2012, βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ της Marvel, σε παραγωγή των Marvel Studios και διανομή από τα Walt Disney Studios Motion Pictures.[N 1] Αποτελεί την έκτη ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel (MCU). Τη σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας ανέλαβε ο Τζος Γουίντον και σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Κρις Έβανς, Μαρκ Ράφαλο, Κρις Χέμσγουορθ, Σκάρλετ Τζοχάνσον και Τζέρεμι Ρένερ ως την ομότιτλη ομάδα των Εκδικητών, πλαισιωμένοι από τους Τομ Χίντλστον, Κλαρκ Γκρεγκ, Κόμπι Σμόλντερς, Στέλαν Σκάρσγκορντ και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον. Στην ταινία, ο Νικ Φιούρι, διευθυντής της κατασκοπευτικής οργάνωσης Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., στρατολογεί τους Τόνι Σταρκ, Στιβ Ρότζερς, Μπρους Μπάνερ και Θορ για τη δημιουργία μιας ομάδας με σκοπό να σταματήσουν τον αδελφό του Θορ, τον Λόκι, στην προσπάθειά του να υποτάξει τη Γη.

Η ανάπτυξη της ταινίας ξεκίνησε όταν τα Marvel Studios έλαβαν ένα δάνειο από τη Merill Lynch τον Απρίλιο του 2005. Μετά την επιτυχία της ταινίας Iron Man τον Μάιο του 2008, η Marvel ανακοίνωσε ότι η ταινία Οι Εκδικητές θα κυκλοφορούσε τον Ιούλιο του 2011 και σε αυτήν θα ενώνονταν οι Τόνι Σταρκ (Ντάουνι), Στιβ Ρότζερς (Έβανς), Μπρους Μπάνερ (Ράφαλο) και Θορ (Χέμσγουορθ) από τις προηγούμενες ταινίες της Marvel. Μετά την υπογραφή της Τζοχάνσον για τον ρόλο της Νατάσα Ρόμανοφ τον Μάρτιο του 2009, η ταινία επαναπρογραμματίστηκε να κυκλοφορήσει το 2012. Ο Γουίντον προσλήφθηκε τον Απρίλιο του 2010 και ξανάγραψε το σενάριο που είχε γράψει αρχικά ο Ζακ Πεν. Η παραγωγή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού, πριν μεταφερθεί στο Κλίβελαντ του Οχάιο τον Αύγουστο και στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Η ταινία έχει συνολικά περισσότερα από 2200 πλάνα οπτικών εφέ.

Η ταινία Οι Εκδικητές προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 11 Απριλίου 2012 στο El Capitan Theatre, ενώ κυκλοφόρησε στις αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών στις 4 Μαΐου 2012. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στις 26 Απριλίου 2012.[8] Η ταινία έλαβε θετικές κριτικές για τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τις ερμηνείες και τη μουσική επένδυσή της, καθώς και αρκετά βραβεία και υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφιοτήτων για βραβεία Όσκαρ και BAFTA σε κατηγορίες για οπτικά εφέ. Είχε συνολικά έσοδα παγκοσμίως πάνω από $1.5 δισεκατομμύρια, θέτοντας αρκετά ρεκόρ στο box office και γινόμενη η τρίτη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις όλων των εποχών μέχρι τη στιγμή της κυκλοφορίας της, καθώς επίσης και η ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις για το 2012. Είναι επίσης η πρώτη παραγωγή της Marvel που έφτασε το $1 δισεκατομμύριο σε πωλήσεις εισιτηρίων. Το 2017, συμπεριλήφθηκε, έπειτα από ψηφοφορία, στη λίστα του περιοδικού Empire ως μία από τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Ακολούθησαν τρεις συνέχειες με τίτλους Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (2015), Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (2018) και Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (2019).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ασγκαρντιανός Λόκι συναντιέται με τον Άλλο, τον αρχηγό της εξωγήινης φυλής Τσιτάουρι, ο οποίος του υπόσχεται να του παραχωρήσει στρατό για να μπορέσει να υποτάξει τη Γη με αντάλλαγμα να του φέρει το Τεσσεράκτιο,[N 2] μια ισχυρή πηγή ενέργειας. Ο Νικ Φιούρι, διευθυντής της οργάνωσης Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., και η Πράκτορας Μαρία Χιλ καταφτάνουν σε μια απομακρυσμένη εγκατάσταση έρευνας, όπου ο φυσικός Δόκτωρ Έρικ Σέλβιγκ ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας που πειραματίζεται στο Τεσσεράκτιο. Ενώ βρίσκονται εκεί, το Τεσσεράκτιο ξαφνικά ενεργοποιείται και ανοίγει μια πύλη, επιτρέποντας στον Λόκι να εισέλθει στη Γη. Ο Λόκι παίρνει το Τεσσεράκτιο και φεύγει μαζί με τους Σέλβιγκ, Κλιντ Μπάρτον και άλλους Πράκτορες, τους οποίους υπέταξε με το σκήπτρο του.

Ο Φιούρι ενεργοποιεί την «Πρωτοβουλία Εκδικητές» και η Πράκτορας Νάτασα Ρόμανοφ πηγαίνει να στρατολογήσει τον Δόκτωρ Μπρους Μπάνερ, ο οποίος θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν το Τεσσεράκτιο. Ο Κόλσον επισκέπτεται τον Τόνι Σταρκ ζητώντας του να μελετήσει την έρευνα του Σέλβιγκ, ενώ ο Φιούρι προσεγγίζει τον Στιβ Ρότζερς αναθέτοντάς του την ανάκτηση του Τεσσεράκτιου.

Στη Στουτγκάρδη, ενώ ο Μπάρτον κλέβει ιρίδιο για να σταθεροποιήσουν τη δύναμη του Τεσσεράκτιου, ο Λόκι προκαλεί αντιπερισπασμό, συγκρούεται με τους Ρότζερς, Σταρκ και Ρόμανοφ τελικά παραδίνεται. Καθώς οδηγείται στην Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., ο θετός αδελφός του, Θορ, τον ελευθερώνει ελπίζοντας να τον πείσει να εγκαταλείψει το σχέδιό του και να επιστρέψει στο Άσγκαρντ. Έπειτα από μια αναμέτρηση με τους Σταρκ και Ρότζερς, ο Θορ συμφωνεί παραδώσει τον Λόκι. Μετά την άφιξή τους στο Helicarrier της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., ο Λόκι φυλακίζεται ενώ οι Μπάνερ και Σταρκ προσπαθούν να εντοπίσουν το Τεσσεράκτιο.

Οι Εκδικητές διαφωνούν για το πως να προσεγγίσουν τον Λόκι, αλλά και για την αποκάλυψη πως η Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. σχεδιάζει να δημιουργήσει όπλα με το Τεσσεράκτιο για χρήση κατά εχθρικών εξωγήινων. Καθώς η ομάδα διαφωνεί, ο Μπάρτον και άλλοι πράκτορες επιτίθενται στο Helicarrier, απενεργοποιώντας έναν από τους κινητήρες και προκαλούν τη μεταμόρφωση του Μπάνερ σε Χαλκ. Οι Σταρκ και Ρότζερς προσπαθούν να επανεκκινήσουν τον κινητήρα, ενώ ο Θορ προσπαθεί να σταματήσει τον Χαλκ. Η Ρόμανοφ παλεύει με τον Μπάρτον και τον αναισθητοποιεί, καταφέρνοντας να σπάσει τον έλεγχο που έχει ο Λόκι πάνω του. Ο Λόκι, αφού σκοτώνει τον Πράκτορα Φιλ Κόλσον, δραπετεύει. Ο Φιούρι χρησιμοποιεί το θάνατο του Κόλσον για να δώσει κίνητρο στους Εκδικητές να δουλέψουν ως ομάδα και το καταφέρνει. Στο μεταξύ, ο Λόκι χρησιμοποιεί το Τεσσεράκτιο μαζί με μια συσκευή που κατασκεύασε ο Σέλβιγκ για να ανοίξει μια πύλη πάνω από τον Πύργο Σταρκ, από την οποία θα εισέλθει ο στρατός των Τσιτάουρι.

Οι έξι Εκδικητές πολεμούν μαζί τον στρατό των Τσιτάουρι, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να εκκενώσουν τη Νέα Υόρκη. Η Ρόμανοφ καταφέρνει να φτάσει στη γεννήτρια που κρατάει την πύλη ανοικτή και ο Σέλβιγκ, ελεύθερος πια από την επιρροή του Λόκι, αποκαλύπτει πως το σκήπτρο του Λόκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κλείσει η πύλη. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Παγκόσμιας Ασφάλειας προσπαθεί να σταματήσει την εισβολή εκτοξεύοντας έναν πυρηνικό πύραυλο. Ο Σταρκ αναχαιτίζει τον πύραυλο και τον οδηγεί μέσω της πύλης στον στόλο των Τσιτάουρι. Ο πύραυλος εκρήγνυται καταστρέφοντας το επικεφαλής διαστημόπλοιο των Τσιτάουρι, διακόπτοντας την επίθεσή τους στη Γη. Ακριβώς πριν η Ρόμανοφ κλείσει την πύλη, η στολή του Σταρκ μένει από ενέργεια και χάνει τις αισθήσεις του πέφτοντας προς την πύλη, ενώ ο Χαλκ τον αρπάζει πριν κτυπήσει στο έδαφος. Ο Θορ επιστρέφει τον Λόκι και το Τεσσεράκτιο στο Άσγκαρντ, ενώ ο Φιούρι είναι σίγουρος πως οι Εκδικητές θα επιστρέψουν για να υπερασπιστούν τη Γη αν χρειαστεί.

Στη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, ο Άλλος συζητάει με τον αφέντη του[N 3] για την αποτυχημένη επίθεση στη Γη.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καστ των Εκδικητών στη Διεθνή Comic-con του Σαν Ντιέγκο το 2010 μαζί με τους Τζος Γουίντον και Κέβιν Φάιγκι.
  • Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ως Τόνι Σταρκ/Iron Man:
    Ένας άντρας που αυτοπεριγράφεται ως ιδιοφυής, δισεκατομμυριούχος, playboy και φιλάνθρωπος με μια ηλεκτρομηχανική στολή την οποία δημιούργησε ο ίδιος. Ο Ντάουνι προσλήφθηκε για την ταινία ως μέρος της συμφωνίας με τα Marvel Studios να εμφανιστεί σε τέσσερις ταινίες, η οποία περιλάμβανε πέραν της πρώτης ταινίας Iron Man, και τις ταινίες Iron Man 2 και Οι Εκδικητές.[12] Ο Ντάουνι είπε πως αρχικά πίεσε τον Γουίντον να κάνει τον Σταρκ τον αρχηγό της ομάδας: «Λοιπόν, είπα, 'Πρέπει να είμαι στην πρώτη σκηνή. Δεν ξέρω τι σκέφτεται, αλλά ο Τόνι πρέπει να είναι αυτός που θα καθοδηγεί όλο αυτό το πράγμα'. Και μου είπε, 'Εντάξει, ας το δοκιμάσουμε'. Το δοκιμάσαμε και δεν δούλεψε, επειδή αυτό είναι ένα διαφορετικό πράγμα, η ιστορία και η ιδέα και το θέμα είναι το θέμα και όλοι είναι απλά ένα πόδι από το χταπόδι».[13] Σχετικά με την εξέλιξη του χαρακτήρα σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες, ο Ντάουνι είπε: «Στον Iron Man, ο οποίος αποτελούσε την αρχική ιστορία, ο Τόνι είχε κατά κάποιο τρόπο τη δική του φώτιση και λύτρωση. Στον Iron Man 2 έχει να κάνει με το να μην είναι μόνος, αντιμετωπίζοντας θέματα κληρονομιάς και κάνοντας χώρο για τους άλλους ... Στους Εκδικητές, μπαίνει σε μια ομάδα και συνεργάζεται μαζί τους».[14] Ο Ντάουνι εισέπραξε $50 εκατομμύρια «όταν τα μπόνους του box-office και οι αποζημιώσεις μετά το τέλος της προβολής της ταινίας υπολογίστηκαν».[15]
  • Κρις Έβανς ως Στιβ Ρότζερς/Captain America:
    Ένας βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος έχει ενισχυθεί στο μέγιστο της ανθρώπινης ικανότητας από έναν πειραματικό ορό και για αρκετά χρόνια βρισκόταν παγωμένος, αναστέλλοντας όλες του τις σωματικές λειτουργίες, πριν τον βρουν και τον επαναφέρουν/ξυπνήσουν στον σύγχρονο κόσμο. Ο Έβανς προσλήφθηκε για την ταινία ως μέρος της συμφωνίας του με τα Marvel Studios να εμφανιστεί σε τρεις ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και των Εκδικητών.[16] Ο Έβανς είπε πως ο Στιβ Ρότζερς είναι πιο σκοτεινός στους Εκδικητές: «Έχει να κάνει με εκείνον να προσπαθεί να προσαρμοστεί στον σύγχρονο κόσμο. Πρέπει να φανταστείς, είναι μεγάλο σοκ το να αποδεχτείς το γεγονός πως βρίσκεσαι σε μια τελείως διαφορετική περίοδο και πως όλοι όσοι γνωρίζεις είναι νεκροί. Όλοι για τους οποίους νοιαζόσουν... Ήταν στρατιώτης, προφανώς, όλοι όσοι πολεμούσε μαζί, όλα τα αδέλφια του στον στρατό, όλοι είναι νεκροί. Είναι απλά μόνος. Πιστεύω στην αρχή είναι σαν ψάρι έξω από το νερό, και είναι σκληρό. Είναι δύσκολο για εκείνον να το καταπιεί. Έπειτα, προσπαθεί να βρει μια ισορροπία στον σύγχρονο κόσμο».[13] Όσον αφορά τη δυναμική μεταξύ του Ρότζερς και του Τόνι Σταρκ, ο Έβανς είπε: «Πιστεύω πως σίγουρα υπάρχει μια διχοτομία - αυτού τους είδους η προστριβή μεταξύ εμένα και του Τόνι Σταρκ, είναι δύο αντίθετοι πόλοι. Ο ένας τύπος είναι στα φώτα της δημοσιότητας και στρωτός, ενώ ο άλλος είναι ανιδιοτελής και στη σκιά και κάπως ήσυχος και πρέπει οι δυο τους να τα βρουν. Το διερευνούν αυτό και είναι αρκετά διασκεδαστικό».[17] Ο Έβανς εισέπραξε $2-3 εκατομμύρια για την ταινία.[15]
  • Μαρκ Ράφαλο ως Μπρους Μπάνερ/Hulk:
    Ένας ιδιοφυής επιστήμονας ο οποίος, εξαιτίας της έκθεσής του σε γάμμα ακτινοβολία, μεταμορφώνεται σε ένα τέρας όταν εξοργίζεται ή αναστατώνεται. Ο Ράφαλο, ο οποίος ήταν υποψήφιος να ενσαρκώσει τον Μπάνερ στην ταινία Ο Απίθανος Hulk πριν ο Έντουαρντ Νόρτον πάρει τον ρόλο,[18] προσλήφθηκε όταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Marvel και του Νόρτον κατέρρευσαν.[19] Σχετικά με την αντικατάσταση του Νόρτον, ο Ράφαλο είπε: «Είμαι φίλος του Εντ, και ναι, αυτός δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος για κανέναν. Αλλά όπως το βλέπω, ο Εντ κληροδότησε αυτόν τον ρόλο σε μένα. Το κοιτάζω ως τον Άμλετ της γενιάς μου». Σχετικά με τον χαρακτήρα, είπε: «Είναι ένας τύπος που παλεύει με δύο πλευρές του εαυτού του - τη σκοτεινή και τη φωτεινή - και όλα όσα κάνει στη ζωή του φιλτράρονται μέσω των θεμάτων ελέγχου που έχει. Μεγάλωσα με την τηλεοπτική σειρά του Μπιλ Μπίξμπι, για την οποία πίστευα πως ήταν μια πραγματική απόχρωση και ένας πραγματικά ανθρώπινος τρόπος να κοιτάζεις τον Hulk. Μου αρέσει που ο ρόλος έχει αυτή την ποιότητα».[20] Όσον αφορά τη θέση του Hulk στην ομάδα, ο Ράφαλο είπε: «Είναι σαν το μέλος της ομάδας που κανείς από τα άλλα μέλη δεν ξέρει αν τον θέλει στην ομάδα. Είναι ένα χαλαρό κανόνι. Είναι σαν 'Απλά πέταξε μια χειροβομβίδα στο κέντρο μιας ομάδας και ας ελπίσουμε πως όλα θα πάνε καλά!'».[21] Αυτή είναι η πρώτη παραγωγή όπου ο ηθοποιός ο οποίος υποδύεται τον Μπάνερ, υποδύεται επίσης και τον Hulk. Ο Ράφαλο ανέφερε στο περιοδικό New York: «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος. Κανείς πιο πριν δεν έχει υποδυθεί πραγματικά τον Hulk, πάντα γινόταν με CGI. Πρόκειται να το κάνουν με καταγραφή κίνησης κι έτσι θα υποδυθώ πραγματικά τον Hulk. Θα είναι διασκεδαστικό».[22] Το 3D μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το σώμα του Hulk διαμορφώθηκε από τον bodybuilder και άνδρα στρίπερ από το Λονγκ Άιλαντ, Στιβ Ρομ, ενώ το πρόσωπο του Hulk διαμορφώθηκε από το πρόσωπο του Ράφαλο.[23] Για τη δημιουργία της φωνής του Hulk, η φωνή του Ράφαλο αναμίχθηκε με αυτή του Λου Φερίγκνο και άλλων.[24] Ωστόσο, η μοναδική ατάκα που έχει ο Hulk στην ταινία («Puny god») δίνεται αποκλειστικά από τον Ράφαλο.[25] Ο Ράφαλο εισέπραξε $2-3 εκατομμύρια για την ταινία.[15]
  • Κρις Χέμσγουορθ ως Θορ:
    Ο διάδοχος του θρόνου του Άσγκαρντ, βασισμένος στην ομώνυμη θεότητα από τη Νορβηγική μυθολογία. Ο Χέμσγουορθ προσλήφθηκε για την ταινία ως μέρος της συμφωνίας που είχε κάνει με τη Marvel να εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες του franchise.[26] Είχε επίσης δουλέψει στο παρελθόν με τον Τζος Γουίντον στην ταινία Το μικρό σπίτι στο δάσος.[27] Ο Χέμσγουορθ είπε πως ήταν σε θέση να διατηρήσει τη δύναμη που είχε χτίσει για την ταινία Thor αυξάνοντας την ποσότητα τροφής που λάμβανε, η οποία αποτελείτο από στήθος κοτόπουλου, ψάρι, μπριζόλα και αυγά κάθε μέρα. Όταν ρωτήθηκε για την ακριβή ποσότητα, ο Χέμσγουορθ είπε: «Λίγο πολύ το βάρος του σώματός μου σε πρωτεΐνη!»[28] Σημείωσε πως το κίνητρο του Θορ «είναι πολύ περισσότερο προσωπικό, με την έννοια πως ο αδελφός του είναι αυτός που προκαλεί την αναστάτωση. Για τους άλλους, είναι κάποιος κακός τύπος τον οποίο απλά πρέπει να σταματήσουν. Είναι διαφορετική η προσέγγιση για μένα, ή για τον Θορ. Αγωνίζεται συνεχώς για το γενικό καλό και για το τι πρέπει να κάνει για αυτό μαχόμενος ενάντια στον μικρό του αδελφό... Έχω απογοητευτεί με τον αδελφό μου κάποιες φορές, ή με την οικογένειά μου, αλλά είμαι ο μόνος που δικαιούται να είναι θυμωμένος μαζί τους. Υπάρχει αυτό το θέμα».[13] Ο Χέμσγουορθ εισέπραξε $2-3 εκατομμύρια για την ταινία.[15]
  • Σκάρλετ Τζοχάνσον ως Νάτασα Ρόμανοφ/Black Widow:
    Μια υψηλά εκπαιδευμένη κατάσκοπος που δουλεύει για την Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α..[29] Σχετικά με τον χαρακτήρα της και τη σχέση της με τον Hawkeye, η Τζοχάνσον είπε: «Οι χαρακτήρες έχουν μεγάλη ιστορία. Πολεμούν μαζί για πολύ καιρό σε πολλές μάχες σε διάφορες χώρες. Είμαστε δύο μέλη αυτής της ομάδας που είναι εκπαιδευμένοι πολεμιστές με ικανότητες - δεν έχουμε υπερδυνάμεις. Η Black Widow είναι όμως σίγουρα μέλος της ομάδας. Δεν είναι μέλος του καστ απλά για να εξυπηρετεί ως το ρομαντικό κομμάτι ή ως χάρμα οφθαλμών. Είναι εκεί για να πολεμήσει, έτσι ποτέ δεν ένιωσα σαν να ήμουν το μόνο κορίτσι της παρέας. Όλοι έχουμε τις διάφορες δεξιότητές μας και έτσι υπάρχει μια ισότητα».[14] Όσον αφορά την εκπαίδευσή της, η Τζοχάνσον είπε: «Αν και στον Iron Man 2 [η Νατάσα] ήταν 'μία από αυτούς', δεν θα έκανα ποτέ κάτι σαν αυτό στο παρελθόν. Ποτέ δεν είχα κάποιο φυσικό κίνητρο για κάτι ή να είμαι μέρος σε κάτι τόσο μεγάλο. Για τους Εκδικητές πέρασα τόσους πολλούς μήνες να εκπαιδεύομαι με την ομάδα των κασκαντέρ και να πολεμώ τους άλλους ηθοποιούς, είναι τρελό. Δεν κάνω τίποτα άλλο από το να πολεμάω συνέχεια».[30] Η Τζοχάνσον εισέπραξε $4-6 εκατομμύρια για την ταινία.[15]
  • Τζέρεμι Ρένερ ως Κλιντ Μπάρτον/Hawkeye:
    Ένας δεξιοτέχνης τοξότης ο οποίος δουλεύει ως πράκτορας της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α..[31][32] Ο Ρένερ είπε πως ο ρόλος ήταν εξαιρετικά φυσικός και πως εκπαιδευόταν πολύ, ενώ έκανε και εξάσκηση στην τοξοβολία όσο περισσότερο μπορούσε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.[33] Σχετικά με τον ρόλο είπε: «Όταν είδα τον Iron Man, σκέφτηκα πως αυτή ήταν μια πραγματικά τρομερή προσέγγιση στο θέμα των υπερηρώων. Τότε μου είπαν για αυτόν τον Hawkeye χαρακτήρα και μου άρεσε το πώς δεν ήταν πραγματικός υπερήρωας. Ήταν απλά ένας τύπος με ένα σύνολο υψηλών δεξιοτήτων. Μπορούσα να συνδεθώ με αυτό».[14] Όσον αφορά τη σκοπευτική ικανότητα του Hawkeye, ο Ρένερ είπε: «Είναι ένα μοναχικό παιχνίδι. Είναι ένας απόκληρος. Η μόνη του σύνδεση είναι ο χαρακτήρας της Σκάρλετ, η Νατάσα. Είναι σαν ένα πράγμα αριστερού και δεξιού χεριού. Συνυπάρχουν και τους χρειάζεσαι και τους δύο, ειδικά όταν πρόκειται για φυσική αποστολή».[14] Ο Ρένερ είπε επίσης πως ο Hawkeye είναι ανασφαλής με την ανθρωπότητά του. «Σε αντίθεση με τους άλλους, είναι ο μόνος που μπορεί να ακινητοποιήσει τον Hulk με τα [ηρεμιστικά-αιχμηρά] τόξα του. Ξέρει τους περιορισμούς του. Αλλά όταν έρχεται σε αυτό, πρέπει να υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης σε κάθε υπερήρωα».[13] Ο Ρένερ εισέπραξε $2-3 εκατομμύρια για την ταινία.[15]
  • Τομ Χίντλστον ως Λόκι:
    Ο θετός αδελφός του Θορ και η νέμεσίς του, βασισμένος την ομώνυμη θεότητα από τη Νορβηγική μυθολογία.[26] Σχετικά με την εξέλιξη του χαρακτήρα από την ταινία Thor, ο Χίντλστον είπε: «Νομίζω πως ο Λόκι που βλέπουμε στους Εκδικητές είναι πιο προηγμένος. Πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου: Πόσο ευχάριστη είναι η εμπειρία του να εξαφανιστείς μέσα σε μια μαύρη τρύπα η οποία δημιουργήθηκε εξαιτίας μιας κατά κάποιο τρόπο πυρηνικής έκρηξης που εσύ δημιούργησες; Έτσι πιστεύω πως μέχρι τη στιγμή που ο Λόκι εμφανίζεται στους Εκδικητές, έχει δει κάποια πράγματα».[34] Όσον αφορά τα κίνητρα του Λόκι, ο Χίντλστον είπε: «Στην αρχή των Εκδικητών έρχεται στη Γη για να την υποτάξει και η ιδέα του για να το πετύχει είναι να κυριαρχήσει την ανθρώπινη φυλή ως ο βασιλιάς τους. Και όπως όλοι οι αυτοκράτορες που τρέφουν αυταπάτες στην ανθρώπινη ιστορία, νομίζει πως αυτό είναι μια εξαιρετική ιδέα επειδή αν όλοι είναι απασχολημένοι με το να τον λατρεύουν, δεν θα υπάρχουν πόλεμοι, κι έτσι θα δημιουργήσει μια κάποιου είδους παγκόσμια ειρήνη με το να τους κυριαρχεί ως τύραννος. Αλλά είναι επίσης κάπως εξαπατημένος με το γεγονός πως η απεριόριστη δύναμη θα του δώσει αυτοσεβασμό, έτσι δεν άφησα πίσω το γεγονός πως αυτή η τρομερή ζήλια και η κάπως πνευματική απομόνωση λειτουργούν ως κίνητρα για εκείνον».[35]
  • Κλαρκ Γκρεγκ ως Πράκτορας Φιλ Κόλσον:
    Ένας πράκτορας της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. ο οποίος επιβλέπει πολλές από τις δραστηριότητες της οργάνωσης.[36] Ο Γκρεγκ προσλήφθηκε για την ταινία έπειτα από τη συμφωνία του με τη Marvel να εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες του franchise.[37] Ο Γκρεγκ είπε πως ο ρόλος του επεκτάθηκε στους Εκδικητές: «Το τι γίνεται ο Πράκτορας Κόλσον με βάση τη σπουδαιότητα αυτής της συγκεκριμένης ιστορίας και πόσο σημαντική είναι η δουλειά του το να φέρει τους Εκδικητές κοντά, ήταν κάπως σουρεαλιστικό, σαν κάποιος να έστηνε κάποια φάρσα και πως αυτό δεν ήταν το πραγματικό σενάριο. Αλλά δεν ήταν έτσι, ήταν αληθινό, έπρεπε να εμφανιστώ και να κάνω αυτά τα πράγματα και όλο αυτό ήταν σαν μια απίστευτη αποπληρωμή στο τι ήταν αυτό το ταξίδι και για το γεγονός πως το έκανα για πέντε χρόνια».[38] Ο Γκρεγκ είπε πως ο Γουίντον του παρείχε πληροφορίες για το παρελθόν του χαρακτήρα, ιδιαίτερα για το ότι ο Κόλσον ήταν θαυμαστής του Captain America.[38]
  • Κόμπι Σμόλντερς ως Μαρία Χιλ:
    Μια υψηλόβαθμη πράκτορας της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. η οποία δουλεύει πολύ κοντά στον Νικ Φιούρι.[39] Η Σμόλντερς, την οποία ο Γουίντον είχε στο μυαλό του για τη live-action ταινία που ήθελε να κάνει με πρωταγωνίστρια τη Wonder Woman, επιλέχθηκε από μια μικρή λίστα υποψηφίων για τον ρόλο, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η Μορένα Μπάκαριν. Η συμφωνία της Σμόλντερς την ενσωμάτωνε σε εννέα ταινίες.[40][41] Σχετικά με την προετοιμασία της, η Σμόλντερς είπε: «Προσέλαβα αυτόν τον εξαιρετικό εκπαιδευτή για να μου διδάξει πώς να κρατάω ένα όπλο, να με πάει σε πεδίο βολής, να μου μάθει πώς να κτυπώ κάποιον, πώς να συγκρατούμαι, πώς να περπατάω και βασικά πώς να δείχνω γενικά. Δεν παλεύω και πάρα πολύ στην ταινία, που είναι και ο λόγος που δεν μου προσφέρθηκε ένας εκπαιδευτής, αλλά ήθελα να δείχνω σαν κάποια που έχει την ικανότητα να κάνει όλα αυτά».[42] Όσον αφορά τον χαρακτήρα της, η Σμόλντερς είπε: «Μπορώ να συνδεθώ μαζί [με τη Μαρία Χιλ] στο ότι είναι μητέρα και επιχειρηματίας και προσπαθεί να εργάζεται full-time και να μεγαλώνει την οικογένειά της και να έχει και καριέρα. Μας ζητούνται να κάνουμε πολλά πράγματα αυτές τις μέρες. Αισθάνομαι πως αφοσιώνεται στη δουλειά της και κρατάει και όλα τα υπόλοιπα πράγματα σε ισορροπία».[43]
  • Στέλαν Σκάρσγκορντ ως Έρικ Σέλβιγκ:
    Ένας αστροφυσικός και φίλος του Θορ ο οποίος ενεργεί υπό τον μαγικό έλεγχο του Λόκι, μελετώντας τη δύναμη του Τεσσεράκτιου.[44][45] Όσον αφορά στον έλεγχο που ασκεί ο Λόκι πάνω στον Σέλβιγκ, ο Σκάρσγκορντ είπε: «Λοιπόν, με τη σκηνή που γυρίσαμε για την ταινία Thor, ήταν δεδομένο πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Λόκι θα έμπαινε στο μυαλό του Έρικ. Και στους Εκδικητές θα δείτε με περισσότερη σαφήνεια το πώς ο Λόκι χρησιμοποιεί το μυαλό του Έρικ».[45] Για τον ρόλο του είπε: «[Ο χαρακτήρας μου] είναι σημαντικός αλλά το μέγεθος του ρόλου δεν είναι μεγάλο».[45]
  • Σάμιουελ Λ. Τζάκσον ως Νικ Φιούρι:
    Ο διευθυντής της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. για τον οποίο αποκαλύφθηκε σε προηγούμενες ταινίες πως είναι αυτός που συντονίζει την «Πρωτοβουλία Εκδικητές». Ο Τζάκσον μπήκε στο πρότζεκτ με μια συμφωνία που περιείχε την επιλογή να υποδυθεί τον χαρακτήρα σε μέχρι εννέα ταινίες της Marvel.[46] Ο Τζάκσον είπε πως κάνει περισσότερα στους Εκδικητές από όσα έκανε στις προηγούμενες ταινίες: «Δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι το τέλος της ταινίας για να με δεις». Σχετικά με τον ρόλο, ο Τζάκσον ανέφερε: «Είναι πάντα καλό το να υποδύεσαι κάποιον ο οποίος είναι θετικός στην κοινωνία σε αντίθεση με κάποιον που είναι αρνητικός ... Προσπάθησα να τον κάνω όσο πιο ειλικρινή μπορούσα στην ιστορία και όσο πιο ειλικρινή θα έδειχνε στην πραγματική ζωή». Ο Τζάκσον συνέκρινε τον χαρακτήρα με αυτόν που είχε στην ταινία Jackie Brown ως Ορντέλ Ρόμπι, αποκαλώντας τον «ένας καλός τύπος για να κάνεις παρέα μαζί του. Απλά δεν θέλεις να τον προκαλέσεις».[47] Ο Τζάκσον εισέπραξε $4-6 εκατομμύρια για την ταινία.[15]

Η Γκουίνεθ Πάλτροου και ο Μαξιμιλιάνο Χερνάντεζ επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους από προηγούμενες ταινίες ως Πέπερ Ποτς και Τζάσπερ Σίτγουελ αντίστοιχα. Ο Πολ Μπέτανι επιστρέφει για να χαρίσει τη φωνή του στον J.A.R.V.I.S., ενώ ο συχνός συνεργάτης του Γουίντον, Αλέξις Ντενίσοφ, ενσαρκώνει τον Άλλο και ο Ντέιμιον Πουατιέ τον αφέντη του, Θάνος (δεν αναφέρεται το όνομά του στην ταινία), στη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους.[48] Οι Πάουερς Μπουθ και Τζένι Άγκατερ εμφανίζονται ως μέλη του Συμβουλίου Παγκόσμιας Ασφάλειας.[49][50] Ο συν-δημιουργός των Εκδικητών Σταν Λι έχει μια κάμεο εμφάνιση σε ένα ρεπορτάζ ειδήσεων. Ο Χάρι Ντιν Στάντον εμφανίζεται ως φύλακας και ο Πολωνός σκηνοθέτης Γιέρζι Σκολιμόφσκι εμφανίζεται ως ο Γκιόργκι Λάνγκοφ, ο ανακριτής της Ρόμανοφ.[51] Ο Ενβέρ Τζοκάι, ο οποίος αργότερα υποδύθηκε τον Πράκτορα Ντάνιελ Σούζα στην τηλεοπτική σειρά Agent Carter, εμφανίζεται ως αστυνομικός.[52]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Πηγαίνει πίσω στην πρώτη πρώτη ενσάρκωση των Εκδικητών, πηγαίνει στους Απόλυτους (The Ultimates), πηγαίνει σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό. Δεν βγάζει νόημα, είναι γελοίο. Υπάρχει ένας θεός των κεραυνών, υπάρχει ένα πράσινο γιγάντιο εξοργισμένο τέρας, υπάρχει ένας Captain America από τη δεκαετία του '40, υπάρχει ένας Τόνι Σταρκ ο οποίος κυριολεκτικά δεν τα πάει καλά με κανέναν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ανήκουν μαζί και όλη η ταινία έχει να κάνει με το να βρεις τον εαυτό σου μέσα στην κοινότητα. Και ανακαλύπτουν πως όχι μόνο ανήκουν μαζί, αλλά και πως χρειάζονται ο ένας τον άλλον πάρα πολύ. Προφανώς αυτό θα εκφραστεί μέσω γροθιών αλλά θα είναι η καρδιά της ταινίας».

Τζος Γουίντον, σκηνοθέτης των Εκδικητών, για την ταινία.[53]

Η ιδέα για μια ταινία βασισμένη στους Εκδικητές ξεκίνησε το 2003,[54] όταν ο πρόεδρος των Marvel Studios, Άβι Άραντ, ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδια της εταιρίας να αναπτύξει μια ταινία για τον Απρίλιο του 2005, μετά τη δήλωση ανεξαρτησίας της Marvel Enterprises και συμμαχώντας με τη Merrill Lynch, για την παραγωγή μιας σειράς ταινιών οι οποίες θα διανέμονταν από την Paramount Pictures.[55] Η Marvel συζήτησε και παρουσίασε τα σχέδιά της σε μια σύντομη παρουσίαση σε αναλυτές της Wall Street. Η πρόθεση των στούντιο ήταν να κυκλοφορήσει ανεξάρτητες ταινίες για τους κεντρικούς χαρακτήρες των Εκδικητών, έτσι ώστε να εγκαθιδρύσει τις ταυτότητές τους και να τους κάνει γνωστούς στο κοινό, πριν τους ενώσει όλους μαζί σε μια crossover ταινία.[56] Ο σεναριογράφος Ζακ Πεν, ο οποίος έγραψε το σενάριο της ταινίας Ο Απίθανος Hulk (2008), συνδέθηκε με την ταινία το 2006[54] και προσλήφθηκε από τα Marvel Studios για να γράψει το σενάριο των Εκδικητών τον Ιούνιο του 2007.[57] Στον απόηχο της απεργίας των σεναριογράφων το 2007-2008, η Marvel διαπραγματεύτηκε με τον Σύλλογο Σεναριογράφων της Αμερικής (Writers Guild of America) για να διασφαλίσει πως θα μπορούσε να δημιουργήσει ταινίες βασισμένες στα αντίστοιχα κόμικ, συμπεριλαμβανομένων των Captain America, Ant-Man και Εκδικητές.[58] Μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία του Iron Man τον Μάιο του 2008, η εταιρία προγραμμάτισε ως ημερομηνία κυκλοφορίας για τους Εκδικητές τον Ιούλιο του 2011.[59] Τον Σεπτέμβριο του 2008, τα Marvel Studios έφτασαν σε συμφωνία με την Paramount - μια επέκταση της προηγούμενης συνεργασίας - η οποία έδινε στην εταιρία τα δικαιώματα της διανομής πέντε μελλοντικών ταινιών της Marvel.[60]

Το κάστινγκ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 με την υπογραφή του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.[12] Αν και δημοσιεύτηκε πως ο Ντον Τσιντλ θα επαναλάμβανε τον ρόλο του ως War Machine από την ταινία Iron Man 2 για τους Εκδικητές, ο ίδιος δήλωσε αργότερα πως δεν πίστευε πως ο χαρακτήρας θα εμφανιζόταν στην ταινία.[12][61] Την ίδια περίοδο, δύο μεγάλες προοπτικές εμφανίστηκαν για τη Marvel: ο Τζον Φαβρό θα συμμετείχε στην ταινία ως εκτελεστικός παραγωγός[12] και η εταιρία υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη μίσθωση με τα Raleigh Studios για την παραγωγή τριών ακόμα ταινιών μεγάλου προϋπολογισμού - Iron Man 2, Thor (2011) και Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America (2011) - στις εγκαταστάσεις τους στο Manhattan Beach στην Καλιφόρνια.[62] Ο Λου Φερίγκνο, ο οποίος είχε χαρίσει τη φωνή του στον Hulk στην ταινία Ο Απίθανος Hulk, δήλωσε πως θα συμμετείχε στην ταινία.[63] Τον Φεβρουάριο του 2009, ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον υπέγραψε μια συμφωνία με τη Marvel Entertainment για τη συμμετοχή του σε εννέα ταινίες (Iron Man 2 και άλλες ταινίες) για τον ρόλο του Νικ Φιούρι.[46] Τον Σεπτέμβριο του 2009, ο Έντουαρντ Νόρτον, ο οποίος είχε υποδυθεί τον Μπρους Μπάνερ στην ταινία Ο Απίθανος Hulk, δήλωσε πως ήταν ανοικτός στο να επιστρέψει για να επαναλάβει τον ρόλο στην ταινία.[64] Τον επόμενο μήνα, ο εκτελεστικός παραγωγός Τζον Φαβρό δήλωσε πως δεν θα σκηνοθετούσε την ταινία, αλλά «σίγουρα θα είχε λόγο» σε αυτήν. Ο Φαβρό εξέφρασε επίσης την ανησυχία του λέγοντας: «Θα είναι δύσκολο, επειδή εμπλεκόμουν τόσο πολύ στη δημιουργία του κόσμου του Iron Man και ο Iron Man είναι ένας ήρωας πολύ βασισμένος στην τεχνολογία και μετά με τους Εκδικητές θα πρέπει να συστήσεις κάποια υπερφυσικά στοιχεία εξαιτίας του Θορ... Η μίξη αυτών των δύο δουλεύει πολύ καλά στα κόμικ αλλά θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσοχή να το κάνεις να δουλέψει στην οθόνη χωρίς να καταστρέψεις την πραγματικότητα και τον κόσμο που ήδη δημιούργησες».[65] Τον Μάρτιο του 2009, η ηθοποιός Σκάρλετ Τζοχάνσον αντικατέστησε την Έμιλι Μπλαντ στον ρόλο της Νατάσα Ρόμανοφ στην ταινία Iron Man 2, μια συμφωνία που τη συνέδεσε στη συνέχεια με τους Εκδικητές.[29] Την επόμενη μέρα, η Marvel ανακοίνωσε πως η ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας άλλαξε για τις 4 Μαΐου 2012, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό.[66] Οι Κρις Χέμσγουορθ και Τομ Χίντλστον προστέθηκαν στο καστ τον Ιούνιο, επιστρέφοντας ως Θορ και Λόκι αντίστοιχα.[26]

Τον Ιούλιο του 2009, ο Πεν μίλησε για τη διαδικασία της «ένωσης» των χαρακτήρων δηλώνοντας: «Δουλειά μου είναι να περιπλανηθώ κάπως μεταξύ των διαφορετικών ταινιών και να σιγουρέψω πως το τελικό αποτέλεσμα μιμείται τη δομή των κόμικ, όπου όλες αυτές οι ταινίες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους ... Υπάρχει απλά ένας πίνακας που ενώνει τα κομμάτια 'Εδώ είναι που όλα όσα συμβαίνουν σε αυτή την ταινία επικαλύπτουν τα γεγονότα αυτής της ταινίας' ... Τους πιέζω να δημιουργούν όσα περισσότερα προσχέδια μπορούν εικονογραφώντας την ταινία και να σχεδιάζουν πίνακες έτσι ώστε όλοι να δουλεύουμε πάνω στις ίδιες οπτικές ιδέες. Αλλά οι απαιτήσεις της παραγωγής είναι προτεραιότητα».[67] Αρχικά, ο Πεν προσπάθησε να μειώσει τον ρόλο του Thor στο σενάριο επειδή είχε αμφιβολίες για την ικανότητα του χαρακτήρα να επιτύχει στην ταινία. Άλλαξε γνώμη όμως όταν για τον ρόλο προσλήφθηκε ο Χέμσγουορθ.[68] Η ταινία είχε πάντα σκοπό να χρησιμοποιήσει τον Λόκι ως τον κακό, αλλά ο Πεν σημείωσε πως σε αρχικές συζητήσεις είχαν σκεφτεί και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούσαν τον Red Skull.[69]

Τον Ιανουάριο του 2010, ο προϊστάμενος των Marvel Studios Κέβιν Φάιγκι ρωτήθηκε αν θα ήταν δύσκολο να ενώσουν το κομμάτι φαντασίας του Thor με την υψηλή τεχνολογία επιστημονικής φαντασίας του Iron Man και των Εκδικητών. «Όχι» είπε, «επειδή δημιουργούμε τον Θορ των Τζακ Κίρμπι/Σταν Λι/Γουώλτ Σάιμονσον/Τζ. Μάικλ Στρατζίνσκι. Δεν δημιουργούμε τον ξεσκονίστε-το-παλιό-βιβλίο-Νορβηγικής-μυθολογίας-που-βρίσκεται-στη-βιβλιοθήκη-σας Θορ. Και στον Thor του σύμπαντος της Marvel, υπάρχει μια φυλή που λέγονται Ασγκαρντιανοί. Και είμαστε ενωμένοι μαζί τους μέσω του Δέντρου της Ζωής, το οποίο όμως δεν γνωρίζουμε. Είναι πραγματική επιστήμη, αλλά δεν γνωρίζουμε για αυτό ακόμα. Η ταινία 'Thor' ασχολείται με το να διδάξει τους ανθρώπους αυτό».[70] Τον Μάρτιο, δημοσιεύτηκε πως ο Πεν είχε ολοκληρώσει το πρώτο πρόχειρο του σεναρίου και πως ο αρχισυντάκτης της Marvel, Τζο Κεσάντα, και ο συγγραφέας των κόμικ των Εκδικητών, Μπράιαν Μάικλ Μπέντις, έλαβαν αντίγραφα αυτού.[71] Επίσης, τον Μάρτιο, ο Κρις Έβανς αποδέχτηκε να υποδυθεί τον Captain America σε τρεις ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των Εκδικητών.[16]

Προ-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι τον Απρίλιο του 2010, ο Τζος Γουίντον βρισκόταν κοντά στο να συμφωνήσει να σκηνοθετήσει την ταινία και να δουλέψει πάνω στο σενάριο του Πεν,[72] κάτι που ανακοινώθηκε επίσημα τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.[73] Σχετικά με την πρόσληψη, ο Άραντ δήλωσε: «Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο Τζος θα κάνει μια εκπληκτική δουλειά. Αγαπά αυτούς τους χαρακτήρες και είναι ένας φανταστικός συγγραφέας... Είναι μέρος της ζωής του και για αυτό ξέρεις πως θα το προστατέψει... Αναμένω πως κάποιος σαν αυτόν θα κάνει το σενάριο ακόμα καλύτερο».[74] Ο Φάιγκι πρόσθεσε: «Γνωρίζω τον Τζος εδώ και πολλά χρόνια. Ψάχναμε για τον κατάλληλο άνθρωπο και ήρθε και συναντηθήκαμε για αυτό... θέλαμε να βρούμε έναν σκηνοθέτη ο οποίος φτάνει στα άκρα για να φτιάξει κάτι εξαιρετικό, όπως πιστεύουμε πως είναι ο Τζος».[75] Ο Γουίντον δήλωσε στη Διεθνή Comic-con του Σαν Ντιέγκο το 2010 πως αυτό που τον τράβηξε στην ταινία είναι το ότι αγαπά το πώς «αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται μαζί στο ίδιο δωμάτιο, πόσο μάλλον στην ίδια ομάδα και πως αυτό είναι ο ορισμός της οικογένειας».[76]

Όταν ο Γουίντον έλαβε το πρόχειρο του Πεν, είπε στον Φάιγκι πως ένιωσε πως τα στούντιο «δεν είχαν τίποτα» και πως θα έπρεπε «να προσποιηθούν πως αυτό το πρόχειρο δεν έγινε ποτέ».[77] Μέρος του λόγου της ένστασης του Γουίντον ήταν η έλλειψη των συνδέσεων μεταξύ των χαρακτήρων, κάτι το οποίο ήταν αναγκαίο για εκείνον έτσι ώστε να ξεκινήσει «από το μηδέν».[54] Ο Γουίντον προχώρησε γράφοντας ένα προσχέδιο πέντε σελίδων του πλάνου του για την ταινία και δημιούργησε το σλόγκαν "Avengers: Some Assembly Required", παραπέμποντας στο σλόγκαν «Avengers Assemble» από τα κόμικ. Η Marvel ξεκίνησε γρήγορα τη διαδικασία για να υπογράψει ο Γουίντον ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίες, καθορίζοντας μόνο πως θα συμπεριελάμβανε στο σενάριο τους Εκδικητές εναντίον του Λόκι, μια μάχη ανάμεσα στους ήρωες στο μέσο της ταινίας, μια μάχη εναντίον των εχθρών στο τέλος και πως η ταινία θα ήταν έτοιμη προς κυκλοφορία τον Μάιο του 2012.[77] Το σενάριο πέρασε από «πολλές επαναλήψεις του τι θα μπορούσε να είναι» σύμφωνα με τον Γουίντον. Ο Γουίντον εξήγησε πως υπήρχε κάποια στιγμή όπου δεν ήταν σίγουρο αν η Τζοχάνσον θα πρωταγωνιστούσε στην ταινία, έτσι «έγραψε ένα σωρό σελίδες σεναρίου όπου πρωταγωνιστούσε η Σφήκα». Επίσης «ανησυχούσα πως ένας Βρετανός χαρακτήρας ηθοποιός (Χίντλστον) δεν ήταν αρκετός για να τα βάλει με τους μεγαλύτερους ήρωες της Γης και πως θα έμοιαζε πως υποστηρίζαμε το φαβορί της μάχης. Έτσι, έγραψα ένα τεράστιο πρόχειρο που περιελάμβανε τον Εζέκιελ Στέιν, τον γιο του Ομπαντάια Στέιν, σε αυτό». Όταν όλοι οι ηθοποιοί «κλείδωσαν, η ταινία παρέμεινε στην πορεία της μέχρι τέλους». Ο Γουίντον σημείωσε πως οι χαρακτήρες είχαν συνηθίσει να μην έχουν το ίδιο πρόβλημα, σε αντίθεση με τους X-Men. Ένιωσε πως «αυτοί οι τύποι δεν ανήκουν μαζί» πριν συνειδητοποιήσει πως οι αλληλεπιδράσεις τους θα ήταν όπως αυτές της ταινίας Και οι 12 ήταν καθάρματα (1967). Ο Γουίντον αναφέρθηκε επίσης στις ταινίες S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα (1964), Η άβυσσος (1989), Ξαναπαντρεύομαι τη γυναίκα μου (1940) και Μαύρο Γεράκι: Η Κατάρριψη (2001). Τελικά, ο Γουίντον μοιράστηκε στους τίτλους τέλους το σενάριο μαζί με τον Πεν, αν και ο Γουίντον σημείωσε πως «πάλεψε» να υπάρχει μόνο το δικό του όνομα και ήταν «πολύ αναστατωμένος με αυτό». Ο Πεν ένιωσε πως οι δυο τους «θα μπορούσαν να συνεργαστούν περισσότερο, αλλά αυτό δεν ήταν δική του επιλογή. [Ο Γουίντον] ήθελε να το κάνει με τον δικό του τρόπο και το σεβάστηκα».[54]

Ο Τζος Γουίντον στη Διεθνή Comic-con του Σαν Ντιέγκο το 2010.

Η διαδικασία του κάστινγκ συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα στο 2010, με τις προσθήκες των Τζέρεμι Ρένερ,[31] Μαρκ Ράφαλο[19] και Κλαρκ Γκρεγκ.[36] Ο Ράφαλο αντικατέστησε τον Έντουαρντ Νόρτον, για τον οποίο η Marvel απέρριψε την επιστροφή του.[78] «Πήραμε την απόφαση να μην φέρουμε πίσω τον Εντ Νόρτον για τον ρόλο του Μπρους Μπάνερ στους Εκδικητές», δήλωσε ο Φάιγκι. «Η απόφασή μας σίγουρα δεν βασίζεται σε οικονομικούς παράγοντες, αλλά στην ανάγκη για έναν ηθοποιό ο οποίος ενσωματώνει τη δημιουργικότητα και το πνεύμα συνεργασίας των άλλων ταλαντούχων μελών του καστ. Οι Εκδικητές απαιτούν παίκτες που ευημερούν όταν δουλεύουν ως μέρος μιας ομάδας, όπως αποδεικνύεται από τον Ρόμπερτ, τον Κρις Χ, τον Κρις Ε, τον Σάμιουελ, τη Σκάρλετ και όλο το ταλαντούχο καστ μας. Αναμένουμε να ανακοινώσουμε το όνομα του ηθοποιού που πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις και είναι παθιασμένος για αυτόν τον εικονικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες».[79] Ως απάντηση, ο ατζέντης του Νόρτον επέκρινε τη δήλωση του Φάιγκι αποκαλώντας την «σκόπιμα παραπλανητική» και μια «άστοχη προσπάθεια να παρουσιαστεί ο πελάτης μας αρνητικά».[80] Τον Οκτώβριο του 2014, ο Νόρτον ισχυρίστηκε πως ήταν δική του απόφαση να μην υποδυθεί ποτέ ξανά τον Hulk επειδή «ήθελε περισσότερη ποικιλία» στην καριέρα του και δεν ήθελε να συσχετιστεί με έναν μόνο χαρακτήρα.[81]

Τον Αύγουστο του 2010, δημοσιεύτηκε πως η Paramount Pictures και τα Marvel Studios σχεδίαζαν να ξεκινήσουν τα γυρίσματα τον Φεβρουάριο.[82] Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίστηκε πως η ταινία θα γυριζόταν σε 3D μορφή,[83] αν και ο Ράφαλο ανάρτησε αργότερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως αυτό δεν ίσχυε.[84] Τον Οκτώβριο του 2010, τα Grumman Studios στο Μπέθπεϊτζ[85] και τα Steiner Studios στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ανακοινώθηκαν ως τοποθεσίες γυρισμάτων[86] με την κατασκευή του σκηνικού να ξεκινάει τον Νοέμβριο,[85] αλλά όπως εξήγησε αργότερα ο Γουίντον «αρχικά υποτίθεται πως θα ήμασταν στο Λος Άντζελες, μετά για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα υποτίθεται πως θα ήμασταν στη Νέα Υόρκη και μετά κατά κάποιο τρόπο θα καταλήγαμε στην Αλμπουκέρκη».[6] Επίσης εκείνο τον Οκτώβριο, τα Walt Disney Studios συμφώνησαν να πληρώσουν τουλάχιστον $115 εκατομμύρια στην Paramount για την παραχώρηση των δικαιωμάτων παγκόσμιας διανομής των ταινιών Iron Man 3 και Οι Εκδικητές.[87] Η συμφωνία, ωστόσο, επέτρεπε στην Paramount να συλλέξει το τέλος του 8% του box office το οποίο θα λάμβανε αν διένειμε εκείνη την ταινία, καθώς και μαρκίζα με το λογότυπο της εταιρίας στο προωθητικό υλικό, αλλά και στους τίτλους αρχής της ταινίας. Ως αποτέλεσμα, στην οθόνη κατά τη διάρκεια των τίτλων εμφανίζεται η φράση «Τα Marvel Studios παρουσιάζουν σε συνεργασία με την Paramount Pictures», αν και η ταινία ανήκει αποκλειστικά, διανέμεται, χρηματοδοτείται και προωθείται από την Disney.[1]

Τον Δεκέμβριο του 2010, ο Κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον και ο συμπρόεδρος των Marvel Studios Λούις Ντ'Εσπόζιτο ανακοίνωσαν πως οι Εκδικητές θα έκαναν γυρίσματα αρχικά στην Αλμπουκέρκη, με τα γυρίσματα να προγραμματίζονται από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011. Μέρη της ταινίας είχαν επίσης προγραμματιστεί να γυριστούν στο Μίσιγκαν,[88] αλλά το πλάνο να γίνουν γυρίσματα στο Ντιτρόιτ δεν προχώρησε έπειτα από την εξέδωση μιας πρότασης προϋπολογισμού από τον Κυβερνήτη Ρικ Σνάιντερ, η οποία θα καταργούσε το φορολογικό κίνητρο για την παραγωγή.[89] Τρεις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο, ο Κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κέισικ, ανακοίνωσε πως οι Εκδικητές θα έκαναν γυρίσματα στο Κλίβελαντ.[90]

Ο εικονογράφος και σχεδιαστής της στολής Mark VII του Iron Man, Φιλ Σόντερς, δήλωσε πως «ο Τζος Γουίντον έψαχνε για κάτι που θα είχε το 'κουλ' στοιχείο της στολής σε βαλίτσα [από τον Iron Man 2], ενώ θα εξακολουθούσε να είναι μια πλήρως θωρακισμένη στολή η οποία θα μπορούσε να τα βάλει με έναν ολόκληρο στρατό στην τελική μάχη». Για τον σκοπό αυτό, ο Σόντερς δανείστηκε ιδέες που είχαν προταθεί στον Iron Man 2, καθώς επίσης και κάποιες ιδέες που είχαν εγκαταλειφθεί στον Iron Man, και τις συγχώνευσε σε μια λειτουργική στολή που έχει μεγάλα πακέτα πυρομαχικών στα μπράτσα κι ένα σακίδιο πλάτης.[91] Το επιστημονικό πρόγραμμα Science & Entertainment Exchange παρείχε επίσης συμβουλές για τα επιστημονικά κομμάτια της ταινίας.[92]

Το κάστινγκ έφτασε στο τελικό του στάδιο την επόμενη χρονιά. Τον Φεβρουάριο του 2011, η Κόμπι Σμόλντερς πήρε τον ρόλο της Μαρία Χιλ,[41] μετά από συμμετοχή της σε ακροάσεις που έγιναν από τη Marvel για έναν ρόλο ενός μέλους κλειδί της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. και ο οποίος περιγράφηκε ως στενός συνεργάτης του Νικ Φιούρι.[40] Τους μετέπειτα μήνες, το καστ της ταινίας επεκτάθηκε περιλαμβάνοντας τους Στέλαν Σκάρσγκορντ,[44] Πολ Μπέτανι[93] και Γκουίνεθ Πάλτροου.[94] Η Πάλτροου προσλήφθηκε έπειτα από επιμονή του Ντάουνι• πριν από αυτό, ο Γουίντον δεν σκόπευε να συμπεριλάβει στην ταινία δευτερεύοντες χαρακτήρες από τις ατομικές ταινίες των ηρώων, σχολιάζοντας: «Πρέπει να ξεχωρίσεις τους χαρακτήρες από το υποστηρικτικό τους σύστημα προκειμένου να δημιουργήσεις την απομόνωση που απαιτείται για την ομάδα».[95]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέρος του σκηνικού των Εκδικητών στο Κλίβελαντ, Οχάιο
Μέρος του σκηνικού των Εκδικητών στο Park Avenue στη Νέα Υόρκη

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 25 Απριλίου 2011 στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού στα Albuquerque Studios,[96][88] με την παραγωγή να δουλεύει υπό τον τίτλο Group Hug.[97] Τον Ιούνιο του 2011, ο κασκαντέρ Τζέρεμι Φιτζέραλντ τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια μιας σκηνής που απαιτούσε πτώση από ύψος 9 μέτρων από ένα κτίριο, όταν θα τον κτυπούσε ένα βέλος. Ένας εκπρόσωπος της Marvel είπε αργότερα στο TMZ πως παρά τον τραυματισμό, ο Φιτζέραλντ ανάρρωσε και συνέχισε να δουλεύει στην ταινία.[98] Τον επόμενο μήνα, κάποια γυρίσματα έλαβαν χώρα στην περιοχή Butler που βρίσκεται περίπου μια ώρα έξω από το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.[99] Μια σκηνή καταδίωξης γυρίστηκε επίσης στην περιφέρεια του Γουόρθινγκτον της Πενσυλβάνια, στις Creekside Mushroom Farms, το μεγαλύτερο αγρόκτημα μανιταριών στον κόσμο, το οποίο παραχώρησε για τα γυρίσματα 240 χιλιόμετρα εγκαταλελειμμένων τούνελ ασβεστόλιθου, 90 μέτρα υπογείως.[100]

Η παραγωγή μεταφέρθηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο τον Αύγουστο του 2011, όπου τα γυρίσματα κράτησαν τέσσερις εβδομάδες. Ο δρόμος East 9th Street της πόλης επιλέχθηκε ως αναπαράσταση του δρόμου 42nd Street του Μανχάταν της Νέας Υόρκης και ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για κλιμακούμενες σκηνές μάχης.[101] Στρατιώτες του Αποθεματικού Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών που είχαν τη βάση τους στο 391ο Τάγμα της Στρατιωτικής Αστυνομίας στο Κολόμπους του Οχάιο, χρησιμοποιήθηκαν για τη δράση στο φόντο κατά τη διάρκεια των σκηνών μάχης στο Κλίβελαντ. Ο επιλοχίας Μάικλ Τ. Λάντις δήλωσε πως η χρησιμοποίηση αληθινών στρατιωτών έκανε τις σκηνές πιο ρεαλιστικές και βοήθησε στη θετική απεικόνιση του στρατού εξηγώντας πως «είναι εύκολο για εμάς να κάνουμε επιτόπου διορθώσεις σε τακτικές και σχηματισμούς, ο σκηνοθέτης έλαβε υπόψη τις δικές μας προτάσεις σε μια σκηνή και μας επέστρεψε να εμπλακούμε με τον εχθρό σε αντίθεση της εμπλοκής μόνο όσων είχαν όπλα πάνω στα φορτηγά».[102] Γυρίσματα έλαβαν επίσης χώρα στον μεγάλο θάλαμο κενού αέρος στον σταθμό Plum Brook της NASA κοντά στο Σαντάσκι του Οχάιο. Η εγκατάσταση Διαστημικής Ενέργειας του σταθμού χρησιμοποιήθηκε για την απεικόνιση των εγκαταστάσεων έρευνας της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α..[103] Μια σειρά εκρήξεων γυρίστηκε στο εργοστάσιο παραγωγής κινητήρων της Chevrolet στην Πάρμα του Οχάιο, ως μέρος της σκηνής μάχης που ξεκίνησε στο Κλίβελαντ.[104] Σκηνές γυρίστηκαν επίσης στην πλατεία Public στο Κλίβελαντ και στη γέφυρα Detroit–Superior.[105] Το νοτιοδυτικό τετράγωνο της πλατείας Public μετατράπηκε, για τις ανάγκες της ταινίας, στην πόλη Στουτγκάρδη της Γερμανίας.[106]

Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπου διήρκεσαν μόνο δύο μέρες.[107] Τοποθεσίες της Νέας Υόρκης που χρησιμοποιήθηκαν συμπεριελάμβαναν το Park Avenue και το Central Park.[108][109] Για σκηνές που υποτίθεται λάμβαναν χώρα στο Μανχάταν, ο επικεφαλής των οπτικών εφέ, Τζέικ Μόρισον, έκανε λήψεις και τράβηξε αεροφωτογραφίες για πάνω από τρεις μέρες έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει το υλικό ως φόντο, λέγοντας πως ο κύριος στόχος του ήταν «να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο αεροφωτογραφικό υλικό έτσι ώστε οι θεατές να δουν τις μεγάλες εκτάσεις, την ευρεία δημιουργία πλάνων, ενώ ταυτόχρονα να ήταν σίγουρος πως τα εφέ θα έμοιαζαν περισσότερο ρεαλιστικά παρά παραγμένα από υπολογιστή. [...] Γινόμαστε πολύ καλύτεροι στο να φτιάχνουμε περιβάλλοντα εξ'ολοκλήρου σχεδιασμένα σε υπολογιστή» εξήγησε ο Μόρισον, «αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατο από το να ξεκινάς με την πραγματική εικόνα και να προσθέτεις ό,τι χρειάζεσαι».[110]

Ο φωτογράφος Σίμους ΜακΓκάρβι δήλωσε πως συνέθεσε το πλάνο με αναλογία εικόνας 1.85:1 για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα διαφορετικά ύψη που είχαν οι βασικοί χαρακτήρες, εξηγώντας πως «το να δουλεύεις με αναλογία 1.85:1 είναι κάπως ασυνήθιστο για μια επική ταινία όπως αυτή, αλλά χρειαζόμασταν το ύψος στην οθόνη ώστε να μπορέσουμε να χωρέσουμε στο ίδιο πλάνο όλους τους χαρακτήρες όπως ο Hulk, ο Captain America και η Black Widow, η οποία είναι πολύ πιο μικροκαμωμένη. Έπρεπε να δώσουμε σε όλους προτεραιότητα και πλάτος στο ίδιο πλάνο. Επίσης, ο Τζος [Γουίντον] ήξερε πως η σκηνή της τελικής μάχης θα ήταν αυτή η αλλόκοτη σκηνή υπερβολής στο Μανχάταν, έτσι το ύψος και η κατακόρυφη κλίμακα των κτιρίων θα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο». Η ταινία ήταν για τον ΜακΓκάβρι η πρώτη επιχείρηση να δουλέψει με ψηφιακή κάμερα, την Arri Alexa.[111] Οι ψηφιακές SLR κάμερες Canon EOS 5D Mark II και Canon EOS 7D χρησιμοποιήθηκαν επίσης για κάποιες λήψεις,[112][113][114] ενώ λήψεις μεγάλης ταχύτητας έγιναν σε φιλμ 35 χιλιοστών με κάμερα Arriflex 435. Όσον αφορά την οπτική προσέγγιση, ο ΜακΓκάβρι σημείωσε: «Ο Τζος κι εγώ ήμασταν έντονα πρόθυμοι να είχαμε σπλαχνική και φυσιοκρατική ποιότητα στην εικόνα. Θέλαμε όλο αυτό να είναι επιβλητικό και δεν θέλαμε μια 'εικόνα βιβλίου κόμικ' που θα μπορούσε να απομακρύνει το κοινό από το να δεθεί με την ταινία. Μετακινούσαμε πολύ τις κάμερες χρησιμοποιώντας steadicam, γερανούς και dollies για να δημιουργήσουμε κινητικές εικόνες και επιλέξαμε οπτικές γωνίες που ήταν δραματικές, όπως για παράδειγμα μικρές χαμηλές γωνίες για ηρωικές εικόνες».[111]

Μετά-παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 2011, η Disney ανακοίνωσε πως η ταινία θα μετατρεπόταν και σε 3D μορφή.[115] Ο Γουίντον είπε: «Δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής των εξαιρετικά μακριών φακών και των ταινιών με πολλά λόγια - μου αρέσει να βλέπω το μέρος που βρίσκομαι και να σχετίζομαι μαζί του, έτσι το 3D ταιριάζει κάπως στην αισθητική μου έτσι κι αλλιώς. Και η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ τα τελευταία δύο χρόνια». Ο Γουίντον είπε επίσης πως «υπάρχουν σίγουρα ταινίες που δεν θα έπρεπε να γίνονται σε 3D μορφή» αλλά «Οι Εκδικητές δεν είναι ένα δυσνόητο 3D. Δεν υπάρχει το 'Ω κοίτα, θα ξοδέψουμε 20 λεπτά σε αυτό το τούνελ επειδή η ταινία θα γίνει 3D!' Και κανείς δεν δείχνει την οθόνη όλη την ώρα. Αλλά είναι μια ταινία δράσης. Τα πράγματα τείνουν να εκσφενδονίζονται προς την οθόνη έτσι κι αλλιώς».[116] Τον Ιανουάριο του 2012, δημοσιεύθηκε πως η ταινία θα υποβαλλόταν σε ψηφιακή επεξεργασία για να προβληθεί σε IMAX 3D μορφή και θα έκανε πρεμιέρα σε αίθουσες IMAX στις 4 Μαΐου 2012, την ίδια μέρα που θα έκανε πρεμιέρα και στις υπόλοιπες αίθουσες. Η IMAX κυκλοφορία της ταινίας ακολουθεί την IMAX κυκλοφορία των ταινιών της Marvel Iron Man 2 και Thor.[117]

Σε μια συνέντευξη το 2012, ο Γουίντον είπε πως ήταν δική του απόφαση να συμπεριλάβει τον Θάνος στη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, αν και ο χαρακτήρας δεν αναφέρεται στην ταινία. «Για μένα, είναι ο πιο ισχυρός και μαγευτικός κακός της Marvel. Είναι ο υπέροχος τεράστιος μπαμπάς των κακών και είναι ερωτευμένος με την Κυρά του Θανάτου, κάτι το οποίο πιστεύω πως είναι πολύ χαριτωμένο. Για μένα, το καλύτερο κόμικ των Εκδικητών ήταν το Avengers Annual #7 (1977) το οποίο έκανε ο Τζιμ Στάρλιν, ακολουθούμενο από το Marvel Two-in-One Annual #2 (1977) το οποίο περιείχε τον θάνατο του Adam Warlock. Αυτά ήταν κάποια από τα πιο σημαντικά κείμενα και πιστεύω υποτιμημένα ορόσημα στην ιστορία της Marvel και ο Θάνος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, έτσι κάποιος έπρεπε να έχει τον έλεγχο και να βρίσκεται πίσω από τα όσα έκανε ο Λόκι και έλεγα 'Πρέπει να είναι ο Θάνος'. Και είπαν 'εντάξει' και ενθουσιάστηκα λέγοντας 'Ω Θεέ μου!'»[118] Μια επιπλέον σκηνή στην οποία οι Εκδικητές έτρωγαν σαουαρμά γυρίστηκε στις 12 Απριλίου 2012, μία μέρα μετά την παγκόσμια πρεμιέρα. Ο Έβανς είχε βάλει προσθετικό πηγούνι κατά τη διάρκεια της σκηνής για να καλύψει το μούσι που είχε αφήσει για τις ανάγκες άλλης ταινίας.[119] Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι πωλήσεις Σαουαρμά σε Λος Άντζελες, Σαιντ Λούις και Βοστόνη εκτινάχθηκαν στα ύψη λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία της ταινίας.[120][121][122] Ο Γουίντον δήλωσε πως η έμπνευση για τη σκηνή ήρθε από τα γεγονότα γύρω από κινηματογράφηση της σκηνής όπου η Φρεντ πεθαίνει στα χέρια του Γουέσλι στο επεισόδιο «A Hole in the World» της τηλεοπτικής σειράς ου 1999, Angel. Μετά την κινηματογράφηση αυτής της σκηνής, ο Γουίντον και οι ηθοποιοί Έιμι Άκερ και Ντενίσοφ, οι οποίοι ενσάρκωσαν τους Φρεντ και Γουέσλι αντίστοιχα, «πήγαν για ποτά και κατέληξαν απλά να κάθονται ήσυχα, εξαντλημένοι από τα γεγονότα της ημέρας», κάτι το οποίο ο Γουίντον μιμήθηκε για την post-credit σκηνή των Εκδικητών.[123]

Ο Μαρκ Ράφαλο ως Hulk (κάτω) φορώντας την ειδική στολή και προσθετικά στον κορμό του σώματός του για να προσομοιώσει το μέγεθος του Hulk.[124]

Η ταινία περιέχει περισσότερα από 2000 πλάνα με οπτικά εφέ τα οποία δημιουργήθηκαν από 14 συνολικά εταιρείες: Industrial Light & Magic (ILM), Weta Digital, Scanline VFX, Hydraulx, Fuel VFX, Evil Eye Pictures, Luma Pictures, Cantina Creative, Trixter, Modus FX, Whiskytree, Digital Domain, The Third Floor και Method Design. Η ILM ήταν ο βασικός προμηθευτής και κατείχε την ευθύνη για τη δημιουργία αρκετών από των σκηνών κλειδιών με εφέ για την ταινία, συμπεριλαμβανομένων των Helicarrier, αστικό τοπίο της Νέας Υόρκης, ψηφιακούς σωσίες, Iron Man και Hulk. Για τη δημιουργία του Hulk στην οθόνη, ο Ράφαλο φορούσε μια ειδική στολή κατά τη διάρκεια των σκηνών με τους άλλους ηθοποιούς, καθώς τέσσερις HD κάμερες λήψης κίνησης (δύο για όλο το σώμα και δύο επικεντρωμένες στο πρόσωπό του) κατέγραφαν τις κινήσεις του προσώπου και του σώματός του.[125] Ο Τζεφ Γουάιτ, ο επικεφαλής των οπτικών εφέ της ILM, είπε: «Πραγματικά θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε όλα όσα είχαμε αναπτύξει τα τελευταία δέκα χρόνια και να φτιάξουμε έναν αρκετά θεαματικό Hulk. Μια από τις καλύτερες αποφάσεις σχεδιασμού ήταν να ενσωματώσουμε τον Μαρκ Ράφαλο στον Hulk. Έτσι, το μεγαλύτερο κομμάτι του Hulk είναι βασισμένο στον Ράφαλο και στην ερμηνεία του, όχι μόνο στις κινήσεις του κατά τη διάρκεια των σκηνών, αλλά και στα μάτια του, στα δόντια του και στη γλώσσα του».[126]

Η ILM επαναδημιούργησε ψηφιακά τη συντριπτική πλειοψηφία του αστικού τοπίου της Νέας Υόρκης που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία. Συνολικά, οι καλλιτέχνες της ILM απέδωσαν μια περιοχή περίπου δέκα τετραγώνων από περίπου τέσσερα τετράγωνα. Για να το κάνουν αυτό, η ILM έστειλε ομάδα τεσσάρων φωτογράφων για να βγάλουν λεπτομερείς φωτογραφίες της περιοχής, διαδικασία που κράτησε οκτώ εβδομάδες.[125] Ο Τάισον Μπάιντνερ, ο υπεύθυνος τοποθεσίας για την ταινία στη Νέα Υόρκη, βοήθησε εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα σχεδόν κάθε κτιρίου της περιοχής που θα απεικονιζόταν στην οθόνη και χρειαζόταν η ILM.[54] Η Disney και η Sony Pictures συμφώνησαν στο να συμπεριληφθεί στην ταινία και ο Πύργος OsCorp του Green Goblin από την ταινία του 2012 The Amazing Spider-Man, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε επειδή το μεγαλύτερο τμήμα του ορίζοντα είχε ήδη ολοκληρωθεί.[127]

Η Weta Digital ανέλαβε την εικονογράφηση του Iron Man για τη σκηνή από τη σύγκρουση στο δάσος από την ILM. Ο Γκάι Γουίλιαμς, ο επικεφαλής των οπτικών εφέ της Weta Digital, είπε: «Μοιραζόμασταν εργατικό δυναμικό και στοιχεία με την ILM για αυτό, αλλά οι γραμμές μας είναι μοναδικές και είναι δύσκολο για άλλα στοιχεία να δέσουν μαζί τους. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, πήραμε τα μοντέλα τους και έπρεπε να δημιουργήσουμε ξανά τους χώρους υφής επειδή ο τρόπος που δημιουργούμε είναι διαφορετικός».[126] Ο Γουίλιαμς είπε πως το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η επαναδημιουργία των ανακλαστικών μεταλλικών επιφανειών της στολής του Iron Man.[125]

Η Scanline VFX ολοκλήρωσε τα πλάνα αποκάλυψης του Helicarrier, από τη στιγμή που η Black Widow και ο Captain America φτάνουν στο κατάστρωμα αυτού μέχρι το σημείο εξαφάνισής του στον αέρα. Η Evil Eye Pictures συνέθεσε ψηφιακά φόντα σε πλάνα που γυρίστηκαν σε πράσινη οθόνη για σκηνές που έλαβαν χώρα μέσα στο Helicarrier. Ο Κόλιν Στράους από την Hydraulx είπε: «Κάναμε τα πρώτα δέκα λεπτά της ταινίας, εκτός από το σκηνικό στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης του Λόκι στη Γη και τη μετέπειτα απόδρασή του από τη βάση της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.». Η Luma Pictures δούλεψε σε πλάνα που περιελάμβαναν τη γέφυρα του Helicarrier και ενσωμάτωσε τις γραφικές οθόνες μόνιτορ που αναπτύχθηκαν από την Cantina Creative. Η Fuel VFX ολοκλήρωσε τα πλάνα που έλαβαν χώρα μέσα και γύρω από το ρετιρέ του Τόνι Σταρκ στον Πύργο Σταρκ. Η Digital Domain δημιούργησε το αστεροειδές περιβάλλον όπου ο Λόκι συναντά τον Άλλο.[125] Η Method Design στο Λος Άντζελες δημιούργησε τους τίτλους τέλους της ταινίας. Ο Στιβ Βαϊόλα, δημιουργικός διευθυντής της Method Design, είπε: «Αυτό το κομμάτι διάρκειας δύο λεπτών, αυτοδύναμο και βασικό στην τελευταία σκηνή δημιουργήθηκε εξ'ολοκλήρου σε CG. Για κάθε ένα πλάνο στη σκηνή, σχεδιάσαμε, υφάναμε και φωτίσαμε όλο το περιβάλλον και αρκετά από τα αντικείμενα που βρίσκονταν στο προσκήνιο. Λάβαμε στοιχεία από τη Marvel για να τα συμπεριλάβουμε σε αυτό, τα επανασχεδιάσαμε σε μεγάλο βαθμό και τα επαναφέραμε για να δημιουργήσουμε μια μετά-της-μάχης μεγάλη σκηνή. Σχεδιάσαμε επίσης μια προσαρμοσμένη γραμματοσειρά για τον τίτλο Οι Εκδικητές».[126]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 2011, η Marvel ανακοίνωσε πως ο Άλαν Σιλβέστρι, ο οποίος είχε επενδύσει μουσικά την ταινία Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America, θα συνέθετε τη μουσική και για τους Εκδικητές. Ο Σιλβέστρι είπε: «Έχω δουλέψει σε ταινίες όπου υπήρχε ένας αριθμός αστέρων σε αυτές και σίγουρα έχω δουλέψει σε ταινίες όπου οι χαρακτήρες είχαν την ίδια βαρύτητα όσον αφορά το πόσο σημαντικοί ήταν στην ιστορία της ταινίας, αλλά αυτή εδώ είναι κάπως ακραία όσον αφορά αυτό επειδή κάθε ένας από αυτούς τους χαρακτήρες έχει τον δικό του κόσμο και είναι πολύ διαφορετικές περιπτώσεις. Είναι μεγάλη πρόκληση το να βρεις έναν τρόπο να δώσεις στον καθένα το βάρος και τον σεβασμό που χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα η ταινία έχει να κάνει πραγματικά με το να έρθουν κοντά αυτοί οι χαρακτήρες, υπονοώντας την ύπαρξη αυτής της οντότητας που λέγεται Εκδικητές και που πρέπει να τους αντιπροσωπεύει όλους».[128] Ο Σιλβέστρι ανέπτυξε τη μουσική επένδυση μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου στα Abbey Road Studios στο Λονδίνο της Αγγλίας.[129] Ο Γουίντον είπε: «Η μουσική της ταινίας είναι πολύ παλιομοδίτικη, για αυτό και ο [Σιλβέστρι] ήταν η ιδανική επιλογή επειδή μπορεί να σου προσφέρει το τεράστιο συναίσθημα που προσφέρει η σχολή του Χανς Ζίμερ 'Απλά αισθάνομαι πάρα πολλά αυτή τη στιγμή!', αλλά μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά συνθηματικός και εξειδικευμένος στον κάθε χαρακτήρα, κάτι το οποίο λατρεύω».[129]

Τον Μάρτιο του 2012, το Αμερικανικό συγκρότημα εναλλακτικής ροκ, Soundgarden, ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο Facebook πως το τραγούδι τους «Live to Rise» θα περιλαμβανόταν στο soundtrack της ταινίας.[130] Επιπρόσθετα, το Ινδικό ροκ συγκρότημα Agnee κυκλοφόρησε ένα μουσικό βίντεο για το σινγκλ «Hello Andheron», τραγούδι το οποίο εξυπηρετεί ως το θεματικό τραγούδι της κυκλοφορίας της ταινίας στην Ινδία.[131] Η δισκογραφική εταιρία Hollywood Records κυκλοφόρησε επίσης ένα soundtrack εμπνευσμένο από την ταινία με τον τίτλο Avengers Assemble την 1η Μαΐου 2012, την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε και το soundtrack με τη μουσική επένδυση της ταινίας.[132]

Προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέιλερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προωθήθηκε στη Διεθνή Comic-con του Σαν Ντιέγκο το 2010, κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε ένα τρέιλερ με αφηγητή τον Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, ακολουθούμενο από την είσοδο όλου του καστ.[36] Τον Ιούνιο του 2011, τα Marvel Studios ανακοίνωσαν πως δε θα είχαν πάνελ να αντιπροσωπεύσει την ταινία στη Διεθνή Comic-con του Σαν Ντιέγκο εκείνη τη χρονιά μετά από απόφαση των εκτελεστικών παραγωγών πως δεν ήταν έτοιμοι να ανταγωνιστούν το ίδιο το παρελθόν τους και με τις προσδοκίες των θαυμαστών για τα γυρίσματα ακόμα σε παραγωγή.[133] Τον Ιούλιο του 2011, ένα τρέιλερ που προοριζόταν να είναι η σκηνή μετά τους τίτλους τέλους της ταινίας Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America διέρρευσε για λίγο στο διαδίκτυο. Το Entertainment Weekly θεώρησε πως η διαρροή προήλθε από μια ανεπίσημη προβολή και περιέγραψε το υλικό ως «ασταθές, ασαφές και σίγουρα τραβηγμένο από κινητό τηλέφωνο».[134]

Οι Κρις Έβανς, Τομ Χίντλστον, Κόμπι Σμόλντερς και Κλαρκ Γκρεγκ κατά τη διάρκεια προώθησης της ταινίας στην Comic-con της Νέας Υόρκης το 2011

Τον Αύγουστο του 2011, οι Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios και Marvel Studios παρουσίασαν μια ματιά από τις επερχόμενες ταινίες των Walt Disney Studios στην Έκθεση D23 στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνια, στις οποίες ταινίες συμπεριλαμβάνονταν και οι Εκδικητές. Η παρουσίαση περιελάμβανε υλικό από την ταινία και εμφανίσεις των μελών του καστ.[135] Αργότερα τον Αύγουστο, η Disney απέλυσε τους εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Marvel για την παγκόσμια προώθηση, τον αντιπρόεδρο για την παγκόσμια προώθηση και διευθυντή για την παγκόσμια προώθηση για να φέρουν τις δικές τους λειτουργίες στην προώθηση.[136]

Τον Οκτώβριο του 2011, τα Marvel Studios έκαναν μια παρουσίαση στην Comic-con της Νέας Υόρκης όπου παρουσίασαν νέο υλικό και μια συζήτηση σε πάνελ στην οποία συμμετείχε ο Κέβιν Φάιγκι και αρκετά μέλη του καστ.[137] Το πρώτο ολοκληρωμένο τρέιλερ κυκλοφόρησε επίσης τον Οκτώβριο. Η ιστοσελίδα Comic Book Resources έγραψε: «Το τρέιλερ διάρκειας δύο λεπτών καθορίζει επιδέξια την υπόθεση της ταινίας» και είναι «βαρύ στη συναρμολόγηση, αλλά κερνάει τους θαυμαστές με αρκετή δράση καθώς και κάποιες ματιές στη νέα στολή του Iron Man και, το καλύτερο από όλα, τη νέα όψη του Απίθανου Hulk. Φυσικά, ο Τόνι Σταρκ του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ έχει τις καλύτερες ατάκες».[138] Ωστόσο, το περιοδικό The Hollywood Reporter το αποκάλεσε «Φοβερό. Ή τουλάχιστον θα ήταν φοβερό αν δεν είχαμε ήδη δει όλα όσα περιέχει και αναμέναμε το κάθε τι από αυτό αυτό τρέιλερ».[139] Το τρέιλερ, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του αποκλειστικά στο iTunes, κατέβηκε πάνω από 10 εκατομμύρια φορές τις πρώτες 24 ώρες, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της ιστοσελίδας ως το τρέιλερ με τις περισσότερες θεάσεις.[140] Το ρεκόρ αυτό ξεπεράστηκε από το τρέιλερ της ταινίας Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή, το οποίο κατέβηκε περισσότερες από 12.5 εκατομμύρια φορές τις πρώτες 24 ώρες.[141] Ένα δεύτερο ολοκληρωμένο τρέιλερ κυκλοφόρησε στα iTunes τον Φεβρουάριο του 2012, φτάνοντας το ρεκόρ των 13.7 εκατομμυρίων κατεβασμάτων σε 24 ώρες.[142] Τα τρέιλερ της ταινίας Οι Εκδικητές εμφανίστηκαν πριν την προβολή αρκετών ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των Επικίνδυνη Αποστολή-Πρωτόκολλο: Φάντασμα, 21 Jump Street και Αγώνες Πείνας.[143]

Τον Ιανουάριο του 2012, τα Marvel Studios πραγματοποίησαν μια παγκόσμια συζήτηση στο Twitter. Στη ζωντανή αυτή συζήτηση διάρκειας 30 λεπτών συμμετείχαν ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τζος Γουίντον και οι ηθοποιοί Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Τομ Χίντλστον και Κλαρκ Γκρεγκ, ενώ δημοσιεύτηκε κι ένα βίντεο διάρκειας 10 δευτερολέπτων, μέρος ενός μεγαλύτερου βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων, το οποίο θα προβαλλόταν ολόκληρο στις διαφημίσεις του τελικού του Super Bowl τον Φεβρουάριο.[144] Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, η Disney πλήρωσε περίπου $4 εκατομμύρια για το διαφημιστικό σποτ των 30 δευτερολέπτων.[145] Την 1η Μαΐου 2012, εκτελεστικοί παραγωγοί των Marvel Studios μαζί με τους ηθοποιούς Τομ Χίντλστον και Κλαρκ Γκρεγκ, κτύπησαν το κουδούνι έναρξης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης προς τιμήν της κυκλοφορίας της ταινίας.[146]

Συνδεδεμένα κόμικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 2011, η Marvel ανακοίνωσε πως ένα κόμικ οκτώ τευχών (Marvel's The Avengers Prelude: Fury's Big Week ή απλά Fury's Big Week), σε κείμενο των Κρίστοφερ Γιοστ και Έρικ Πίρσον και σχέδιο των Λουκ Ρος και Ντάνιελ HDR, θα κυκλοφορούσε ως πρελούδιο της ταινίας τον Μάρτιο του 2012.[147]

Τον Φεβρουάριο του 2012, η Marvel ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός δεύτερου κόμικ περιορισμένης σειράς με τίτλο Black Widow Strikes. Η Νατάσα Ρόμανοφ βρίσκεται προ εκπλήξεως στη Ρωσία όταν ο στόχος της σκοτώνεται από μια «θαυμάστριά» της με το όνομα Σοφία. Διακόπτοντας την επαφή της με τους ανωτέρους της στην Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., η Ρόμανοφ ξεκινάει έναν διαγωνισμό με τη Σοφία για το όνομα της «Black Widow», ανακαλύπτοντας πως ο εργοδότης της Σοφία πουλάει τα μέρη ενός νέου πυραύλου στα Δέκα Δακτυλίδια. Ακολουθεί τα ίχνη της Σοφία βρίσκοντας το μέρος από όπου θα εκτοξευθεί ο πύραυλος, ο οποίος έχει σαν στόχο τη Βόρεια Κορέα. Εκεί, καθυστερεί όσο χρειάζεται την εκτόξευση ώστε να επέμβει η Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. έγκαιρα. Στο χάος που δημιουργείται, η Σοφία σκοτώνεται.[148][149][150]

Σε κείμενο του Φρεντ Βαν Λέντι, ο οποίος είχε γράψει και το Captain America: First Vengeance, το κόμικ prequel της ταινίας Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America, και σε σχέδιο του Νιλ Έντουαρντς,[151][152] το κόμικ πρωτοεμφανίστηκε στη Ρωσική έκδοση του περιοδικού Maxim πριν κυκλοφορήσει ως παραδοσιακό κόμικ σειράς τριών τευχών[151] στις 2 Μαΐου,[152] 16 Μαΐου[153] και 6 Ιουνίου 2012[154] αντίστοιχα. Η απόφαση για την κυκλοφορία αυτού του κόμικ πάρθηκε για να δοθεί στη Ρόμανοφ το δικό της κόμικ πριν τους Εκδικητές, επειδή η Marvel ένιωσε πως «[η Black Widow] παραμένει η πιο αινιγματική από τους Εκδικητές», παρά το γεγονός πως εμφανίστηκε σε προηγούμενες ταινίες. Ο Βαν Λέντι εξήγησε τη σχέση μεταξύ του Black Widow Strikes και των ταινιών λέγοντας: «Βρίσκεται στην ίδια κλίμακα με τις ταινίες της Marvel. Δουλεύουμε στενά με τα Marvel Studios έτσι ώστε να ενσωματώνεται αρμονικά με το Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel. Όταν αυτό τελειώσει, είναι ευπρόσδεκτοι να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από τις ιδέες μου για μια ταινία». Ο Βαν Λέντι εμπνεύστηκε «από το σενάριο των Εκδικητών του Τζος Γουίντον, το οποίο ήμουν αρκετά τυχερός να διαβάσω. [Ο Γουίντον] κάνει καλή δουλειά στο να κάνει τη συμμετοχή της [Black Widow] στην ομάδα απόλυτα πιστευτή».[151]

Η ιστορία του Black Widow Strikes τοποθετείται ανάμεσα στις ταινίες Iron Man 2 και Εκδικητές και ασχολείται με «μερικά κενά από τον Iron Man 2, συγκεκριμένα κάποια παράνομη Σταρκ τεχνολογία που έφτιαξε ο Τζάστιν Χάμερ».[151] Η ιδέα της «Black Widow» να είναι περισσότερο όνομα παρά κωδικός ενός πράκτορα εξερευνάται περισσότερο στη σειρά Agent Carter, όπου συστήνεται ένα πρώιμο πρόγραμμα εκπαίδευσης Black Widow, και στην ταινία Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron, όπου κάποια κομμάτια από την εκπαίδευση της Ρόμανοφ παρουσιάζονται μέσω αναδρομών.[155][156]

Επιπρόσθετα, ένα κόμικ με τον τίτλο Avengers Assemble ξεκίνησε την κυκλοφορία του τον Μάρτιο του 2012, σε κείμενο του Μπράιαν Μάικλ Μπέντις και σχέδιο του Μαρκ Μπάγκλεϊ, και περιέχει την ίδια ομάδα Εκδικητών όπως στην ταινία να πολεμά εναντίον μιας νέας ομάδας κακών, με το όνομα Zodiac.[157]

Συνέταιροι προώθησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολ Γκίτερ, ο πρόεδρος της Marvel Entertainment για το τμήμα των καταναλωτικών προϊόντων, σχολίασε πως το κτίσιμο της πορείας προς την ταινία βοήθησε στην ενδυνάμωση λιανικών συνεργασιών: «Οι λιανοπωλητές ήταν λιγότερο ανεκτικοί με [την πνευματική ιδιοκτησία] των ταινιών, έτσι αποφασίσαμε πως αν ξεκινούσαμε αυτή τη συντονισμένη στρατηγική αρκετά χρόνια πριν, οι λιανοπωλητές θα μας έδιναν χώρο κατά τη διάρκεια αυτών των ετών και θα είχαμε μια πιο υποστηρικτική θέση στην αγορά».[158]

Τον Σεπτέμβριο του 2011, φωτογραφίες από το σκηνικό με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ να οδηγεί ένα νέο μοντέλο Acura δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Ένας εκπρόσωπος της Acura δημοσίευσε αργότερα μια δήλωση, επιβεβαιώνοντας την εμπλοκή της εταιρίας στην ταινία: «Όπως μπορεί να γνωρίζετε, η Acura βρίσκεται στις ταινίες του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel ως τα επίσημα αυτοκίνητα του φανταστικού οργανισμού υπηρεσίας του νόμου Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.. Αυτή η σχέση συνεχίζεται και στους Εκδικητές. Το ανοικτό σπορ αυτοκίνητο το οποίο φωτογραφήθηκε χθες είναι ένα φανταστικό αυτοκίνητο το οποίο δημιουργήθηκε μόνο για τις ανάγκες της ταινίας και δεν θα παραχθεί προς πώληση. Έχοντας πει αυτό, όπως επίσης ίσως να γνωρίζετε, ο Γενικός Διευθυντής της Acura είπε δημοσίως πως μελετάμε την ανάπτυξη ενός νέου σπορ αυτοκινήτου, αλλά δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα για αυτό αυτή τη στιγμή».[159] Τον Δεκέμβριο του 2011, η Acura ανακοίνωσε πως ένα νέο NSX το οποίο δημιουργήθηκε στο στυλ του πρότζεκτ των Εκδικητών θα αποκαλυπτόταν στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτων της Βόρειας Αμερικής του 2012.[160] Μια σειρά 10 αυτοκινήτων SUV της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., βασισμένα στο Acura MDX με τροποποιήσεις από την Υπηρεσία Οχημάτων Κινηματογράφου, δημιουργήθηκαν επίσης για την ταινία.[161]

Τον Φεβρουάριο του 2012, ανακοινώθηκε πως η Marvel συνεργάστηκε με την εταιρία αρωμάτων JADS για την προώθηση των Εκδικητών με αρώματα βασισμένα στους χαρακτήρες. Η ανακοίνωση βρισκόταν στην ετήσια έκθεση του Toy Industry Association, όπου αντιπρόσωποι της εταιρίας διατηρούσαν έναν πάγκο με δείγματα των προϊόντων.[162] Άλλοι συνέταιροι προώθησης είναι: εταιρία κατασκευής βραχιολιών Colantotte, Dr Pepper, Farmers Insurance Group, Harley-Davidson, The Hershey Company, Land O'Frost lunchmeats, Oracle Corporation, Red Baron pizza, Symantec, Visa και Wyndham Hotels & Resorts. Συνολικά, η Marvel και η πατρική της εταιρία Disney εξασφάλισαν περίπου $100 εκατομμύρια παγκοσμίως για την προώθηση και στήριξη της ταινίας. Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τις εταιρίες Baskin-Robbins, Burger King και Dunkin' Donuts, οι οποίες είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν με τη Marvel όταν τις ταινίες τους διένειμε η Paramount. Η Disney δεν προωθεί γενικά μέσω εταιριών γρήγορου φαγητού (fast food).[163]

Βιντεοπαιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα βιντεοπαιχνίδι βασισμένο στην ταινία προγραμματιζόταν να κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με την ταινία. Το παιχνίδι θα ήταν first-person shooter παιχνίδι για τις πλατφόρμες Xbox 360, PlayStation 3, Wii U και Microsoft Windows και θα κυκλοφορούσε από την THQ. Μετά το κλείσιμο των στούντιο της THQ, το παιχνίδι ακυρώθηκε.[164] Τα πνευματικά δικαιώματα για ένα βιντεοπαιχνίδι Εκδικητών επέστρεψαν στη Marvel, η οποία είπε πως διερευνούσε πιθανές ευκαιρίες δημοσίευσης και αδειοδότησης.[165]

Τον Μάιο του 2012, η Ubisoft και η Marvel Entertainment ανακοίνωσαν πως συνεργάζονταν για την ανάπτυξη ενός παιχνιδιού ελεγχόμενης κίνησης με τίτλο Marvel Avengers: Battle for Earth για τις πλατφόρμες Wii U και Xbox 360 Kinect. Το παιχνίδι ήταν εμπνευσμένο από την ιστορία του κόμικ «Secret Invasion» και περιελάμβανε 20 χαρακτήρες.[166] Η Marvel ανακοίνωσε επίσης ένα παιχνίδι τεσσάρων κεφαλαίων για κινητό με τον τίτλο Avengers Initiative, με το κάθε ένα κεφάλαιο να επικεντρώνεται αντίστοιχα σε έναν χαρακτήρα: Hulk, Captain America, Thor και Iron Man.[167]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θαυμαστές στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, έξω από το El Capitan Theatre.

Τον Φεβρουάριο του 2012, η Disney ανακοίνωσε πως ο τίτλος της ταινίας θα άλλαζε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποφευχθεί η σύγχυση με την ομώνυμη Βρετανική τηλεοπτική σειρά, καθώς και την κινηματογραφική μεταφορά της σειράς (1998). Αυτό ωστόσο οδήγησε σε σύγχυση σχετικά με τον ακριβή τίτλο της ταινίας. Το κινηματογραφικό περιοδικό Empire ανέφερε πως η ταινία θα ονομαζόταν Marvel Avengers Assemble,[168] ενώ το The Hollywood Reporter είπε πως θα ονομαζόταν απλά Avengers Assemble.[169] Η Βρετανική ιστοσελίδα της Marvel αναφέρει την ταινία ως Marvel's Avengers Assemble,[170] αν και ο Ντέιβιντ Κοξ από την εφημερίδα The Guardian, με το επιχείρημα πως αυτός ήταν ένας από τους χειρότερους τίτλους ταινίας, θεώρησε πως ήταν ένα λάθος στις σημειώσεις της παραγωγής, αν και γραμματικά ήταν σαφέστερη.[171] Σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών (British Board of Film Classification) και το Ιρλανδικό Γραφείο Ταξινόμησης Ταινιών (Irish Film Classification Office), ο τίτλος είναι Marvel Avengers Assemble.[3][7] Ο Φρανκ Λόβες από το FilmFestivalTraveler.com αναφέρθηκε σε αυτή τη διαφορά γράφοντας: «Οι Εκδικητές - με τον τυπικό τίτλο Marvel's The Avengers στην οθόνη, αν και δεν υπάρχει απόστροφος στις αφίσες...».[6] Ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι είπε πως υπάρχουν μόνο δύο λέξεις στον Βρετανικό τίτλο, μία παραπάνω από τον Αμερικανικό τίτλο, και δήλωσε πως «αποφάσεις σαν αυτή δεν παίρνονται ελαφρά και υπάρχει αρκετή έρευνα για την προώθηση, δικηγόροι και άλλα πράγματα που εμπλέκονται σε αυτό».[172]

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 11 Απριλίου 2012, στο El Capitan Theatre.[173] Οι Εκδικητές έκλεισαν το 11ο ετήσιο φεστιβάλ κινηματογράφου Tribeca με προβολή της ταινίας στις 28 Απριλίου 2012.[174] Η ταινία έλαβε μια επιπλέον εβδομάδα προβολής στις αίθουσες για το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.[175] Οι Εκδικητές ήταν η τελευταία ταινία που κυκλοφόρησε από την Πρώτη Φάση του MCU.[176]

Home media[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε από την Walt Disney Studios Home Entertainment[177][178] σε Blu-ray, Blu-ray 3D, DVD και ψηφιακή μορφή στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις 29 Αυγούστου 2012 σε διάφορες διεθνείς αγορές.[179][180] Ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι είπε πως το Blu-ray περιέχει μια νέα ταινία μικρού μήκους Marvel One-Shot με τον τίτλο Item 47 και «έναν αριθμό κομμένων σκηνών και μερικών ιστοριών που βρέθηκαν εκτός ταινίας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας» συμπεριλαμβανομένων «μερικών ακόμα σκηνών με την πράκτορα της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. Μαρία Χιλ, την οποία υποδύεται η Κόμπι Σμόλντερς» και «μερικές διαφορετικές εκδοχές της αλληλεπίδρασης της Μαρία Χιλ και του Νικ Φιούρι με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ασφαλείας».[181]

Η ταινία κυκλοφόρησε επίσης ως μέρος μιας συλλογής 10 δίσκων (box set) με τον τίτλο «Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel: Φάση Ένα – Εκδικητές Ενωθείτε», το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ταινίες της πρώτης φάσης του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel.[182] Κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου 2013.[183][184] Τα Walt Disney Studios Home Entertainment κυκλοφόρησαν την ταινία σε Ultra HD Blu-ray μορφή στις 14 Αυγούστου 2018.[185]

Κάποιοι θαυμαστές επέκριναν την κυκλοφορία σε DVD και Blu-ray του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή παρέλειψαν να συμπεριλάβουν σε αυτές τον ηχητικό σχολιασμό του Τζος Γουίντον, αλλά και για τη μεταποίηση της σκηνής που αφορούσε τον θάνατο του Φιλ Κόλσον.[186] Το βρετανικό παράρτημα της Disney είπε πως «η λιγότερο γραφική σύγκρουση του Πράκτορα Κόλσον με τον Λόκι» συνέβη επειδή «κάθε χώρα έχει τα δικά της θέματα συμμόρφωσης σχετικά με την απεικόνιση της βίας. Δυστυχώς, τα στοιχεία άλλης περιοχής χρησιμοποιήθηκαν ακούσια για τη δημιουργία της home media κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου».[186]

Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας σε home media στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ταινία ανέβηκε στην κορυφή του Nielsen VideoScan First Alert, το οποίο καταμετρά τις συνολικές πωλήσεις δίσκων. Επίσης, μπήκε στη λίστα με τις καλύτερες πωλήσεις Blu-ray, καθώς το 72% των αντίτυπων που πωλήθηκαν ήταν Blu-ray, ρεκόρ για νέα κυκλοφορία όπου και οι δύο μορφές (DVD και Blu-ray) κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα.[178]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Εκδικητές είχαν έσοδα $623.4 εκατομμύρια σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά και $895.5 εκατομμύρια σε άλλες περιοχές, φτάνοντας συνολικά τα $1.519 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.[5] Έγινε η τρίτη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις παγκοσμίως[187] μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθώς επίσης και η ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις για το 2012, τις περισσότερες εισπράξεις για μεταφορά κόμικ σε οθόνη, τις περισσότερες εισπράξεις για ταινία με υπερήρωες και τις περισσότερες εισπράξεις ταινίας που κυκλοφόρησαν τα Walt Disney Studios την περίοδο της κυκλοφορίας της.[188] Το παγκόσμιο άνοιγμα της ταινίας με $392.5 εκατομμύρια ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο άνοιγμα.[189] Οι Εκδικητές έγιναν επίσης η πέμπτη ταινία που διένειμε η Disney και η δωδέκατη συνολικά που κέρδισε πάνω από $1 δισεκατομμύριο. Έφτασε αυτό το ορόσημο σε 19 μέρες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κατείχαν προηγουμένως οι ταινίες Avatar και Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 2.[190][191][192] Τα έσοδά της ξεπέρασαν το υπολογισμένο κόστος παραγωγής ($220 εκατομμύρια) 12 μέρες μετά την κυκλοφορία της.[193] Ήταν η πρώτη παραγωγή της Marvel που έβγαλε $1 δισεκατομμύριο από τις πωλήσεις των εισιτηρίων.[194]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαρκ Ράφαλο στην πρεμιέρα της ταινίας στο Τορόντο. Η ερμηνεία του Ράφαλο εγκωμιάστηκε από τους κριτικούς.

Η ιστοσελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει στην ταινία ποσοστό έγκρισης 92% βασισμένο σε 345 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας της σελίδας διαβάζουμε: «Χάρη σε ένα σενάριο που δίνει έμφαση στην ανθρωπιά των ηρώων του και είναι πλούσιο σε παντοδύναμες στημένες φάσεις, οι Εκδικητές ανταποκρίνονται στη δημοσιότητά τους και ανεβάζουν τον πήχη για τις ταινίες της Marvel».[195] Στο Metacritic, η ταινία λαμβάνει ποσοστό 69% βασισμένο σε 43 κριτικές με τη σήμανση «γενικά ευνοϊκές κριτικές».[196] Σε ψηφοφορία του κοινού για το CinemaScore, η ταινία έλαβε βαθμό «Α+» σε μια κλίμακα από το Α+ μέχρι το F.[197]

Ο Τοντ ΜακΚάρθι από το The Hollywood Reporter έδωσε θετική κριτική στην ταινία σημειώνοντας: «Είναι έντονη, η ιστορία θα-σώσουμε-τον-κόσμο είναι μια που όλοι έχουμε δει στο παρελθόν, και οι χαρακτήρες 'βρίσκονται ανάμεσά μας' για πάνω από μισό αιώνα σε 500 τεύχη κόμικ. Αλλά ο Γουίντον και ο λόχος του κατάφεραν να αναμείξουν όλες τις προσωπικότητες και τα συστατικά μαζί έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα, αν και γνωστό, να είναι ακαταμάχητα γευστικό».[198] Για τον δημοσιογράφο Πίτερ Τράβερς του περιοδικού Rolling Stone, η ταινία ήταν η επιτομή ενός εξαιρετικού blockbuster. Ο Τράβερς είπε: «Είναι επίσης το blockbuster που είχα στο κεφάλι μου όταν φαντάστηκα μια ταινία που έφερε μαζί τα είδωλα του κόσμου της Marvel σε ένα λαμπερό, εκπληκτικά συναρπαστικό πακέτο. Είναι οι Transformers με μυαλό, καρδιά κι μια αίσθηση χιούμορ που δουλεύει».[199] Ο Τζάστιν Τσανγκ από το Variety έγραψε: «Όπως ένα ανώτερο, μοντέλο τελευταίας τεχνολογίας χτισμένο από πολλά κομμάτια, η ζωηρότητα, η εξυπνάδα και η έντονα διασκεδαστική ανάμιξη υπερηρώων του Τζος Γουίντον είναι μια φυγή από την εκλεπτυσμένη τάξη, ενώ καυχιέται για την τονική διασφάλιση και τα πλούσια αποθέματα χιούμορ τα οποία αντισταθμίζουν τη δυνητική βαρυκινησία και τις αναπόφευκτες στερεότυπες πτυχές αυτής της ομαδικής ιστορίας διάρκειας 143 λεπτών».[200] Ο Κένεθ Τουράν από την εφημερίδα Los Angeles Times συνεχάρη τη φρενήρη ειρήνη της ταινίας,[201] ενώ ο Ρότζερ Ίμπερτ της εφημερίδας Chicago Sun-Times σχολίασε πως «προσφέρει στους θαυμαστές αυτό ακριβώς που επιθυμούν. Το αν είναι ακριβώς αυτό που αξίζουν είναι συζητήσιμο».[202] Αντιστρόφως, ο Α. Ο. Σκοτ από την εφημερίδα The New York Times πιστεύει πως «αν και μετά βίας αξίζει τον κόπο να εκνευριστείς με την ταινία, οι αποτυχίες της είναι σημαντικές και αποθαρρυντικές. Ο φωτισμός, τα ψυχαγωγικά κομμάτια δεν μπορούν να ξεπεράσουν το έντονο κενό, τον φουσκωμένο κυνισμό που είναι λιγότερο ένα μειονέκτημα αυτής της ταινίας παρά χαρακτηριστικό του είδους».[203]

Οι ερμηνείες αρκετών μελών του καστ της ταινίας υπήρξαν συχνό θέμα στις κριτικές. Συγκεκριμένα, η απεικόνιση του Μαρκ Ράφαλο ως Μπρους Μπάνερ/Hulk έλαβε θετική ανταπόκριση από τους σχολιαστές. Ο Τζο Νόιμαγιερ παρατήρησε πως η ερμηνεία του ήταν ανώτερη από το υπόλοιπο καστ• «Ο Ράφαλο είναι η αποκάλυψη, μετατρέποντας τον Μπάνερ σε μια στραβή δεξαμενή ηρεμίας έτοιμη να γίνει ηφαίστειο».[204] Παρομοίως, ο Άντονι Λέιν από το περιοδικό The New Yorker ισχυρίστηκε πως η υποκριτική του Ράφαλο είναι μία από τις καλύτερες στιγμές της ταινίας - δίπλα στου Ντάουνι.[205] Η Καρίνα Λόνγκγουορθ της εφημερίδας The Village Voice συμπέρανε: «Ο Ράφαλο ανανεώνει επιτυχημένα τον μύθο του Hulk, υποδυόμενος τον Μπάνερ ως έναν αξιολάτρευτο ντροπαλό σπασίκλα-ιδιοφυΐα ο οποίος, σε αντίθεση με τους φιλόκομψους παιδαράδες της ομάδες, ξέρει καλύτερα από το να τραβά την προσοχή σε εκείνον».[206] Ο Τράβερς υποστήριξε πως ο ηθοποιός αντηχούσε «έναν απεριποίητα ζεστό και χιουμοριστικό» παλμό,[199] ενώ ο Τουράν ένιωσε πως ξεπέρασε τους προκατόχους του Έντουαρντ Νόρτον και Έρικ Μπάνα στην ενσάρκωση του χαρακτήρα.[201] Ο Όουεν Γκλάιμπερμαν από το Entertainment Weekly έγραψε πως «το εξυπνότερο πράγμα που έκαναν οι δημιουργοί ήταν να βάλουν τον Μαρκ Ράφαλο να υποδυθεί τον Μπρους Μπάνερ ως έναν άντρα τόσο ευαίσθητο ο οποίος βρίσκεται σε πόλεμο, κάθε στιγμή, με τον εαυτό του. (Η ταινία τελικά λύνει το πρόβλημα Hulk: Είναι πολύ πιο διασκεδαστικός σε μικρές δόσεις.)»[207]

Όσον αφορά τον Ντάουνι, ο Τζο Μόργκενσταϊν από την εφημερίδα The Wall Street Journal — παρά το ότι συνεχάρη την ερμηνεία του Ντάουνι - ευνόησε τη δουλειά του στον Iron Man περισσότερο από αυτήν στους Εκδικητές: «Ο Iron Man του [Ντάουνι] είναι σίγουρα ομαδικός παίκτης, αλλά ο κύριος Ντάουνι εισέρχεται στο πάρτι με δύο ανυπέρβλητες υπερδυνάμεις: έναν χαρακτήρα καθιερωμένης πολυπλοκότητας - ο βιομήχανος/εφευρέτης Τόνι Σταρκ, ένας άντρας με αιχμηρή γλώσσα - και τη δική του γρήγορη παρουσία που βρίσκει την καλύτερη έκφραση στην αυτο-ειρωνεία».[208] Ο Νόιμαγιερ επαίνεσε τον Έβανς, δηλώνοντας πως απέδωσε με ακρίβεια την εσωτερική διαμάχη του χαρακτήρα του.[204]

Σχολιαστές εκτίμησαν την ανάπτυξη των χαρακτήρων και τον διάλογο. Η κριτικός από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, Κρίστι Λεμίρ, έγραψε πως το σενάριο «λάμπει τόσο φωτεινά όσα και τα ειδικά εφέ• αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να φοράνε γελοία κοστούμια αλλά είναι καλά εμπλουτισμένοι κάτω από αυτά».[209] Ο Σκοτ υπαινίχθηκε πως συγκεκριμένα μέρη της ταινίας διέχυναν μια γοητεία που ένιωσε πως ήταν παρόμοια με τη γουέστερν ταινία Ρίο Μπράβο (1959).[203] Η Λόνγκγουορθ ένιωσε πως ενώ το σενάριο του Γουίντον επιδείκνυε την προϊστορία των χαρακτήρων, η ταινία δεν την εξερευνά «με ουσιαστικό τρόπο».[206]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Εκδικητές συγκέντρωσαν αρκετές υποψηφιότητες και βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφιοτήτων στην κατηγορία των οπτικών εφέ τόσο στα Όσκαρ, όσο και στα Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA).[210][211] Η ταινία έλαβε επίσης τρεις υποψηφιότητες στα Βραβεία Critics' Choice,[212] δεκατρείς στα Βραβεία People's Choice (κερδίζοντας τις τρεις),[213] έντεκα στα Βραβεία Teen Choice (κερδίζοντας τις δύο),[214][215][216] έξι στα Βραβεία Saturn (κερδίζοντας τις τέσσερις)[217][218] και έξι στα Βραβεία VES (κερδίζοντας τις δύο),[219] ενώ το 2013 κέρδισε το βραβείο Hugo στην κατηγορία «Καλύτερη Δραματική Παρουσίαση σε Μεγάλη Μορφή».[220]

Το 2017, η ταινία, έπειτα από ψηφοφορία του κινηματογραφικού περιοδικού Empire, συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.[221]

Συνέχειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια συνέχεια με τίτλο Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron,[222] σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γουίντον,[223] κυκλοφόρησε την 1η Μαΐου 2015.[224] Η πλειοψηφία του καστ επέστρεψε για τους ρόλους τους, με τις προσθήκες των Ελίζαμπεθ Όλσεν ως Scarlet Witch, Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον ως Quicksilver, Πολ Μπέτανι ως Vision και Τζέιμς Σπέιντερ ως Ultron.[225]

Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας κυκλοφόρησε στις 27 Απριλίου 2019[226] σε σκηνοθεσία των Άντονι και Τζο Ρούσο και σενάριο των Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι.[227][228][229] Τα περισσότερα μέλη του καστ από τις πρώτες δύο ταινίες επέστρεψαν, με επιπρόσθετο καστ και χαρακτήρες από τις υπόλοιπες ταινίες του MCU να προστίθενται στην ταινία, ενώ ο Τζος Μπρόλιν ενσάρκωσε τον Θάνος.[230]

Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη,[231] πάλι σε σκηνοθεσία των Άντονι και Τζο Ρούσο και σενάριο των Μάρκους και ΜακΦίλι,[227][228] κυκλοφόρησε στις 26 Απριλίου 2019.[231]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ως μέρος της συμφωνίας μεταφοράς των πνευματικών δικαιωμάτων των ταινιών Οι Εκδικητές και Iron Man 3 από την Paramount Pictures στα Walt Disney Studios,[1] το λογότυπο της Paramount εμφανίζεται στους τίτλους αρχής της ταινίας και στο προωθητικό υλικό αυτής.[2] Ωστόσο, τα Walt Disney Studios Motion Pictures είναι η μόνη εταιρία που εμφανίζεται στους τίτλους τέλους της ταινίας.
  2. Ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι δήλωσε πως το Τεσσαράκτιο είναι βασισμένο στον Κοσμικό Κύβο από τα κόμικ της Marvel.[9] Μετά την ταινία Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος, δήλωσε επίσης πως ήταν μία από τις πέτρες της αιωνιότητας, η πέτρα του χώρου.[10]
  3. Ο Φάιγκι επιβεβαίωσε πως ο «αφέντης» στη συγκεκριμένη σκηνή είναι ο Θάνος, αν και δεν ονομάζεται σε αυτήν.[11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Graser, Marc (11 Οκτωβρίου 2011). «Why Par, not Disney, gets 'Avengers' credit». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2019. 
  2. Stewart, Andrew (10 Μαΐου 2013). «Paramount's Super Payoff for 'Iron Man 3'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2019. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Marvel Avengers Assemble». British Board of Film Classification. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2019. 
  4. Breznican, Anthony (30 Σεπτεμβρίου 2011). «'The Avengers': Your first look at the dream team!». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2019. 
  5. 5,0 5,1 «The Avengers (2012)». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2019. 
  6. 6,0 6,1 6,2 Lovece, Frank (8 Μαΐου 2012). «Whedon Talks Avengers». FilmFestivalTraveler.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2019. 
  7. 7,0 7,1 «Marvel Avengers Assemble». Irish Film Classification Office. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2019. 
  8. «The Avengers (2012)». cine.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2019. 
  9. Yamato, Jen (30 Απριλίου 2012). «Marvel's Kevin Feige on Avengers, Iron Man 3, Thor 2, Universe-Building, and Elektra». MovieLine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2019. 
  10. Bibbiani, William (8 Νοεμβρίου 2013). «Exclusive Interview: Kevin Feige on Thor and Marvel's Future». CraveOnline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2019. 
  11. Plumb, All (30 Απριλίου 2012). «Kevin Feige Avengers Spoiler Podcast» (ηχητικό στο σημείο 02:09). Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2019. 
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 Marvel.com via Superhero Hype (2008-10-28). Downey Jr., Favreau & Cheadle Suit Up for The Avengers. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2019-05-13. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2012. 
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 Breznican, Anthony (29 Σεπτεμβρίου 2011). «'The Avengers' Dis-Assembled! Exclusive Cast Portraits Revealed». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2019. 
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 Adamek, Pauline (Ιανουάριος–Φεβρουάριος 2012). «Avengers Assemble!». Filmink (FKP International Exports): 70–75. 
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 15,5 15,6 Belloni, Matthew (15 Μαΐου 2012). «Marvel Moolah: Robert Downey Jr. 'Avengers' Pay Set to Hit $50 Million». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2019. 
  16. 16,0 16,1 Graser, Marc (22 Μαρτίου 2010). «Chris Evans to play 'Captain America'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2010. 
  17. Marshall, Rick (2011-04-25). «EXCLUSIVE: 'Captain America' Star Talks 'Avengers,' Looks Forward To 'Friction' With Iron Man». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBnzavF?url=http://splashpage.mtv.com/2011/04/25/captain-america-avengers-chris-evans-iron-man. Ανακτήθηκε στις 2019-05-13. 
  18. de Semlyen, Phil (2013-03-08). «Leterrier: Mark Ruffalo Nearly My Hulk». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-03-12. https://www.webcitation.org/6F4P9luTa?url=http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=36742. Ανακτήθηκε στις 2019-05-13. 
  19. 19,0 19,1 Finke, Nikki (23 Ιουλίου 2010). «Toldja! Marvel & Ruffalo Ink Hulk Deal». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2019. 
  20. Jensen, Jeff (2010-07-29). «'Avengers': New Hulk Mark Ruffalo on replacing Edward Norton, plus Oscar buzz for 'The Kids Are All Right'». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-08-02. https://www.webcitation.org/5yF72hS8x?url=http://popwatch.ew.com/2010/07/29/avengers-new-hulk-mark-ruffalo/. Ανακτήθηκε στις 2019-05-13. 
  21. Jimmy Kimmel Live! (2011-04-26). «Mark Ruffalo on Jimmy Kimmel Live PART 2». YouTube. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBoFszX?url=http://www.youtube.com/watch?v=1IJE4H2vRr4. Ανακτήθηκε στις 2011-04-28. 
  22. Vilensky, Mike (2010-09-24). «Mark Ruffalo on 'Actually' Playing the Hulk in The Avengers». New York. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-04-26. https://www.webcitation.org/5yF7IcsHQ?url=http://nymag.com/daily/entertainment/2010/09/mark_ruffalo_on_actually_playi.html. Ανακτήθηκε στις 2019-05-13. 
  23. Smith, Emily (2012-05-04). «LI bouncer and male stripper did CGI work as the Hulk in 'The Avengers'». New York Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-04. https://www.webcitation.org/67QJLc6m5?url=http://www.nypost.com/p/news/local/incredible_hunk_nnFFp47gmyJfAOlsBD7o3I. Ανακτήθηκε στις 2019-05-13. 
  24. Ο επικεφαλής της Μίξης Ήχου, Σχεδιασμού Ήχου και Μίξης Ηχογράφησης Κρίστοφερ Μπόιζ στο 3:22 της συνέντευξης «The Sound of the Avengers». SoundWorks Collection (Colemanfilm Media Group). 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2012. Εν τέλη σκέφτηκα 'Απλά πρέπει να δουλέψω με ανθρώπινες φωνές'. ... Απλά άρχισα να παίζω με διάφορους συνδυασμούς και θα τους έδινα 10 με 15 παραλλαγές βρυχηθμών. Και ο Τζος τους άκουσε και ήρθε πίσω λέγοντας, 'Μου αρέσει αυτός' και επέστρεψα και κοίταξα όλα τα συστατικά που βρίσκονταν σε αυτόν τον βρυχηθμό. Αποδείχθηκε πως ήταν ο Μαρκ Ράφαλο, με λίγο από Λου Φάρινγκο και ελάχιστο από μένα κι άλλους δύο ανθρώπους από τη Νέα Ζηλανδία. Έτσι προχώρησα με αυτό και ξεκίνησα να χρησιμοποιώ αυτούς τους συνδυασμούς αλλά αλλάζοντάς τους λίγο. Αλλά το σημαντικό ήταν πως ο Μαρκ Ράφαλο είχε κάνει μια απίστευτη [ακατάληπτη] ποικιλία βρυχηθμών κι έτσι πάντα τον πρόσθετα στη μίξη. .... Ο Λου Φάνινγκο φαινόταν να έχει μια πραγματική δεξιότητα απλά για το ποιος ήταν αυτός ο χαρακτήρας. ... Ήταν πάντα μέρος αυτού. 
  25. Alexander, Bryan (2012-05-10). «Assembling all the answers for 'Avengers' fans». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-26. https://www.webcitation.org/67xDgoWIi?url=http://www.usatoday.com/life/movies/news/story/2012-05-10/secrets-of-the-avengers-spoilers/54864850/1. Ανακτήθηκε στις 2012-05-26. 
  26. 26,0 26,1 26,2 Bellington, Alex (7 Ιουνίου 2009). «Profile on Marvel Studios with Big Updates from Kevin Feige». First Showing. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2010. 
  27. Warmoth, Brian (26 Ιουλίου 2010). «Comic-Con: Chris Hemsworth Shares Joss Whedon's Fascination With Avengers Drama». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2019. 
  28. Malkin, Marc; Malec, Brett (2010-12-17). «Avengers Flick Update: Where's the Script?». E!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6nTej1?url=http://www.eonline.com/uberblog/marc_malkin/b216448_avengers_flick_update_wheres_script.html. Ανακτήθηκε στις 2011-01-05. 
  29. 29,0 29,1 Finke, Nikki (11 Μαρτίου 2009). «Another 'Iron Man 2' Deal: Scarlett Johansson to Replace Emily Blunt as Black Widow for Lousy Lowball Money». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2019. 
  30. Biskind, Peter (Δεκέμβριος 2011). «A Study in Scarlett». Vanity Fair. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2019. 
  31. 31,0 31,1 Kit, Borys; Kit, Zorianna (2010-06-04). «Jeremy Jeremy Renner near deal to join Marvel's 'Avengers'». Reuters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-27. https://www.webcitation.org/60UTnWqQ5?url=http://www.reuters.com/article/2010/06/04/us-renner-idUSTRE65310E20100604. Ανακτήθηκε στις 2019-05-13. 
  32. Heller, Corinne (23 Ιουλίου 2010). «Joss Whedon talks 'The Avengers': Jeremy Renner also confirmed as 'Hawkeye' (Exclusive)». OnTheRedCarpet.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2010. 
  33. Farley, Christopher John (2010-09-17). «Jeremy Renner on 'The Town,' 'The Avengers' and the New 'Mission: Impossible'». The Wall Street Journal. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6liDtR?url=http://blogs.wsj.com/speakeasy/2010/09/17/jeremy-renner-on-the-town-the-avengers-and-the-new-mission-impossible. Ανακτήθηκε στις 2019-05-13. 
  34. Philbrick, Jami (2011-05-01). «Exclusive: Tom Hiddleston Discusses Loki's Role in 'The Avengers'». IAmRogue.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBoOBUw?url=http://www.iamrogue.com/news/movie-news/item/3534-exclusive-tom-hiddleston-discusses-lokis-role-in-the-avengers.html. Ανακτήθηκε στις 2019-05-13. 
  35. THR staff (20 Αυγούστου 2011). «'Avengers' Tom Hiddleston Talks the Return of Loki (Video)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2019. 
  36. 36,0 36,1 36,2 «Marvel-ous Star Wattage: Actors Assemble For Comic-Con Panel Including 'The Avengers', 'Captain America', & 'Thor'». Deadline Hollywood. 24 Ιουλίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2019. 
  37. Ching, Albert (3 Μαΐου 2012). «Clark Gregg Takes Agent Coulson to AVENGERS and Beyond». Newsarama. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2019. 
  38. 38,0 38,1 Campbell, Josie (2 Μαΐου 2012). «Clark Gregg on 'The Avengers' & the Evolution of Agent Coulson». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2019. 
  39. O'Connell, Mikey (25 Μαρτίου 2011). «'Avengers' star Cobie Smulders on spending her hiatus in a catsuit». Zap2It.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2011. 
  40. 40,0 40,1 Kit, Borys (3 Φεβρουαρίου 2011). «'V' Star Morena Baccarin Among Actresses on 'Avengers' Shortlist (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2019. 
  41. 41,0 41,1 Graser, Marc (2011-02-07). «Cobie Smulders joins 'Avengers' cast». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-04-25. https://www.webcitation.org/5yDfEndIX?url=http://www.variety.com/article/VR1118031688. Ανακτήθηκε στις 2019-05-14. 
  42. «Episode «The Best Man» of series «How I Met Your Mother» Podcast». CBS via iTunes. 20 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2011. 
  43. Ford, Rebecca (21 Αυγούστου 2011). «'The Avengers' at D23: Cobie Smulders Reveals the Scene that Made her Sweat (Video)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2019. 
  44. 44,0 44,1 «Stellan Skarsgård klar för ny superhjältefilm». Expressen (στα Σουηδικά). 3 Μαρτίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2011. 
  45. 45,0 45,1 45,2 Philbrick, Jami (31 Αυγούστου 2011). «IAR Exclusive Interview: Stellan Skarsgard talks 'The Avengers,' 'The Girl With the Dragon Tattoo,' and 'Melancholia'». I am Rogue. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2019. 
  46. 46,0 46,1 Fleming, Michael (2009-02-25). «Samuel Jackson joins 'Iron' cast». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-04-25. https://www.webcitation.org/5yDhMjeCo?url=http://www.variety.com/article/VR1118000573?refCatId=1236. Ανακτήθηκε στις 2010-04-14. 
  47. «Samuel L. Jackson script for Avengers movie 'stolen'». BBC Radio. 2011-08-04. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-11-02. https://www.webcitation.org/6BsqbWnvM?url=http://www.bbc.co.uk/newsbeat/14404633. Ανακτήθηκε στις 2012-04-09. 
  48. Schwartz, Terri (2012-05-02). «"The Avengers" has two post-credit scenes, mystery actor revealed». IFC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-08. https://www.webcitation.org/67Vds23sV?url=http://www.ifc.com/fix/2012/05/the-avengers-post-credit-scenes. Ανακτήθηκε στις 2019-05-14. 
  49. Abrams, Natalie (2015-10-15). «Agents of S.H.I.E.L.D. adds Powers Boothe in 'incredibly menacing' role». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-10-15. https://www.webcitation.org/6cJ3HxrF2?url=http://www.ew.com/article/2015/10/15/agents-shield-powers-boothe. Ανακτήθηκε στις 2019-05-14. 
  50. Brown, Todd (31 Μαΐου 2013). «Meet Robert Redford's S.H.I.E.L.D. Team from 'Captain America: The Winter Soldier'». Twitch Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2013. 
  51. Stratton, David (2012-04-26). «Earth's mightiest heroes succeed in The Avengers». The Australian. http://www.theaustralian.com.au/arts/film/earths-mightiest-heroes-succeed/story-e6frg8pf-1226338286919. Ανακτήθηκε στις 2019-05-14. 
  52. Sampson, Mike (5 Απριλίου 2016). «Here's Who Alfre Woodard Plays in 'Captain America: Civil War'». Screen Crush. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2019. 
  53. Woerner, Meredith (24 Ιουλίου 2010). «Joss Whedon says Captain America and Iron Man won't be pals in his "Avengers». io9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  54. 54,0 54,1 54,2 54,3 54,4 Patches, Matt· Failes, Ian (23 Απριλίου 2018). «The Battle of New York: An 'Avengers' Oral History». Thrillist. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  55. McClintock, Pamela (2005-04-28). «Marvel touts Par's hero worship». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-08-12. https://www.webcitation.org/60tBDuloX?url=http://www.variety.com/article/VR1117921854?refCatId=1350. Ανακτήθηκε στις 2011-08-12. 
  56. «Marvel Avengers Update». Cinematical. 14 Σεπτεμβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2010. 
  57. Kit, Borys (2007-06-14). «"Avengers" are heroes on horizon». Reuters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva1JlS4?url=http://www.reuters.com/article/2007/06/15/film-avengers-dc-idUSN1439793620070615. Ανακτήθηκε στις 2019-05-15. 
  58. White, Michael; Fixmer, Andy (2008-01-25). «Lions Gate, Marvel Reach Accords With Striking Film, TV Writers». Bloomberg. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva4wVY5?url=http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601103&sid=a4QS2Pyn4T3M&refer=us. Ανακτήθηκε στις 2010-04-14. 
  59. «Marvel Studios Sets Four More Release Dates!». SuperheroHype.com. 5 Μαΐου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  60. Fernandez, Jay A. (2008-09-28). «Paramount, Marvel ink new distrib deal». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-10-03. https://web.archive.org/web/20081003005834/http://www.hollywoodreporter.com/hr/content_display/film/news/e3if965d7b680521402238dbeccba1cd031. Ανακτήθηκε στις 2010-04-14. 
  61. Marshall, Rick (2011-01-21). «Don Cheadle Says 'War Machine' Movie Has A Writer, Won't Show Up In 'Avengers'». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6nwqVL?url=http://splashpage.mtv.com/2011/01/21/war-machine-movie-don-cheadle-avengers. Ανακτήθηκε στις 2019-05-15. 
  62. Kit, Borys (2008-10-06). «Marvel signs long-term lease with Raleigh». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-12-03. https://web.archive.org/web/20081203204617/http://www.hollywoodreporter.com/hr/content_display/film/news/e3i3ccdd00902078c244d32d5b416e56215. Ανακτήθηκε στις 2010-04-14. 
  63. «Nuke The Fridge Interviews Lou Ferrigno». YouTube. 2008-12-16. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-04-25. https://www.webcitation.org/5yDgoZif9?url=http://www.youtube.com/watch?v=cmLT0tmSrWY. Ανακτήθηκε στις 2019-05-15. 
  64. Ditzian, Eric (2009-09-24). «Edward Norton Open To Returning As The Hulk For 'Avengers' Movie». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva7plzL?url=http://www.mtv.com/movies/news/articles/1622158/story.jhtml. Ανακτήθηκε στις 2010-04-14. 
  65. «EXCLUSIVE: Jon Favreau Won't Direct 'Avengers,' Explains 'Iron Man 2' Tie-In Process». MTV News. 2009-10-14. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva7xlGi?url=http://splashpage.mtv.com/2009/10/14/exclusive-jon-favreau-wont-direct-avengers-explains-iron-man-2-tie-in-process. Ανακτήθηκε στις 2019-05-15. 
  66. Jessica Barnes (12 Μαρτίου 2009). «New Dates for Thor, Captain America, and The Avengers». Cinematical. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2010. 
  67. Topel, Fred (8 Ιουλίου 2009). «Avengers movie update with Zak Penn». Crave Online. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  68. Couch, Aaron (29 Μαρτίου 2018). «'Ready Player One' Screenwriter Zak Penn Looks Back at His Hits (and Famous Early Miss)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  69. Strykowski, Jason (27 Ιουλίου 2012). «CCI: Penn & Murphy Talk Avatar's "Hero Worship," Marvel Movies». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  70. «Kevin Feige on Upcoming Marvel Studios Films». SuperheroHype.com. 26 Ιανουαρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  71. Marnell, Blair (2010-03-03). «First Draft Of 'Avengers' Script Completed». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zva8XIPg?url=http://splashpage.mtv.com/2010/03/03/first-draft-of-avengers-script-completed. Ανακτήθηκε στις 2019-05-15. 
  72. Graser, Marc (2010-04-13). «Whedon to head 'Avengers'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-04-25. https://www.webcitation.org/5yDehLvaA?url=http://www.variety.com/article/VR1118017689?refCatId=10. Ανακτήθηκε στις 2010-04-14. 
  73. Hardawar, Devindra (22 Ιουλίου 2010). «Joss Whedon Officially Directing The Avengers». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2010. 
  74. Lesnick, Silas (17 Απριλίου 2010). «Stan Lee and Avi Arad on Marvel Movies». SuperheroHype.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  75. Warner, Kara (2010-07-30). «Joss Whedon Is The 'Right Thing' For 'Avengers,' Marvel Boss Says». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6kwRFS?url=http://www.mtv.com/news/articles/1644849/20100730/story.jhtml. Ανακτήθηκε στις 2019-05-15. 
  76. Downey, Ryan J. (2010-07-22). «Comic-Con: Joss Whedon Talks 'Avengers' At EW Visionaries Panel». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-04. https://www.webcitation.org/5zvaAtYGx?url=http://splashpage.mtv.com/2010/07/22/comic-con-joss-whedon-avengers-ew-visionaries-panel. Ανακτήθηκε στις 2019-05-15. 
  77. 77,0 77,1 Lubin, Gus (18 Ιουλίου 2014). «Joss Whedon Was Brutally Honest When He Saw The Original 'Avengers' Script». Business Insider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  78. McWeeny, Drew (9 Ιουλίου 2010). «Exclusive: Edward Norton is not the Hulk in 'The Avengers'. . . but he'd like to be». HitFix.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2010. 
  79. McWeeny, Drew (10 Ιουλίου 2010). «Exclusive: Marvel confirms they will hire new 'Hulk' for 'The Avengers'». HitFix.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2010. 
  80. Ellwod, Gary· McWeeny, Drew (11 Ιουλίου 2010). «Exclusive: Edward Norton's agent responds to Marvel Chief's statement». HitFix.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2010. 
  81. Gajewski, Ryan (23 Οκτωβρίου 2014). «Edward Norton Offers New Explanation for Not Playing Hulk in 'Avengers' Films». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  82. «The Avengers to Start Filming in February». SuperheroHype.com. 10 Αυγούστου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  83. Friedman, Roger (2010-08-10). «Joss Marvel Movie 'The Avengers' Will Be in...3 D!». Showbiz 411. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-04-25. https://www.webcitation.org/5yDfSKRy6?url=http://www.showbiz411.com/2010/08/10/marvel-movie-the-avengers-will-be-in-3d. Ανακτήθηκε στις 2019-05-15. 
  84. Ruffalo, Mark (15 Ιουλίου 2011). «@Zack_Parks AVengers is not being shot in 3D». Twitter. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  85. 85,0 85,1 Solnik, Claude (2010-10-07). «The Avengers Landing at Grumman». Long Island Business News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-04-28. https://web.archive.org/web/20120428164904/http://libn.com/2010/10/07/the-avengers-landing-on-long-island/. Ανακτήθηκε στις 2010-10-08. 
  86. Lovece, Frank (2010-10-20). «Marvel's 'Avengers' being shot at Grumman Studios». Newsday: σελ. A13 of print edition. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-12-07. https://www.webcitation.org/5unn9duRi?url=http://www.newsday.com/entertainment/movies/marvel-s-avengers-being-shot-at-grumman-studios-1.2375058. Ανακτήθηκε στις 2019-05-15. 
  87. McClintock, Pamela (2010-10-18). «Disney, Paramount restructure Marvel deal». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zxBn7VD8?url=http://www.variety.com/article/VR1118025864.html?categoryId=13&cs=1. Ανακτήθηκε στις 2010-10-18. 
  88. 88,0 88,1 «Governor Bill Richardson and Marvel Studios Announce Largest Movie Production in New Mexico History». Film New Mexico. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6mamWG?url=http://www.nmfilm.com/article.php?id=1644&title=Governor+Bill+Richardson+and+Marvel+Studios+Announce+Largest+Movie+Production+in+New+Mexico+History. Ανακτήθηκε στις 2010-12-23. 
  89. Hammerstein, B.J.; Hinds, Julie (2011-02-21). «Film producers not waiting to see how governor cuts tax incentives». Detroit Free Press. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-08. https://web.archive.org/web/20120508233942/http://pqasb.pqarchiver.com/freep/access/2272027331.html?FMT=ABS&date=Feb%2021%2C%202011. Ανακτήθηκε στις 2011-02-21. 
  90. Sangiacomo, Michael (3 Μαρτίου 2011). «Upcoming 'Avengers' movie will be filmed in Cleveland». The Plain Dealer. Cleveland, Ohio. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2019. 
  91. «Essential Avengers: Designing Iron Man». Marvel.com. 1 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2012. 
  92. «Recent Projects». The Science & Entertainment Exchange. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2011. 
  93. Davidson, Danica (2011-04-26). «Paul Bettany Confirms 'Avengers' Role, Will Return As Voice of J.A.R.V.I.S.». MTV News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-05. https://www.webcitation.org/5zx6sQRRg?url=http://splashpage.mtv.com/2011/04/26/paul-bettany-confirms-avengers-role-will-return-as-voice-of-jarvis. Ανακτήθηκε στις 2019-05-15. 
  94. Gallagher, Simon (8 Μαΐου 2011). «Gwyneth Paltrow Will 'Probably' Appear in Iron Man 3, and 'Possibly' in The Avengers». ObsessedWithFilm.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2011. 
  95. Donnelly, Matt (17 Απριλίου 2012). «How Gwyneth Paltrow was recruited for 'The Avengers'». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2012. 
  96. «Marvel's The Avengers Begins Production». Marvel Studios. 26 Απριλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2011. 
  97. «Would you have gone to see Group Hug, Rory's First Kiss and Blue Harvest? The wacky 'working titles' of some of Hollywood's biggest blockbusters». Daily Mail. 14 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2019. 
  98. «'Avengers' Stuntman – SCALPED During 30-Foot Fall». TMZ. 27 Ιουνίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2019. 
  99. Vancheri, Barbara (1 Ιουλίου 2011). «'Avengers' headed this way». Pittsburgh Post-Gazette. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2011. 
  100. Vancheri, Barbara (3 Μαΐου 2012). «Sit through 'Avengers' credits; discover W. Pa. connection». Pittsburgh Post-Gazette. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2012. 
  101. Sangiacomo, Michael (8 Αυγούστου 2011). «Avengers workers start transforming East Ninth into scene for epic battle». The Plain Dealer. Cleveland, Ohio. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2019. 
  102. Sgt. 1st Class Mark Bell (7 Νοεμβρίου 2011). «Captain America, Reserve Soldiers share big screen». United States Army. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  103. Jackson, Tom (11 Αυγούστου 2011). «NASA Plum Brook cast as S.H.I.E.L.D. research facility in the 'Avengers' film». Sandusky Register. Sandusky, Ohio. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2011. 
  104. Sangiacomo, Michael (11 Αυγούστου 2011). «"The Avengers" movie to film booming explosions in Parma next week». The Plain Dealer. Cleveland, Ohio. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  105. Sangiacomo, Michael (11 Αυγούστου 2011). «Avengers filming wrapping up at NASA facility in Sandusky». The Plain Dealer. Cleveland, Ohio. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  106. Sangiacomo, Michael (17 Αυγούστου 2011). «Avengers turning Cleveland, Ohio into Stuttgart, Germany for next round of downtown filming». The Plain Dealer. Cleveland, Ohio. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  107. Sangiacomo, Michael (28 Αυγούστου 2011). «Filming of 'Avengers' in Cleveland approaches the end». The Plain Dealer. Cleveland, Ohio. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  108. Lesnick, Silas (2 Σεπτεμβρίου 2011). «First Look at the New York Avengers Set». SuperheroHype.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  109. «Scarlett Johansson is all smiles as she gets back to work on her new film The Avengers». Daily Mail. London. 3 Σεπτεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  110. «High-flying VFX on 'Avengers'». Arri. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2012. 
  111. 111,0 111,1 «Avengers Assemble!». Arri. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2012. 
  112. Ford, Rebecca (21 Οκτωβρίου 2011). «'Avengers' D.P. Says He Did Not Use iPhone on the Film». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  113. «Canon EOS 5D Mark II and EOS 7D Digital SLR Cameras of Choice for Stunts and Action Work on Set of "Marvel's The Avengers"». 9 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2012. 
  114. Laurent, Olivier (2012-05-12). «Canon's HDSLRs used on set of Marvel's The Avengers». British Journal of Photography. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-06-01. https://web.archive.org/web/20130601141843/http://www.bjp-online.com/british-journal-of-photography/news/2174309/canons-hdslrs-set-marvels-avengers. 
  115. «Disney Tweaks 'The Avengers,' 'Frozen' Release Schedule». Deadline Hollywood. 22 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  116. Sampson, Mike (22 Δεκεμβρίου 2011). «Exclusive: Joss Whedon on The Avengers in 3D, promises it won't be obnoxious». JoBlo.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  117. Vlessing, Etan (31 Ιανουαρίου 2012). «Superhero Epic 'The Avengers' to be Digitally Remastered for Imax 3D». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  118. Lussier, Germain (7 Μαΐου 2012). «Exclusive: Joss Whedon and Kevin Feige Explain Origin Of 'The Avengers' Post Script». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  119. Breznican, Anthony (4 Μαΐου 2012). «Assembled! The (Spoilerish) Backstory Behind 'The Avengers' Secret New Scene». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  120. «'The Avengers': Shawarma Sales SKYROCKET in L.A.». TMZ. 2012-05-08. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-11-02. https://www.webcitation.org/6Bsu5Ea3t?url=http://www.tmz.com/2012/05/08/avengers-movie-shawarma/. Ανακτήθηκε στις 2019-05-17. 
  121. Blume, Brett (10 Μαΐου 2012). «Shawarma Gets "Avengers" Bump in St. Louis...But What Is It?». CBS St. Louis. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2012. 
  122. Robertson, Blair Anthony (2012-05-11). «Middle East dish hot new thing after it's served up in 'Avengers'». Boston Herald. http://news.bostonherald.com/entertainment/movies/general/view/20120511middle_east_dish_hot_new_thing_after_its_served_up_in_avengers/. Ανακτήθηκε στις 2012-05-12. 
  123. Gormley, Jesse (18 Αυγούστου 2016). «Joss Whedon's Favorite "Angel" Death Led To "The Avengers" Post-Credits Scene». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  124. Sampson, Mike (6 Ιουνίου 2012). «How Did They Film Hulk in 'The Avengers?' Like This...». ScreenCrush. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  125. 125,0 125,1 125,2 125,3 Seymour, Mike (6 Μαΐου 2012). «VFX roll call for The Avengers (updated)». Fxguide. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  126. 126,0 126,1 126,2 Desowitz, Bill (4 Μαΐου 2012). «Getting Animated Over The Avengers». Animation World Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  127. Da7e (11 Ιουνίου 2012). «How Spider-Man Was Almost In 'The Avengers,' Sort Of». Latino Review. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2012. 
  128. Storm, Marc (16 Νοεμβρίου 2011). «Alan Silvestri to Score Marvel's The Avengers». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2011. 
  129. 129,0 129,1 Weintraub, Steve (5 Απριλίου 2012). «Joss Whedon Talks The Cabin in the Woods, The Avengers, His Writing Process, Comic-Con, Collecting and More». Collider.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  130. «Here's an exclusive preview of the new Soundgarden single «Live To Rise» from the upcoming Avengers movie. Enjoy!». Soundgarden. 26 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  131. Baksi, Dibyojyoti (26 Μαρτίου 2012). «Hello Andhero, say The Avengers to the baddies». Hindustan Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2012. 
  132. «Soundgarden Records New Song for Avengers Movie». Marvel.com. 27 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2012. 
  133. Boucher, Geoff (22 Ιουνίου 2011). «Marvel makes it official: No Hall H panel at Comic-Con». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2011. 
  134. Breznican, Anthony (18 Ιουλίου 2011). «Avenge Me! Post-Captain America teaser for The Avengers copied, pasted, deleted». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  135. «The Walt Disney Studios Takes Fans Behind the Scenes at the D23 Expo». Go.com. 9 Αυγούστου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2011. 
  136. Finke, Nikki (23 Αυγούστου 2011). «Disney Fires Marvel's Marketing Department». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  137. «Marvel's The Avengers Comes to NYCC». Marvel.com. 4 Οκτωβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2011. 
  138. «Marvel Studios Debuts 'The Avengers' Trailer». Comic Book Resources. 11 Οκτωβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  139. Fernandez, Jay A. (11 Οκτωβρίου 2011). «'The Avengers' Trailer Verdict: More Hulk, Less Stark, Less Loki, More Dark». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  140. Marvel Studios (2011-10-14). "Marvel's The Avengers" Trailer Downloaded over 10 Million Times in First 24 Hours on iTunes Movie Trailers. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2019-05-17.
  141. «Trailer for 'The Dark Knight Rises' Shatters Record with More Than 12.5 Million Downloads on iTunes in First Day». Warner Bros. Pictures. 23 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2012. 
  142. Sacks, Ethan (2 Μαρτίου 2012). «Avengers Trailer Sets iTunes 24 Hour Viewing Record Besting Dark Knight Rises». Daily News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2012. 
  143. Finke, Nikki (4 Μαΐου 2012). «'Avengers' At Midnight! Huge Crowds: $300+Million International And U.S. Coming; Is This Hollywood's Next Record-Breaker?». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  144. «Marvel's Avengers Assemble on Twitter». Marvel.com. 27 Ιανουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2012. 
  145. Fritz, Ben (10 Ιανουαρίου 2012). «Relativity Joins Three Other Studios Advertising on Super Bowl». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  146. «"The Avengers" Actors Tom Hiddleston & Clark Gregg To Ring NYSE Opening Bell May 1». Comic Book Resources. 26 Απριλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  147. «Marvel's The Avengers Prelude Comic in March». Marvel.com. 14 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2011. 
  148. Fred Van Lente (w), Neil Edwards and Steve Kurth (p), Rick Magyar and Andrew Hennessy (i). The Avengers Prelude: Black Widow Strikes 1 (2 Μαΐου 2012), Marvel Comics
  149. Fred Van Lente (w), Ron Lim and Agustin Padilla (p), Jaime Mendoza (i). The Avengers Prelude: Black Widow Strikes 2 (16 Μαΐου 2012), Marvel Comics
  150. Fred Van Lente (w), Wellinton Alves and Renato Arlem (p), Nelson Pereira (i). The Avengers Prelude: Black Widow Strikes 3 (6 Ιουνίου 2012), Marvel Comics
  151. 151,0 151,1 151,2 151,3 Arrant, Chris (2012-04-09). «To Russia with Guns: The Black Widow Strikes». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-07-19. https://www.webcitation.org/6RC8opHuN?url=http://marvel.com/news/movies/2012/2/17/18144/to_russia_with_guns_the_black_widow_strikes. Ανακτήθηκε στις 2013-05-03. 
  152. 152,0 152,1 «Marvel's The Avengers: Black Widow Strikes (2012) #1». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-07-19. https://www.webcitation.org/6RC8sN2Vy?url=http://marvel.com/comics/issue/43003/marvels_the_avengers_black_widow_strikes_2012_1. Ανακτήθηκε στις 2019-05-19. 
  153. «Marvel's the Avengers: Black Widow Strikes #2». Comixology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  154. «Marvel's the Avengers: Black Widow Strikes #3». Comixology. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  155. Goldman, Eric (28 Ιανουαρίου 2015). «Marvel's Agent Carter Exclusive: Showrunners Reveal Who Dottie Works For». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  156. Couto, Anthony (12 Φεβρουαρίου 2014). «Feige: Black Widow's Past to be Explored in Avengers 2 and Possible Solo Film». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  157. Schedeen, Jesse (14 Μαρτίου 2012). «Avengers Assemble #1 Review». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2019. 
  158. Lisanti, Tony (1 Σεπτεμβρίου 2011). «The Ultimate Superhero Franchise». Modern Medicine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2011. 
  159. Nunez, Alex (3 Σεπτεμβρίου 2011). «Tony Stark trades his Audi for mystery Acura in The Avengers (UPDATED)». Autoblog. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  160. Vijayenthiran, Viknesh (12 Δεκεμβρίου 2011). «Acura Confirms NSX And ILX Concepts As Well As 2013 RDX Prototype For Detroit». Motor Authority. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  161. Neff, John (27 Νοεμβρίου 2013). «eBay Find of the Day: S.H.I.E.L.D.'s Acura MDX from The Avengers». Autoblog. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  162. «Official Marvel Colognes and Perfume to Launch at TIA Toy Fair in New York». JADS International. 10 Φεβρουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  163. Graser, Marc (2012-03-30). «'Avengers' wields big brand blitz». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-03-30. https://www.webcitation.org/66YEW3qUW?url=http://www.variety.com/article/VR1118052078?refCatId=13. Ανακτήθηκε στις 2019-05-18. 
  164. Lien, Tracey (15 Σεπτεμβρίου 2011). «What Was THQ Brisbane Working on Before the Studio Closed?». Kotaku. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  165. Sinclair, Brendan (19 Σεπτεμβρίου 2011). «Marvel looking for Avengers game partner». GameSpot. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  166. «Ubisoft and Marvel Assemble The Avengers in Battle For Earth». Marvel.com. 10 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2012. 
  167. «Watch the Official Avengers Initiative Launch Trailer». Marvel.com. 5 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. 
  168. O'Hara, Helen (28 Φεβρουαρίου 2012). «The Avengers Gets A New, Longer Title». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  169. Ford, Rebecca (28 Φεβρουαρίου 2012). «'The Avengers': New Poster Hits the Web». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  170. «Official UK Movie Site». Marvel Comics. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2012. 
  171. Cox, David (2012-04-27). «Is Marvel Avengers Assemble the worst film title ever?». The Guardian (London accessdate=2019-05-18). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-02. https://www.webcitation.org/67MMZN7ix?url=http://www.guardian.co.uk/film/filmblog/2012/apr/27/marvel-avengers-assemble-worst-film-title?newsfeed=true. 
  172. Dibdin, Emma (19 Απριλίου 2012). «'Avengers' producer Kevin Feige on UK 'Avengers Assemble' name – video». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  173. O'Connell, Michael (16 Μαρτίου 2012). «Marvel Sets 'The Avengers' World Premiere for April 11». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  174. Zakarin, Jordan (28 Μαρτίου 2012). «'Avengers' to Close the Tribeca Film Festival». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  175. Kit, Borys (2012-08-30). «'Avengers' Gets Major Labor Day Expansion». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-08-30. https://www.webcitation.org/6AJK1IQEi?url=http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/avengers-labor-day-expansion-366882. Ανακτήθηκε στις 2019-05-18. 
  176. McEwan, Cameron K.· Longridge, Chris (7 Αυγούστου 2019). «Marvel's 'Phases' explained: What goes when & why». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2022. 
  177. Tribbey, Chris. «Hastings to Host Midnight 'Avengers' Event». Home Media Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2012. 
  178. 178,0 178,1 Latchem, John (3 Οκτωβρίου 2012). «'Avengers' Debut a Marvel on DVD and BD Sales Charts». Home Media Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2012. 
  179. «'The Avengers' Blu-ray and Blu-ray 3D Announced». Hi-Def Digest. 21 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  180. «Marvel's The Avengers International Blu-ray Details». Marvel.com. 31 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. 
  181. Clint, Morris (14 Αυγούστου 2012). «Exclusive : Feige on Item 47 and The Avengers Blu-ray and DVD». Moviehole.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2012. 
  182. Lee, Jason (6 Ιουνίου 2012). «'Marvel Cinematic Universe' 10-disc Blu-ray set announced». HD-Report. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  183. Breznican, Anthony (6 Σεπτεμβρίου 2012). «Briefcase lawsuit delays Marvel's 'Phase One' box set until next spring -- EXCLUSIVE». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  184. Breznican, Anthony (20 Νοεμβρίου 2012). «Marvel's delayed 'Phase One' box set to now feature 'Phase Two' tease -- VIDEO». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  185. Archer, John (11 Ιουλίου 2018). «Marvel Studios Details 'Avengers: Infinity War' 4K Blu-ray Release». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  186. 186,0 186,1 Child, Ben (20 Σεπτεμβρίου 2012). «Avengers fans angered by missing extras on UK DVD and Blu-Ray». The Guardian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  187. McClintock, Pamela (2 Ιουνίου 2012). «Box Office Milestone: 'The Avengers' Becomes No. 3 Pic of All Time With $1.331 Billion». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  188. «"Marvel's The Avengers" to Cross $1 Billion Globally in 19 Days; Super Hero team-up tallies an estimated $373.2 million domestic, $628.9 million international» (PDF). Business Wire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2012. 
  189. «All Time Worldwide Opening Weekend Records at the Box Office». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  190. Subers, Ray (13 Μαΐου 2012). «Around-the-World Roundup: 'Avengers' Reaches $1 Billion Worldwide». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  191. McClintock, Pamela (13 Μαΐου 2012). «Box Office Report: 'Avengers' Towers With $103.2 Million, 'Dark Shadows' Lacks Bite». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  192. Corliss, Richard (2012-05-13). «The Avengers Storms the Billion Dollar Club – In Just 19 Days». Time. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-11-03. https://www.webcitation.org/6BsyHiPir?url=http://entertainment.time.com/2012/05/13/the-avengers-storms-the-billion-dollar-club-in-just-19-days/. Ανακτήθηκε στις 2019-05-18. 
  193. Corliss, Richard (2012-05-06). «Beyond Marvel-ous: The Avengers Smashes Records with $200.3 Million». Time. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-07. https://www.webcitation.org/67UZctpGZ?url=http://entertainment.time.com/2012/05/06/beyond-marvel-ous-the-avengers-smashes-records-with-200-3-million/. Ανακτήθηκε στις 2019-05-18. 
  194. Corliss, Richard (13 Μαΐου 2012). «The Avengers Storms the Billion Dollar Club — In Just 19 Days». Time. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  195. «Marvel's The Avengers (2012)». Rotten Tomatoes. Fandango Media. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  196. «The Avengers Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  197. «The Avengers Makes $80.5 Million Its Opening Day!». ComingSoon.net. 2012-05-05. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-05. https://www.webcitation.org/67RRbeYXL?url=http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=89927. Ανακτήθηκε στις 2019-05-18. 
  198. McCarthy, Todd (20 Απριλίου 2012). «The Avengers: Film Review». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  199. 199,0 199,1 Travers, Peter (30 Απριλίου 2012). «The Avengers». Rolling Stone. Jann Wenner. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2019. 
  200. Chang, Justin (2012-04-19). «Marvel's The Avengers». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-04-20. https://www.webcitation.org/6746nlxi2?url=http://www.variety.com/review/VE1117947410/. Ανακτήθηκε στις 2019-05-18. 
  201. 201,0 201,1 Turan, Kenneth (2012-05-03). «Movie review: In 'The Avengers,' a Marvel-ous team». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-03. https://www.webcitation.org/67Ns5LZEK?url=http://www.latimes.com/entertainment/news/movies/la-et-avengers-20120503,0,1815592.story?track=rss. Ανακτήθηκε στις 2019-05-18. 
  202. Ebert, Roger (2012-05-02). «The Avengers». Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-03. https://www.webcitation.org/67NsGMoLF?url=http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20120502%2FREVIEWS%2F120509997. Ανακτήθηκε στις 2019-05-18. 
  203. 203,0 203,1 Scott, A. O. (2012-05-03). «Superheroes, Super Battles, Super Egos». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-03. https://www.webcitation.org/67Nx8Foos?url=http://www.nytimes.com/2012/05/04/movies/robert-downey-jr-in-the-avengers-directed-by-joss-whedon.html?_r=1&ref=movies. Ανακτήθηκε στις 2019-05-18. 
  204. 204,0 204,1 Neumaier, Joe (2012-04-30). «Review: Heroes are real Marvel in 'The Avengers'». Daily News (New York City). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-11-02. https://www.webcitation.org/6BtA7nMlH?url=http://articles.nydailynews.com/2012-04-30/news/31503128_1_tom-hiddleston-chris-hemsworth-captain-america. Ανακτήθηκε στις 2019-05-19. 
  205. Lane, Anthony (4 Μαΐου 2012). «Double Lives». The New Yorke. Condé Nast Publications. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  206. 206,0 206,1 Longworth, Karina (2012-05-02). «Superheroes Bump Superegos in Joss Whedon's All-Star Avengers». The Village Voice. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-02. https://www.webcitation.org/67MOXMMcO?url=http://www.villagevoice.com/2012-05-02/film/superheroes-bump-superegos-in-joss-whedon-s-all-star-avengers/. Ανακτήθηκε στις 2012-04-30. 
  207. Gleiberman, Owen (16 Μαΐου 2012). «Movie Review: The Avengers». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  208. «'Avengers': Multiple Marvels, Diminished Fun». The Wall Street Journal. Dow Jones & Company. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  209. Lemire, Christy (2012-04-24). «Review: Have a blast with 'Avengers'». The Daily Tribune. Associated Press. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-05-14. https://www.webcitation.org/67emGGwrJ?url=http://www.dailytribune.com/article/20120424/ENTERTAINMENT05/120429812/review-have-a-blast-with-avengers--%26pager%3Dfull_story. Ανακτήθηκε στις 2012-04-25. 
  210. «2013 Oscar Nominees». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2013. 
  211. «Bafta awards 2013: Full list of nominees». BBC News. 10 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  212. Hammond, Pete (11 Δεκεμβρίου 2012). «'Lincoln', 'Les Miserables', 'Silver Linings' Top List Of Nominees For 18th Annual Critics Choice Movie Awards». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  213. «The People's Choice Awards nominees are ...». People's Choice Awards. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2014. 
  214. «First Wave of 'Teen Choice 2012' Nominees Announced» (PDF). Teen Choice Awards. 18 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2012. 
  215. Ng, Philiana (2012-06-14). «Teen Choice Awards 2012: 'Breaking Dawn,' 'Snow White' Lead Second Wave of Nominees». The Hollywood Reporter] (Prometheus Global Media). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-06-14. https://www.webcitation.org/68QK0t9r6?url=http://www.hollywoodreporter.com/news/teen-choice-awards-breaking-dawn-snow-white-huntsman-337825. Ανακτήθηκε στις 2019-05-19. 
  216. «Teen Choice Awards Winners 2012: 'Twilight,' 'The Vampire Diaries,' Justin Bieber Win Big». Huffington Post. 2012-06-23. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-11-03. https://www.webcitation.org/6BtAIZvP7?url=http://www.huffingtonpost.com/2012/07/23/teen-choice-awards-winners-2012_n_1693766.html. Ανακτήθηκε στις 2019-05-19. 
  217. «39th Annual Saturn Awards» (PDF). Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 20 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2013. 
  218. Kit, Borys (2013-06-27). «'Avengers,' 'Breaking Bad' Win at the Saturns». The Hollywood Reporter (Prometheus Global Media). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-06-27. https://www.webcitation.org/6HgMpXITS?url=http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/avengers-breaking-bad-win-at-575874. Ανακτήθηκε στις 2019-05-19. 
  219. «VES Awards 2013 winners & nominees». Los Angeles Times. 2013-01-07. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-09-17. https://www.webcitation.org/6SejZppDm?url=http://articles.latimes.com/2013/jan/07/entertainment/la-et-nominees-for-the-ves-awards-list. Ανακτήθηκε στις 2019-05-19. 
  220. «2013 Hugo Award Winners». The Hugo Awards. 1 Σεπτεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  221. «The 100 Greatest Movies». Empire. 20 Μαρτίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  222. «SDCC 2013: Joss Whedon Reveals Avengers: Age of Ultron». Marvel. 20 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2013. 
  223. Braser, Marc (7 Αυγούστου 2012). «Joss Whedon will return for 'The Avengers 2'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  224. Kit, Borys (16 Αυγούστου 2012). «Disney Sets Release Date for 'Avengers 2'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2012. 
  225. «Marvel's 'Avengers: Age of Ultron' Official Synopsis Spells Big Trouble for Tony Stark». Stitch Kingdom. 15 Σεπτεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2014. 
  226. Breznican, Anthony (1 Μαρτίου 2018). «Avengers: Infinity War release date moves up a week». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  227. 227,0 227,1 Kit, Borys· Siegemund-Broka, Austin (23 Μαρτίου 2015). «Russo Brothers to Direct 'Avengers: Infinity War' Parts 1 and 2». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  228. 228,0 228,1 Faraci, Devin (9 Απριλίου 2015). «Markus & McFeely Will Write INFINITY WAR». Badass Digest. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  229. Lincoln, Ross A. (29 Ιουλίου 2016). «Marvel's 'Avengers 3' Gets Official Title With Temp Name Hung On 'Avengers 4'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  230. Whitbrook, James (16 Μαρτίου 2018). «Everything We Learned About the Avengers' Fight Against Thanos in the Latest Infinity War Trailer». io9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 
  231. 231,0 231,1 Truitt, Brian (7 Δεκεμβρίου 2018). «It's finally here! Watch the first trailer for Marvel's newly titled 'Avengers: Endgame'». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]