Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας
Avengers: Infinity War
Κινηματογραφική Αφίσα της Ταινίας
ΣκηνοθεσίαΆντονι Ρούσο
Τζο Ρούσο
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
ΣενάριοΚρίστοφερ Μάρκους
Στίβεν ΜακΦίλι
Βασισμένο σεΕκδικητές του Σταν Λι και του Τζακ Κίρμπι
ΠρωταγωνιστέςΡόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ
Κρις Χέμσγουορθ
Μαρκ Ράφαλο
Κρις Έβανς
Σκάρλετ Τζοχάνσον
Μπένεντικτ Κάμπερμπατς
Ντον Τσιντλ
Τομ Χόλλαντ
Τσάντγουικ Μπόουσμαν
Πολ Μπέτανι
Ελίζαμπεθ Όλσεν
Άντονι Μακί
Σεμπάστιαν Σταν
Ντανάι Γκουρίρα
Λετίσια Ράιτ
Ντέιβ Μπατίστα
Ζόε Σαλντάνα
Τζος Μπρόλιν
Κρις Πρατ
Ηθοποιοί φωνήςΒιν Ντίζελ[1][2], Κέρι Κόντον[2] και Μπράντλεϊ Κούπερ[2]
ΜουσικήΆλαν Σιλβέστρι
ΦωτογραφίαΤρεντ Όπαλοκ
ΜοντάζΤζέφρι Φορντ
Μάθιου Σμιντ
ΕνδυματολόγοςΤζουντιάνα Μακόβσκι
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Κυκλοφορία27 Απριλίου 2018 (Η.Π.Α)
Διάρκεια149 λεπτά
ΠροέλευσηΗ.Π.Α
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$316-400 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$2 δισεκατομμύρια
ΠροηγείταιΕκδικητές: Η Εποχή του Ultron
ΈπεταιΕκδικητές: Η Τελευταία Πράξη

Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (πρωτότυπος τίτλος: Avengers: Infinity War) είναι αμερικανική ταινία με υπερήρωες του 2018 βασισμένη στην ομάδα υπερηρώων της Marvel Comics, τους Εκδικητές, που παράχθηκε από τη Marvel Studios και διανεμήθηκε από τη Walt Disney Studios Motion Pictures. Είναι η συνέχεια της ταινίας του 2012 Οι Εκδικητές και της ταινίας του 2015 Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron και η 19η ταινία στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel (MCU). Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τους Άντονι και Τζο Ρούσο και γράφτηκε από τους Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι. Πρωταγωνιστούν οι Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Κρις Χέμσγουορθ, Μαρκ Ράφαλο, Κρις Έβανς, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ντον Τσιντλ, Τομ Χόλλαντ, Τσάντγουικ Μπόουσμαν, Πολ Μπέτανι, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Άντονι Μακί, Σεμπάστιαν Σταν, Ντανάι Γκουρίρα, Λετίσια Ράιτ, Ντέιβ Μπατίστα, Ζόε Σαλντάνα, Τζος Μπρόλιν και Κρις Πρατ. Στην ταινία, οι Εκδικητές και οι Φύλακες του Γαλαξία προσπαθούν να αποτρέψουν τον Θάνος από το να συλλέξει τα έξι παντοδύναμα Πετράδια της Αιωνιότητας για να σκοτώσει τη μισή ζωή στο σύμπαν.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Λος Άντζελες στις 23 Απριλίου του 2018 και κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 27 Απριλίου. Έλαβε θετικές κριτικές για την ερμηνεία του Μπρόλιν, τα οπτικά εφέ, τις σκηνές δράσης και το συναισθηματικό βάρος, αλλά δέχθηκε κριτική για το γεγονός ότι βασιζόταν σε προηγούμενες ταινίες του MCU για την ιστορία της. Ήταν η 4η ταινία και η 1η ταινία με υπερήρωες που εισέπραξε πάνω από $2 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, σπάζοντας πολυάριθμα ρεκόρ box office και έγινε η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία του 2018 και η 4η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία όλων των εποχών και παγκοσμίως και στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Τα οπτικά εφέ της ταινίας είχαν υποψηφιότητες στα 91α Βραβεία Ακαδημίας, στα 24α Βραβεία Critics' Choice και στα 72α Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μια συνέχεια, με τον τίτλο Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2019.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας αποκτήσει το Πετράδι της Δύναμης- ένα από τα έξι Πετράδια της Αιωνιότητας- από τον πλανήτη Ζαντάρ, ο Θάνος και οι ακόλουθοι του, Έμπονι Μο, Καλ Ομπσίντιαν, Πρόξιμα Μιντνάιτ και Κόρβους Γκλέιβ, επιτίθενται στο διαστημόπλοιο που μεταφέρει τους επιζώντες από την καταστροφή του Άσγκαρντ.[N 1] Αφού νικάει τον Θορ, o Θάνος αφαιρεί το Πετράδι του Χώρου από το Τεσσεράκτιο, δαμάζει τον Χαλκ και σκοτώνει τον Λόκι. Ο Θάνος σκοτώνει, επίσης, το Χέιμνταλ αφού στέλνει τον Χαλκ στην Γη χρησιμοποιώντας τον Μπάιφροστ. Ο Θάνος και οι ακόλουθοι του φεύγουν, καταστρέφοντας το αεροσκάφος.

Ο Χαλκ προσγειώνεται απότομα στο Άδυτο των Αδύτων της Νέας Υόρκης, επιστρέφοντας στην μορφή του Μπρους Μπάνερ. Προειδοποιεί τον Doctor Strange και τον Γουόνγκ σχετικά με το σχέδιο του Θάνος να καταστρέψει τη μισή ζωή σε όλο το σύμπαν και ζητούν βοήθεια από τον Τόνι Σταρκ. Ο Μο και ο Ομπσίντιαν φθάνουν για να συλλέξουν το Πετράδι του Χρόνου από τον Στρέιντζ, τραβώντας την προσοχή του Πίτερ Πάρκερ. Ο Μο αποτυγχάνει να πάρει το Πετράδι του Χρόνου λόγω ενός ξορκιού και αιχμαλωτίζει τον Στρέιντζ. Ο Σταρκ και ο Πάρκερ μπαίνουν κρυφά στο διαστημόπλοιο του Μο, ενώ ο Γουόνγκ μένει πίσω για να φυλάξει το Άδυτο.

Οι Φύλακες του Γαλαξία απαντούν σε ένα σήμα κινδύνου από το Ασγκαρντιανό αεροσκάφος και σώζουν τον Θορ. Ο Θορ υποθέτει ότι ο επόμενος στόχος του Θάνος θα είναι το Πετράδι της Πραγματικότητας, το οποίο κατέχει ο Τανελίρ Τιβάν στον πλανήτη Νόουγουερ. Ταξιδεύει μαζί με τον Ρόκετ και τον Γκρουτ στο Νινταβελίρ για να ζητήσουν την βοήθεια του βασιλιά των ξωτικών, Είτρι, για να φτιάξει ένα τσεκούρι μάχης, το Στορμμπρέικερ. Ο Πίτερ Κουίλ, η Γκαμόρα, ο Ντραξ και η Μάντις ταξιδεύουν στο Νόουγουερ, όπου ανακαλύπτουν ότι ο Θάνος έχει ήδη στην κατοχή του το Πετράδι της Πραγματικότητας. Ο Θάνος απαγάγει την Γκαμόρα, η οποία του αποκαλύπτει την τοποθεσία του Πετραδιού της Ψυχής, ώστε να σώσει την Νέμπιουλα από βασανιστήρια. Στο Βόρμιρ, ο φύλακας του Πετραδιού, το Κόκκινο Κρανίο, λέει στον Θάνος ότι μπορεί να αποκτήσει το πετράδι μόνο εάν θυσιάσει κάποιον που αγαπά. Ο Θάνος σκοτώνει την Γκαμόρα, κερδίζοντας το πετράδι.

Στο Εδιμβούργο, η Μιντνάιτ και ο Γκλέιβ, στήνουν ενέδρα στην Γουάντα Μάξιμοφ και στον Vision για να αποσπάσουν το Πετράδι της Νόησης από το μέτωπο του Vision. O Στιβ Ρότζερς, η Νατάσα Ρομανόφ και ο Σαμ Γουίλσον τους σώζουν και βρίσκουν καταφύγιο από τον Τζέιμς Ρόουντς και τον Μπάνερ στο Αρχηγείο των Εκδικητών. Ο Vision ζητάει από την Μάξιμοφ να καταστρέψει αυτόν και το Πετράδι της Νόησης για να αποτρέψει τον Θάνος από το να το κατακτήσει, αλλά η Μάξιμοφ αρνείται. Ο Ρότζερς προτείνει να ταξιδέψουν στην Γουακάντα, γιατί πιστεύει ότι εκεί υπάρχουν τα μέσα για να αφαιρεθεί το πετράδι χωρίς να σκοτωθεί ο Vision.

H Νέμπιουλα δραπετεύει και ζητάει από του Φύλακες που έχουν απομείνει να την συναντήσουν στον κατεστραμμένο πλανήτη από τoν οποίο κατάγεται ο Θάνος, τον Τάιταν. Ο Σταρκ και ο Πάρκερ σκοτώνουν το Μο και σώζουν τον Στρέιντζ. Η τριάδα προσγειώνονται απότομα στον Τάιταν, όπου συναντούν τον Κουίλ, τον Ντραξ και την Μάντις. Ο Στρέιντζ χρησιμοποιεί το Πετράδι του Χρόνου για να δει τα εκατομμύρια πιθανά μέλλοντα, βλέποντας μόνο ένα στο οποίο κερδίζουν οι Εκδικητές. Η ομάδα οργανώνει ένα σχέδιο για να περιορίσουν τον Θάνος και να του αφαιρέσουν το Γάντι της Αιωνιότητας, το οποίο χρησιμοποιεί για να τοποθετήσει με ασφάλεια τα πετράδια. Ο Θάνος εμφανίζεται και δικαιολογεί το σχέδιό του ως απαραίτητο για να διασφαλίσει την επιβίωση του σύμπαντος που απειλείται από υπερπληθυσμό. Η Νέμπιουλα φθάνει λίγο αργότερα και βοηθάει τους υπόλοιπους να περιορίσουν τον Θάνος, αλλά σύντομα συνειδητοποιεί ότι ο Θάνος έχει σκοτώσει την Γκαμόρα. Ο Κουίλ, εξαγριωμένος, επιτίθεται στον Θάνος και του επιτρέπει, άθελα του, να σπάσει τον περιορισμό της ομάδας και να τους υπερνικήσει. Ο Θάνος τραυματίζει βαριά τον Σταρκ, αλλά ο Στρέιντζ του προσφέρει το Πετράδι του Χρόνου με αντάλλαγμα να χαρίσει την ζωή στον Σταρκ.

Στην Γουακάντα, ο Ρότζερ επανενώνεται με τον Μπάκι Μπαρνς πριν εισβάλει ο στρατός του Θάνος. Οι Εκδικητές μαζί με τον Τ'Τσάλα και τον στρατό της Γουακάντα χτίζουν την άμυνα τους, ενώ η Σούρι προσπαθεί να εξάγει το Πετράδι της Νόησης από τον Vision. Ανίκανος να μετατραπεί σε Χαλκ, αφού είχε χάσει στην μάχη του με τον Θάνος, ο Μπάνερ πολεμάει φορώντας την στολή Hulkbuster, του Σταρκ. Ο Θορ, ο Ρόκετ και ο Γκρουτ φθάνουν για να ενισχύσουν τους Εκδικητές και όλοι μαζί σκοτώνουν την Μιντνάιτ, τον Ομπσίντιαν και τον Γκλέιβ. Παρόλο που ο στρατός του Θάνος εξοντώνεται, η Σούρι είναι ανίκανη να ολοκληρώσει την εξαγωγή πριν ο Θάνος φθάσει αυτοπροσώπως στο πεδίο της μάχης. Ο Vision πείθει την Μάξιμοφ να καταστρέψει αυτόν και το Πετράδι της Νόησης, αλλά ο Θάνος χρησιμοποιεί το Πετράδι του Χρόνου για να αντιστρέψει τις πράξεις της και ξεριζώνει το πετράδι από το μέτωπο του Vision. Ο Θορ τραυματίζει σοβαρά τον Θάνος με το Στορμμπρέικερ, αλλά ο Θάνος ενεργοποιεί το ολοκληρωμένο Γάντι χτυπώντας τα δάχτυλα του πριν τηλεμεταφερθεί μακριά.

Η μισή ζωή σε όλο το σύμπαν αποσυντίθεται, ανάμεσα τους ο Μπαρνς, ο Τ'Τσάλα, ο Γκρουτ, η Μάξιμοφ, ο Γουίλσον, η Μάντις, ο Ντραξ, ο Κουίλ, ο Στρέιντζ, ο Πάρκερ, η Μαρία Χιλ και ο Νικ Φιούρι. Ωστόσο, ο Φιούρι προλαβαίνει να στείλει ένα σήμα έκτακτης ανάγκης μέσα από έναν τροποιημνένο βομβητή.[N 2] Ο Σταρκ και η Νέμπιουλα μένουν αποκλεισμένοι στον Τάιταν, ενώ ο Μπάνερ, ο Μ'Μπακού, η Οκόγε, ο Ρόουντς, ο Ρόκετ, ο Ρότζερς, η Ρομανόφ και Θορ μένουν στο πεδίο μάχης της Γουακάντα. Στο μεταξύ, ο Θάνος βλέπει ένα ηλιοβασίλεμα σε έναν απομακρυσμένο πλανήτη.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η καταστροφή του Άσγκαρντ απεικονίζεται στο Thor: Ragnarok (2017).
  2. Αναγνωρίζεται εκτός οθόνης ως μήνυμα στην Κάρολ Ντάνβερς / Captain Marvel.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[3]

  1. «Vin Diesel: Groot and Hulk Must ‘Get Down’ in Avengers: Infinity War». (Αγγλικά) Vin Diesel: Groot & Hulk Must ‘Get Down’ in Avengers: Infinity War. 20  Ιανουαρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20  Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23  Ιανουαρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 www.imdb.com/title/tt4154756/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2019.
  3. 3,0 3,1 Hornshaw, Phil· Owen, Phil· Lincoln, Ross A. (14 Ιουλίου 2022). «How Will 'Captain Marvel' Play into That Wild 'Avengers: Infinity War' Ending?». TheWrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]