Thor: Love and Thunder

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Thor: Love and Thunder
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΤάικα Γουαϊτίτι
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
ΣενάριοΤάικα Γουαϊτίτι[N 1]
Τζένιφερ Κέιτιν Ρόμπινσον
Βασισμένο σεΘορ
των Σταν Λι
Λάρι Λίμπερ
Τζακ Κίρμπι
ΠρωταγωνιστέςΚρις Χέμσγουορθ
Κρίστιαν Μπέιλ
Τέσσα Τόμπσον
Τζέιμι Αλεξάντερ
Τάικα Γουαϊτίτι
Ράσελ Κρόου
Νάταλι Πόρτμαν
ΜουσικήΜάικλ Τζακίνο
ΦωτογραφίαΜπάρρυ Ιντόιν
ΜοντάζΜάθιου Σμιντ
Πίτερ Σ. Έλιοτ
Τιμ Ρος
Τζένιφερ Βεκιαρέλο
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή23 Ιουνίου 2022 (Θέατρο Ελ Καπιτάν)
Κυκλοφορία7 Ιουλίου 2022 (ΗΠΑ)
Διάρκεια119 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$250 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$761 εκατομμύρια
ΠροηγείταιThor: Ragnarok (Thor franchise)
Doctor Strange in the Multiverse of Madness (MCU franchise)
ΈπεταιBlack Panther: Wakanda Forever (MCU franchise)

Το Thor: Love and Thunder είναι αμερικανική ταινία με υπερήρωες βασισμένη στον χαρακτήρα των Marvel Comics Θωρ. Η παραγωγή έγινε από την Marvel Studios και η διανομή από την Walt Disney Studios Motion Pictures. Αποτελεί συνέχεια των ταινιών Thor, Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος και Thor: Ragnarok και την 29η ταινία του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel (MCU). Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Τάικα Γουαϊτίτι και το σενάριο έγραψαν οι Τάικα Γουαϊτίτι και Τζένιφερ Κέιτιν Ρόμπινσον. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συμμετέχει ο Κρις Χέμσγουορθ ως Θωρ, πλαισιωμένος από τους Κρίστιαν Μπέιλ, Τέσσα Τόμπσον, Τζέιμι Αλεξάντερ, Γουαϊτίτι, Ράσελ Κρόου και Νάταλι Πόρτμαν.

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Χέμσγουορθ και ο Γουαϊτίτι είχαν συζητήσει τα σχέδια για μια συνέχεια του Ragnarok. Το Love and Thunder ανακοινώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2019, με τους Χέμσγουορθ, Γουαϊτίτι και Τόμπσον, μαζί με την Πόρτμαν - η οποία δεν εμφανίστηκε στο Ragnarok - να επιστρέφουν στο franchise. Ο Γουαϊτίτι δήλωσε ότι η ταινία θα προσαρμόσει στοιχεία από το κόμικ Mighty Thor του Τζέισον Άαρον, στο οποίο ο χαρακτήρας της Πόρτμαν, Τζέιν Φόστερ, παίρνει τον μανδύα και τις δυνάμεις του Θωρ ενώ πάσχει από καρκίνο. Η Ρόμπινσον συμμετείχε στην ταινία τον Φεβρουάριο του 2020, με τον Γουαϊτίτι να την περιγράφει αργότερα ως ρομαντική ταινία. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και ολοκληρώθηκαν στις αρχές Ιουνίου.

Το Thor: Love and Thunder κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 8 Ιουλίου του 2022 ως μέρος της Φάσης Τέσσερα του MCU. Παρά την μικτή αποδοχή από τους κριτικούς, η ταινία κέρδισε πάνω από 761 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, γίνοντας η έβδομη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις του 2022.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Γκορ και η κόρη του, η Λαβ περνάνε δύσκολες στιγμές σε μία άγονη έρημο. Παρά τις προσευχές του στον θεό τους, τον Ράπου, η Λαβ πεθαίνει. Το Νεκρόσπαθο, που σκοτώνει θεούς, μιλάει στον Γκορ και τον οδηγεί στο καταπράσινο βασίλειο του Ράπου. Αφού ο Ράπου, απορρίπτει σκληρά τις ικεσίες του Γκορ, προσπαθεί να τον στραγγαλίσει, και το Νεκρόσπαθο προσφέρεται στον Γκορ, ο οποίος σκοτώνει τον Ράπου με αυτό και ορκίζεται να σκοτώσει όλους τους θεούς. Ο Γκορ αποκτά την ικανότητα να χειραγωγεί τις σκιές και να δημιουργεί τέρατα, αλλά και την κατάρα ενός επικείμενου θανάτου και της διαφθοράς από την επιρροή του σπαθιού.

Αφού ο Γκορ σκοτώνει αρκετούς θεούς, ο Θωρ ενημερώνεται από την Σιφ και χωρίζεται από τους Φύλακες του Γαλαξία[N 2] και βρίσκει την Σιφ τραυματισμένη, η οποία τον ενημερώνει ότι ο επόμενος στόχος του Γκορ είναι το Νέο Άσγακρντ. Στο μεταξύ, η Δρ. Τζέιν Φόστερ, η πρώην κοπέλα του Θωρ, έχει διαγνωστεί με καρκίνο στο τέταρτο στάδιο. Με την ιατρική θεραπεία να μην αποδεικνύεται αποτελεσματική, ταξιδεύει στο Νέο Άσγκαρντ με την ελπίδα ότι το Μγιόλνιρ, το σπασμένο σφυρί του Θωρ[N 3] μπορεί να την γιατρέψει. Λόγω ενός ξορκιού που του έκανε ο Θωρ, χωρίς να το καταλάβει, πριν χρόνια για να προστατεύει την Φόστερ, το Μγιόλνιρ ξανασχηματίζεται και δένεται μαζί της. Ο Θωρ φθάνει στο Νέο Άσγκαρντ μόλις η επίθεση το Γκορ ξεκινάει. Ο Θωρ ξαφνιάζεται που βρίσκει την Φόστερ να κρατάει το Μγιόλνιρ, αλλά συνεργάζεται μαζί της, με την Βαλκυρία και τον Κόργκ για να πολεμήσουν τον Γκορ. Η ομάδα εμποδίζει τον Γκορ, αλλά αυτός δραπετεύει, απαγάγοντας αρκετά παιδιά από το Άσγκαρντ και φυλακίζοντας τα στο Βασίλειο των Σκιών.

Έχοντας κληρονομήσει τις ικανότητες του νεκρού πατέρα του, Χέιμνταλ, ο γιος του Αξλ επικοινωνεί με τον Θ ρ, ο οποίος τους βρίσκει. Ο Θ ρ αποφασίζει να σχηματίσει έναν στρατό από θεούς και έτσι ταξιδεύουν στην Παντοδύναμη Πόλη, ένα βασίλειο που είναι το σπίτι πολλών θεών. Ο αρχηγός των θεών, ο Δίας, φοβάται τον Γκορ και είναι απρόθυμος να βοηθήσει, θεωρώντας πως μπορούν να παραμείνουν ασφαλείς και κρυμμένοι από τον Γκορ στην Πόλη. Ο Δίας διατάζει την σύλληψη της ομάδας για να τους αποτρέψουν από το να αποκαλύψουν την τοποθεσία της Πόλης στον Γκορ, και στην μάχη που ακολουθεί το σώμα του Κοργκ καταστρέφεται, όμως το πρόσωπο του παραμένει ζωντανό. Ο Θωρ μαχαιρώνει τον Δία με τον δικό του κεραυνό, τον οποίο η Βαλκυρία κλέβει πριν δραπετεύσουν. Καθώς το ταξίδι τους συνεχίζεται, ο Θωρ και η Φόστερ αναζωπυρώνουν την ρομαντική τους σχέση και η Φόστερ αποκαλύπτει την ασθένεια της.

Η ομάδα φθάνει στο Βασίλειο των Σκιών αλλά δεν μπορούν να βρουν τα παιδιά. Η Φόστερ διαπιστώνει ότι οι απαγωγές ήταν μία παγίδα του Γκορ για να πάρει το τσεκούρι του Θωρ, το Στορμμπρέικερ, ώστε να καλέσει το Μπάιφροστ και να μπει στο βασίλειο της Αιωνιότητας, η οποία μπορεί να εκπληρώσει την ευχή του να καταστρέψει όλους τους θεούς. Ο Γκορ υπερνικά την ομάδα, τραυματίζοντας σοβαρά την Βαλκυρία. Η ομάδα επιστρέφει πίσω στη Γη, όμως ο Γκορ καταφέρνει να κλέψει το Στορμμπρέικερ. Στερεμένη από την δύναμη της κάθε φορά που χρησιμοποιεί το Μγιόλνιρ, η Φόστερ προειδοποιείται ότι αν το χρησιμοποιήσει άλλη μία φορά, πιθανόν να την σκοτώσει. Ο Θωρ πείθει την Φόστερ να τον αφήσει να πολεμήσει μόνος του τον Γκορ ενώ αυτή αναρρώνει.

Ο Θωρ βρίσκει τα παιδιά, που έχουν απαχθεί, στον βωμό της Αιωνιότητας και, χρησιμοποιώντας τον κεραυνό του Δία, τα εμποτίζει με τις δυνάμεις του για να πολεμήσουν τα τέρατα του Γκορ ενώ αυτός πολεμάει τον Γκορ. Όταν η Φόστερ διαισθάνεται ότι ο Γκορ πρόκειται να σκοτώσει τον Θωρ, συμμετέχει στην μάχη με το Μγιόλνιρ για να τον σώσει. Καταστρέφουν το Νεκρόσπαθο, απελευθερώνοντας τον Γκορ από την επιρροή του, αλλά οι τρεις τους μεταφέρονται στο βασίλειο της Αιωνιότητας. Με τον Γκορ έτοιμο να κάνει την ευχή του, ο Θωρ ικετεύει τον Γκορ να φέρει πίσω στη ζωή την κόρη του αντί να καταστρέψει όλους τους θεούς. Ο Θωρ τότε αφήνει τον Γκορ να πάρει την απόφαση του και φροντίζει την Φόστερ, η οποία υποκύπτει στην ασθένεια της. Συγκινημένος βλέποντας τους, ο Γκορ εύχεται στην Αιωνιότητας να φέρει πίσω στην ζωή την Λαβ, πράγμα που γίνεται. Καθώς ο Γκορ πεθαίνει από την κατάρα, ζητάει από τον Θωρ να φροντίσει την Λαβ.

Στη συνέχεια, το σώμα του Κοργκ επιδιορθώνεται και κάνει οικογένεια, ενώ η θυσία της Φόστερ τιμάται στο Νέο Άσγκαρντ, όπου η Βαλκυρία και η Σιφ ξεκινούν να εκπαιδεύουν τα παιδιά. Ο Θωρ υιοθετεί την Λαβ, η οποία τον βοηθαέι στα ηρωικά του καθήκοντα, με τον Θωρ να κρατάει το Μγιόλνιρ και την Λαβ να κρατάει το Στορμμπρέικερ. Στην πρώτη σκηνή μετά του τίτλους τέλους, πίσω στην Παντοδύναμη Πόλη, ο Δίας αναρρώνει και στέλνει τον γιο του, Ηρακλή, να σκοτώσει τον Θωρ. Στην δεύτερη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, η Φόστερ φθάνει στην Βαλχάλλα όπου ο Χέιμνταλ την υποδέχεται και την ευχαριστεί που βοήθησε τον γιο του.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χέμσγουορθ, η Τόμπσον και η Πόρτμαν ανακοινώνοντας την ταινία στην Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 2019.
  • Κρις Χέμσγουορθ ως Θωρ:
    Ένας Εκδικητής και πρώην βασιλιάς του Άσγκαρντ, βασισμένος στην ομώνυμη θεότητα της Νορβηγικής μυθολογίας.[3] Ο σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι δήλωσε ότι το Θωρ περνάει κρίση μέσης ηλικίας στην ταινία, καθώς "προσπαθεί απλώς να καταλάβει τον σκοπό του, προσπαθεί να καταλάβει ποιός είναι ακριβώς και γιατί είναι ήρωας ή γιατί θα έπρεπε να είναι ήρωας".[4] Οι δίδυμοι γιοί του Χέμσγουορθ, Σάσα και Τρίσταν, υποδύονται τον Θωρ ως παιδί.[5]
  • Κρίστιαν Μπέιλ ως Γκορ ο Σφαγέας των θεών:
    Ένας σημαδεμένος χειριστής του Νεκρόσπαθου και εκμεταλλευτής των σκιών που έχει ως στόχο τον αφανισμό των θεών.[6][7] Ο Γουαϊτίτι περιέγραψε τον Γκορ ως "πολύ επιβλητικό" και πολυεπίπεδο.[8] Ο Μπέιλ ένιωσε ότι ο χαρακτήρας είχε "μία ελαφριά προσέγγιση του Νοσφεράτου", και πήρε έμπνευση από το μουσικό βίντεο του Aphex Twin για το "Come to Daddy" (1997).[9] Ο Γουαϊτίτι σκόπευε να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Γκορ στην ταινία, καθώς η πρωτότυπη εικόνα του στα κόμικς θύμιζε τον Λόρδο Βόλντεμορτ από την σειρα ταινιών Χάρι Πότερ.[10]
  • Τέσσα Τόμπσον ως Βαλκυρία:
    Ο βασιλιάς του Νέου Άσγκαρντ, βασισμένη στο μυθολογικό πλάσμα Μπρουνχίλντρ.[6][3] Η Τόμπσον και ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι είπαν ότι η αμφιφυλοφιλία του χαρακτήρα θα αναφερόταν στην ταινία.[11] Ο Γουαϊτίτι είπε ότι η Βαλκυρία έπρεπε να προσαρμοστεί στις γραφειοκρατικές απαιτήσεις της διακυβέρνησης, μακριά από τα πεδία μάχης, όπως η ενασχόληση με τις υποδομές και την οικονομία του Νέου Άσγκαρντ και η υποδοχή αντιπροσώπων από άλλες χώρες.[8]
  • Τζέιμι Αλεξάντερ ως Σιφ: Μία Ασγκαρντιανή πολεμίστρια και παιδική φίλη του Θορ, βασισμένη στην ομώνυμη μυθολογική θεότητα.[12]
  • Τάικα Γουαϊτίτι ως Κοργκ: Ένας μονομάχος από τον πλανήτη Κρόναν, ο οποίος γίνεται φίλος με τον Θορ.[13] Ο Γουαϊτίτι δίνει, επίσης, την φωνή του στον θεό, από τον πλανήτη Κρόναν, Νίνι ο Νόνι.[εκκρεμεί παραπομπή]
  • Ράσελ Κρόου ως Δίας:
    Ο βασιλιάς των Ολύμπιων, βασισμένος στην ομώνυμη αρχαιοελληνική μυθολογική θεότητα.[14] Ο Κρόου ήθελε να ερμηνεύσει τον ρόλο με Ελληνική προφορά, αλλά ο Γουαϊτίτι θεώρησε ότι θα ακουγόταν "πολύ γελοία", και έτσι έβαλε τον Κρόου να γυρίσει λήψεις και με Ελληνική και με Βρετανική προφορά. Ο Γουαϊτίτι τελικά κατέληξε ότι ο Κρόου είχε δίκιο και χρησιμοποίησε την Ελληνική προφορά στην τελική ταινία.[15]
  • Νάταλι Πόρτμαν ως Τζέιν Φόστερ/ Ισχυρή Θωρ:
    Μία αστροφυσικός και πρώην κοπέλα του Θωρ, η οποία υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο και αποκτά δυνάμεις για να γίνει η Ισχυρή Θωρ κρατώντας ένα ανασυναρμολογημένο Μγιόλνιρ, το σφυρί που, προηγουμένως, κρατούσε ο Θωρ.[6][3][16] Η Πόρτμαν, η οποία δεν εμφανίστηκε στην προηγούμενη ταινία Thor: Ragnarok (2017), συμφώνησε να επιστρέψει μετά από μια συνάντηση με τον Γουαϊτίτι,[17] ο οποίος της είπε πως η επιστροφή της Φόστερ στη ζωή του Θωρ μετά από οκτώ χρόνια θα ήταν μία μεγάλη προσαρμογή για αυτόν, καθώς είχε δημιουργήσει μία άλλη ζωή χωρίς αυτόν. Ο Γουαϊτίτι προσέθεσε ότι η εμφάνιση της Φόστερ ντυμένη σαν τον Θωρ θα ήταν "πραγματικό σοκ" για αυτόν.[18]

Επίσης, οι Φύλακες του Γαλαξία εμφανίζονται στην ταινία, με τους Κρις Πρατ, Πομ Κλεμεντίφ, Ντέιβ Μπατίστα, Κάρεν Γκίλαν, Βιν Ντίζελ, Μπράντλεϊ Κούπερ και Σον Γκαν να επιστρέφουν στους ρόλους τους ως Πίτερ Κουίλ/ Star-Lord, Μάντις, Ντραξ ο Καταστροφέας, Νέμπιουλα, Γκρουτ, Ρόκετ και Κράγκλιν Ομπφοντέρι.[19] Οι Ματ Ντέιμον, Σαμ Νιλ και Λουκ Χέμσγουορθ επιστρέφουν στους ρόλους τους ως Ασγκαρντιανοί ηθοποιοί που παίζουν τον Λόκι, τον Όντιν και τον Θωρ, αντίστοιχα, με την Μελίσα ΜακΚάρθι να συμμετέχει ως μία Ασγκαρντιανή ηθοποιός που παίζει την Χέλα,[20][21] και τον σύζυγο της ΜακΚάρθι, Μπεν Φαλκόνε ως τον διαχειριστή σκηνής.[22] Ο Στίβεν Μέρντοχ δίνει την φωνή του στον Μικ.[23] Ηθοποιοί από την σειρά ταινιών Thor που επιστρέφουν είναι η Κατ Ντένινγκς και ο Στέλαν Σκάρσγκορντ ως οι συνεργάτες της Φόστερ, Ντάρσι Λούις και Έρικ Σέλβιγκ, αντίστοιχα, και ο Ίντρις Έλμπα ως Χέιμνταλ στην δεύτερη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, με τον Ντάλει Πίρσον να επιστρέφει στον ρόλο του από την σειρά Team Thor, ως Ντάρυλ Τζέικομπσον, ο οποίος πλέον εργάζεται ως ξεναγός στο Νέο Άσγκαρντ.[21]

Ο Σάιμον Ράσελ Μπιλ εμφανίζεται ως ο Ολύμπιος θεός Διόνυσος,[23] ο Τζόναθαν Μπρου (ο οποίος εμφανίζεται στην ταινία του Γουαϊτίτι του 2014 Όσα κάνουμε στις σκιές) εμφανίζεται ως ο θεός Ράπου, που είναι ο πρώτος που σκοτώνεται από τον Γκορ,[21] και η Ακόσια Σάμπετ εμφανίζεται ως η θεά Μπαστ.[24] Ο Κίρον Λ. Ντάιερ υποδύεται τον Αξλ, τον γιο του Χέιμνταλ,[25] η κόρη του Χέμσγουορθ, Ίντια υποδύεται την Λαβ, την κόρη του Γκορ,[23] η σύζυγος του Χεμσγουόρθ, Έλσα Πατάκι κάνει μία σύντομη εμφάνιση ως η θηλυκή λυκάνθρωπος που ήταν μία από τις παλιές ερωμένες του Θορ,[22] και τα παιδιά του Μπέιλ, της Πόρτμαν και του Γουαϊτίτι υποδύονται παιδιά του Νέου Άσγκαρντ. Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ιντιάνα Έβανς εμφανίζεται ως μία από τις ακολούθους του Δία.[26] Η τραγουδίστρια Τζέννυ Μορίς εμφανίζεται ως μία πολίτης του Νέου Άσγκαρντ.[23] Ο Μπρετ Γκολντστάιν εμφανίζεται ως ο γιος του Δία, Ηρακλής, στην πρώτη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους.[21]

Ο Τζεφ Γκόλντμπλουμ και ο Πίτερ Ντίνκλατζ ήταν προγραμματισμένοι να επιστρέψουν στους ρόλους τους ως Γκράντμαστερ από το Thor: Ragnarok και Είτρι από το Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας, αντίστοιχα, αλλά οι σκηνές τους κόπηκαν από την ταινία που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους.[27] Η Λίνα Χίντι ήταν, επίσης, προγραμματισμένο να εμφανιστεί στην ταινία, αλλά οι σκηνές της αφαιρέθηκαν επίσης.[28]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρις Χέμσγουορθ δήλωσε τον Ιανουάριο του 2018 ότι ενδιαφέρεται να συνεχίσει να υποδύεται τον Θωρ, παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιό του με τα Marvel Studios έληγε με τον ρόλο του στο Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (2019). Μέχρι τότε, ο Χέμσγουορθ και ο σκηνοθέτης της ταινίας Thor: Ragnarok (2017) Τάικα Γουαϊτίτι είχαν συζητήσει τι θα ήθελαν σε μια πιθανή τέταρτη ταινία και τον επόμενο μήνα ο Χέμσγουορθ δήλωσε ότι θα σκεφτόταν να παίξει ξανά τον χαρακτήρα αν υπήρχε "ένα άλλο σπουδαίο σενάριο". Τον Απρίλιο του 2019, η Τέσσα Τόμπσον, η οποία υποδύεται τη Βαλκυρία στις ταινίες του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel (MCU), δήλωσε ότι πίστευε ότι είχε γίνει μια πρόταση για μια συνέχεια του Ragnarok που θα περιλάμβανε την επιστροφή του Γουαϊτίτι. Ο Χέμσγουορθ δήλωσε τότε ότι θα συνεχίσει να υποδύεται τον Θωρ για όσο το δυνατόν περισσότερο, αποδίδοντας στον Γουαϊτίτι την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντός του για τον ρόλο, αφού είχε εξαντληθεί και δεν είχε ενθουσιαστεί με αυτόν πριν από τη δημιουργία του Ragnarok.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Γουαϊτίτι αναγράφεται και ως μόνow σεναριογράφος και ως μέρος την σεναριογραφικής ομάδας μαζί με την Ρόμπινσον..[1]
  2. Ο Θορ ακολούθησε τους Φύλακες στο Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (2019).
  3. Το Μγιόλνιρ καταστράφηκε στο Thor: Ragnarok (2017).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Thor: Love and Thunder - WGA Directory». Writers Guild of America West. 26 Ιουνίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2022. 
  2. «Thor: Love and Thunder (12A)». Irish Film Classification Office. 25 Ιουνίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2022. 
  3. 3,0 3,1 3,2 D'Alessandro, Anthony· Ramos, Dino-Ray (20 Ιουλίου 2019). «Natalie Portman Is Female Thor In 'Thor Love And Thunder' Opening Fall 2021 –Comic-Con». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  4. Bahr, Lindsey (4 Μαΐου 2022). «Movies love a comeback story. This summer, it's their turn». Associated Press. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  5. Echebiri, Makuochi (5 Ιουνίου 2022). «'Thor: Love and Thunder' Includes Surprise Appearance From Chris Hemsworth's Kids». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  6. 6,0 6,1 6,2 Chapman, Wilson (18 Απριλίου 2022). «'Thor: Love and Thunder' Teaser Reveals Natalie Portman as the New Thor». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  7. Osborne, James (11 Απριλίου 2022). «Thor: Love & Thunder Art Reveals Detailed Look at Christian Bale's Gorr». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  8. 8,0 8,1 Coggan, Devan (10 Μαΐου 2022). «Taika Waititi teases Thor: Love and Thunder as Thor's 'midlife crisis' film». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  9. Maytum, Matt (21 Ιουνίου 2022). «Christian Bale reveals the surprise influences behind his terrifying Thor: Love and Thunder villain». Total Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  10. Sarrubba, Stefania (4 Ιουλίου 2022). «Thor: Love and Thunder changed Gorr's design due to Harry Potter». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  11. Galuppo, Mia (20 Ιουλίου 2019). «'Thor' Star Tessa Thompson Teases Valkyrie as Marvel's First LGBTQ Superhero». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  12. Kroll, Justin (11 Δεκεμβρίου 2020). «Sif Returns To The MCU: Jaimie Alexander To Reprise Role In 'Thor: Love And Thunder'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  13. Romano, Nick (16 Οκτωβρίου 2019). «Taika Waititi confirms Korg's glorious return for Thor: Love and Thunder». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  14. Evangelista, Chris (22 Απριλίου 2021). «Russell Crowe is Playing Zeus in 'Thor: Love and Thunder'». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  15. Guerrasio, Jason (13 Ιουλίου 2022). «Russell Crowe did all of his Zeus scenes in 'Thor: Love and Thunder' twice because Taika Waititi couldn't decide on which accent to use». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  16. Freydkin, Donna (7 Οκτωβρίου 2020). «Natalie Portman Is Forging New Fairy Tales and Swinging Thor's Hammer». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  17. Huver, Scott (22 Ιουλίου 2019). «Kevin Feige reveals the thinking behind Marvel's Phase Four». CNN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  18. Travis, Ben (7 Μαΐου 2022). «Thor: Love And Thunder: Jane Foster's Return Is 'A Real Mindf–k For Thor', Says Taika Waititi – Exclusive Image». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  19. Reimer, Amanda (8 Ιουλίου 2022). «Every Single Cameo in 'Thor: Love and Thunder'». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  20. Atad, Corey (2 Μαρτίου 2021). «Melissa McCarthy & Husband Ben Falcone Film Scenes Alongside Matt Damon In 'Thor: Love And Thunder'». ET Canada. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 Taylor, Robert Brian (8 Ιουλίου 2022). «'Thor: Love and Thunder': All the Easter Eggs You Might Have Missed». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  22. 22,0 22,1 Abdulbaki, Mae (8 Ιουλίου 2022). «Every Cameo In Thor: Love & Thunder Explained». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  23. 23,0 23,1 23,2 23,3 Garbutt, Emily (8 Ιουλίου 2022). «Every Thor: Love and Thunder cameo, listed and explained». Total Film. GamesRadar+. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  24. Barnhardt, Adam (16 Μαΐου 2022). «New Thor: Love and Thunder Photo Confirms Major Black Panther 2 Connection». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  25. Loftus, Meredith (8 Ιουλίου 2022). «All The Questions We Have After 'Thor: Love and Thunder'». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  26. Abdulbaki, Mae (9 Ιουλίου 2022). «Every celebrity Thor: Love and Thunder cameo from Thor 4». Bam! Smack! Pow!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  27. Miller, Leon (30 Ιουνίου 2022). «Thor: Love and Thunder Star Confirms Two Major Marvel Characters Were Cut». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 
  28. Yossman, K.J. (30 Ιουνίου 2022). «Lena Headey Sued for $1.5 Million Over Cut 'Thor: Love and Thunder' Role and More». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]